Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

0
FZ
Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Görüşler

0
redmoonstar
Başlığı okuyan ne demek istediğimi anlamıştır ama ben yine de, kimseyi kırmadan , ne demek istediğimi anlatayım.
Bir haberi/gelişmeyi/bilgiyi/... bizlerle paylaşmanız elbette önemli.AMA okuduğunuz şeyleri noktası-virgülüne buraya taşımanız hoş değil.Enazından itici.BENCE itici.
Saygılar ...
0
FZ
Yorum yazdığınızı görmek sevindirici. Özgün ve üzerinde saatler harcanarak dikkatlice yazılmış makalelerimizin de altına eleştirilerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız eminim bir hayli faydalanabiliriz.
0
redmoonstar
Elbette.Ama okuduğum herşeye yorum yazacak denli yetkin olmadığımın farkında oluğum için, çoğu zaman/hemen her zaman ,izliyorum/okuyorum/araştırıyorum.Tabiki kendimce, bilgimin elverdiği ölçüde.
Yorum yazmak, öneri ve eleştiri iletmek elbette gerekli ama bunu herkesin olur-olmaz yapması da gerekmiyor.Katkım/faydam olacağını düşünürsem elbette iletirim.
Saygılar ...
0
FZ
Ucuz işgücü konusunda Hintliler Çinlileri geçmiş görünüyor. Tabii adamların ülkesindeki kaynak dağılımının dengesizliğine bakıldığında bu tür politikaların peşinden gitmek ne kadar kabul edilebilir o ayrı (az önce Guardian'da okuduğum bir makalede Ay ortamında bulunan helyumun (yoksa helyum 3 mü?) yakıt olarak kullanılabileceği, gezegenimizde ise bunun pek bulunmadığı dolayısı ile bu projenin uzun vadede çok anlamlı olduğunun iddia edildiği de yazıyordu, bu da başka bir nokta).
0
anonim
KAbul etmemiz gerekir ki Hindistan çok iyi bir strateji kullandı. Uzun vadede planlar yaptilar, is dunyasi ile beraber kararlar alarak birbirilerinden bagimsiz degil de beraber hareket ettiler.

Su an da bunun meyvelerini toparlıyorlar.
Adamları tebrik ediyorum.
Dilerim bizim başımızdaki yöneticiler de kendi cepleri dışında vatana millete nasıl faydamız dokunur diye düşünür.

0
koraypeksayar
Evet nükleer yakıt olarak kullanılabiliyor fakat büyük miktarda kullanılması gerekiyor.

Külliyatı burada:
http://en.wikipedia.org/wiki/Helium-3
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sound of Silence

parsifal

Uluslararası bir uzay araştırmaları ekibi, 2007'de Fransızlar tarafından Mars'a gönderilecek uzay aracıyla birlikte Mars'a bir mikrofon göndereceklerini açıkladılar.
Bundan önce 1999 Aralık ayında Amerikan Hükümeti'nin Mars uçuşunda da yollanmış olmasına rağmen bilindiği üzere uzay aracı yoldayken bir daha haber alınmamak suretiyle kaybolmuş ve 100.000 USD'lık mikrofon da araçla birlikte yok olmuştu.
Görev süresince her türlü sese karşı duyarlı olan mikrofonun yanında, düşük frekans sesleri de alabilmesi için de bir alıcı bulunacak.
www.space.com

VEGA sisteminde yaşam var mı ?

sametc

Astronomlar güneş sistemine benzeyen bir yıldız sisteminde, dünya gibi yaşamın gelişmesi muhtemel gezegenlerin varlığını tespit ettiler.

25 milyon ışık yılı uzaklığında ve güneşin üç kat büyüklüğündeki Vega yıldızının etrafında toz kitlesinin olduğu gozlemlendi. Yıldızın etrafında bir disk şeklinde yer alan toz kitlesini kendine cekerek, kendinden küçük diğer gezegenlere yer açıyor. Görece ufak gezegenlerde ise, bu sayede yaşamın gelişmesine olanak doğuyor...

haberin devamı: www.ntvmsnbc.com

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.