Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

0
FZ
Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Görüşler

0
redmoonstar
Başlığı okuyan ne demek istediğimi anlamıştır ama ben yine de, kimseyi kırmadan , ne demek istediğimi anlatayım.
Bir haberi/gelişmeyi/bilgiyi/... bizlerle paylaşmanız elbette önemli.AMA okuduğunuz şeyleri noktası-virgülüne buraya taşımanız hoş değil.Enazından itici.BENCE itici.
Saygılar ...
0
FZ
Yorum yazdığınızı görmek sevindirici. Özgün ve üzerinde saatler harcanarak dikkatlice yazılmış makalelerimizin de altına eleştirilerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız eminim bir hayli faydalanabiliriz.
0
redmoonstar
Elbette.Ama okuduğum herşeye yorum yazacak denli yetkin olmadığımın farkında oluğum için, çoğu zaman/hemen her zaman ,izliyorum/okuyorum/araştırıyorum.Tabiki kendimce, bilgimin elverdiği ölçüde.
Yorum yazmak, öneri ve eleştiri iletmek elbette gerekli ama bunu herkesin olur-olmaz yapması da gerekmiyor.Katkım/faydam olacağını düşünürsem elbette iletirim.
Saygılar ...
0
FZ
Ucuz işgücü konusunda Hintliler Çinlileri geçmiş görünüyor. Tabii adamların ülkesindeki kaynak dağılımının dengesizliğine bakıldığında bu tür politikaların peşinden gitmek ne kadar kabul edilebilir o ayrı (az önce Guardian'da okuduğum bir makalede Ay ortamında bulunan helyumun (yoksa helyum 3 mü?) yakıt olarak kullanılabileceği, gezegenimizde ise bunun pek bulunmadığı dolayısı ile bu projenin uzun vadede çok anlamlı olduğunun iddia edildiği de yazıyordu, bu da başka bir nokta).
0
anonim
KAbul etmemiz gerekir ki Hindistan çok iyi bir strateji kullandı. Uzun vadede planlar yaptilar, is dunyasi ile beraber kararlar alarak birbirilerinden bagimsiz degil de beraber hareket ettiler.

Su an da bunun meyvelerini toparlıyorlar.
Adamları tebrik ediyorum.
Dilerim bizim başımızdaki yöneticiler de kendi cepleri dışında vatana millete nasıl faydamız dokunur diye düşünür.

0
koraypeksayar
Evet nükleer yakıt olarak kullanılabiliyor fakat büyük miktarda kullanılması gerekiyor.

Külliyatı burada:
http://en.wikipedia.org/wiki/Helium-3
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Uzaylılara iPod reklamı

cbc

Apple, ürünlerinin kalitesinin dünya standardını aştığını farketmiş olacak ki uzaylılar için reklam yapmaya karar vermiş ve devasa bir iPod inşa etmiş.

Haberin devamında reklamın ve haber kaynağının linkini bulacaksınız.

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.