Türkler Uzaya Gidiyor

0
FZ
"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.
Böyle bir çalışmanın hedefine varması için elbette pek çok zorluk var, yani gerekli parayı bulmaktan tutun da gerekli teknolojileri geliştirmeye kadar ancak görünen o ki bu topraklardaki çalışkan ve zeki gençler dört elle konuya sarılmışlar.

Söz konusu proje hedefine vardığı takdirde uyandıracağı yankı, yaratacağı etki ve kışkırtacağı yeni fikirler, yöntemler, teknolojiler, ilham vereceği başka projeler, benzer projelere diğer gençleri teşvik edecek oluşu... düşünmesi bile insanın tüylerini diken diken ediyor.

Ayrıntılı haber için Bilim ve Teknik dergisinin Haziran sayısını okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
larweda
Aklıma direk bir ara internette dolaşan Türkler uzaya gitse neler olur şeklindeki geyik mail'ler geldi, hani `Mahmut abi, mekiğin karbüratörü meme yapmış, kaputu bi açıver de ben dışardan bi bakıverem` şeklinde muhabbetlerin olduğu..


Şaka bir yana, bu deneme de ilk türk arabası (adını hatırlamıyorum, ama 30-40 sene önceki hikayeydi) gibi olmaz umarım.
0
anonim
Bugün Türkler kendileri orjinal araba üretmiyorlar ama bunu yapmak dışında her şeyi yapıyorlar ;-)

Belki 10-15 yıl sonra vızır vızır kendi roketlerimizi yolluyor olamayabiliriz ama bu tip projelerin getireceği vizyonlar, insanlarda açacağı ufuklar çok enteresan olabilir.

Söz konusu projeler çok farklı alanlardaki çok farklı insanlara ihtiyaç duyuyor: yazılımcılar, makina mühendisleri, elektronikçiler, haberleşmeciler, malzeme bilimciler, kimyagerler, vs. Ayrıca bu tip bir projeyi gerçekleştirirken o esnada pek çok yöntem, teknoloji geliştirilebilir, patentler alınabilir falan. Bu bile heyecanlanmak için yeterli.

Tabii bu proje hedefine varırsa, Avrupa'da ve dünyanın geri kalanındaki haberler konusu apayrı bir konu. Ayrıca Türk gazeteleri bunu nasıl verirdi bunu da merak ediyorum ;-)

Çok daha önemli bir nokta da şu: O roket havaya fırladığı anda düşse dahi, bu başarısızlık bile büyük bir başarı olacaktır, IBM'den Thomas Watson'ın şu sözünü hatırlayalım: Başarılı olmak istiyorsanız hata oranınızı iki katınıza çıkarın.
0
anonim
aslında siyasetten hiç anlamam ama gönüllü insanların yürüttüğü bir projede bize roket, moket satan ülkelerin projeyi çaktırmadan durdurun yoksa yardım etmeyiz gibi yaptırımları olmaz herhalde.
0
cadas
Bu kadar disa bagimli bir ulkenin kendi roketini uzaya firlatmasi... Hmmm...

Sponsorlar kim olur acaba?

Bir Turk Genci'nin NASA'ya gidip calismasiyla yine bir Turk Genci'nin Turkiye'de bir grup kurup uzayla ilgili calisma yapmasi arasinda, bu kadar Amerika bagimlisi bir ulke icin bir fark goremiyorum. Ayni derecede gururlandirdim.

Acikcasi Turkler Uzay'da gibi birsey beni cok heyecanlandirmayacak da. Bu bir bakima Futbol'da Dunya Kupasini aldik gibi olacaktir.
0
anonim
Biraz gec yorum ekliyoruz ama...

Futbol basarisi ile pek baglanti kuramadim.. Afrika yamyamlarida mac kazaniyor simdi. ATA-1 projesi, yan teknolojiler icin fitilleyici bir ortam olusturacak. Ortada bir hedef olunca, o hedefi gerceklestirmek icin yazilimcilar, makina muhesndisleri pratik dusunup, uygulamaya elverisli teknikleri gelistirecekler. NASA''da turk calismasi ile ayni sey olurmu? NASA''da yaptigin NASA''da kalir! Kimse zaten Turklerin basarili olup olmayacagini tartismiyor. O kac kere ispatlandi zaten. Istedigimiz, Turk topraklarinda kendi idare yeteneklerimizi kullanarak kendimiz bu projeyi basaracakmiyiz.

Ayrica, bu proje bilimin Turkcelestirilmesinde yararli olacak bence.

Saygilar,






0
anonim
Durun hele bir hayırlısıyla ANKA-1 'i (ITU'nun bir turlu uctugunu goremedigimiz helikopteridir bilmeyenler için) bir ucursaydık yahu bu ne acele once yerden bir 500 m havalanın sonra 500 km dusunursunuz degil mi ama.
Gencleri tesvik, yeni fikirler tamam ama eh helikopter alanında yapacak yenilik yok muymuş? Once eldeki isleri bir bitirsek daha iyi olur.
0
FZ
Helikopter o kadar gaza getirici değil ;-) Roket daha çok gaza getirici :) Olayımız gaz!

Bu arada ben 1994 yılında İTÜ'ye kayıt için gittiğimde, şimdiki Literatür kitapçısının olduğu salonda bir tane acayip şirim, tombik bişi vardı, balona benziyordu, sonra öğrendim ki bir helikopter prototipi imiş. Biraz terkedilmiş bir görüntü çiziyor bu bakımdan hüzün uyandırıyordu bende. ANKA-1 o muydu acaba?
0
anonim
Evet o ANKA-1 idi sonra cila atildi kendisine Turk bayragi motifi ile suslendi, ama simdi ne olmustur akibeti mechul, google'da ve itu sayfasinda yapilan aramalardan cikmadi kendisi

gaz konusunda kesin haklisin tum karamsarlimiza ragmen elimizden birsey gelirse yapmak boynumuzun borcu o ayri ;)
0
anonim
Turk gibi basla Alman gibi devam et Ingiliz gibi bitir diye bir atasozu var mi yoksa ben simdi mi uydurdum :)
0
anonim
Bir uzay mühendisi olarak hem şaşırdım hem de sevindim. Böylesi devasa bir projeye 4-5 kişi bile olsa gençlerin girişmesi, düşünce bazında bile olsa cesaret etmesi son derece güzel. Proje sunumlarında kulaklarına gelen fısıltıları, gülüşmeleri gayet iyi biliyorum. Oysaki okuldayken ''robot yapıcaz'' dediğimizde bize gülenler, alkışı en önde almak için birbirlerini paralıyorlardı. Ardından ''uydu fırlatabiliriz'' teklifimize bir taraflarıyla gülenler de aynı kişilerdi. Yazıkki adam olamayan bilimcilerimiz hayatımızı kirleten bir başka etmen olarak tarihimizde yerlerini alıyorlar. Tek umudum gençlerin okul/üniversite denen beladan sıyrılıp hayalleri ve cesaretleri ile projelerine girişmeleri. Eğer böylesi gençlerimiz varsa bilsinlerki onlar gibi pek çok dostları aynı ateş ve inançla hep yanlarında olacaklar. Ummadıkları destekleri ummadıkları yerlerden ummadıkları zamanda alacaklar. Yüreğiniz açık olsun arkadaşlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.

Ariane 5`in düşüşü

conan

Son nesil Avrupa uzay aracı olan Ariane 5-ESCA ilk görevinde ne yazik ki patladı. Roket bugün Türkiye saati ile yaklaşık gece 1 sularında fırlatıldığı Fransız Guyanası (Ginesi) uzay üssünden havalandıktan yaklaşık 3 dakika sonra infilak etti. İlk belirlemeler, Roketin Vulcain-2 motorlarından birisinde bir arıza oluştuğu yönünde. Roketin taşımakta olduğu yaklaşık 600 milyon euro değerindeki 2 tane haberleşme uydusu da roketle birlikte kül oldu.

İkinci bir karara kadar Ariane-5 lerin fırlatılması durduruldu. Bu da Ocak ortasındaki Rosetta misyonunu tehlikeye düşürdü. Rosetta görevi, bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirme içerikli bir görev. Rosetta görevinde kullanılacak olan uydu yaklaşık 8 yıllık bir seyahatten sonra Wirtanen kuyruklu yıldızına iniş yapacak. Yörünge kesişmelerinin sağlanabilmesi için Rosetta'nın yaklaşık 20 günlük dar bir fırlatma aralığı var. Ariane 5 problemleri cözülemezse Rosetta projesi için harcanan emek, zaman, ve para boşa gitme tehlikesiyle karşı karşıya. (Kuyruklu yıldızı inceleyememe de cabası tabii ki)

Bu görev Ariane-5-ESCA'nın ilk goreviydi, ve 28 kasımda bir bilgisayar programı hatasından dolayı ertelenmişti. Bu kaza Ariane-5 serisinin 96'dan beri çıktığı 14 görevde 3. kazası.

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html