Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

0
ae
Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

"Yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilecek salyangozlar, Rusya Bilimler Akademisi’nde titizlikle yapılan bilimsel testlerden sonra seçildi.

Gürcistan’dan getirilen yüzlerce sümüklü böcekten 50’si seçildi. Bu böcekler UUİ’de yapılacak yerçekimi deneylerinde kullanılmak üzere uzaya gönderilecek.

Biyolog Guivi Gorguiladze, salyangozların, uçuş öncesi astronotlara uygulandığı gibi bir santrifüj makinesine yerleştirilerek seçildiğini belirtti. Bilim adamı, 28 Şubat’ta uzaya gönderilecek sümüklü böceklerin bu simülasyon sırasında uzay aracının şartlarını hissettiklerini kaydetti. Gorguiladze, uzaydaki deneylerde, yerçekiminin iç kulaktaki etkilerinin gözlemleneceğini, zira insan ile hayvanlarda bu organların hücrelerinde büyük bir fark bulunmadığını ifade etti.

“Salyangoz mürettebatın’’ nisan sonunda dünyaya dönmesi bekleniyor. Şu anda Rus Salijan Şaripov ile Amerikan Leroy Chiao’nun bulunduğu UUİ’ye nisan ayında İtalyan astronot Roberto Vittori de katılacak. Moskova, aa "

Görüşler

0
mascix
kozmonot vırçov un kulağından zümük gelie hustın hustıınnn
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php