Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

0
ae
Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

"Yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilecek salyangozlar, Rusya Bilimler Akademisi’nde titizlikle yapılan bilimsel testlerden sonra seçildi.

Gürcistan’dan getirilen yüzlerce sümüklü böcekten 50’si seçildi. Bu böcekler UUİ’de yapılacak yerçekimi deneylerinde kullanılmak üzere uzaya gönderilecek.

Biyolog Guivi Gorguiladze, salyangozların, uçuş öncesi astronotlara uygulandığı gibi bir santrifüj makinesine yerleştirilerek seçildiğini belirtti. Bilim adamı, 28 Şubat’ta uzaya gönderilecek sümüklü böceklerin bu simülasyon sırasında uzay aracının şartlarını hissettiklerini kaydetti. Gorguiladze, uzaydaki deneylerde, yerçekiminin iç kulaktaki etkilerinin gözlemleneceğini, zira insan ile hayvanlarda bu organların hücrelerinde büyük bir fark bulunmadığını ifade etti.

“Salyangoz mürettebatın’’ nisan sonunda dünyaya dönmesi bekleniyor. Şu anda Rus Salijan Şaripov ile Amerikan Leroy Chiao’nun bulunduğu UUİ’ye nisan ayında İtalyan astronot Roberto Vittori de katılacak. Moskova, aa "

Görüşler

0
mascix
kozmonot vırçov un kulağından zümük gelie hustın hustıınnn
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

Uydular Einstein'ı haklı çıkardı

anonim

NASA bünyesinde bir araya gelen bir grup uluslararası bilim adamının, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Dünya'nın kendi ekseninde dönerken çevresindeki zaman ve uzayı büktüğü teorisini doğrulayan ilk doğrudan gözleme ulaştığı açıklandı.

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.