Celestia : Uzay elinizin altında

0
butch
Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

İlgili Yazılar

Astronot Olamadım Diye Üzülmeyin! ;-)

FZ

Bugün görevim ekip üyelerimle uzay mekiğini emniyetle yörüngeye oturtmak. Uzay yürüyüşünü ve gerekli bilimsel deneyleri tamamlamak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekecek. Yarın tasarladığımız Mars kolonisini diğer takımlara sunmak için hazırlanmalıyız. Meraklanmayın, bir başka bilimkurgu rüyasından uyandırılmam gerekmiyor. İzmir'deki Uzay Kampı öğrencileri için bu gerçek hayat.

Öğrencilerin fen bilimleri ve teknoloji konularına ilgilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş Türkiye Uzay Kampı. İlginç bir kuruluş öyküsü var. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Kaya Tuncer çocuklar için bir şeyler yapmak istediğine karar verince yakın dostu ve eski NASA görevlisi, Apollo Proje Mühendisi İsmail Akbay uzay kampları hakkında kendisine bilgi vermiş. Böylece dört sene önce Amerika'dan getirilen eğitim amaçlı son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış Ortadoğu, Güney Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı İzmir'de öğrencilere açılmış. Talebin beklenenin altında olması üzerine Tuncer'in desteği ile iki yıl önce bir burs programı eklenmiş ve bu amaçla ABD'de Uzay Eğitimi ile Küresel Dostluk (Global Friendship Through Space Education) adlı bir vakıf kurulmuş, kamp bütün dünya gençlerine açılmış. Bu sene 15 ülkeden 850'yi aşkın öğrenci katılıyormuş kampın sunduğu programlara. Amaç kamp aracılığıyla gençler arasında uluslararası dostluklar geliştirmek.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=3675&tarih=12/08/2004&ek_tarihi=07/08/2004

Avrupa Uzay Ajansı Galileo Projesinde Düğmeye Bastı

conan

Avrupa Uzay Ajansi (AUA) bugün yaptığı açıklamayla uzun zamandır konuşulup bir türlü başlanamayan Galileo projesinin start alacağını duyurdu. Galileo projesi şu anda ABD tekelinde olan Küresel Yer Belirleme (GPS) sistemi benzeri bir uydu zinciri. En yakın rakibi GPS'in politik, askeri, ve genel amaçlı kullanıp kısıtlamalarından yakınan Avrupa Birliği uzun zamandır bir türlü kendi arasında anlaşamadığı bu projeyi başlatmada biraz geç mi kaldı acaba?

Venüs’ün atmosferinde mikrop

parsifal

Büyük ölçüde su damlacıkları bulunan atmosfer şartları üzerinde çalışma yapan ve Rus Venera, Amerikan Pioneer Venus ile Magellan uzay çalışmalarından elde edilen verileri inceleyen Texas Üniversitesi öğretim görevlileri Dirk Schulze-Makuch ve Louis Irwin, Venüs’ün atmosferinin kimyasal bileşimindeki ilginç nesnelerin mikrop olabileceğini bildirdiler.
Haberin devamı için buraya, detayı için buraya...

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...