Uzay Mekiği Maceraları

0
SHiBuMi
Geçen gün Discovery Channel'de 1984-1994 döneminde NASA tarafından başlatılan ve sonra Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa devam ettirilen "Space Game" isimli projenin belgeselini seyrettim. Proje 1984 yılında o dönemin Amerika Başkanı Reagan tarafından yapılan bir konuşma ile başlatılıyor. Reagan'ın çok önemli bir sözü var: "Amerika, her zaman olduğu gibi uzay yarışında birinciliğini koruyacaktır. Bu amaçla Uzay Oyunu projemize start veriyoruz. Biz hep birinci kalacağız, çünkü biz özgürüz."
Ancak o dönemde gerçekler çok farklıydı. Ruslar, Amerikalıları uzayda insan varlığı ve dayanaklılığı konusunda çoktan geride bırakmışlardı. Reagan biz birinciyiz, şöyleyiz böyleyiz diye atıp tutarken, aslında Rusların bu ilerlemesinden dolayı bayağı bir soğuk ter döker durumdaymış.

Gelelim projeye. Rakamlar oldukça enteresan, Avrupa Uzay Ajansı zaten aralarında en ezik olanı, NASA'yı ziyaretlerinde de kendilerini bir hiç olarak hissettiklerini açık açık söylüyorlar. 84 yılında başlayan proje için, 91 yılına kadar 8 milyar $ harcanıyor ve sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Özgür bir toplum için bayağı sarsıcı bir sonuç.

Peki Amerikalılarla Avrupalıların bu "özgür" projesinin mühendislerinin paçasını kurtaran kimler olmuş dersiniz? Evet, Özgür Toplum'un korkulu rüyası komünistlerin baş memleketi Ruslar. Bütün projeyi baştan yaratmışlar (yeni projeye Japonya gibi başka milletler de katılıyor) ve uygulamaya koymuşlar. Bugün halen çalışmalar devam ediyor, amaç insanların uzayda yaşayabileceği dev bir uzay üssü yaratmak.

Başlarından geçen bir sürü başka olay var, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim. Yıllarca insanların nasıl "özgür" ve "şeytan" ülkeler diye beyin yıkanarak ayrımcılığa sürüklendiğini, ve bütün saplantıları bir yana bırakıp birlik olmadan doğru düzgün hiçbir iş yapılamayacağını anlamak için güzel bir olay.

İlgili Yazılar

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

BİLSAT Uydumuza Ne Oldu?

RoR

Yörüngedeki ilk uydumuzu bilgi aktarımı amaçlı, İngiliz SSTL firması ile ortaklaşa 2003 yılında yapmıştık ve 2006 tarihine kadar çalışmıştı (gibi)... Son görevini pilini bitirerek sonlandırdı...

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

Yaratılışı Hesaplayan Kozmoloji Bilgisayarı

FZ

Sun Microsystems Inc. tarafından İngiltere'deki Durham Üniversitesi için geliştirilen "Cosmology Machine" kod adlı bilgisayar sistemi evrenin yaratılışını simüle etmeyi amaçlıyor

Bilgisayar evrenin yaratılmasını açıklamaya çalışan değişik teorileri deneyecek ve buna göre en gerçekçi teorinin çıktısının günümüz koşullarına en uygun evren durumu olması beklenecek.

"Cosmology Machine" 128 Ultra-SparcIII işlemciden ve 24 işlemcili SunFire'dan oluşuyor. Sistemin 112 GB ana hafızası ve 7 terabyte depolama alanı var. Sistem saniyede 456 milyar aritmetik işlem gerçekleştirebiliyor (228 milyar tamsayı ve 228 milyar kayan noktalı sayı işlemi).

Detaylı bilgi için: The Cosmology Machine

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...