Uzay Mekiği Maceraları

0
SHiBuMi
Geçen gün Discovery Channel'de 1984-1994 döneminde NASA tarafından başlatılan ve sonra Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa devam ettirilen "Space Game" isimli projenin belgeselini seyrettim. Proje 1984 yılında o dönemin Amerika Başkanı Reagan tarafından yapılan bir konuşma ile başlatılıyor. Reagan'ın çok önemli bir sözü var: "Amerika, her zaman olduğu gibi uzay yarışında birinciliğini koruyacaktır. Bu amaçla Uzay Oyunu projemize start veriyoruz. Biz hep birinci kalacağız, çünkü biz özgürüz."
Ancak o dönemde gerçekler çok farklıydı. Ruslar, Amerikalıları uzayda insan varlığı ve dayanaklılığı konusunda çoktan geride bırakmışlardı. Reagan biz birinciyiz, şöyleyiz böyleyiz diye atıp tutarken, aslında Rusların bu ilerlemesinden dolayı bayağı bir soğuk ter döker durumdaymış.

Gelelim projeye. Rakamlar oldukça enteresan, Avrupa Uzay Ajansı zaten aralarında en ezik olanı, NASA'yı ziyaretlerinde de kendilerini bir hiç olarak hissettiklerini açık açık söylüyorlar. 84 yılında başlayan proje için, 91 yılına kadar 8 milyar $ harcanıyor ve sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Özgür bir toplum için bayağı sarsıcı bir sonuç.

Peki Amerikalılarla Avrupalıların bu "özgür" projesinin mühendislerinin paçasını kurtaran kimler olmuş dersiniz? Evet, Özgür Toplum'un korkulu rüyası komünistlerin baş memleketi Ruslar. Bütün projeyi baştan yaratmışlar (yeni projeye Japonya gibi başka milletler de katılıyor) ve uygulamaya koymuşlar. Bugün halen çalışmalar devam ediyor, amaç insanların uzayda yaşayabileceği dev bir uzay üssü yaratmak.

Başlarından geçen bir sürü başka olay var, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim. Yıllarca insanların nasıl "özgür" ve "şeytan" ülkeler diye beyin yıkanarak ayrımcılığa sürüklendiğini, ve bütün saplantıları bir yana bırakıp birlik olmadan doğru düzgün hiçbir iş yapılamayacağını anlamak için güzel bir olay.

İlgili Yazılar

Uydular Einstein'ı haklı çıkardı

anonim

NASA bünyesinde bir araya gelen bir grup uluslararası bilim adamının, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Dünya'nın kendi ekseninde dönerken çevresindeki zaman ve uzayı büktüğü teorisini doğrulayan ilk doğrudan gözleme ulaştığı açıklandı.

Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

FZ

Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.

Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

RoR

Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)