Uzay Mekiği Maceraları

0
SHiBuMi
Geçen gün Discovery Channel'de 1984-1994 döneminde NASA tarafından başlatılan ve sonra Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa devam ettirilen "Space Game" isimli projenin belgeselini seyrettim. Proje 1984 yılında o dönemin Amerika Başkanı Reagan tarafından yapılan bir konuşma ile başlatılıyor. Reagan'ın çok önemli bir sözü var: "Amerika, her zaman olduğu gibi uzay yarışında birinciliğini koruyacaktır. Bu amaçla Uzay Oyunu projemize start veriyoruz. Biz hep birinci kalacağız, çünkü biz özgürüz."
Ancak o dönemde gerçekler çok farklıydı. Ruslar, Amerikalıları uzayda insan varlığı ve dayanaklılığı konusunda çoktan geride bırakmışlardı. Reagan biz birinciyiz, şöyleyiz böyleyiz diye atıp tutarken, aslında Rusların bu ilerlemesinden dolayı bayağı bir soğuk ter döker durumdaymış.

Gelelim projeye. Rakamlar oldukça enteresan, Avrupa Uzay Ajansı zaten aralarında en ezik olanı, NASA'yı ziyaretlerinde de kendilerini bir hiç olarak hissettiklerini açık açık söylüyorlar. 84 yılında başlayan proje için, 91 yılına kadar 8 milyar $ harcanıyor ve sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Özgür bir toplum için bayağı sarsıcı bir sonuç.

Peki Amerikalılarla Avrupalıların bu "özgür" projesinin mühendislerinin paçasını kurtaran kimler olmuş dersiniz? Evet, Özgür Toplum'un korkulu rüyası komünistlerin baş memleketi Ruslar. Bütün projeyi baştan yaratmışlar (yeni projeye Japonya gibi başka milletler de katılıyor) ve uygulamaya koymuşlar. Bugün halen çalışmalar devam ediyor, amaç insanların uzayda yaşayabileceği dev bir uzay üssü yaratmak.

Başlarından geçen bir sürü başka olay var, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim. Yıllarca insanların nasıl "özgür" ve "şeytan" ülkeler diye beyin yıkanarak ayrımcılığa sürüklendiğini, ve bütün saplantıları bir yana bırakıp birlik olmadan doğru düzgün hiçbir iş yapılamayacağını anlamak için güzel bir olay.

İlgili Yazılar

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

Soulblighter

Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...

Uzaylı rehineleri gerçek mi ?

anonim

Aslında spekülatif bir konu ama yine de ilginç geldiği için göndermeden edemedim. Ne demiş Fox Mulder " i believe " olay budur :)

Editör'ün notu: FM, Askerdeyken bile güncellenen yegane site!!!

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

conan

Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.