Uzay Mekiği Maceraları

0
SHiBuMi
Geçen gün Discovery Channel'de 1984-1994 döneminde NASA tarafından başlatılan ve sonra Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa devam ettirilen "Space Game" isimli projenin belgeselini seyrettim. Proje 1984 yılında o dönemin Amerika Başkanı Reagan tarafından yapılan bir konuşma ile başlatılıyor. Reagan'ın çok önemli bir sözü var: "Amerika, her zaman olduğu gibi uzay yarışında birinciliğini koruyacaktır. Bu amaçla Uzay Oyunu projemize start veriyoruz. Biz hep birinci kalacağız, çünkü biz özgürüz."
Ancak o dönemde gerçekler çok farklıydı. Ruslar, Amerikalıları uzayda insan varlığı ve dayanaklılığı konusunda çoktan geride bırakmışlardı. Reagan biz birinciyiz, şöyleyiz böyleyiz diye atıp tutarken, aslında Rusların bu ilerlemesinden dolayı bayağı bir soğuk ter döker durumdaymış.

Gelelim projeye. Rakamlar oldukça enteresan, Avrupa Uzay Ajansı zaten aralarında en ezik olanı, NASA'yı ziyaretlerinde de kendilerini bir hiç olarak hissettiklerini açık açık söylüyorlar. 84 yılında başlayan proje için, 91 yılına kadar 8 milyar $ harcanıyor ve sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Özgür bir toplum için bayağı sarsıcı bir sonuç.

Peki Amerikalılarla Avrupalıların bu "özgür" projesinin mühendislerinin paçasını kurtaran kimler olmuş dersiniz? Evet, Özgür Toplum'un korkulu rüyası komünistlerin baş memleketi Ruslar. Bütün projeyi baştan yaratmışlar (yeni projeye Japonya gibi başka milletler de katılıyor) ve uygulamaya koymuşlar. Bugün halen çalışmalar devam ediyor, amaç insanların uzayda yaşayabileceği dev bir uzay üssü yaratmak.

Başlarından geçen bir sürü başka olay var, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim. Yıllarca insanların nasıl "özgür" ve "şeytan" ülkeler diye beyin yıkanarak ayrımcılığa sürüklendiğini, ve bütün saplantıları bir yana bırakıp birlik olmadan doğru düzgün hiçbir iş yapılamayacağını anlamak için güzel bir olay.

İlgili Yazılar

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html

Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

conan

Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.