Uzay Mekiği Maceraları

0
SHiBuMi
Geçen gün Discovery Channel'de 1984-1994 döneminde NASA tarafından başlatılan ve sonra Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa devam ettirilen "Space Game" isimli projenin belgeselini seyrettim. Proje 1984 yılında o dönemin Amerika Başkanı Reagan tarafından yapılan bir konuşma ile başlatılıyor. Reagan'ın çok önemli bir sözü var: "Amerika, her zaman olduğu gibi uzay yarışında birinciliğini koruyacaktır. Bu amaçla Uzay Oyunu projemize start veriyoruz. Biz hep birinci kalacağız, çünkü biz özgürüz."
Ancak o dönemde gerçekler çok farklıydı. Ruslar, Amerikalıları uzayda insan varlığı ve dayanaklılığı konusunda çoktan geride bırakmışlardı. Reagan biz birinciyiz, şöyleyiz böyleyiz diye atıp tutarken, aslında Rusların bu ilerlemesinden dolayı bayağı bir soğuk ter döker durumdaymış.

Gelelim projeye. Rakamlar oldukça enteresan, Avrupa Uzay Ajansı zaten aralarında en ezik olanı, NASA'yı ziyaretlerinde de kendilerini bir hiç olarak hissettiklerini açık açık söylüyorlar. 84 yılında başlayan proje için, 91 yılına kadar 8 milyar $ harcanıyor ve sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Özgür bir toplum için bayağı sarsıcı bir sonuç.

Peki Amerikalılarla Avrupalıların bu "özgür" projesinin mühendislerinin paçasını kurtaran kimler olmuş dersiniz? Evet, Özgür Toplum'un korkulu rüyası komünistlerin baş memleketi Ruslar. Bütün projeyi baştan yaratmışlar (yeni projeye Japonya gibi başka milletler de katılıyor) ve uygulamaya koymuşlar. Bugün halen çalışmalar devam ediyor, amaç insanların uzayda yaşayabileceği dev bir uzay üssü yaratmak.

Başlarından geçen bir sürü başka olay var, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim. Yıllarca insanların nasıl "özgür" ve "şeytan" ülkeler diye beyin yıkanarak ayrımcılığa sürüklendiğini, ve bütün saplantıları bir yana bırakıp birlik olmadan doğru düzgün hiçbir iş yapılamayacağını anlamak için güzel bir olay.

İlgili Yazılar

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

Sputnik'in 50. Yıldönümü

FZ

4 Ekim 1957 yılında insanlık bir ilki gerçekleştirdi. Bir basketbol topu büyüklüğüne yakın ilk yapay uydu olan Sputnik, Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi ve 98 dakika içinde dünya etrafında eliptik bir yörüngeye oturtuldu. ABD ile Rusya arasındaki meşhur uzay yarışının temelleri de böylece atılmış oldu. Görünüşe göre Google da bu önemli teknolojik gelişmeyi gözden kaçırmamış ve 50. yıldönümünde şirin bir logo ile gerekli hatırlatmayı yapmış ;-)

Uzaylı rehineleri gerçek mi ?

anonim

Aslında spekülatif bir konu ama yine de ilginç geldiği için göndermeden edemedim. Ne demiş Fox Mulder " i believe " olay budur :)

Editör'ün notu: FM, Askerdeyken bile güncellenen yegane site!!!

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.