Internet mi, o da ne ?

0
sundance
Cezayir depreminde 2000'e yakın insan ölmüşken, Telekom sayesinde biz depreme Internet Depremi ismini bile koyduk :(

Geçen haftaki deprem sırasında Türkiye'nin de toplam 1Gbit'lik bağlantısının geçtiği sualtı hatları kopmuş ve KabloNet aboneleri başta olmak üzere yurt genelinde ciddi bir Internet sıkıntısı başgöstermişti.

Son alınan haberlere göre problemin giderilmesi için bir gemi yola çıkmış. Bu geminin problemi çözmesi bir miktar zaman alabilirmiş, bu sebeple en azından Yunanistan üzerinden 622Mbitlik bir hattın devreye girmesi için bir hareket başlatılmış.
Mevcut hat kullanımını buradan takip edebilirsiniz.
Not: Çöl Fırtınası harekatı sırasında Irak'ın Internet'i kesilmemişti.

Görüşler

0
korhan
selam,
normal bir durum,
ben hiç şaşırmadım,
birisi fizanda öksurse biz burada nezle oluruz..
0
tongucyumruk
TTNet istetistiklerine bakılırsa bu sabah saat 8 ile 9 arasında 45 mbit'lik Teleglobe bağlantısı da bir saatlik bir kesintiye uğramış... acep çalışma için falan mı susturdular diye düşünüyor insan...
0
Armish
Merhaba

Bu konuda yapabileceğimiz birşey yok mu? Yani daha 2 aydan falan bahsediyorlar. Daha millet buna ne kadar sabredebilir ki? Bu konu hakkında ilgili yerlere (açıkçası nereler olduğunu bilmiyorum) e-posta falan atılsa, tüm kullanıcılar tarafından. Sanki bu biraz umursamazlıktan da kaynaklanıyor gibi geliyor çünkü bana. Ne dersiniz, sizce ne yapılabilir?

Kolay Gelsin
0
murat09
Istedigimiz kadar yazalim cizelim bu TTkom hic bir sey yapmaz bu arizayi gidermek icin... Ozellestirme diye harac mezat peskes cekilen bir kurumun basindaki kohnemis zihniyet burada yazilan hic bir seyi okumuyor, haberi olmuyor. Haberi olsa da soyle oluyor, ornegin bilmem hangi ilde bir kurum adina 128 k ISDN baglattirdik diyorsunuz x kurumuna bir seminerde, sizi izleyen kral soytarilari da aninda -aha, bak iste TTkom 128 K dan yukari hiz veremedi diye sizi kotuledi diyor TTkom idarecisi zat'a, o da utanmadan hicbir teknik bilgi olmaksizin vay efendim sen nasil boyle dersin deyip dial up sifrenizi dahi HABER VERMEDEN degistirtiyor, siz de ugrasip duruyorsunuz sorun nerde diye. Ama, teknik personelden hic mi calisan yok. Var. Onlar da TASERON firmalarin yaptiklarini SEYRETMEYE mecbur birakiliyor, mudahale etmesine izin vermiyorlar. Netice, kotu kalite santraller, pamuk ipligine bagli erisim.. Bunlari bizzat yasamis biri olarak derim ki, bu sirket mi kurum mu belli olmayan (adresleri gov.tr kendilerine sorsaniz sirketiz diyorlar) kurulus ADAM OLMAZ. Bosuna tirmaliyoruz maalesef.
0
cayfer
Aranızda hiç uydu hattı kiralamış olan var mı? Aranızda yüksek hız (yüksek dediğimde 622 Mbit falan kasdediyorum) hat kurmuş olan var mı? Bilmeden, şımarık çocuklar gibi "Bana ne, bana ne. Yapsınlar, etsinler" diyip duruyorsunuz. Siz yapın da görelim! Bir çözüm önerisi getirin de görelim.

Evet, TT'nin gerek teknik kadrosu gerek teknik olanakları hayalinizdeki gibi olmayabilir ama ABD'de NY, Manhattan'ın göbeğinde 512K Internet hizmeti alabilmek için 3 ay beklemek gerektiğini hayal ediyor musunuz. Biz bekliyoruz da... Ya da bundan üç yıl önce Manhattan'ın göbeğindeki bir ofiste Internet hizmeti almayı başaramadığımızı sonunda DSL veya kablo internete razı olduğumuzuı ama bu servisleri bile satın alamadığımızı hayal eder miydiniz. Yok altıncı katın üzerine servis veremezlermiş, yok telefon hatlarının kalitesi DSL'e uygun değilmiş. zart zurt.

Evet, kablo kopma işinden Internetimiz büyük zarar gördü ama bunu önlemenin bedelini hiç düşündünüz mü? Kablo kopma olasılığı ve buna karşılık koparsa diye alternatif hat tutmanın bedeli hesaplandığında riski almak daha akıllıca. TT uydu kapasitesini karasal hatlara kaydırdığında kimse memnun olmadı ama karasal hat kopunca kıyamet koptu.

Öneri getirin arkadaşlar, öneri.... Diyin ki bir daha böyle bir durumla karşılaşmamak için şöyle yapalım, böyle yapalım. "Hadi hep beraber mail atalım" demek öneri getirmek değildir. Öneri getiremiyorsanız susun ve onarımın tamamlanmasını bekleyin.
0
mentat
tamamiyla katiliyorum soylediklerine.

yalniz anlamadigim sey bu onarimin nicin bu kadar uzun surdugu. haritadan gordugum kadariyla, bu sadece turkiyeye hizmet veren bir hat degil, turkiyeden baska pekcok ulkenin de bu kazadan etkilenmis olmasi gerekmez mi? bu da baya bi kisa surede onarimin yapilmasini saglamaz mi? yani is tt'nin onarimi geciktirmesi degildir herhalde. bilgilendirebilecek birisi var mi?
0
cayfer
Bu kablonun onarımı kolay olmasa gerek. Kabloyu gemiye çekebileceklerini sanmıyorum; fazla ağır olacak ve kablo bu gerilime dayanmayacaktır. Büyük olasılıkla su altında çalışacaklardır. Öyle ya da böyle... kablo işleticisinin günlük zararını düşünebiliyor musunuz? Ne olsa deliler gibi hattı ayağa kaldırmaya uğraşıyorlardır.
0
Armish
Ne onerisi olabilir ki bu? Sanki ben gidip TT'a bence Uydu'ya gecmelisiniz (veya topluluk) dese bunu yapacak. Suan yapacagimiz baska birsey yok. Bir sekilde yetkilileri ayaga kaldirmamiz gerekiyor. Ben mail atalim derken TT'den bahsetmiyordum. Gerekli firmalara demistim dikkat ederseniz. Yani benim burada kasttetigim Kablocu firma falandi.

Neyse benim onerim su:

TTnet, kablolarla ugrasmasin artik diger firmalar gibi (Orn: E-kolay, Superonline) hatta onlardan daha iyi seviyede bir uydu sistemine gecsin. Boylece en azindan bahsettigimiz RİSK en AZA inecektir. Sonucta TT'den bahsediyoruz, Turkiye'nin internetini elinde bulunduran firmadan (devlet kurulusu muydu yoksa? ). Baska onerisi olan?
0
cayfer
Öncelikle şunu bir açıklığa kavuşturalım: Uydu hattı karasal hattan daha iyi değildir! Hele daha güvenli hiç değildir. Bu nedenle TT uydu hatlarını TV vs yayın işlerine ayırıp, data haberleşmesi için karasala geçti. Tüm dünyada da genel eğilim bu zaten. TT'ye gidip "uyduya geçin" diye bir öneri götürürseniz onları güldürürsünüz.

Karasal hat daha iyi olduğu için uydu hattından daha pahalıdır. Neden daha iyi olduğuna gelince...

Haberleşme uyduları tipik olarak dünyadan 30.000 (otuzbin) km uzaktadır. Yani sinyalinizin yerden uyduya ulaşması 100 milisaniye sürer. Geri yere inmesi de bir o kadar.. yanıtın gelmesi de bir 200 milisaniye sürer. Yönlendiriciler, anahtarlama cihazları, dönüştürme cihazları falan, toplam süre 600 milisaniye civarındadır. Yani ne yaparsanız yapın bir noktadan uydunun öbür ayağındaki bir noktayı 600 milisaniyeden daha kısa sürede pingleyemezsiniz. Oysa karasal hatlarda en uzun mesafe gidiş-dönüş 60.000km den 20.000 km'ye falan iner.

Kablocuya ya da bir başkasına gidip "hadi çabuk olun" derseniz, onların da sinirini bozarsınız. Adamlar burunlarından soluyorlardır. Zaten adamlar her saat onbinlerce dolar kaybediyorlar, bir de sizin mesajlarınızla uğraşamayacaklardır.

Önerilere gelince...
Örneğin elinde uydu kapasitesi olan kuruluşlarla bir acil durum planı düşünülebilir. Örneğin ULAKNET bu konudaki başarısını ispatladi. Universitelerde sınırlı da olsa iletişim alternatif kanallara kaydırılarak sürdürüldü. Ama ne yazık ki hayattaki tek düşüncesi MP3 ve DIVX olan zavallılar yüzünden ciddi iş yapmaya çalışanlar hala kan ağlıyor; o başka...

Bir başka öneri: http ve smtp trafiği dışında tüm trafik kesilerek
eldeki sınırlı kapasite daha yararlı kullanılabilir.

Bir başkası: Uydu ya da alternatif karasal taşıyıcılarla acil durumlarda kullanıma açılmak üzere bir yedek kapasite anlaşmasının pazarlıkları yapılabilir. feasable olur mu bilemem; bir öneri işte...

Bunlar aklıma şu anda gelen önerilerdir. Doğru ve akılcı olması gerekmez; adı üzerinde: öneri

"Mail atalım" dan daha anlamlı ama, değil mi?

0
murat09
Http ve smtp harici trafigi engelleyelim demek, parmagim agriyor diye kolu kesmekten ne kadar farkli? Ister ftp kullanirim isterse bilmem hangi protokol. Bu beni ilgilendirir ama onu kullanmami saglamak da yillardan beri konturune trilyonlarca lira PARA odedigimiz sirket (veya kurum her neyse!) onu ilgilendirir. Kablocu etsin onbinlerce dolar zarar, evet, sizin tabirinizle "BANA NE!" . Alternatifi olmaliydi. Ister karasal, isterse uydudan ben hizmetin nereden geldigine degil bana gelip gelmedigine bakarim. Manhattan da oturmamam da sanirim Internete erismemi engelleyecek bir sebep olmamaliydi. ABD nin Cezayir depreminden etkilenmedigini soyluyorsunuz. Peki ya yurtdisindan Turkiyede host edilen sitelere erisimde de mi sorun yok?
Hizmet istiyoruz hizmet, hemde kesintisiz. Yarin herhangi bir ISP vs kurulusun basina gececek olan arkadaslarda umarim burada cektikleri zorluklari hatirlarlar ve en azindan bizden sonrakilere DUZGUN bir erisim saglamak icin caba gosterirler. Saygilar.
0
cayfer
Bir kere ben "ABD etkilenmedi" derken FZ beyin sozune karşılık bir espiri yapmıştım. Neyse....

Gene aynı "mode"... bana ne.. bana ne...

Ummakla, sövmekle hiçbir yere varmanız mümkün değil. Çalışmak, konuşmak, tartışmak, beyinleri tokuşturmak ve eldeki kaynakların kullanımını maksimize etmek gerekir.

Sizin bilgisayarın evde komple yedeği var mı? Yoktur, çünkü fayda/bedel optimizasyonu yaptığınızda iki tane küçük bilgisayar almaktansa bir tane iyi bilgisayar aldınız büyük olasılıkla; ve arıza durumundaki kesintiyi göze aldınız. Bu işlerin ekonomisi bu kadar basit işte.... "kesilmesin" derken bedelini ödemeye hazır mısınız? Değilsiniz çünkü TT fiyatı arttırdığı zaman kıyamet kopuyor. Fiyat düşük olsun, kalite mükemmel olsun gerisi size ne? Bu tavır TT'nin "Bana ne senin internetin'den, beğenmiyorsan kurarsın kendi çanağını" demesinden hiç de farklı değil.

Sevgiler
0
murat09
Sevgili "cayfer" agabey,
Bu arizanin elbet giderilecegini bilsem de, bu zihniyet devam ettikce benzerlerininde olacagini bildigimden, umutsuzum.
Evimdeki bilgisayarda 1 tane. Ha yedegi var mi, yoo, cunku ben AMERIKALILAR kadar kazanmiyorum. Ama internete erismek icin herhangi bir Amerikalidan daha fazla para oduyorum. Ve son tahlilde bir tuketici olarak, HAKLARIMI ISTIYORUM. Hizmet Istiyorum. Yeter artik. Her defasinda yavas internet icin onumuze getirilen bahanelerden ve bu zihniyete hizmet eden aa, olmaz bak bu su kadar para, bu kadar zor vs.. biktim...Turkiye cok daha iyisini hakediyor. Birakin isteyen divx indirsin, isteyen de remote administration yapsin.
Geciken adalet haksizliktir, yavaslayan internet de buna benzer. Sloganvari de gelse haykiriyorum, Internet HIZLI, DIAL UP ve ISDN erisimde UCRETSIZ olmalidir. Saygilar...
0
conan
Amerika...
Amerikalilar cok kazaniolar belki ama onlarin da free ISDN veya Dialup'i yok. NetZero vs gibi serviler var ama onunuze kaldirma imkaniniz olmayan reklamlar getirerek bu parayi sizden cikariyorlar. (ki onlarin da bir miktar aylik ucretleri var zaten)

Bu arada tanidiim hic bi ameriklainin backup almak icin iki bilgisayari yok :)

Internete erismek icin ucret: Hehe emin ol hic de ucuz degil bu ulkede! :) Her evin T1i varmis filan, bunlar hikaye :P Hele ki musteri hizmetleri! AMAN TANRIM! allah kimseyi onlarin eline dusurmesin.

TR her zaman daha iyisini hakedio da bunu nedense sivil toplum duzeyinde dile getiremiyor :) Bakalim sonumuz nolacak.
0
tongucyumruk
Tabiiki debizin altındaki kablo 5 dakikada onarılmaz... dahası bu kablonun bakım işlerini Singapur Telekom yaptığına göre tamir edilmediği için TT'yi suçlamak hiç olmaz... Ancak şimdi TTNET uplink istetistiklerine bir bakalım... Türkiyenin toplam yurttdışı çıkışı 1.1gbit, ve bu bant genişliği son bitine kadar kullanılıyor... Halihazırdaki bant genişliği yetmezken, bir de bu bağlantının hemen hemen tamamını (900küsür mbit) tek bir alternatife bağlamak sizce ne kadar mantıklı bir hareket? Şu anda olan oldu, kablo koptu... tabiiki şu durumda buna çözüm olacak öneriler getirmek gerekmektedir... Fakat asıl sorun bundan sonra ne olacağıdır... Bu kablo tamir edilir, herşey eski haline elbet döner... Ancak internet çıkışı tek bir alternatife bağlı olarak çalışmaya devam ederse yarın öbürgün kabloyu köpekbalıkları yediğinde yine aynı duruma düşeriz... Bu nedenle yapılması gereken TTNET yöneticilerini bize bu sorunları bir daha yaşatmayacak önlemler almaya yönlendirmektir.
0
FZ
Bu arada aklıma gelmişken yazayım: TCP/IP ve bununla bağlantılı diğer mevzular ABD´deki DARPA tarafından `nükleer savaş çıksa dahi iletişimimiz kesilmesin´ düşüncesi ile geliştirilmemiş miydi? Görülen o ki nükleer savaşa falan gerek yok ;-) Tek bir kablo iptal olunca ülke hemen hemen iptal oluyor... Yoksa nükleer, mükleer diye diye keklediler mi bizi, o kadar da `redundant´ bir ağ söz konusu değil mi?
0
cayfer
:) Yoo. bence iyi tasarımlanmış. Cezayir depreminden dolayı ABD'de trafik kesilmedi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

WebObject´i bilir misiniz ?

anonim

Apple in bir ürünü olan WebObjects $55.000 lık fiyatını 799$`a düşürdü, bu fiyatın içinde development ve deployment lisansı dahil etti. Developer´da 50 deployment da ise unlimited kullanıcı desteklemekte. WebObjects'le dinamik web sayfaları hazırlamaya yarayan bir uygulama sunucusu (PHP, Cold Fusion, ASP gibi). WebObjects uygulamalarını gene WebObjects uygulama sunucusu üzerinde çalıştırabilirsiniz. Oracle, Informix, Sybase, Progress ve Frontbase database serverlarla çalışmaktadır. WebObjects SunSolaris, HP-Unix, AIX ve MacOS X Server üzerinde koşmaktadır. Development ise MacOS X Server ve MS NT üzerinde yapılmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.apple.com/webobjects/

Webby Awards...

BatoR

6. webby awards ödülleri açıklandı.
Ticaret, eğitim, moda, film, oyun, sağlık vb... dallarında dereceye girenler ve birinciler...( hmm uygulama alanında google.com )
Aslında koşulları falan tam okumadım ama 7.'si için Fazla Mesai'yi aday gösterelim; eğer dil olayı yoksa şartlarda (language) neden olmasın değil mi ama ?? ! ??
Durun ben bu haberi size gönderdikten sonra şartları iyice bir okuyayım...
Bilahare bildireceğim...

Siteleri kapatan birimin başkanını dinlemek ister misiniz?

coskung

TİB Internet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, 6 Kasım akşamı Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin davetiyle, bir yüksek lisans dersine misafir konuşmacı olarak katılıyor. İlgili merkezin direktörü ve Bilgi Üniv. Hukuk Fakültesi Hocası Leyla Keser Berber'in duyuru metni aşağıda.

e-öğrenme: Online Educa Berlin 2008′in Ardından

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA yazılım geliştirme ekibinin lideri ve uzaktaneğitim blogu yazarlarından Memduh Er ile, 1 ay kadar önce katıldığı ve dünyanın en büyük uzaktan internet tabanlı eğitim konferanslarından biri olan Online Educa Berlin hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik,e-öğrenme dünyasının bugünü ve yarını hakkında konuştuk, teknolojik ve pedagojik açıdan nereye doğru ilerlediğimizi anlamaya çalıştık.

Madonna´nın Web Sayfası Neden Hacklendi?

anonim

Internet'i kontrol edebileceğini düşünenler geçen hafta güzel bir ders aldı.

Her şey Madonna'nın sesini popüler bir anti-korsanlık tekniğinde kullanması ile başladı. Warner Music Group Madonna'nın yeni şarkıları gibi görünen dosyaları p2p dosya paylaşım ağlarına koydu. Dosyaları indirenler şarkının ilk 10 saniyesinden sonra şarkıcının "What the f**k do you think you're doing" diye küfür edişi ile karşılaştı.