IBM Sun'ı alır mı?

0
auselen
Görünen o ki son ekonomik dar boğaz içerisinde Sun iyice sıkıntıya düşmüş durumda ve kendisine destek olabilecek bir şirketle birleşmeye çalışıyor. Yıllardır IBM, Sun ve Microsoft ürünleri (programlama dilleri dahil) arasinda yaşanan rekabetin sonucu ne olacak diye beklerken belki de cevabı teknolojik üstünlük değil, bildiğimiz eski ekonomik kriterler verecek.

Hatırlayacağınız gibi Sun'ın daha önce borsadaki etiket ismini JAVA olarak değiştirmesinden de bahsetmiştik. Görülen o ki yazılım/donanım devi ne yaparsa yapsın hisse senedi sahiplerini bir türlü memnun edemiyor.

sun

Görüşler

0
FZ
Asıl soru: IBM'in el atması durumunda Solaris ve OpenSolaris ne hallere gelir? ;-)
0
ZZombie
Yalnız şu bir gerçek.
IBM de SUN da yetkililer ağızından bir açıklama şu an yok. Varsa da epey gizli tutuyorlar.

Kaldı ki IBM'in SUN'u alırsa ortalık biraz şenlenecek. Fakat bunun artı değerde mi yoksa eksi değerde miolacğaını düşünmek gerek.

IBM yıllar önce yaptğı atılımlar ile tamamen yazılıma kaymış bulunmakta, SUN'u aldığında da akibeti belli olmayacak bir donanım kısmı var, ki muhtemelen ellerinden çıkaracaklardır.

Ayrıca IBM ve SUN satın alınmına örnek olabilecek bir satış tecrübesi yaşadık. Bu da Adobe nin Macromedia'yı satın alması.

Her iki firma da benzer işi yerine getiren kaliteli uygulamalarla isimlerini duyurdurlar. Fakat birleşme sonrası bazı ürünler elegale edildi (Macromedia nin Freehandi, Adobe nin GoLive si vb.) ve de tümleşik bir ortam yaratıldı.

Peki söz konusu IBM ve SUN olunca nolacak?
Her iki firmanın da piyasada tanınan ve de kendini kanıtlamış benzer ürünleri var.

IBM in Websphere, Sun Solaris, IBM DB2, SUN MySql vs.

FZ'nin dediğine katılıyorum.
Acaba Solaris ne olur :)
0
wime77
Ben bir IBM sever olarak bu birleşmenin olmasını istemiyorum. Tekel bir pazar gelişimine sebeb olacağını düşünüyorum.

Bence
IBM solaris içinde işine yarayanları alıp kullanacak ve yeni bir ürün çıkartacak.Solarisi Os/2 gibi belki Framework lerin için konsol olurlar.

Peki ultrasparc işlemciler ne olacak ? Onlarda IBM in Risc işlemcileri ile bir evrime girebilir.

Java ?
Java yolua böyle devam edecek .

0
ZZombie
Açıkçası daha bu gün birkaç arkadaş ultrasparc işlemcilere ne olacağını konuşmuştuk. Şimdilik bu bir muama. Ama üst seviye sunucularda tercih edilen bir mimari olduğu da bir gerçek.

SUN son yıllarda özellikle RedHat ve JBos tarafında ciddi kan kaybına uğratıldı. Gerçi RedHat sadece SUN u bozguna uğratmadı, etkilenen pek çok firma var. Ama dolaylı bir yoldan SUN'un ana ürünlerini vurdu diyebiliriz. Doğal olarak SUN da açık kaynağa yöneldi.

Java'nın bir değişim geçirmesini pek te beklemiyoruz. Zira şuan bu türde bir değişiklik IBM in isteyeceği bir durum değil. Kendisinin de bu platformu kullanan epey büyük ölçekli uygulamaları var. Fakat bu tür bir birleşme ile IBM ürünleri daha da Java uyumlu bir hale gelecektir.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Bu tür bir bireşme olursa beklenmedik bir etki de yaratabilir. Ve piyasadaki daha küçük ölçekli firmalara iş kolları oluşturabilir.

SUN muşterisi kimi firma açık kaynaklaı vb. başka çözümlere yönelebilir, bu da nispetten RedHat vb. firmalara yeni bir pazar kazandırabilir.

Hepsini bekleyip göreceğiz.
0
mbayer
Java'nında artık yavaş-yavaş sonu geldi, daha yenilikçi dillere doğru rüzgarlar daha fazla esecektir.
0
ZZombie
Şuanki hali ile Java'nın sonunun geldiğini söylemek yanlış olur.
Tam tersi enterprise arenada kendi yerini fazlası ile sağlamlaştırıyor.

Yeni diller muhakkak bir yenilik getirecektir. Eğer bir dil yenilik getirmiyorsa zaten yeni bir kodlama biçimi gelsin diye dil üretilmez. Bir ihtiyacı karşılaması gerek.

Eskidiğini söylemek te yanlış olur. Bu şekilde bir düşünce ile de C'nin çoktan tarih sayfalarına gömülmesi gerekirdi.

Şahsi görüşüm gelecekte FrameWork yapısının iyice artacağı.

Herkes kendi sevdiği dilde kodlama yapacak, fakat ara bir FrameWork ile bunu grup içinde çalıştıı arkadaşlar ile ortak bir yapıda derleyebilecek.

Örnek vermek gerekirse, iron Phyton, Jphyton vb. yapılar gösterilebilir.
0
FZ
Kanımca Java gider ya da gitmez ama JVM kalır. JVM'yi hedefleyen çeşitli diller gelişmeye devam eder. Gider istediğim dili seçerim, nasıl olsa onun kaynak kodunu alıp JVM'yi hedefleyen bir compiler'ı olur. Java da artık bir tür assembly-language-for-JVM haline gelir, JVM için low-level kodlamak isteyenler Java kullanır. JVM'yi hedefleyen çalışmalardan birine örnek: The Moby Scheme Compiler for Smartphones
0
ZZombie
Evet.
FrameWork yapısından kastım tamami ile bu idi.
Çok iyi bir şekilde açmıssınız, teşekkür ederim.
0
wime77
IBM bu dedikodu çıktı diye bile SUN nı alabilir ki IBM in dedikoduları genelde doğru çıkar.

Yalnız Çin olurda Risc ayarında işlemcileride önümüzdeki 5 yıl içinde üretirse işte o zaman koyamet kopar.
Çünkü bu zaman içerisinde live os lar yayılırsa sunucu daha da büyüme gösterecek.İhtiyaçlar yükselecek ve en önemlisi bunun karşılığında harcanan enerjide artacak.Bununda giderilmesi için ÇİN çok yol kat etmiş görünüyor.Kaldıki kullandığımız pc lerde bu kadar büyük işlemciler artık olmayacak.Örneği intel Atom ve aslında pazarın bu konudaki en eskisi Via Eden işlemciler.

Şuan pazarın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen herşey çok kısa sürede çöp olucak.30 saatten fazla çalışan ve daha kısa sürede sarj olan ( ekranın önü ve arkası solar panel olan ) cihazlar çok uzak değil.

Tabi sunucu pazarı bu kadar kızışınca şuanki O.S lar arasındaki rekabette kızışacak ve kazanan Linux olacak.Sunucu pazarını gelişmiş ülkelerde Linux a kaptıran MS artık giderek küçülecek ve Türkiye ye ve bazı az geliştirilmiş gelip baskın yapıp para kazanacak.

Vaybe iki paragrafta MS i tarihe gömdüm.:)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

sundance

Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.

Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

anonim

Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.