Hollywood ve Bilgisayarlar

0
FZ
Zaman zaman bu sayfalarda teknoloji muhabbetinin yoğun olarak geçtiği filmleri ele alıp eleştirdik (PI, Kod Adı Kılıçbalığı, AntiTRUST, vs.) ve bu filmlerde teknoloji dünyasının gerçekçi şekilde yansıtılıp yansıtılmadığına baktık. Kimi filmlerde bilgisayar dünyası saçmalığın doruklarında gezinirken kimilerinde de epey gerçekçi şekilde ele alınıyordu.

Bu konu ile ilgili "Computer Movies Suck" başlıklı çok güzel bir makaleyi sizinle paylaşmak istedim.

Makalede beni kopartan bir iki maddeden örnek vermem gerekirse: Mesela mevcut teknik jargonun abuk sabuk şekilde bir araya getirilmesi: "Token ringi ethernet switchine yama yapıp bitmap decoder algoritmasındaki çarpışma oranını artırmamız gerekli!" Bir başka fantastik örnek ise Terminator filminden, yazarın deyişi ile doğru olsa bile aslında yanlış: Bu filmde, Arnold'ın kafasının üstündeki kırmızı göstergede habire görüp durduğumuz assembly kodunun Apple DOS 3.3'teki RWTS (read/write a track/sector) rutinleri olduğu iddia ediliyor. Ancak olağanüstü reflekslere sahip ve insan anatomisine dair tüm veritabanını kafasında taşıyan sibernetik bir ölüm makinasının kafatasında 1 Mhz hızındaki 6502 mikroişlemcisini taşıdığını düşünmek biraz garip bir durum. Belki de boş vaktide sırf eğlence olsun diye eski günleri yad eden bir emülatör çalıştırıyordu ;-)

Görüşler

0
conan
hackerlarin kullandiklari dogaustu GUI`lere harcadiklari cpuyu encryption kirmak icin harcamamalari zaten olayda temelden bir(den fazla) yanlislik oldugunun bir ispati :P
0
anonim
sinema görsel malzemeye ihtiyaç duyuyor haliyle...

sonuç: renkli gui'ler! :)
0
ATLaNTiSs
alakası varmi bilmem ama nereye yazacağımı bulamadım bnm bir sorunum var adıda vector linux.
ben bunu kurdum iyi guzelde pentide dosyasını
komutla açıcam jxvf kısmı için hata veriyor j yanlış diyor.
ve ben bunu linuxsu başlatmadan öncemi başlatıncamı acıcam. linuxsun partitionundamı yoksa fat32 deki veclinux dizinindemi acıcam . vmlinuz u veclinux dizinine kopyalayınca uncompressing package error (err:1) diyor system halted diyor . bana bir yardım ediverin kafayı yicem :)))
0
anonim

sevgili ATLaNTiSs mesajina verecek bir cevabim yok ama bende bu alakasiz mesajinin vesilesiyle bir kere daha `fazlamesai forum` istegimi dile getirmek istiyorum;

fm`ye hemen hergun bakiyorum. ama sizinle haber niteligi tasimamasina ragmen diger fm`cilerle paylasmak istedigim birdolu soru ve dusuncem var. eminim diger fm`cilerinde vardir.
En azindan kenardaki anketi ``pcworldde fm bolumu acilmis, nasi olmus. iyimi olmus yoksa cok iyimi olmus???`` gibi anlamli(!) konulara ayirdigimiz gibi bu forum olayi icinde bi anket yapsak.

sLeytr
0
sundance
sevgili sleytir kardesim. kenardaki anketi, iyi mi olmuþ, yoksa cok iyi mi olmus diye anlaman beni oldukça üzdü. O yüzden, bu anlayýþýn (aslýnda anlayamayýþýn) üzerinde biraz deðiþiklik yapmak için bir açýklama yapmayý gerekli buldum.

Fazlamesai'nin yazýlý bir medya üzerinde olmasý, bizim taa en baþýndan beri en büyük hayalimizdi. Zira söz uçar yazý kalýr mantýðýyla, yýllar sonra da hatýrlanmasý için, çok sevdiðimiz emek verdiðimiz bazý sitelerin yokolduðu gibi yok olup gitmemesi için önemliydi.

Bu sebeple böyle bir fýrsat doðunca bunu heyecanla karþýladýk. Bu yüzden bu anket de senin anlamadýðýn gibi, nasýl olmuþ, daha iyi nasýl olur sizce anketiydi. Zira Fazlamesai'nin böyle bir ayaðýnýn olmasý illa ki güzel bir þey, ha biz bir kusur etmiþizdir, yeteri kadar iyi yapamamýþýzdýr, bu konuda yorumlara açýðýz, nasýl daha iyisini yapalým anketiydi, istersen þýklarý bir kez daha oku. Ha bunu da anlamsýz bulabilirsin, bu da senin takdirin. Fakat Fazlamesai'yi seven birisi olarak, ve bizim de yorumlarýný sevdiðimiz birisi olarak, lütfen biraz daha yapýcý, biraz daha az kýrýcý olmaya çalýþýrsan sevinirim.

Forum konusuna gelince, sanýrým yakýn zamanda böyle bir forumumuz olacak, senin ve birçok Fazlamesai'cinin istekleri doðrultusunda.

Kendine iyi bak.
0
sleytr
merhaba

kırıcı olmak istememiştim. anket için olumsuz görüş belirtmemin nedeni ilk iki şık ile özelliklede sonuncu şıkkın aklımda kalmış olması. doğrusu diğer üç şıkkı gerçekten göz ardı etmişim, özür.

sanırım bu son anketi bu kadar anlamsız bulmamın asıl nedeni türkiyedeki bilgisayar dergilerine pek inancım kalmamasından kaynaklanıyor. (türkiyede neye inancımız kaldı ki!?)
Aslından bence tam tersine yazılı dergiler gelip geçici, internet baskısı kalıcı. Bilgisayar dergilerinin kendileri bile pek uzun ömürlü değiller, coşkulu bir heyecanla yayınlanmaya başlayan bu tip bölümler (programlama, linux vb.) ise daha bile kısa ömürlü oluyorlar.
İçeriklerinin kalitesi ve özellikle tarafsızlıklarından şiddetle şüphe duyduğum donanım incelemelerine bazı yazarların engin(!) bilgileride eklenince bilgisayar dergilerine 3milyon lira vermek yerine siteleri takip etmeyi tercih ediyorum...


the web, only the web!
0
FZ
İstisnaları zaman zaman çıkabilmekle birlikte Türkiye'de bilgisayar dergilerinin çok doyurucu ve detaylı olmadıkları (özellikle yazılım, vs. gibi konularda) hepimizin malumu.

Ancak şu da var ki dergiler daha geniş kitlelere ulaşıyorlar ister beğen ister beğenme, gönül isterdi ki Türkiye'nin %44'ü Internet'e bağlı olsun (İngiltere'de olduğu gibi) ama böyle bir durum söz konusu değil ve o beğenmediğimiz, eleştirdiğimiz yayıncılık anlayışını adım adım geliştirmek de gene bizim elimizde öyle değil mi?

Yani eğer sıfırdan bir dergi çıkaracak gücümüz yoksa ki şu anda yok ve eğer tüm Türkiye'deki gazete bayilerine dağıtılan bir bilgisayar dergisi de bize min. 10 sayfa yer ayırıyorsa o halde yapılabilecek en güzel iş bu fırsatı sonuna kadar değerlendirmek ve ne kadar güzel işler çıkarabileceğimizi cümle aleme ispatlamaktır.

Karanlığa küfretmeyeceğim ve aslına bakarsan mum da yakmayacağım, gidip enerji tasarruflu 120 Watt gücünde kocaman bir ampul üreteceğim daha doğrusu üreteceğiz... öyle değil mi?
0
sundance
Yazýda da önemle belirttiðim gibi, eðer Linux konusunda tecrübeli deðilseniz, ikinci yöntemi izlemeliydiniz :( Ama yine de size elimden geldiðince yardýmcý olmaya çalýþacaðým.


Bütün kurulum iþlemi bittikten sonra (linuxtan) tar jxvf pentide.bz2 -C / yapmanýz gerekiyor. Eðer bu olmuyorsa, bir yerde bir þeyler ters gitmiþ demektir ve boot disketi oluþturup kurulum yapmanýzý tavsiye ederim
0
anonim
belkide daha az masraf oluyordur
Pissa kulesini yıktıktan sonra tekrar yenisini yapmak orjinalini bozar
0
tongucyumruk
Linux altında o hackerlı filmlerdeki tada biraz olsun yaklaşabilmek için tavsiyem 3dfile kullanmanızdır. Adresi hatırlayamadım şimdi ama güzel üç boyutlu dosya yöneticisi. Dizinleri üç boyutlu döndürerek falan açıyor. Tabii dosya yöneticisi özellikleri son derece çelimsiz o ayrı... Tabii birde bunu enlightenment altında arkada bi terminalde (tabiiki Eterm) BitchX diğerinde vi'de bi c kodu açıkken yapacaksınız ki tam olsun... Bi terminalde de ağır bişeyler derleyip (ağır olacakki uzun sürsün) yazılar akıtabilirsini opsiyonel olarak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Remember, remember, the fifth of November…

parsifal

Böyle bir sinema eleştirisini blog'unda bırakmaya gönlüm el vermedi.

Ellerine sağlık FZ. Canı gönülden "helal olsun"...

Fight Club ve bilgisayar efektleri..

redogre

Geçen gün 3dsMax için Mental Ray render motoru ararken bir sitede Mental Ray galerisi buldum. Galeriyi kurcalarken gördüğüm bir resim beni şok etti. Fight Club filmindeki mutfak sahnesinin (her mobilyanın üstünde fiyatı ve özellikleri beliriyordu) tamamen Mental Ray kullanılarak yapıldığını farkettim. Resimleri hatırlamak için Mentalimages.com a bir göz atabilirsiniz.

Ne @#!* Biliyoruz Ki!?

FZ

Gösterime girdiği ülkelerde tahmin edilenin ötesinde bir başarı kazanarak yüz binlerce insanın hayatını pozitif yönde etkileyen “Ne @#!* Biliyoruz ki!?”, Türk seyircilerle ilk kez !F İstanbul'da buluştuktan sonra Mart 2006’da ülkemiz sinemalarına geliyor.

Oscar ödüllü oyuncu Marlee Matlin’in başrolünde olduğu yapımda, dünyanın önde gelen fizikçileri, nörokimyagerleri, hekimleri ve metafizikçilerinden 14 önemli isim, aydınlatıcı olduğu kadar şaşırtıcı bilgilerle izleyicinin karşısına çıkıyor. Etkileyici görsel efektler ve animasyonlarla da desteklenen film, tam anlamıyla türünün ilk örneği.

Sonuç sadece bilgilendirmek ve düşündürmekle kalmayıp aynı zamanda eğlendiren, pozitif bir iz bırakarak izleyiciye yeni bir bakış açısı getirebilen, son derece özgün bir yapım...

Sonunda iyi bir divx player

sundance

DivX meraklılarının en rahatsız olduğu konulardan biri iyi bir divx oynatıcı programın bulunmamasıydı. Herkesin sonunda dönüp dolaşıp geldiği program yine Media Player 6.4 oluyordu.
Sonunda Zoom player istediğimiz bir çok özelliği biraraya toplamayı başardı. Herne kadar altyazı desteği yoksa da, özellikle TV out`lu grafik kartlarına sahip olanların çok seveceği birçok özellik var. Hem de sadece 220K`lık bir tek exe.
Bunun dışında www.inmatrix.com sitesi DVD/DivX konusunda görülmesi gereken sitelerden biri.

Ghost In The Shell - Matrix

sundance

Açıkcası bir William Gibson hayranı olarak Matrix'in bana oldukça doyurucu geldiğini söylemem lazım. Ta ki Ghost In The Shell'i seyredene kadar. O kadar çok sahne GIS'le benzerlik gösteriyordu ki, üzüldüm. Monkeygod adında bir arkadaşsa üzülmekle kalmamış, GIS ve Matrix'in benzeyen sahnelerini bire bir yanyana koyup yayınlamış Matrix ve Ghost in The Shell