Herkes için Debian

0
anonim
debian-user-turkish posta listesine gönderilmiş bir metni sizinle paylaşmak istedim:" Merhaba. Sizi bilmem ama benim bir hayalim var. GNU/Linux'un herkesin istekle ve sahiplenerek kullandığı özgür yazılımlar için bir platform olmasını istiyorum. Hayata yeni atılmış girişimcinin ödemek zorunda bırakıldığı yazılım lisans ücretleri ile sermayesinin azalmadığı, ilkokuldaki öğrencinin ilerde kendisine ve topluma faydalı olacak bilgisayar yazılımlarını kullandığı, 60'lı yaşlarındaki yakın gözlüklü amca ve teyzelerin virüs tehlikesi olmadan internetin faydalarından yararlanabildiği, üniversitelerde öğrencilerin ve akademisyenlerin kaynak kodunu inceleyip değiştirerek bilginin yayılması ve artmasına katkıda bulunabildiği, evindeki zorlukla bulabildiği 486 işlemcili PC bilgisayarı ile geleceğin bilgisayar uzmanları olmak yolundaki yeni yetmelerin temelleri öğrenebildiği, Anadolu'nun ücra köşesindeki insanların dünya ile iletişim kurmasını sağlayan ve her şeyden önemlisi bunları yaparken tüketici rolü ile sınırlanmadan, üretici bireyler olarak, gelecekte ve bugün yaşamamızın vazgeçilemez parçası bilgisayarları kullanabilmeyi hayal ediyorum.
Bunu gerçekleştirmek için temel alınacak en iyi projenin, tamamıyla gönüllülerin çabaları ile meydana gelmiş, sosyal sözleşmesi ve özgür yazılım kuralları olan Debian olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir sistemin, Debian stable'ı temel alan aşağıdaki özelliklere sahip bir dağıtım olmasını öneriyorum:
1) Türkçe desteği: Türkçe açısından I18n sorunu olmamalı ve varsayılan olarak Türkçe'ye ayarlanmış olmalı. Bu şartı yerine getirmek için bir debian paketi hazırlanmalı ve bu Debian'a da eklenmeli. İngilizce bilmeyen biri dahi kurabilmeli, kullanabilmeli ve yönetebilmeli. Bunun için yapılacak çeviriler yine Debian'a da katkıda bulunmalı.

2) Kurulum: Debian'ın kurulumu ve yapılandırmasının ancak deneyimli kullanıcılar için uygun olduğu bilinen bir gerçek. Otomatik donanım tanıma ve yapılandırma özellikleri ve kurulum gerektirmeyen; kuruluma karar verilirse bunun basitleştirilmiş olduğu bir yapıda olmalı (Knoppix gibi).

3) Kullanım alanları: Hem sunucu hem de masaüstü rolleri için gerekli paketleri içermeli. Paketlerin seçiminde, istenen rol için gerekli minimumun kurulmasına dikkat edilmeli. Sunucu paketleri sağlam ve güvenlik güncellemeleri mevcut Debian stable paketlerinden seçilmeli. Masaüstü kullanımı için seçilmiş bazı paketlerin "en güncel ve en iyi" upstream versiyonları stable'a backport edilmeli (KDE, Openoffice.org, Mozilla gibi). Prensip olarak mümkün olduğunca stable'a bağlı kalınmalı.

4) Hedef donanımlar: Intel x86 uyumlu PC'ler. Düşük güçteki makineler için alternatif paketler olmalı (IceWM, AbiWord, ...). Bunun yanında güçlü makinelerin güçlerinden yararlanılabilmeli (KDE, Openoffice.org, ...). Kullanıcının hangi paketlerin sistemi için uygun olduğunu bilecek kadar deneyimli olmadığı durumlar için heuristic çalışan bir öneri sistemi olmalı.

Bence böyle bir sistem en kısa zamanda gerçekleştirilmeli ve herkesin kullanımına sunularak gerçek dünya şartlarında evrimine başlamalı.

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum..."

Görüşler

0
anonim
http://www.trxlinux.com/

???
0
barisozyurt
İyi güzel yapıyorsunuz da, hedefi Türkçe problemini problem olmaktan çıkarmak olan bir projenin web sitesinin İngilizce olması ve tek bir Türkçe cümle olmaması nasıl bir handikaptır?
0
anonim
valla birisi gelsin bana izah etsin. Nedir TRX ? Ne yapıyorlar ne ediyorlar ?

Daha bir ay öncesine kadar lisansının ne olacağına karar vermemişlerdi, Suse gibi dağıtımın en önemli kısmının GPL olmaması gibi bir ihtimal vardı.

Dahası neden sayfası İngilizceye gelince, Türkler (en azından Türkçe bilen Türkler) yapmıyor da ondan.

Gidin bakın, irc.freenode.net'de #debiantr kanalına. Arkadaşlar ya Türkçeyi çok kötü bilen Almanlar, ya da çoktan unutmuş Türkler. Bazılarının ingilizcesi de çok kötü laf aramızda. Niye kanalın adında tr var anlayabilmiş de değilim.

0
FZ
Gerçekten de sitede Türkçe´yi sadece screeshot´ların bir kısmında görebilmek biraz enteresan bir durum. Yani söz gelimi EnderUNIX.org´un da ana sayfası İngilizce ama birebir aynı sayfanın Türkçe hali de tek bir link üzerinden erişilebiliyor.

Türkçe sorununa güzel bir yaklaşım getiren bir sitenin Türkçe sürümü olmasını beklemek çok da garip olmasa gerek.
0
oktay
Turkce sorununun cozumunu turkler bulmazsa sonuc da boyle olur. Kendimiz yapicaz ki birseye benzesin. Ticari kaygi da olmamali tabi ki.
0
tongucyumruk
Türkçe desteği eklemenin m1a2'nin çalışmasından sonra kesinlikle sorun olacağını sanmıyorum. Ancak bana kalırsa Debian hala text ortamda olan kurulumuyla, otomatik donanım tanımanın bulunmamasıyla herkesin masaüstünde yer almaya biraz uzak bir dağıtım. Eğer masaüstü diyorsak iki şey mutlaka olmalı:

-Otomatik donanım tanıma
-Herşeyin ayarlanabileceği bir kontrol paneli

Bu yönlerden düşünüldüğünde baz alınacak sistemin debian değil debian-desktop gibi bir alt proje olması daha faydalı olacaktır. Bir diğer önemli nokta yazıda da denildiği gibi stable'a ne kadar bağlı kalınacağıdır. Örneğin mozlla'nın meşhur odak problemi sıradan bir masaüstü kullanıcısının debian'ı silmesi için yeterli bir sebeptir. Bu nedenle Stable konusunda biraz daha esnek davranılmalı, herşeyin son sürümünü isteyen kullanıcı faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalı.

Haa bir de... Sistem açılırken tepede penguen yerine FM logosu çıkmalı... hehehe
0
anonim
Knoppix debian tabanlı ve otomatik donanım tanıma konusunda en iyi dağıtım belki de.
Herşeyin ayarlanabileceği bir kontrol paketi asıl sorun gibi görünüyor. Bazı alanlarda webmin, linuxconf vb. yardımcı olabilir bu konuda..
Mozilla ise zaten latest and greatestı bulunması gereken programlar için örnek olarak verilmiş :)
FM logosu problemi ise sonradan eklenebilecek bir kernel paketi ile çözülür..
0
m1a2
> FM logosu problemi ise sonradan eklenebilecek bir kernel paketi ile çözülür..
Bunu biraz açalım.

0
FZ
kernel-patch-debianlogo_1.0-2_all.deb paketini çektikten sonra dpkg -i ile bunu kurmak yeterli mi? Bir de verdiğin adreste suggested: kernel source falan diyor yani bu paketi sorunsuz olarak yukarıda bahsedildiği gibi kurup açılışta Debian´ın o caanım logosunu görebilmek için bir de çekirdeğin kaynak kodunu mu yüklemem gerekiyor (Debian´ı senin FM´deki makalene göre CD´den kurmuştum ve çekirdeğin kaynak kodu da yüklenmiyor diye biliyorum ben özel olarak istemediğim sürece) ?

Aydınlat beni eyyy m1a2! :)

(FZ: çenebaz editör, garip kişilik, kafası karışık adam...)
0
tongucyumruk
apt-get kernel-patch-debianlogo

daha sonra çektiğin kernel-source paketini bununla patchleyip tekrar make config sonra make-kpkg ve elinde kendine özel derlenmiş bir kernel paketi... Bu paketi dpkg -i ile kurunca açılışta debian logosu gelir.... Ama ben derim ki bunu bir şekilde FM logosu yapmalı... Varsa bilen beri gelsin (içimden bir ses GIMP'in resmi C kodu olarak kaydetme özelliğinin burada çalışacağını söylüyor ama...)
0
FZ
http://packages.debian.org/unstable/devel/fblogo.html bu konu ile ilgili işe yarar mı acaba?
0
m1a2
Bingo :) Tam olarak öyle. Bak daha önce verdigim kernel patch`in kaynak kodunda debian-swirl`u tanimlayan `linux_logo.h` dosyasinin hemen baslangicinda su comment var: /* Generated by fblogo version 0.1-debian */
0
m1a2
:)) çekirge, ulu bilgen bu hususta der ki `tonguç yumruk dinlene!`
0
FZ
Dinledik dinlemesine de hala sorun var :( Şöyle ki hiç patch ile falan da uğraşmadık. tongucyumruk arkadaşımız bizzat kendisinin fblogo yazılımı ile üretmiş olduğu bir linux_logo.h dosyasını yolladı bana ben de bunu /usr/src/linux/include/linux/linux_logo.h dosyasının üzerine yazdım afiyetle. (Bu arada eskisinin de bir yedeğini almıştım, ikisini kıyaslayıp bir hayli farklı olduklarından da emin oldum).

Neyse ondan sonra /usr/src/linux dizini içinde make-kpkg clean komutunu verdim ve ardından da make-kpkg --revision=fm1.0 kernel_image dedim, güzelce derledim topladim ve bir üst dizinde oluşan ilgili .deb dosyasını da dpkg -i komutu ile kurdum. Aleti reboot komutu ile yeniden başlattım, ama o da ne! Yine penguen logosu geldi karşıma açılışta! uname -a komutu ile çekirdek sürümünü kontrol ettim ve yaklaşık yarım saat önce derlediğim çekirdek olduğunu gördüm. Yani yeni çekirdek derlenmişti ama logo değişmemişti ilgili .h dosyası değiştiği halde...

Kısaca sormak istediğim şu: Ben nerede hata yapıyorum da şu penguen logosunu bir türlü değiştiremiyorum?

Yorumu olan? Ya da bir yol gösterecek? Aydınlatın beni :)
0
anonim
Herşey iyi de neden site ingilizce? Neden Türkçe bir link bile yok? Türkçeleştirme yada kaynak oluşturma yönündeki projelere yeteneklerimin el verdiği kadar her şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum ve gönüllü olarak olabilecek projelerde seve seve yer alabilecek bir bilgisayar müptelası olmanın yanısıra benim kafama takılan site neden ingilizce açılıyor?
0
roktas
Çeviri konularında yardımcı olabilecek herkesi aramızda görmek isteriz. debian-user-turkish listesine üye olursan Debian`la ilgili yapılan/yapılacak çalışmalar konusunda bilgi edinebilirsin. Listeye üye olmak için `debian-user-turkish-request@lists.debian.org` adresine `subscribe` konulu bir mesaj atman yeterli.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian GNU/Linux Türkçe SSS Belgesi

FZ

Bu belge Debian ile ilgili SSS (sıkça sorulan sorular) ve yanıtlarını içerir. Belge oluşturulurken temelde iki farklı kaynaktan faydalanılmıştır. Bunlardan birincisi, http://www.linuks.mine.nu/debian-faq-wiki adresinde bir araya getirilen ve sürekli güncellenen SSS ve yanıtları, diğeri ise Türk Debian Kullanıcıları Listesine bugüne kadar aktarılmış sorular ve yanıtlarıdır.

Debian geliştiricisi olmak

e2e

"Bir Debian geliştiricisi olmak mı istiyorsunuz? Bunu isteyen yalnız siz değilsiniz. Yazılım paketlerini bir dağıtım için hazırlamak, döküman yazmak, bir sürümü test etmek... Hepsi de sonsuz ve nankör görevlerdir. Şu ana kadar, herhangi bir zamanda bu işleri yapmak için başvuran yüzlerce insan var. Bununla birlikte, adaylar bu görevler için kabul edilmeden önce, yalnızca programcılık yeteneklerini değil, aynı zamanda Debian süreci ve felsefesini kavrayışlarını da sunmak zorundalar. Bu süreç aylar alabilir, tabii bazı istisnalar da var."

Debian T-Shirt için Tasarım Zamanı

linux34

Merhaba.

Uzun bir süredir Debian T-Shirt hayali ile yanıp tutuşuyoruz. 4. LKD Linux Şenliğinde Debian kullanıcıları ile yaptığımız görüşmeler sonucu T-Shirt için kolları sıvadık.

Tasarım - 1
http://www.linux34.com/images/debian_t-shirt.jpg

Tasarım - 2
http://www.linux34.com/images/debian_t-shirt-2.jpg

Tüm GNU/Debian Linux kullanıcıları bizlere kendi yorumlarını belirtebilirse sanırım daha kaliteli bir çalışmaya kavuşmuş olacağız. 1-2 gün içerisinde debian.org.tr listesinde bu konuyu tartışıp sonuca bağlayacak sonra da Debian T-Shirtler ile dolaşmaya başlayacağız ;)<

PlayStation 2 İçin Debian Tabanlı GNU/Linux

FZ

Sony Playstation 2 üzerinde çalışacak Debian GNU/Linux tabanlı BlackRhino sistemi kamuya açıldı. Böylece isteyen bu ilginç donanım üzerinde oyun ve çeşitli yazılım geliştirebilecek. Bu sürümde 1200'den fazla yazılım paketi mevcut ve artması bekleniyor.

Debian ve pornografi: olsun mu?

e2e

Debian GNU/Linux'un, teknik yönleri kadar, geliştiricilerinin sosyal yönleri de bende hep ilgi uyandırmıştır. Kadın geliştiricileri teşvik etmek, cesaretlendirmek ve yol göstermek için açılan Debian Women sayfasını gördüğümde de hoş bir sempati uyanmıştı bende.

Fakat bugünlerde, Debian geliştiricilerini zor bir karar bekliyor. Newsforge'daki habere göre, debian-devel e-posta listesine gönderilen bir e-posta listeyi epeyce hareketlendirmiş.