GNU/Linux çekirdeği, MS Windows'a mı benzemeye başladı?

0
anonim
SCOlastik düşünceye sahip insanlar, oralarda bir yerde hayatlarını hala sürdürüyorlar. Çok yakın bir arkadaşımdan (ki ben pek ZDNet takip etmem) aldığım haber linki beni değişik düşüncelere sevk etti.Yorumlarınıza açık.

Detaya inemeden şöyle bir gözattım. Paranoyak mıyım? Yoksa yeni bir oyun mu başlıyor? ZDNet haberi

Görüşler

0
ttk
Merhaba

Hatırladığım kadarı ile Ms, NT'yi hazırlamak için, pek çok ürününde olduğu dışarıdan kişileri ithal etmişti.
Ta eskiden, Bilgisayar Pazarı dergisinden NT'nin hazırlanmaya başladığı zamandan hatırlıyorum bunları aklımda isim yok maalesef. Yalnız NT'nin tasarımını hazırlayan kişi çok kullanıcılı, unix benzeri sistemlerde veya doğrudan unix'te tecrübeli bir kişi idi yanlış hatırlamıyorsam, NT'yi hazırlarlarken Unix'i dikkate aldılar bildiğim kadarı ile. Yani linux mu o tarafa gidiyor yoksa windows zaten bu tarafa geliyordu da yine MS yetkilileri sözde açıklama, bilgilendirme (!) yaparak gri propaganda yöntemi ile gizli gizli mide bulandırmaya mı çalışıyor, iyice bir araştırmak gerekebilir.
0
FZ
MS Windows NT çekirdek mimarı daha önce DEC için meşhur VMS sistemini geliştirmiş olan kişidir. Windows NT, Microsoft´un ilk gerçek, ciddi ve sunucu tabanlı 32 bitlik işletim sistemidir. DEC, işten ayrılmış bu önemli programcısının Microsoft için çalışıp WinNT´yi geliştirdiğini duyunca dava açmaya kalkmış ancak Microsoft´un sus payı olarak 60 milyon dolar vermesi üzerine konu kapanmıştır.

Daha detaylı bilgi için kaynak: http://www.cs.vu.nl/~ast/brown/rebuttal/

Benzer şekilde MS SQL Server yazılımı da Microsoft´un Sybase SQL Server ekibini komple işe alması ile ortaya çıkmış bir yazılımdır.

MS´nin bu konudaki yaklaşımı gayet mantıklıdır, burada hazır yapılmışı varken, bunu yapmış adam varken neden sıfırdan kasayım diye düşünür, parayı bastırır ve işten anlayan adamı bünyesine kadar sonra da ürünü yazdırır, tabii o ürün ne kadar orjinaldir, eski üründen ne kadar farklıdır bunlar ayrı tartışma konularıdır. En kötü ihtimalle dava açılır, bu yıllarca sürer, bu arada ürün pazarlanır, olmadı WNT - VMS örneğinde olduğu gibi şirketler arasında anlaşma yapılır ve olay çözülür. Burada çok ciddi paralar dönmektedir ve ruhunu şeytana satmış yöneticiler, pazarlamacılar söz konusudur dolayısı ile şaşıracak bir şey yoktur. Meşhur serbest piyasa kuralları içinde işler sürer gider, sonra işte biz de böyle, vay anasını meğer neler neler olmuş falan diye okur vakit geçiririz. Zenginin mevzuları bizim gibilerin çenesini yorar filan...

O diil de ben FreeBSD, NetBSD ve OpenBSD programcılarını takdir ediyorum. Adamlar arı gibi çalışıyorlar, millet kodlarını alıyor, çatır çatır kullanıyor, gıkları çıkmıyor. Ben o adamları bilgi işlem dünyasının Taocu rahipleri gibi görmeye başladım :)
0
demolish
http://en.wikipedia.org/wiki/CP/M

MS-DOS takes over
Many of the basic concepts and internal mechanisms of early versions of MS-DOS were copied from those of CP/M. Internals like file-handling data structures were identical, and both referred to disk drives with a letter (A:, B:, etc.). This was done on purpose, to make it easy to port popular CP/M software like WordStar and dBase.

The user interface of MS-DOS, however, was a bit more friendly. Compare for example CP/M's copy command, PIP:

PIP =
to the more intuitive syntax of DOS's COPY (roughly patterned after that of UNIX's cp):

COPY

CP/M would slowly lose market share as the microcomputing world moved to the PC platform, and it never regained the popularity it once had. Later versions of CP/M-86 made significant strides in terms of performance and usability however, and for some time in the 1980s was considered to be a better MS-DOS than MS-DOS. To reflect this compatibility the name was changed, and CP/M-86 became DR-DOS.

0
malkocoglu_2
Vallahi gecen hafta laptop'umda Suse Linux'a gectim. M$ kurulu iken makinanin icinde pislik varmis gibi bir huzursuzluk vardi icimde, simdi de sanki cok esnek ve stabil bir sistemi hakkiyla kullanamama endisesi var! Kernel benzerlik hikayeleri martaval. Oteki arkadaslarin bahsettigi gibi, David Cutter NT'yi VMS 'e benzetti, bu yuzden NT'de surec (process) baslatmak daha pahali, oteki tarafta Unix verimli bir sekilde fazla sayida surec baslatmayi destekler, eski arkadasimiz fork() ile.

Detaylar asagida:

http://www.linuxinsider.com/story/33089.html

0
vst
Iyi, cok guzel. Ama makelede deginilen noktalar zaten tum Isletim Sistemi kitaplarinda mevcut. Yani, monolitic kernel mesela... Bu bir konvensiyon. Yani Russinovich hic ciddiye bile alinmayacak bir konuya deginiyor, haliyle bizler de "amanin n'oluyoz yahu" diye yaygara kopartiyoruz. Bazi seyleri yapmanin cok fazla yolu yoktur. Ya monolitic kernel fikrini uygulayacaksin, ya da microkernel... Yuvarlak yuvarlak laflarla, Windoz'un, unixe dayanan dizayn fikirleri kullanılarak revize edilmesini mesru kilmak amacli bir konusmadir bu. Neymis, Linux'da Minix'den afirtmis... Eger GNU/Linux'la Windows arasinda bir benzerlik araniyorsa, cokca bulunur. Ikisi de Isletim sistemi, ikisinde de virtual memory management var, ikisi de deadlock prevention algoritmasi kullaniyor gibi... Cok komik geldi bana sahsen....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP'de GD Kütüphanesi ile Grafik İşleme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 1 Eylül 2004 Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da bir seminer düzenliyor. Seminerde Web sitelerinde yaygın olarak kullanılan PHP programlama dilinde, PHP ile beraber hazır olarak gelen GD kütüphanesi ile dinamik olarak resimleri oluşturma, büyütme/küçültme, boyama, yazı yazma ve benzeri işlemlerin nasıl yapıldığı kod örnekleri ile beraber incelenecektir.

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/

GNU/Linux Profesyonel Müzik Kayıt Stüdyolarına da Girdi

FZ

Steve Cook müzik ve teknolojiyi birleştirdiği bu makalesinde profesyonel bir kayıt stüdyosunda GNU/Linux (Mandrake) işletim sistemine geçiş hikayesini anlatıyor: MP3´ten Ogg Vorbis formatına geçiş, artan verimlilik, daha güvenilir bir çalışma ortamı, düşen maliyetler ve ortaya çıkan daha yüksek kalitede ürünler. Söz konusu yazıda benzer bir işin diğer işletim sistemleri ile ilgili fiyat/performans kıyaslamaları da mevcut. Müzik ve bilgisayarla ilgilenen herkese tavsiye ediyoruz bu makaleyi.

SCO hikayesinin sonu

sundance

Federal mahkeme, uzun bir süredir devam eden "SCO'nun Unix haklarına sahip olması ve Linux kodunda bu hakların bir kısmının izinsiz olmasına dair (aslına bakarsanız olabileceğine dair, çünkü SCO davanın başından beri bir kanıt sunamamıştı) davada önemli bir karar verdi.

Unix'in hakları hiçbir zaman Novel tarafından SCO'ya devredilmemiş! Dahası SCO bu konuda bugüne kadar yasadışı olarak elde ettiği gelirlerin %95'ini Novel'e devretmek durumunda.

Sco´ya dur!

sundance

Avusturya´lı bir firma, kendisine yasadışı olarak Sco´ya ait kodlar bulunduran Unix versionları kullandığı gerekçesiyle lisans satmak isteyen Sco firmasından detaylı olarak bu iddialarını kanıtlamalarını resmi olarak istedi.

Sözkonusu açıklamada eğer 1 Şubat 2004 tarihine kadar iddialarını ispatlayamazsa, Sco firması hakkında, şirketi karalamaya yönelik, asılsız beyanatta bulunmaktan dava açılacak

Someeebody stop Ally Mc Beal!