Hata Toleranslı Shell

0
lifesdkver0_1
ftsh (Fault Tolerant Shell), kabuk programlamaya hata merkezli bir bakış açısı getiren; basit bir scripting dili. Temelde yaptığı işi, bir scripting diline try - catch bloğu koyulmuş gibi oluşabilecek muhtemel hatayı kontrol altında tutup işleyişi ona göre devam ettirmek.
Örneğin
try for 30 minutes cd /tmp
rm -f data
forany host in xxx yyy zzz
wget http://${host}/fresh.data data
end
end
gibi bir kod parçasını kullanarak 30 dk. boyunca kodda belirtilen işlemi tekrarlatabiliyorsunuz. Eğer kodun herhangi bir yerinde hata oluşursa, ilgili tüm prosesler öldürülüp işlem yeniden başlatılıyor. Özellikle dağıtık sistemler ve ağ üzerinde yapılacak işler için düşünülmüş bir yapı; oldukça da yararlı görünüyor. Teknik belgelerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

Guardian

Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.

Cisco Emulatörü

sundance

Network ile ilgili birsürü şey öğrendim, fakat eski meski elimin altında bir Cisco router olsaydı da şu BGP filan mevzularına dalsaydım diyenlerden misiniz ?

Daha fazla beklemenize gerek yok. Gelmiş geçmiş bütün işletim sistemlerinin emülatörlerine sahip Linux bir süreden beri bir Cisco Emulatörüne'de sahip: Zebra.

RIP, OSBF, BGP gibi protokolleri destekleyen IOS benzeri bu işletim sistemi, bunun küçük bir ağda kurulumu, yük dengeleme vs. gibi amaçlarla kullanımı hakkında IBM DeveloperWorks de çok güzel bir makale bile hazırlamış

Apache TOM CAT 4.0 çıktı

anonim

Apache'nin Java Servlet'i ve JSP yorumlayıcısı Tom Cat'in 4.0 versiyonu internet'e sunuldu. Tom Cat 4.0 Java Servlet 2.3 and JSP 1.2 özelliklerini içinde barındırıyor. Daha önceki sürüm olan 3.3'e göre tamamen farklı bir kod mimarisi kullanılmış. Daha detaylı bilgi ve indirip denemek için: jakarta.apache.org/tomcat/news.html

Unix heryerde

sundance

Microsoft`un başı iyice dertte! Unix ailesi, IT sektöründen sonra diğer alanlarda da ürünler ortaya koymaya başladı.

1996`da Tarlabaşı`nda bir evde `Internet Böcek İlaçlama` diye bir firmanın ilanını gördüğümden beri (hala da çalışıyor bu firma) böyle eğlenceli bir haber görmemiştim. Unix`in babası kabul edilen Brian Kernigan`ın bile tuzu var bu haberde.

Yönetici Bakış Açısı İle GNU/Linux

FZ

Son birkaç haberimizde GNU/Linux´un kamudaki kullanımına dair önemli gelişmeleri vurgulamıştık. Şimdi bakışlarımızı tekrar iş dünyasına çeviriyoruz ve önemli bir makaleden birkaç alıntı yapıyoruz (not: bu yazı geeklere ya da programcılara falan değil doğrudan YÖNETİCİLERE yöneliktir ;-) :

- Son zamanlara dek açık kodlu yazılım dünyası KB Toys bilgi işlem yöneticisi Tom Jeffery´nin umurunda değildi. Ancak 1,300 oyuncak satış merkezi için 10,000 kadar yeni yazar kasa (daha doğrusu para kasalarına sahip PC´ler) kurmak ve bunlara uygun yazılım aramak gerekince ve aranan şartlara uyan üç yazılımın da GNU/Linux üzerinde Java ile geliştirildiği görülünce durum biraz (!) değişti. Jeffery aday sistemlerin sergilediği esnekliği, kolay geliştirilebilirliği ve geniş desteği görünce etkilenmişti...