Gazi Üniversitesi´nde olup da İTÜ ve Boğaziçi´nde olmayan!

0
sundance
Deniz ? Kesinlikle hayır. Güzel bir kampüs ? Boğaziçi daha iyi :)
Peki nedir Gazi Üniversitesinde olup da ITU ve Boğaziçinde olmayan ?

Internetten rahat rahat, adam gibi kaydolabilmek! Ne o şaşırdınız mı ? O zaman, siz son zamanlarda ITU ve Boğaziçinin muhteşem kayıt sayfalarına girip, web serverın boş bir anını bulamadığınızdan dolayı saçınızı başınızı yolmadınız.

Her yıl üç dört günlük süreye sıkıştırılan bu kayıt eziyeti, Internet üzerinde tamamen işkenceye dönmüş durumda. Geçe dörtte uyanıp kaydolmaya çalışanlar mı dersiniz, okulun laboratuvarlarına gidip ordan sisteme girmeye çalışanlar mı ?

Peki Sun'dı Oracle'dı hiçbir masraftan kaçınmayan bu üniversitelerin yapamadığı da Gazi'nin yapabildiği nedir ? Tabi ki GNU/Linux çözümü ;) geçici bir cluster...
Evet yanlış duymadınız, bu güzide üniversitelerimizin (ve daha birçoğunun) yıllardır öğrencileri süründürdüğü, online-kayıt yalanı, çok basitçe bir Linux cluster ile çözülebilmekte.

İsterseniz problemi biraz daha açalım.

Problem temelde, web sunucularının sene içinde iki defa yaşanan bu 3-4 günlük yoğunluğu kaldıramıyor olmaları. Halbuki arka tarafta gayet güçlü bir SUN makine üstünde veritabanlarının şahı diye geçen Oracle koşuyor. Düşünsenize, sadece bu üç dört gün için daha güçlü web sunucusu kurmanın ne alemi var ?

Fakat bu işin çok pratik çok şık bir yöntemi var. Bu yöntem de 2002 yılı Inet-tr seminerlerinden YüksekBulunurluk seminerinden Devrim Seral tarafından anlatıldı. Basitçe bir yük dağtımı ve kümeleme çözümü olan Linux Virtual Server'ın nasıl kullanıldığını anlatan Devrim arkadaşımız, sununum bir yerinde bu sistemi kendi okulunda kayıt dönemlerinde on katına çıkan yükü karşılamak için kullandığını belirtti.

Bunu nasıl yaptığı sorulduğunda yaptığı açıklama ise çok daha akıllarda kalıcıydı;
'Kayıt döneminde sunucuların bu artan yükü kaldırması mümkün değil. Bu sebeple, CD üzerinden çalışan bir GNU/Linux dağıtımı hazırladık. Bunun yaptığı, çalıştığı makinayı bir LVS node haline getirmek ve bu yoğun yükün kaldırılmasına yardımcı olmak. Bu iş için de ofiste kullandığımız desktop makinaları, bu yoğunluğun olduğu bir kaç gün için toplayıp CD'den boot ediyoruz. Ne üzerilerindeki işletim sistemine bir zarar geliyor, ne de sene boyunca üç dört günlük bir yük için koskoca bir clusterı devamlı meşgul tutuyoruz.

FZ ve Sundance sunumun bu noktasında birbirlerine dönüp gülümsediler. Demek ki, bu ülkede bilgisayar ve bilişim denildiğinde hala 'ben nasıl voliyi vururum' diyen firmalar ve insanlar bir yana, 'bu iş nasıl adam gibi, mühendisçe, minimum efor ve maksimum verimle yapılabilir' diyen gerçekten zeki bireyler varmış.

Internet'ten kayıt işkencesiyle uğraşan bütün arkadaşlarımıza buradan kolay gelsin diyor, ITU, Boğaziçi ve bütün diğer sorunlu üniversitelerimize de Devrim gibi öğrenciler diliyoruz.

Not: Bildiğim kadarıyla sözkonusu üniversite Gazi, fakat eğer başka bir üniversiteyse de karıştırdıysam bu benim hatam, ama önemli olan da bu değil zaten ;)

Görüşler

0
Challenger
Internet üzerinden kayıt problemi anlatılıyor ama, daha internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var.
0
ShaarDaar
valla geçen seneki isyanlarımızdan sonra böyle bir çözümde bulunmaları beni dahil herkesi sevindirdi ne diyelim yaşasın linux
0
sundance
Eeeee ? Ne demek istiyorsun yani ? Daha Internet uzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz de var mı diyorsun ?



Ben de diyorum ki, Türkiye'nin en eski üniversitelerinden ikisi, en önde gelen teknik üniversiteleri bu kadar basit bir işi beceremiyor. Şimdi Internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var diye bundan bahsetmeyelim mi ?



E kapatalım o zaman Internet'i, Türkiye'de Internet'e girebilen sadece bir milyon insan var, hal böyleyken bizim Internet'i konuşmamız lüks diyip çekilelim kenara...


0
Challenger
Galiba yanlış anlaşıldı. Benim anlatmaya çalıştığım mühendislik fakülteleri bulunmasına rağmen internet üzerinden kayıt yapamayan illa oraya gitmeniz gereken ünviersiteler var. Yanlış anlamayın. Lüks olarak düşünmedim.
0
mos
bence de yanlis anlasilmis
0
urxalit
"daha internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var"

PHP ve Mysql/Postgresql kullanarak basit bir form olan bir sayfa ve sonra bu kayıtları listeleyen ayrı bir sayfa 1 (bir) günde bile hazırlanabilir. Sorun nerede veya kimde?
0
FZ
1 gün ne ki, ben sana öğle yemeği arasında hazırlayayım, geriye kalan birkaç saat içinde de 15,000 öğrencinin (ve birkaç yüz hocanın) tüm ders alma, alamama, seçmeli ders alma, hoca-ders-kontenjan dağılımı, vs. durumlarını ayarlar, 15-20 dakika içinde de testini, `debugging´ini falan yaparım. Zaten PHP ve MySQL programlamak çok kolay, dokümantasyona bakar bakar yaparım. Kayıt sürecinin kendisi de hiç karışık değil, çocuk oyuncağı. Biri bana şöyle bir ayaküstü izah etsin, gerisini ben hallederim. Anlamıyorum ki sorun nerede veya kimde?
0
mos
sadece "MS" ofis'in Word'unu calistirmayi becerebilen profosorler gordum yahu.. boyle bir projeyi sundugunuzda anlamli bakislarla dinleyip de "gec bile kalmistik hemen yapmaliyiz" diyecek cok az akademisyen var.. herhalde ondan

neden paso cikarmak icin gittigim kurum bana "ssk 'dan, emekli sandigi'ndan, bag-kur'dan ayri ayri belge getir" diyor da online goremiyor?
neden tc kimlik numarami yazdiklarinda bana dair bu bilgilere ulasamiyorlar? :)

evet konuyu dagittim ama, neden hala en basit bi is icin bile "temiz kagidi" isteyip de (ki bu kagidi her adliye veremiyor) ta adliyeye gidip kuyruk bekletiyorlar?

e-devletmis.. peh
0
robertosmix
Sayın FZ ve sundance'ın bu tespiti oldukça yerinde. Bürokrasiye bulanmış bir bilişimin nasılda hezimete uğradığını akademik çalışmalara bakarak fark edebiliyoruz.Para odaklı değil akıl odaklı çalışmalar her zaman kendilerini sıyırırlar zaten.
Tüm Gazi Üniversitesi bilgi-işlem çalışanlarını tebrik ediyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sco yine şişti! Bölüm 712

sundance

Linux kaynak kodu üzerinde hak iddia etmeleriyle, tüm zamanların en başarısız Unix şirketinden tüm zamanların en beceriksiz ve kötü niyetli Unix şirketi ünvanına terfi eden Sco bir kez daha şişti!

Ellerindeki iddiaları kanıtlayabilmek için (IBM AIX´in Sco´ya ait olan kodları kullandığını) AIX´in yakın tarihli kaynak koduna ihtiyaçları olduğunu belirten (ve bunu belirtmek için altı ay bekleyen) Sco yetkilileri ellerindeki yegane AIX cdsinin yıllar öncesine dayandığını söylemişler (Allah bilir autorun bile yoktur onda, hatta çiziktir bile :)))

Peki bunların komik olduğunu mu sanıyorsunuz! Haaaayır, asıl komik olan Amerikan yasalarına göre sizin suçladığınız bir kişiden ´Hadi git bana cinayet aletini getir´ şeklinde kendi suçunu ispatlayacak bir kanıt istemeye hakkınız olmadığı. Sco´nun Ally Mc Beal hayranı avukatları IBM´i dava etmenin heyecanına o kadar kapılmışlar ki bunu bile ıskalamışlar.

Linux 2.4 çekirdeğin 20 yaşındaki koruyucu meleği Marcelo ile röportaj

acemi_

Çeviri biraz acele ve özensiz oldu. Sözü edilen bazı konular hakkında da yeterli bilgiye sahip değilim. Bunu göz önüne alarak okuyun.

http://kerneltrap.org/node/view/1880


Marcelo Tosatti, 2001 Kasın ayında 18 yaşındayken Linux 2.4 kararlı cekirdeğin bakıcısı (maintainer) oldu. 2.4.15 sürümünden çok kısa bir süre sonra çıkan 2.4.16 sürümü ile ilk çekirdeğini yayınladı. Çekirdekte, dosya sistemindeki bir bozulma ile ilgili bir güncelleme yapılmıştı. İki sene sonunda, artık çekirdeğin 2.4.23 sürümünü yayınlamış durumda ve çok yakında çekirdeği bakım (maintenance) moduna geçirmeyi planlıyor. Yani artik sadece hatalar ve güvenlikle ilgili güncellemeler yapılacak.

Marcelo, Brezilya'da yaşıyor ve Cyclades Corporation adlı şirkette çalışıyor. Bu röportajda, Marcelo'nun nasıl 2.4 çekirdeğin bakıcısı olduğuna ve 2.4 çekirdeği bugünlere nasıl getirdiğine bakacağız.

Linux Yerelleştirme

butch

Yerelleştirme konusunda yaptığımız bir konuşma sonrasında, Görkem Çetin bu konuda ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi bana. Onun bu konudaki görüşleri şöyle:

Mandriva Linux Limited Edition 2005

darkhunter

Mandriva ilk meyvesini verdi. Önümüzdeki günlerde halka da açılması beklenen Mandriva Linux'un temel özellikleri şöyle :
- Linux kernel 2.6.11.6
- KDE 3.3.2 (with some backports from version 3.4, including kpdf)
- GNOME 2.8.3
- Firefox 1.0.2
- GCC 3.4.3
- The GIMP 2.2
- Cdrecord 2.01.01a21 (with DVD+R dual-layer support)
- OpenOffice.org 1.1.4
- MySQL 4.1.11

Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası...