EnderUNIX Logo Yarışması Düzenliyor

0
honal
Değerli Açık kod severler,

6 yıldır sizlerin sevgi ve destekleri ile bugünlere geldik. Yıllar geçtikçe daha da büyüdük. 200 civarında doküman yazıldı, 14 proje geliştirildi, 400 kişiyi barındıran mail listemiz oldu, 3000 kişi bizden haber almak için kayıt yaptırdı. Çok az insanın ilgi duyduğu konular üzerine çalışmamıza rağmen günlük yaklaşık 2000, aylık 25000 tekil ziyaret ve toplamda aylık 70.000 sayfa gösterimine ulaştık.

Bu büyüme ile birlikte misyonumuz aynı kalmak üzere vizyonumuzu da değiştirdik. Bu nedenle alıştığınız FreeBSD'yi ima eden logomuzu da değiştirmek istiyoruz. Sizlerin katılımını sağlamak için bir yarışma açmayı uygun gördük.
Yeni logodan beklentilerimiz ve oylamada göz önünde tutacağımız kriterler:
- Daha modern
- Daha kapsayıcı olması (Şu anki logo yalnızca FreeBSD temali. Logo daha genel olacak. Bir teması olmak zorunda değil. Ancak EnderUNIX'i tek bir konuya bağlamamali. Çünkü EnderUNIX yazılım geliştirme, belgelendirme, qmail desteği verme gibi diğer açık kod projelere de sahip.)
- Profesyonel görünmesi
- Ticari şirket imajı vermemesi
- Ekip çalışmasını, organizasyonu ve birlikteliği sembolize etmesi
- Global olması, tüm dünyaya hitap etmesi 

EnderUNIX'in resmi sponsoru Endersys Danışmanlık (1) ve Açıkakademi Yayınevi (2) sponsorluğu ile yapılacak yarışmanın şartları ve ödüller
şöyledir:

Yarışma şartları:

- Kazanan tasarımın tüm hakları EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımına ait olacaktır.
- Yarışma jürisi 12 kişilik EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı olacaktır: 

 . İsmail Yenigul
 . Huzeyfe Önal
 . Ömer Faruk Sen
 . Afşin Taşkıran
 . Halil Demirezen
 . Özgür Özdemircili
 . Necati Ersen Şişeci
 . Atılım Boy
 . Özkan Kırık
 . Gökhan Alkan
 . Murat Balaban
 . Barış Şimşek

- Eserler en geç 5 Temmuz 2006 günü teslim edilecektir.
- Kazanan eser 10 Temmuz 2006 günü ilan edilecektir.
- Tasarımlar mevcut logodan esinlenebilir. 


Ödüller:

Kazanan eser sahibine verilecek ödül:
- Açıkakademi Yayınevi tarafından 4'lu kitap seti hediye edilecek.
- Endersys Danışmanlık ve Yazılım Ltd. Sti. 'nden 150 YTL para ödülü verilecek.

Çalışmalarınızı, tüm jürinin üye olduğu staff ~ enderunix.org adresine gönderebilirsiniz.

Logo yarışma sayfası: http://www.enderunix.org/logo/

(1) Endersys Ltd, EnderUNIX'in resmi sponsorudur.
http://www.endersys.com
(2) Açıkakademi Yayınevi, http://www.acikakademi.com

Görüşler

0
eribol
Aranan şartlarda şirket havası vermeme yönünde bir istek var. Ancak biraz sonra logonun tüm haklarının şirkete ait olduğu şartı karşımıza çıkıyor. Hem özgür yazılımdan kazanacaksınız ve hemde özgür yazılıma ters iş yapacaksınız ve logonuz şirket izlenimi vermeyecek(Yani özgür yazılım imajı verecek). Tam olarak amaç ne? Doğrusu bunu anlayamadım. Şimdi bir sürü bahane ileri sürebilirsiniz. Bahanelere karşı mozilla ve firefox baya güzel bir örnek.
0
honal
Merhaba,
sanirim duyuruyu tam okumadiniz ya da anlayamadiniz.

Duyuruda diyorki;

"Yarışma şartları:


- Kazanan tasarımın tüm hakları EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımına ait olacaktır."


EnderUNIX sitesine bakacak olursaniz EnderUNIX icin
"EnderUNIX, kendini burada öğrenci gören geliştiricilerin oluşturdukları bir okuldur. "  
Yani EnderUNIX bir sirket degildir ve her ozgur yazilim grubu gibi sponsorlari vardir.
0
eribol
Ya ben anlatamadım yada siz anlayamıyorsunuz. Madem herkesin özgürce kullanabileceği bir logo olacak; O halde hitabet şeklini değiştirmelisiniz. Kullandığınız cümleyi iyice ölçüp tartacak olursanız, bunun özgür yazılımdan ziyade bir şirket izlenimi verdiğini kolaylıkla anlarsınız. Ben haberi baştan sona iyice okudum, haberi tam olarak anlayabilmek için ayrıca EndurUnix sitesine gitmek gerekmez sanırım. Özgür yazılımda tüm hakları falanca gruba, takıma, sınıfa veya şirkete aittir ibaresini doğrusu ilk defa görüyorum.
0
FZ
Kazanan tasarımın tüm hakları EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımına ait olacaktır.

demiş yarışmayı düzenleyen ekip. Bunda problem nedir? Bir logo istiyorlar, bunun için bir yarışma açmışlar ve şartlarını da açık seçik belirmişler. Neyin tartışması ki bu şimdi? Bu durum türünün ilk ve tek örneği değil ki.
0
Challenger
Logo haklarının takıma ait olması gerekir ki logonun olur olmadık yerlerde kullanılması engellenebilsin. Örneğin BSD maskotu Beastie' yi bir çöpçatan hattının TV reklamında elinde çatalıyla pembe bir kalp içerisinde "aşk şeytanı" olarak görmüştüm.
0
bm
Özgür yazılımda tüm hakları falanca gruba, takıma, sınıfa veya şirkete aittir ibaresini doğrusu ilk defa görüyorum.

Iki farkli seyden bahsediyoruz. Yazilimin uzerindeki haklarla yazilimin ve/veya hareketin ismi/sembolu/markasi uzerindeki haklar farkli kaygilara dayanarak ortaya cikiyor/korunuyor. Hepsi belki 'fikri mulkiyet' diye geciyor ama hizmet ettikleri maksatlar degisik. Linux da, GNU da 'trademark' olarak kayitli. Linux, L Torvalds'in zaten biliyoruz, GNU'ya da USPO'dan simdi baktim, FSF'nin cikti (logo olarak olabilir). Kayit numarasi 2861936.

Herneyse ABD icin aramalari suradan sag kolondaki 'search' linkini kullanarak yapabilirsiniz.

0
roktas
Kusura bakmayın ama sapla samanı fena halde karıştırıyorsunuz. Bu bir "trademark" konusu "copyright" değil. Belirli bir kurumu/tüzel kişiliği (ki mutlaka şirket olması gerekmiyor; kar amacı gütmeyen bir dernek veya vakıf da olabilir) temsil etme/simgeleme yönüyle logolar öyle "özgürce" kullanılamaz.
0
hackermanx
arkadaslar ben logo yaptım ama nereye gonderecem allah aşkına yaaa. cevap için lutfen hackerman_xmsn@hotmail.com..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft`un ikiye bölünmesi kararına iptal

mostra

Ve ulu Birlesik Devletler adaleti Hürriyet`te yazan habere göre kararından vaz geçti. Aslında bölünse daha iyi olmaz mıydı? Kesinlikle tartışılır bir durum. Birbirleri ile danışıklı dövüşte mi olurlardı yoksa gerçekten mükemmel bir rekabet ortamı mı ortaya çıkardı ? Keşke yaşasaydık da görseydik.. Neyse siz okuyun karar verin, atın tutun yakalayın, iş görün ;-)(unutmadan bu microsaft'a karşı olmak bir virus gibi yayılıyor mu ne {;-p)

''Açık Kaynak'' Lisansları Azalsın

butch

Geçtiğimiz yıl HP Linux yöneticisi Martin Fink'in Açık Kaynak Lisansları azalsın çağrısına ilk yanıt geldi. Intel kendi lisansını OSI onaylı lisanslardan çekeceğini açıkladı. Yazılım geliştiricileri ciddi bir sıkıntıya sokan lisans sayısı yakın bir zamanda azalacağa benziyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya.

FreeBSD 4.6 Çıktı!

anonim

FreeBSD 4.6 sürümü duyuruldu. Konu ile ilgililere bu başlık zaten yeterli. Bunun dışında FreeBSD nedir, ne değildir gibi sorularınız için internet sayfasına bakabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için www.freebsd.org ve freshmeat.net'deki ilgili başlık'a bakabilirsiniz.

Herkese Açık Tamamen Türkçe ve Video Destekli Programlama Eğitimi - 2

FZ

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü herkese ama özellikle de hevesli ortaokul ve lise öğrencilerine açık, tamamen Türkçe, zengin video destekli bir "programlamaya giriş" ve "bilgisayar bilimleri" dersleri serisi hazırlamaya girişmişti. Bunun 2. bölümü hazır ve bugün yayına girdi. Konuyla ilgili detaylı haberi buradan okuyabilirsiniz.