Değiştirilmeden hemen bakın

0
cayfer
Yılın olayı! MDAC (Microsoft Data Access Components) da yeni bir güvenlik gediği bulunmuş. Buraya kadar normal. Ne de olsa yazılımdır, hataları olabilir. Esas Microsoft'un çözüm önerisi ilginç!

What steps could I follow to prevent the control from being silently re-introduced onto my system?

The simplest way is to make sure you have no trusted publishers, including Microsoft. If you do that, any attempt by either a web page or an HTML mail to download an ActiveX control will generate a warning message.

Microsoft'un affına sığınarak web sayfalarından yukardakı paragrafı aynen aldım; yalnızca bir bölümünü kırmızıya boyadım. Umarım EULA'yı delmemişimdir :)

Görüşler

0
anonim
Bence öyle abartılacak bir hadise değil. Şu trusted publishers ın arasında Microsoft default olarak varsa bu tartışılır ama yukardaki normal bir uyarıdan başka bir şey değil bence...
0
cayfer
Olaya hukukçu gözüyle bakıyorsunuz. Biraz daha şaka yollu bakarsanız trusted publishers listesinden Micros~1''u çıkarmamak gerekir çünkü çıkarma tavsiyesi trusted olmayan bir yerden geliyor.
0
FZ
Ya da:

Bu önerme yanlıştır.

:-P
0
anonim
Microsoft''u arayip bir sorsana neden BUTUN publisherlar''i kaldirmak gerekiyormus. Sorun sadece Microsoft''un sertifikasinda halbuki. :)
0
sundance
Elrond beeeeeey! Çatır çatır gümlüyor Windows, yok mu diycek birşeyiniz ? Bak artık alenen dalga geçilmeye filan başlandı, hani bir şeyler diyceksen de haberler gündemden düşecek :))
0
conan
windows ne?
0
anonim
trusted company :D
0
anonim
a company that bring them all ,a company that rule them all

Lord Of Bills
0
Mayfer
Pandora`nin kutusundan cikan seylerden biri :P
0
Mayfer
[pandoraydi galiba emin diilim, her neyse..]
0
SHiBuMi
Bunlara gelene kadar Windows'da daha ne açıklar var, bu bir şey değil ki, bu alenen dalga geçmekse sen kocamaya başlamışsın ya sundance biraderim :) Asıl üstünde düşünülmesi gereken artık neden Windows'un bu açıklara sahip olduğu değil de, bu kadar dalga geçilen bir sistemin nasıl olup da halen en yaygın sistem olabilme özelliğini devam ettirdiği olmalı derim. Ne demişler, iğneyi başkasına, çuvaldızını kendine ;)
0
sundance
Valla çok öz bir ingiliz atasözü vardır `Then we should have eaten shit, because thousands of billions of flies can not possibly be wrong` Ayrıca sayı(kantite) değil, kalite önemlidir diye de başka bir güzel söz vardır. Windows`un hala en yaygın sistem olmasının üstünde durulacak ne var sen söylesen de biraz biz de bilgilensek :) hani kocuyoruz ya, senin gibi genç arkadaşlarımızdan enerji almış oluruz. Gel biraz daha dalga geçmeye devam edelim;

-Windows daha yaygın; çünkü yakın zamana kadar özellikle alternatifi yoktu. Gelmiş geçmiş en yamalı, yetersiz işletim sistemi olmasına rağmen, kendisini gerektiği gibi geliştirmek yerine, insanları geriletmeyi de becerdi (bir fenomen olarak). İnsanlar çakıldığı zaman tekrar boot etmeyi, üç ayda bir `bu makina şişti` diyip makinayı formatlayıp yeniden kurmayı bir bilgisayar pratiği olarak algılamış durumdalar da ondan.

Var mı başka sebep ? Asıl benim anlamadığım, Windows`un kötü yanları her söylendiğinde ortaya böyle atlayıp, `Peki neden bu kadar çok kullanılıyor ?` dan başka adam gibi argüman bulunamaması.

Al işte benim cevabım yukarda, bakalım sen ne diyeceksin :)

Allahaşkına bana tekrar çıkıp `hala desktop da Linux kullanıcılardan çok power userların işi` deme nolursun, veya bir Knoppix cd`si edinip kullan bir yarım saat ondan sonra da vicdanın el veriyorsa buyur devam et, benim diyecek bir şeyim olmaz.
0
SHiBuMi
Ustam, benim uzun zamandır gündeme getirmek istediğim konu bambaşka, şu daha kaliteliymiş, bu yamalıymış, o değilmiş bunları çoktan aşmış olmamız lazım artık. Ben bu konu ile ilgili her yazdığımda, işin sürekli gözardı edilen sosyolojik boyutu üzerinden hareket ediyorum. Demek istiyorum ki; tamam kardeşim sen iyisin, güzelsin, yamasızsın, her derde devasın, daha ucuzsun, daha kalitelisin, daha kolaysın, süpersin, müthişsin, ama neden oturup hiç düşünmüyorsun ki senden daha kalitesiz, yamalı bohça ezik rakibin, senden kat kat daha fazla noktaya girmiş, kat kat daha fazla insan tarafından biliniyor ve kullanılıyor. İşin teknik kısmını kim tartışırsa tartışsın umrumda değil, zaten varılan nokta itibariyle Windows da Linux tabanlı herhangi bir sistem de ortalama bir kullanıcının (aşmış bir FM ziyaretçisinin değil) ihtiyacının %99.9'unu karşılar durumdalar zaten. Ben bunu soruyorum sana, neden rakibin her noktada var da, seni hala oyuncak zannediyorlar? Bunun sebebinin Windows'un alternatifsiz olduğu savına da katılmıyorum, Linux en azından benim tanıştığım 99 yılından bu yana Windows'u teknik olarak replace edebilecek bir sistem durumunda değil miydi zaten? Yani bu RedHat 8 ile ilk defa başarılan bir iş değil, değil mi?

GNU camiası Stallman gibi abuk subuk batmamış dünyayı kurtarmaya çalışan anti-kahramanların peşinden koşturmayı bırakıp, sistemi savaşıp yıkarak alt etmeye çalışacağına, hükmederek yönlendirmeyi öğrenmeye başlamadığı sürece sevgili Microsoft daha çook alternatifsiz kalır, sizler de ömrünüzü NT adminliği yaparak çürütürsünüz, bir yandan da ah şuraya bi Linux server çakacaktım ki göreceklerdi diye hayallerle yaşaaar gidersiniz :)

Bu tip tartışmalar söz konusu olduğunda, yüzyüze tartışılıyorken insanlar kabak gibi ortada olan bu tip gerçekleri rahatlıkla kabul ederken, neden yazılı ortamda idealist damarları kabarır hiç anlamam :)

Sevgiler, saygılar herkese

0
sundance
Valla Shibumim güzelim, okudum dediklerini, sonunda ortaya çıktı ki sen teknik bir adam değil, sosyoloji kökenli bir adamsın, mevzunun da sosyolojik yönünü tartışmak istiyorsun.

Ben sosyolojiyi seven bir insanım, ama insanların neden Windows kullanmaya devam ettikleri konusunda yukarda yazdığım kadarlık bir mantık yürütmenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Geri kalanı ise teknik.

Ben de teknik bir adam olduğum için teknik kısmını tartışıyorum, sosyoloji kısmını yukarda bırakıyorum. Eğer sosyolojisini tartışmak istiyorsan, sanmıyorum ki buna ne senin ne de benim sosyolojik altyapımız yetsin. Üstüne üstlük beni zerre kadar da ilgilendirmiyor. Linux gibi bir sistem varolduğu sürece, faşizan yönetim sistemleri ile CPU`ları Linux koşamaz hale getirmedikleri sürece, beni ilgilendirmiyorlar, isteyen istediği sistemi, ister iyi ister kötü kullansın, istediği arabaya binsin, istediği kıyafeti giysin. Banane. Ama çıkıp ben kralım, en en iyisiyim, ben şuyum buyum diye benim karşıma dikildiklerinde ben de `bak güzel kardeşim...` diye başlayıp bilgim doğrultusunda izah ederim.

Bu arada anti-kahraman da başka bir şey demek, senin kullandığın anlamda değil. Senin kullandığın daha çok iyilerin arasında davranışları ile kötü sonuçlar ortaya koyan, kaybeden bir kahraman, anti-kahraman ise, kötü niyetli olanın kötülük adına kazananı.

sevgi saygı
0
SHiBuMi
Valla benim istediğim tek bir şey var, o da her çıkan bugda birilerinin sokaklara dökülüp oley windowsun bir bugu daha çıktı heeeey windowsçular nerdesiniz lalalalalala ooooo linuxxxxx klişeleşmiş davranış kalıbının ötesine geçebilmek. Ha bu teknik tartışma statüsüne giriyorsa benim zaten teknikle falan yakından uzaktan alakam yok demektir :) Diğer yandan, benim sana ve diğer FM sakinlerine sorduğum soru çok basitti, neden windows bu kadar kötü olmasına rağmen ezici çoğunluk tarafından kullanılıyor? Eğer herkes Windows kullanıyor boşverin bunları siz de Windows kullanın diyecek olsaydım cümleyi de bu şekilde kurardım. Yoksa evet Linux süper, Knoppix müthiş, Windows iğrenç, böğğ, saldır Linux, bastır Linux, peki sonuç? Hala Windows kullanılıyor. Yani şimdi bunun tek sorumlusu sivrisinek zekalı insanların birbirlerinden gördüklerini kopyalamaktan başka bir işe yaramıyor olmaları mı? Yoksa bu camianın ısrarla ama ısrarla tek başına teknik gelişimin hiçbir anlam ifade etmediğini, bütünü göremedikleri sürece oturup evlerinde kazak örseler vatana millete daha faydalı olacaklarını bir türlü idrak edemiyor olmalarından mı kaynaklanıyor? Bu işler hadi kardeşim yaptık işte kralını alın beleşe de dağıtıyoruz kullanmayan eşşektir demekle olmuyor maalesef.
0
sundance
Bariz bende bir izahat problemi var. İki yorum önce söyledim ya, daha nasıl anlatayım

-o zamanlar gui olarak sadece o vardı o yüzden de insanlar onu kabul etti, hatta bilgisayar tecrübelerine de temel aldılar, onun hıyarlıklarını bu yüzden bugün bile görmekte zorlanıyorlar.

daha ne açıklama bekliyorsun çok merak ediyorum... Bu yeterli gelmiyor mu sana ?

Hala windows kullanılıyor konusunda da aç gözünü biraz daha bak etrafa demekten başka bir şey gelmiyor elimden. Yazıcıoğlu`nda Linux pre-installed makinalar satılıyor, bir çok Laptop, kurulu, her türlü donatımı tanınmış halde Linux`lu geliyor (bkz. Smart Book), Knoppix CD`sinden yaklaşık 30-50,000 tane Türkiye`ye dağıldı, PC World.com.tr forum alanlarında ve mail listesinde, elinize sağlık ki bu cdyi vermişsiniz, makinamın performansından memnun değildim, şimdi yeni gibi çalışıyor diyen birsürü kişi var.

Daha ne bekliyorsun ki ? Sihirli değnekle herşey değişecek mi ? Böyle değişiyor işte. Değişmiyor diyebilir misin ?

İğne kendine, çuvaldızı başkasına eyvallah, insanın kendine karşı dürüst kalmasını sağlar, kapılıp gidilmez, öte yandan hint-fakiri hayatı da bana gelmez.
0
SHiBuMi
Yahu Türkiye'de sadece muhasebe programı + Word + Excel + Outlook kullanılan bilgisayarların toplamını alsak bu tartışma sona erer, biz hangi pre-installed Linuxlardan bahsediyoruz :) BSA işletim sistemsiz makina satamazsın diyorsa biz de Linux çakar satarız, kullanıcı da alsın kopya windowsunu kursun paşa paşa kendisi mantığına dayanarak mı millet uyanıyor diyorsun :) Senin elinde işletmelerde kullanılan windows bağımlı uygulamaların hiçbiri için alternatif yokken, ve bu alandaki bütün ar-ge de halen Windows üzerinde yapılırken, elindeki en sağlam destek olan OpenOffice'e bile insanlar burun kıvırırken, hangi yayılımdan bahsediyorsun ki? Ben bilgisayara sahip olma ihtiyacımı karşılayamadıktan sonra, o bilgisayar 100 yıl çökmeden çalışsa ne oluuur, çalışmasa ne olur.

Knoppix konusundaki çalışma üzerinde ICQ'da konuştuk zaten, yayılım için dergiler mükemmel bir kanal ve bu konuda başarılı olduğunuz için hepinizi tekrar tebrik ediyorum. Ama değişim konusuna katılmıyorum, Knoppix değişik bir tad olarak gelip geçecektir ve insanlar yavaş yavaş tekrar emektar Windowslarına dönecektir. Knoppix dergi ile dağıtılan ilk Linux değil, son da olmayacak. Bundan öncekiler dipsiz kuyuya atılan taş kadar ses getirebildiler, çünkü geriden desteği gelmedi, 2-3 ay sonra insanlar sildiler Windows'a döndüler. Bir şeyler değişiyor evet, ama eski haline döndükleri sürece bir kıymetleri kalmıyor.
0
SHiBuMi
0
Maverick
RMS'in kişiliği ile uğraşmayı yersiz buluyorum. Herkes onu bir ruhani lider olarak görüyor zaten. Kimsenin bundan fazla `değer` verdiğini sanmıyorum. Örnek vemem gerekirse Gnome projesinin liderliğine aday olmasına rağmen seçilemiyor. Onu önder yapan şey ise herkesin para kazanma kaygısı ile şirketlere dağıldığı bir zamanda inatla inandığı aldığı hayat tarzını savunmasıdır. Bu çabası ile özgür yazılıma önderlik etti ve bu sayede geek olmanın saygın bir şey olmasını sağladı. Bugün GNU/Linux sayesinde `geek`ler birleştikleri zaman neler yapabildiklerini herkese ispatladılar ve ortamda sağlam bir yer edindiler. Bu harekette RMS tam bir ruhani liderdir bence; karar alıcı olma özelliğini ise FSF dışında koruduğu kesinlikle söylenemez..
0
FZ
30 farklı bilgisayar mimarisini ve 7 farklı gili destekleyen GCC (GNU Compiler Collection), GDB (GNU Symbolic Debugger), EMACS editörü (VIM tercih ederim o ayrı) gibi yazılımları geliştiren Richard Stallman üstada laf etmeyelim ;-) Seveyim sayalım onu.
0
FZ
Kardeşimin geçenlerde bir haber grubunda karşılaştığı bir mesajdan alıntıdır, yorumu ve takdiri size birakiyorum:

1 -Firmalar (kendilerince) risk almak istemez
firmalar istedikleri uyguLamanIn her zaman calışır bir benzerini görmek isterler ve kendi uygulamalarının bu benzer uygulamanın çizgisinde olmasını beklerler. Platform, kullanılan metod, ... her şey için o uygulama emsal
olarak alınır. Mesela sizden bir ISAPI dll'i VB ile geli$tirmenizi bile talep edebilirler. Siz her ne kadar Delphi ya da C++'ın daha performanslı
olacağını söyleyin.

Buna bir örnek de yakın bir zamana kadar banka sitelerinin JSP ile geliştirilmesiydi. Banka sitesi JSP ile olur. diye bir kanı yerleşmişti.

Ne yazık ki Turkiye'de PHP ile geliştirilmiş ciddi bir ticari uygulama yok. Ya da Türkiye'nin devlerinin sitelerini PHP ile hazırlamak için girişimde bulunan bir firma.

2 -Firmalar destek bekler. Firmalar ASP ile geliştirdiginiz uygulamalarında bir problem ile
karşılaştıklarında Microsoft'un yanlarında olacağını sanırlar. Öncelikle bu konu ile ilgili desteğin developer tarafından verileceğini düşünmezler. Destegin biz developerlar için gerekli olduğunu ve PHP'ye desteğin PHP
grupları tarafından daha çabuk verildiğini, şu anda yüzlerce elit programcının PHP'nin kaynak kodu ile ilgili iyileştirmeler yaptığını, her
gün daha hiç oluşmamış, ya da rapor edilmemiş bug'lardan PHP'nin arındırıldığını anlatamazsınız. Uygulama, satın alma departmanları için buzdolabı ya da bilgisayar donanımı ile aynı kefeye koyulur.

Ne yazık ki büyük firmalardaki beyaz yakalı bilişimcilerin büyük çoğunluğu, teknik bilgisi yetersiz, kendisini okuduğu okul ve bölum ile
sınırlamış kişilerdir. Bu insanlar işlerindeki pozisyonlarını korumak için her zaman pahalıya, markaya oy kullanırlar.

3- Sürdürülebilirlik: Firmalar GNU/Linux yoneticilerini kendilerine daha masraflı bulurlar. Çünkü bir GNU/Linux sistem yöneticisinin yetişmesi daha fazla zaman alır ve dolayısı ile firmaya maliyeti daha fazla olur. NT tabanlı sistemler birçok şeyi arka tarafta sizden habersiz halleder(!) bu sebeple ölümcül bir hata ile karşılaşma riskiniz daha düşüktür. Hatta böyle bir hata varsa bile muhtemelen sizin haberiniz olmaz. Psikolojik olarak rahatlatıcı olan bu durum Beyaz Yakalı bilişimcilerin NT'yi çok sevmelerinin en temel nedenidir.

Bu sebeple firmalar önce ASP ister, olmazsa JSP, yine de olmazsa VB ya da C/C++ ile CGI ya da ISAPI... Eğer performans ihtiyacınız varsa Perl için ikna edebilirsiniz [text işlemlerinde +%60'a varan verim cezbedici olabiliyor...] ama PHP, eğer alternatifi yoksa kabul görüyor.

Yani biz PHP satamıyoruz büyük firmalara. Satabilen varsa lütfen beni de haberdar ediniz.
0
cayfer
Doğru söze ne denir?

Yukarıdaki görüşlerin katılmadığım tek bölümü GNU/LINUX yöneticilerinin NT''ye göre daha zor yetiştiği cümlesi. Bence NT yönetimini öğrenmek kesinlikle daha zor. Ayrıca yönetimi sürdürmek de daha zor. Sorunlara müdahale etmek için genellikle sunucunun yanına gitmek gerekiyor. Yani önemli bir servis veren NT sunucu için ya vardiyalı yönetici çalıştıracaksınız ya da sorun olduğunda yöneticisinin yatağından kalkıp sunucunun başına gelmesini bekleyeceksiniz. Bunun daha ucuz olabileceğini nasıl düşünebiliyorlar anlayamıyorum.

MS, uzun süre NT serisi işletim sistemlerinin daha hızlı olduğunu iddia etti; kısa sürede öyle olmadığı ispat edildi. Ardından NT''nin daha güvenli olduğunu iddia etmeye başladı, alay konusu oldu. Şimdi de COO (Cost of ownership - işletme maliyeti) diye tutturdu. Tek bir parametreyle saldırıyorlar: UNIX yöneticisi NT yöneticisine göre daha fazla maaş ister diyorlar. Değil ama diyelim ki doğru... 24 saat hizmet beklenen 6-10 NT sunuculu bir sistemi adam gibi yönetebilmek için bizim deneyimlerimize göre en az iki sysadmin lazım. (6-10 sunucu öyle fazla bir sayı değil, Internetle ilgili servisler söz konusu olduğu zaman zaten 3-4 tanesi bu işe gidiyor. DNS sunucusu ayrı, Mail sunucusu ayri, web sunucusu ayrı vs vs). Bir de zırt pırt bu insanlari 800-1000 dolarlık kurslara göndermek gerekiyor. Alt tarafı bir e-posta dağıtımı için Exchange serverla uğraşmış olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır. Öte yandan ne sendmail ne de postfix icin eğitim veren bir kuruluşa rastlamadım. Exchange server''i groupware işlerinde kullanmak ise ayrı bir kariyer.

Ancak bakış açıları hızla değişiyor. Fısıltı gazetesi MS reklamlarından daha etkili. UNIX tabanlı sistemlerin hem daha güvenli hem de daha güvenilir olduğu dedikodusu hızla yayılıyor.

Önemli bir konu daha var. Insanlar bir kuruluşun sunucularının UNIX tabanlı platforma geçmesinin, masaüstündeki makinalarını da UNIX''e geçirmeyi gerektirdiğini zannediyorlar. Haklı ve doğal olarak da bunu istemiyorlar.

Gene uzattım. www.netcraft.com adresinde yıllardır uptime süreleri yayınlanır. Ben de aklıma geldikçe 3-5 ayda bir bu tabloya bakarım. Bu listede daha hiç MS işletim sistemine rastlamadım.

NT serisi için bir gösterge değil ama hatırlarsanız Win98''de 49 günlük uptime sonunda, bir aritmetik dönüştürme hatası yüzünden sistemin çakılmasına yol açan program hatası, Win98''in ilan edilmesinden bir buçuk yıl sonra bulunmuştu.

0
SHiBuMi
Sen PHP satamazsın, çünkü sen satıcı değilsin! Sen geliştiricisin, senin işin oturup kod yazmak. Müşteriyi ikna etmek de satıcının işi. Firma sahibi senin ne ASP'nden anlar, ne VB'nden, ne PHP'den. Çok çok bu işlerden anladığını düşündüğü bir arkadaşıyla rakı sofrasında kulak dolgunluğu birkaç bilgi edinmiştir. Eh, sen adamın bu kadar bilgiyle direncini kırıp da PHP'yi kabul ettiremiyorsan, zaten yapma bu işi. Sırf PHP'yi biliyor olman, senin iş yapabileceğin anlamına gelmez. Bu işin pazarlamasını da yapabiliyor olman gerekir. Yapabiliyor olsaydın zaten çıkıp bunları yazmazdın, müşterinin ağzından girer burnundan çıkar PHP'yi kabul ettirirdin. Eğer yapamıyorsan kendine pazarlamadan anlayan bir ortak bulacaksın, onunla paylaşacaksın. Yoksa daha çoook ağlarsın böyle :)

Arkadaşlar, ticari firmalarda altyapım yeterli olsun ve sistemin sorunsuz olsun mantığı vardır. Bu mantık üzerinden bir bütçeleme yapılır ve bu işlere bir pay ayrılır. Çok istisna bir müşteri değilse zaten sen adama güven verebilmişsen, ne kullanıldığı ile ilgilenmez, ilgilense de anlamaz. Bunun ötesinde beyaz yakalı tip dediğiniz adamın zaten çılgın bir coder olmasına gerek yoktur. Adamın görevi bellidir, asayişi sağlamak. Bu iş için de yeterli olduğu sürece kimse onu yargılayamaz. Her şey performans, bilgi, teknik kapasite değildir. Bu özelliklere sahip olması gereken insanlar sizlersiniz (geliştiriciler), bu adamlar değil.
0
FZ
Tepede cicili bicili bir Microsoft haberi altta ise günlük hayat gerçeği: http://paulschreiber.com/images/cnn.png
0
anonim
konu neydi yine ne oldu bu siteye giriyorum en alakasiz seylerin bile sonucta Ms - Linux tartismasina dondugunu goruyorum. Her isletim sisteminin kendine gore hatalari var, Linuxun da Microsoftun da, her hangi birinin (LINUX da buna dahil) TEKEL olmasi zaten kabul edilemez bir seydir, ve isteyen istedigini kullanmakta serbesttir ben sahsen MS Windows ta OPEN OFFICE kullanani da gordum ama kimse bu Linux ta daha iyi silelim bunu Linux kuralim diye yirtinmiyordu end user''lara Linux ogretmeniz bu sektorde 12 yildir emek vermis biri olarak soyluyorum deveye hendek atlatmaktan daha zor embesiller hep hazira alismislar ama ne yapalim simdi? vah vah! dovunelim mi? Windowsun bir PLATFORM oldugunu unutmayalim tipki Linux gibi. Uzerinde txt processor, image editor vs bulunmadiktan sonra ikisi de bir halta yaramaz. ve windows 90 USD olmasina karsilik, Lindows denilen melez OS 119 USD dir. Linux la beraber gelen uygulamalar free olablir ama bunlari end user a bundled PC icinde verdiginizi dusunun, adam sizi eminim eve gider gitmez arayacak ve ben bunun rot mudur cort mudur bi seysi vardi unuttum makina acilmiyo diyecektir. Acaba hangisi daha maliyetli? Hangisi Tekel...
kendim de ustte belirttigim hataya dustum demek istedigim sadece bu PLATFORM larin baris icinde bir arada yasayabilecegi bir ortam icin calissak daha iyi olur...
Saygilarla,
murat
0
anonim
[Flamesuit on]
>ve windows 90 USD olmasina karsilik, Lindows denilen melez OS 119 USD dir.

- XP home edition 200$
- XP Pro 300$
- Win 2000 Pro 270$
- Win 2000 Server (5 client) 800$

- Lindows 120-130$
- Lindows ile yuklu gelen bilgisayarlar 200$
- RedHat, Debian, Gentoo, etc.. ISOlarini download edip burn edecek kapasiteye sahip oldugun surece bedava, ve _ozgur_. (free)

Goz gore gore teslimiyetci zihniyetle olaya yaklasip resmen yanlis bilgi veriyorsunuz. Boyle gelmis boyle gider. Usera asla linux ogretemezsin. Yarin sana gelir rot der o ne der? Azicik userlarinizi asagilamaktan vazgecin. Herkes Linux ogrenebilir. Belki administer edemeyebilir ama rahatlikla ogrenebilir. Sizde ogretme istegi oldugu surece tabii ki! Bence buradaki butun sorun senin ve senin gibilerin kicini kaldirip da birseyler ogretmemeye calismasi. Asil sorun sizin gibilerde. Sen ogretirsen karsindaki de ogrenir. Teslim olmus laylaylom gidiyorsunuz. Asil usengec de, degisemeyen de, sizler gibi oniki degil binyuzoniki senedir IT sektorunde olanlarin bir cogu.

Karsindaki insan birgun Windows ogrendiyse bunun nedeni Windows''un kolay kullanilabilir bir isletim sistemi olmasindan degil, 10 yildir userin baska alternatifi olmamasindandir! Iste simdi alternatif orada. Gercek aciga cikiyor. bir on sene sonra windows yeryuzunden silinmese bile kullanim oranini gorecegiz. (Zaten silinmesine de karsiyim cunku kotusunu gormeden tatmadan, iyi bir OS''un degerini anlayamayiz.)

Evet ben bir Linux fanatigiyim, evet sonuna kadar da parcasi oldugum bir isletim sistemini savunacagim. En azindan senin gibiler gibi parcasi bile olamadigin, bak ama dokunma mantigi guden bir sistemin savunucusu degilim! Ona da bin sukur!

Ve evet cok sinirlendim!
[Flamesuit off]
0
anonim
Oncelikle, Windows XP Home Edition tum OEM marketlerde asagi yukari 89$+KDV, Professional Edition ise 149$+KDV dir. Yanlis bilgilendirmeyi ben degil siz yapmissiniz. Lindows OS denilen Windows taklidi Linux ise www.lindows.com da satiliyor, ve BEDAVA degil.
Diliniz ve uslubunuz sizinde ifade ettiginiz gibi fanatikce oldugu icin sizinle polemige girmeyecegim.
Saygilarimla.
Bir Windows XP kullanicisi.
0
anonim
suslu kelimeler secerek laf sokusturmaktansa direkt olarak neyi soyleyeceksem soylerim.

Lindows'un bedava olmadigini soyluyorum zaten yukaridaki yorumumda, windowz fiyatlari da amazon.com'dandir. gidip bakabilirsin(iz)

cografi pozisyonum nedeniyle de trdeki fiyatlari takip etmek zor. elbette ki trde daha ucuza satilacak. ama gel gor ki hicbiri bedavadan daha ucuza gelemiyor ne yazik ki.

AMA... 200$ vererek lisansli m$ windows calistiran bir makina (hardware fiyata dahil) bul bakalim. ne dersen de 90$ en azindan OEM OSine gidecek degil mi? 110$ da sana hardware'e kaliyor. simdi eline hesap makinasi al ve hesapla ok? Ne buldun?

Benim yaptigim polemik degil, gercegin ta kendisi. Asil user anlamiyor, sevmiyor, rot ne lan diyor, windows destegi var 24 saat, hemen soruna cozum buluyor, corporate destek veriyor, linuxun destegi nerde hani?, blah blah blah iste bu polemik!

insanin peru kadar olamadik diyesi geliyor. bir tane gurubun da kalkip open source politikalari icin calisip peru'daki kadar genis tabanli bir taslakta bir politika cikarmaya calismasini bekliyor insan ama olmuyor. olmuyor. olmuyor. cunku teslim bayragi cekilmis. uzerine de polemik topragi serpiliyor.

hadi bakalim...
0
sundance
Olm sen salaksın ;)) Ben de salağım. Dahası FM`i takip eden, yazı/yorum yazan bir sürü salak daha var :))) En salak benim ama, onu bir kenara koyalım.

Burda işleyen (pardon işlemeyen ama işleyen) şahane bir düzen var. Birçok yönü ile gayet iğrenç olan, desteği sadece görünüşte olan, birçok durumda, telefonun öbür ucundaki kişinin saati bilmemkaç paradan derdini anlasa bile işletim sisteminin yetersizlikleri yüzünden yardımcı olamadığı, Compaq`ın inanılmaz hardwere desteği olmasa hayatta şirketlerin kapısından içeri giremeyecek, içinde ne olduğu belli değil saçma sapan işletim sistemi, gayet de satılıyor Türkiye`de.

İnsanların en çok kullandığı bilgisayar düzeltme tekniği, resetlemek ve format atmak haline gelmiş, insanlar reboot etmeye ihtiyaç duymayan bir işletim sistemi duyunca şaşırıyorlar.

Dahası şirketler MS adminlerine eşek gibi para öderken, lisans + destek parası ile en son hardwareleri kullanmalarından dolayı toplam maliyette yine acaip paralar ödenirken, Linux`la proje yapanlar, Pentium makinalarda bile Exchange`in dual P3`leri ile ulaşamadığı performansa ulaşanlar, öyle işsiz güçsüz bekliyor.

Tabi olm, salakız biz (burda sen daha az salak oluyorsun ;) şöyle şahane servisi $50-100`dan aptal Windows problemlerine destek veren bir ekip kurup paraya para demezdik mesela. Onun yerine, geceli gündüzlü, yok güvenlikti, yok clusterdı, yok desktop da Linux`du uğraşıyoruz :))

Valla bu kadar çok keyif almıyor olsam, geçmişte yaptığı gibi tamamen keyfi olarak bir gün iptal edileceğinden korkmasam, bir de taş gibi SUN sertifikalarından utanmasam, ben de gidip MSCE (Microsoft Certificated Esel) olacam ;))

Bu ülkede bizim gibiler yanlış, bak abicim sokağa çıkart taksileri, geçen arabaların %90`ı yabancı, %70`i lüks. Tabi ki MS yakışır.

Ayrıca da bizim insanımızın bedava olana karşı bırak minnettarlığı, aşağalaması, hor görmesi vardır. Dünya üstünde en başarılı olduğumuz konulardan birinin, bilim üretip bir şeyler icat etmek değil, hovardalıkla, serserilikte para yemek olduğunu düşünürsek, tabi ki bedava olanın tu-kaka olması normaldir. Ha tabi bir de hırsızlığımız var. Bütün filmler, bütün yazılımlar, bütün müzikler bedava bize, Internet`iniz olması bile gerekmez, çıkın sokağa alın herşeyi cd de. Life on cd.

Son bir şey daha, eğer bu kapitalist düzeni, reklam kampanyalarını, medya imparatorluklarını, tüketici haklarını, pazarlama tekniklerini, kitlesel beyin yıkama yöntemlerini hack edebilecek bir ırk varsa o da biziz. Türk milleti olarak afırtmak ve köşe ile ilgili her türlü atağı gerçekleştirmek malesef ki en büyük meziyetimiz.

Böyle gelmiş, ama böyle giderse sıçtık
0
sundance
Öncelikle ifadenizdeki olgunluk ve anlayış için teşekkür ederim, bazen FM`de -özellikle de flame durumlarında bunu gözden kaçırabiliyoruz-

İkinci olarak da neden Lindows örnek gösteriliyor anlayabilmiş değilim. Buyrun alın bu ayki PC World ile verilen Knoppix, veya RedHat 8 veya diğerleri. Bunlar XP`den çok daha iyi, çok daha user friendly, inadına ben Windows kullanacam demeyenler için de gayet kolay öğrenilebilir dağıtımlar.

Ve bedava (Pc World: 4 milyon lira, Linux34.com`dan alacağınız 3 cdlik RedHat 4,5 milyon lira mesela). Ha illa da XP kullanırım, diğerleri karışık diyorsanız haberiniz olsun başınız belada

Saygı sevgi Linux
0
anonim
RedHat, Debian, Gentoo, etc.. ISOlarini download edip burn edecek kapasiteye sahip oldugun surece bedava, ve _ozgur_. (free)

Hangi ulkede yasiyorsunuz da 700 Mb lik ISO dosyalarini DOWNLOAD edebileceginizi zannediyorsunuz?
Bu cok gulunc.
0
sundance
hocam ne diyorsun sen ya ? Evinde kabloneti olan tanıdığın bile mi yok ? Ya da işyerinde 128K civarı bir hattı olan, ya da universitede ?
Allahaşkına tartışacak şey kalmadı da Linux`u istediğin zaman istediğin gibi indirebiliyor olmanın bedava anlamına gelmediği mi tartışılacak ? Peki canım kardeşim, senin üç cdlik RedHat paketine verilecek 4,5 milyonun da mı yok, da bunu tartışıyorsun ?

Yapmayın allahaşkınıza ya, manyak mı bu adamlar, Linux camiası da zorla ağzınıza tıka tıka Linux kabul ettirecekler sizlere. Bu kadar da armut piş ağzıma düş olmasın ya, evlerinizde işyerinizde, çalıntı Windows`lara gösterdiğiniz hoşgörünün yarısını gösterin, gerizekalı bir winmodemi tanıtmak için geçirdiğiniz zamanın dörtte birini neymiş bu Linux diye anlamaya harcayın bitmiştir bu iş.
0
FZ
Bu arada, İstanbul Bilgi Üniversitesi kantinindeki kitapçıda RedHat Linux gayet güzel paketli, CD'li, kullanım kılavuzlu falan satılıyor ;-) ISO Download etmek yerine hazır paket almak isteyen olursa diye dedim ;-) Fiyatını sormadım ama Windows XP'den daha ucuz olduğuna iddiaya girerim ;-)
0
FZ
Ben pek sinirli değilim, fanatik de değilim, fanatizmden hoşlanmam, evet Linux severim, evet Windows üzerinde de iş güç yapıyorum, evet bu mesaj Debian GNU/Linux 3.0 çalıştıran ev bilgisayarımda yazılıyor, hayır yukarıdaki anonim ben değilim, evet gevezeyim ve araya girdim, okuyun:

Şu kullanıcı anlar/anlamaz muhabbeti bana çok enteresan geliyor. Neden derseniz misal bir grup insanla oturur konuşursunuz ve hepsinin de kendi deneyimlerine dayanarak oluşturdukları bir fikir vardır mutlaka. Kimine göre kullanıcılar aptal, salak, kuş beyinli, yardıma muhtaç, tembel, armut piş ağzıma düş modundaki insanlardır ve virüslerin asıl sorumlusu virüs yazarları değil de bu tür kullanıcılardır. Kimine ise kullanıcılar o kadar da kötü değildir. Kimine göre bir grup kullanıcı süper zekidir.

Açıktır ki duruma göre yukarıdaki fikirler gerçekle hiç örtüşmeyebilir ya da %99.9 örtüşebilir.

Muhasebe programı, son kullanıcı falan deniyor. Pek çok muhasebeci tanıdım ve gördüğüm kadarı ile bu adamlar 80''li yılların sonu ve 90''lı yılların başındaki o kullanılması güzel olmayan muhasebe programlarını çatır çatır öğrenmekle kalmadılar aynı zamanda MS-DOS ortamında, komut satırında dosya yedekleme vb. bir sürü işlem yapmayı da becerdiler. MS-DOS ortamındaki Lotus 1-2-3 çok mu kullanıcı dostu idi bugünün standartlarına göre? Peki ya bu programı kullanarak iş güç yapan bir sürü Türk insanı çok mu zekiydi? Kavramları ne kadar esnetebilir ya da çarpıtabiliriz?

Windows neden bu kadar yaygın diye soruluyor buna verilen cevap açık değil mi? Linux 1991-1992 civarı ortalıkta görünmeye başladı ve o esnada yüzbinlerce insan Microsoft''un onlara sundukları ile yetinmek durumunda idi ve buna alışmıştı. Pek çok insan gene Grafik Kullanıcı Arabirimi kavramının işletim sistemi ile bütünleşmiş halini yine Win95 ile tanıdı, ne var ki bunda, tabii ki daha yaygın olacak. Bankada milyarlarca doları olan tarihin en başarılı reklam/tanıtım kampanyalarına imza atan dünyanın en büyük yazılım şirketinden bahsediyoruz, hala iyi de hocam Windows neden bu kadar yaygın sorusu neden soruluyor ki, yani bence aksi olsaydı şaşırmak gerekirdi.

E yani peki burada yani FM gibi teknik kesime hitap eden bir yerde MS ve en önemli ürünleri olan Windows yazılım ailesi eleştirilmeyecek mi, tabii ki eleştirilecek, yeri geldiğinde işin sosyo-ekonomik boyutu da irdelenecek, ben bunda da karamsarlığa kapılmayı gerektiren bir durum görmüyorum, kişisel saldırıları gerektiren bir tutuma girmeyi gerekli görmediğim gibi.

Ve evet Linux pek çok kişinin düşündüğünden daha hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve fizikten biraz anlayanlar bilir ki bir hareketin hızı kadar ivmesi de önemlidir ona dair öngörüde bulunabilmek için. İvmesi de hiç fena görünmüyor Linux sistemlerin ;-)

ISO download etmeye gelince valla benim süper şahane bant genişliğim var çalıştığım yerde üstelik bunun için para da ödemiyorum (hadi bakalım saldırın bana :-P Elinizde sadece modem mi var? Zengin değilsiniz? Çok değilsiniz yani, e o zaman gidin bir PCWorld kasım sayısı edinin Knoppix ile takılın, nedir ki yani? Çok mu dert? Gerçekten? E o zaman Gelecek Linux şirketinin sayfasına bağlanın bilmem kaç CD''lik paketlerden birini ısmarlayın: http://www.geleceklinux.com/

Ha bu arada, propagandanın da gücünü küçümsemeyelim lütfen ;-) Windows''un reklamı varsa Linux''un da fanatik olsun olmasın sağlam bir kullanıcı kitlesi var bu kitle yeri geldiğinde her türlü insana, her türlü meslek grubuna Linux''u güzel güzel anlatmaktan, gerektiğinde her türlü teknik desteği vermekten çekinmiyor.

Son olarak birkaç saat önce Dr. Dobb''s Journal
dergisinin Kasım sayısını aldım ve çok şık bir
Red Hat Linux 8.0 reklamı ile karşılaştım. Bu derginin dünya çapında birkaç yüzbin sattığı ve programcılara hitap ettiği ve son kullanıcıların da bu programcılardan epey etkilendiği düşünülürse durumun önemi biraz daha anlaşılabilir. Ha bir de son olarak konu hakkında fikir sahibi olmaya çalışırken sadece güzel ülkemizi baz almayalım tüm dünyadaki gelişmeleri takip edelim, malum Türkler yeni trendleri takip etmeyi, farklı olmayı ve yurtdışındaki gelişmeleri geç de olsa takip etmeyi sever ;-) Yani ne olacağı hiç belli olmaz :)
0
anonim
Arkadaşlar artık bu her fırsatta linux windows tartışması artık çok sıkıcı olmaya başladı. Bir şeyler öğrenmek için bu siteye gelip hazırcı bir embesil olduğumu öğrenmek gerçekten çok sıkıcı. 85 Yılından beri bilgisayarlar öyle veya böyle hep hayatımda oldu.Hiçbir zamanda bu sitedeki birçok arkadaş kadarda bilgisayar konusunda bilgi sahibi olamayacağım. Askerliğimi yaptığım sıralarda TSK’de bilgisayar daha yeni yeni birliklere giriyordu ve o zamanlar Windows 3.1 kullanıyorduk linux’un daha ismi bile yoktu.(bu arada yıllar sonra karşılaştığım subay arkadaşım o makinanın kendisi gibi yaşlı yazıcısıyla hala kullanıldığını söylemişti). Aslında problem bilgisayarlardan tam olarak ne istediğimizi bilmemek.
Hazırcı embesiller bilgisayarlarından ne ister? Bu sorunun cevabı aslında çok basit biraz internet, biraz yazıp çizmek, birazda oyun. Hazırcı embesillerin hiçbirinin derdi bilgisayarlarını web server yapmak, diğer embesil arkadaşlarıyla birlikte hafta sonu toplanıp bilgisayarlarıyla ağ oluşturmak değil.
Belki burada olan arkadaşların çoğu hoşlanmayacak ama ne yazık Windows ve özellikle onun son spyware sürümü insanların bu ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor. Bir çok donanımı otomatik tanıyor tanımadıklarınıda basit bir sürücü yüklemesiyle çok hızlı bir şekilde ayarlayabiliyor.Kullanıcı yeni ve güncel bir bilgisayara sahip olmuşsa ilk bulduğu oyun cd sini içine atıp install ikonuna tıkladığında yükleyebilip oynayabiliyor.
Ama Linux için şimdilik bunların çoğu geçerli değil. Linux ‘ta bir ses kartı ayarlaması bile beni saatlerce oyaladı ve saçlarımı yoldurdu ,sürücülerle kernel ve dağıtım uyumsuzluğu, sürücü sonrasında metin tabanlı bir ekranda yapılan ayarlar vs. ama düşünecek olursanız bu problemlerden çoğunu bir Windows kullanıcısı yaşamıyor. Sonuçta Windows insanlara istediğini veriyor. İnanın internete bağlanınca Windows’un ne kadar güvenli olduğu ve varsayılan olarak çalışan bir çok servisin varlığında rahatsız olmuyor.(Windows hata bildirim servisinin uyarısıyla karşınca internete bağlanıp microsofta hizmet eden iyi niyetli insanlarıda gördüm: )
Son zamanlarda KOBİ lerde Linux kullanımının yaygınlaştığına dair bir şeylerde okumaya başladım. Ama ne yazık çalıştığım iş dolayısıyla birçok bu tür iş yerleriyle bağlantımız olmasına rağmen ben daha hali hazır bir Linux kullaıcısı bir işletme görmedim. Kereste tüccarı Mustafa amca Microsoft ürünlerine para verecek kadar varlıklı ama linuxtan anlayan bir uzman çalıştıracak kadarda büyük bir işletmeside yok. Bu konuda danışmanlık yapan bir işletmede.
Çalıştığım firma yurt çapında birçok bayisi ve şubesi olan bir firma.şirket bilgisayarlarında sipariş, stok yönetimi, insan gücü, üretim ve nakliye işlerinin planlamasında kullanılan bir yazılım paketi var.Bu yazılım depodaki barkod okuyucu el bilgisayarlarından fabrikadaki bir çok makinanın çalışma şeklini ayarlayan diğer gömülü sistemlere kadar bir çok platformu kontrol ediyor ve bu yazılım Windowslar üzerinde çalışıyor.
Sonuçta insanların bilgisayarlardan ne beklediği çok açık bilgisayarı. Linux’u bütün dertlerimizden bizi kurtaracak bir işletim sistemi olarak görmek Windows’u gözü kapalı olarak seçmek kadar aptalcadır.linux son kullanıcıdan büyük işletmelere kadar olan kullanıcı kesimine yazılım ve kullanım olarak sorunsuz bir alternatif olana dek atıp tutmak çok yersiz…
0
anonim
SIkIldIm ben bu findows Linux polemiklerinden. Ben diyomkine PC me en iyi isletim sistemi secilen MacOS i yuklemek istiyoum. Acaba cok mu sey istiyorum? Olabilemez mi?
0
Mayfer
bence pc''de MacOS yuklemekle ugrascagina [konu hakkinda pek bisi bilmesem de pek yapabilecegini sanmiyorum], usenmeyip azcik linux ogren ve hayatinin geri kalanini bilgisayarinla iyi gecinerek yasa. - huzur linux''ta :P -
0
anonim
Bazi seyler manddenin dogasina aykiridir. Ama bir Power PC de düsündüklerini deneyebilirsin saniyorum. Ayrıca MacOSX'in UNIX tabanli oldugunu da animsamak gerekir... Yani UNIX ve LINUX'tan kacis yok gal'ba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul Metrosu ve BSOD

FZ

FM Galaksi ve Boran'ın blogunda kalmasına gönlüm razı olmadı.

Karşınızda İstanbul Metrosu ve Ölümcül Mavi Ekran ;-)

MS´in Kaynak Kodlarını Açıklaması Güvenlik Sorunu Mu ?

sundance

Allchin: Kaynak Kodunu Açıklamak ABD çıkarlarını Tehdit Edebilir

Mayıs 2002'de kıdemli bir Microsoft Şirketi çalışanı, federal mahkemede rakiplerle bilgi paylaşımının ulusal güvenliği sakatlayacağını ve hatta ABD' nin Afganistan' daki savaş çabalarını tehdit edeceğini söyledi. Kendisi daha sonra bazı Microsoft kaynak kodunun emniyetli bir şekilde açıklanamayacak kadar hatalı olduğunu kabul etti.

Kılıçla yaşayan kılıçla ölür: MS'den de eleman çalarlar!

sundance

Büyük bilişim firmalarının, küçük rakip firmaları satın alması, satın almanın sözkonusu olmadığı durumlarda ise, elemanlarını milyon dolarlık transfer ücretleri ile transfer etmesi alışılageldik bir hareket oldu günümüzde.

Braindrain (beyin kurutması) olarak da adlandırılan bu hareket yüzünden 1997 yılında Borland Microsoft'a 30 ay içinde 34 üst düzey danışmanını alıp, Microsoft'da benzer görevlere getirerek haksız bilgi ve işgücü naklinde bulunduğu iddiasıyla dava açmıştı.

Görünen o ki sektörün en büyüğü Microsoft bile yeri geldiğinde bu yöntemden kurtulamıyor: Dün açıklanan bir habere göre, Microsoft'un arama teknolojileri ve Çin'le ilgili planlardan sorumlu yöneticisi Kai-Fu Lee'yi Google transfer etmiş! Ve Çin'de kurmayı düşündüğü yeni arge departmanının başına getirmiş.

Bu XML de neyin nesi ?

darkness

Kısa bir zaman öncesine kadar herhangi bir Veritabanı uygulamasından WEB üzerine bilgi aktarabilmek için ASP (Active Server Pages), OCX, DHTML gibi yöntemleri kullanıyorduk. Bu yöntemlerin her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardı. ASP uygulamalarının geliştirilmesi kolay olmasına rağmen çok büyük kapasiteli sorgulamalarda pek de verimli çalışmadığı biliniyor.

Windows 98 SE Service Pack 2.02

sundance

Satın aldığınız bilgisayarla fi tarihinde gelen Windows 98, hala işinizi görüyor mu? Herşey iyi hoş, ama bazı küçük problemleri de halletseler ne güzel olur mu diyorsunuz?

Resmi olmayan Win98 SE Service Pack 2.02 huzurlarınızda. Tabi ki, resmi olmayan herşeyde (ve resmi olanlarda) olduğu gibi, bu service packi geçerken başınıza bir şey gelirse, "bilgi, zeka, kız arkadaş vs. kaybına maruz kalırsanız derdinize yanın, kendi düşen ağlamaz" şeklinde standart bir sorumluluk reddi var, haberiniz olsun.
Onun dışında değişiklikler güzel gibi (Notepad yerine Metapad konulması ya da 512Mb ram ile sorun çıkartmamak mesela)