Debian GNU/Linux 3.1 duyuruldu
Debian Projesi, yaklaşık üç yıl süren yoğun çalışmalardan sonra, kod adı ``sarge'' olan Debian GNU/Linux 3.1 sürümünü resmî olarak duyurmaktan mutluluk duyar. Debian GNU/Linux; toplamda onbir işlemci mimarisinde çalışan; KDE, GNOME ve GNUstep masaüstü ortamlarını içeren, güvenlik amaçlı şifreleme yazılımlarına sahip, FHS 2.3 uyumlu ve LSB için geliştirilen yazılımları da destekleyen özgür bir işletim sistemidir.
Yeni Debian kurulum programının (debian-installar) geliştirilmesiyle birlikte bu sürüm, tümleşik halde otomatik donanım tanıma ve benzersiz kurulum kabiliyetleriyle, modüler ve gelişmiş bir kurulum sistemine sahiptir. Kurulum otuz civarı dili desteklemekte ve çok sayıda grafik kartı için X sunucusunu yapılandırabilmektedir.
Bu sürümde, ``görev seçici'' sistemi yenilenmiş ve daha esnek hale getirilmiştir. Yapılandırılması gereken çok sayıda paket Debconf aracıyla tümleştirilerek bu işlemin daha kolay ve kullanıcı dostu şekilde gerçekleşmesi sağlanmıştır. Debian GNU/Linux; DVD, CD, USB çubuk, floppy disketler veya ağ gibi çeşitli ortamlardan kurulabilmektedir. Hemen şimdi Internet üzerinden indirilebilecek olan Debian'ın kısa bir süre içerisinde çeşitli CD sağlayıcılarından DVD ve CD-ROM ortamında temin edilebilmesi de mümkün olacaktır.
Debian GNU/Linux, avuçiçi ve elde taşınabilir sistemlerden süper bilgisayarlara uzanan ve bu iki uç arasındaki hemen her cihazı kapsayan bir aralıkta, çok çeşitli türde bilgisayarda çalışabilmektedir. Toplamda onbir mimari desteklenmektedir: Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) ve IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) ve IBM S/390 (s390).
Bu sürüm; K Desktop Environment 3.3 (KDE), GNOME masaüstü ortamı 2.8, GNUstep masaüstü, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 ve 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Linux çekirdeğinin 2.4.27 ve 2.6.8 sürümleri, Apache 1.3.33 ve 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 ve 2.4.1, Perl 5.8.4 ve bunların dışında daha bir çok büyük yazılım paketinin güncel sürümlerini içermektedir.
Debian GNU/Linux 3.1, OpenOffice.org'u (1.1.3) içeren ilk Debian sürümüdür. Şifreleme yazılımları da ana dağıtımla tümleştirilmiştir. OpenSSH ve GNU Privacy Guard öntanımlı kurulumda gelmekte; web tarayıcıları, web sunucuları, veritabanları ve bu sürümdeki çok sayıda diğer uygulamada güçlü şifreleme özellikleri bulunmaktadır.
Debian GNU/Linux 3.1; Debian-Edu (Debian-Eğitim)/Skolelinux, Debian-Med (Debian-Tıp) ve Debian-Accessibility (Debian-Erişilebilirlik) alt projelerinde yapılan çalışmaları da içermektedir. Bu sayede Debian'daki eğitim amaçlı, tıp yönelimli ve özürlü insanlara yönelik paketlerin sayısında da büyük bir artış gerçekleşmiştir.
Kod adı ``woody'' olan bir önceki Debian GNU/Linux sürüm 3.0'dan Debian GNU/Linux 3.1 sürümüne yapılacak yükseltmeler aptitude paket yönetim aracı ve ayrıca belirli bir ölçüde apt-get paket yönetim aracıyla otomatik olarak yürütülmektedir. Debian GNU/Linux sistemleri, her zaman olduğu gibi, hizmet dışında kalmadan zahmetsiz şekilde yerinde yükseltilebilmektedir. Sistem yükseltilmesi ve kurulumu hakkında ayrıntılı talimatlar için lütfen sürüm notlarını inceleyiniz.
Debian Hakkında
Debian GNU/Linux, dünyanın dört bir yanındaki sayıları bini aşkın gönüllü tarafından Internet üzerinde yardımlaşarak geliştirilen özgür bir işletim sistemidir. Özgür Yazılıma adanmaşlığı, kâr amacı gütmeyen tabiatı ve açık geliştirme modeli Debian'ı diğer GNU/Linux dağıtımlarına nispetle benzersiz yapmaktadır.
Gönüllük esasına dayalı olması, Debian Sosyal Sözleşmesine bağlılığı ve mümkün olan en iyi işletim sistemini sunma gayreti, Debian projesinin en güçlü yönlerini oluşturmaktadır. Debian 3.1 bu yönde atılmış bir diğer önemli adımdır.
İrtibat Bilgileri
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.debian.org/ adresindeki Debian web sayfalarını ziyaret edin veya press@debian.org adresine eposta gönderin.
El yakan, taze haberi yıldırım posta ile bizimle paylaşan sevgili Recai Oktaş'a da teşekkürler.