Creative Commons - NC Lisansları Zararlı (mı?)

0
butch
Kuro5hin'de devam eden bu tartışma Non-Commercial(ticari olmayan) Creative Commons lisanslarının zararları üzerine. Tartışma dikkate değer. Metnin orjinali ise burada.

Görüşler

0
bm
O analizde soylenmeyen bazi insanlarda ticaret ve kar etmeye karsi olan alerjinin CC olusumunda yer bulmamasinin doguracak oldugu eksiklik. Erik Möller'in analizine katiliyorum ama "The fact that Creative Commons openly advertises the -NC option in its propaganda is not helpful" derken, CC toplulugunu belki de bir arada tutan tepkileri hesaba katmiyor.

Burada (FM) BSD-tipi lisanslara gosterilen alerjinin tek kaynagi kaynak kodunun kapatilmasi degil, insanlar 'kar' ve 'ticaret'e de alerji duyabiliyorlar. Tasvibimi belirtmek icin soylemiyorum bunu, ama o NC'nin CC propagandasinda yer almasini anlayabiliyorum. Belki de gereksizce cok komplike bir hale gelen fikir haklari/mulkiyeti/imtiyazi (artik neyse) konusunu fiziksel dunyada edinilmis tepkiler ve buyuk olcude orasi icin dusunulmus/olusmus indoktrinasyon/refleksler ile degerlendiren bir kalabaliga hizmet etmek icin baska careleri var miydi o insanlarin bilemiyorum.
0
bm
heh, bu da benim dedigiminin uzak akrabasini benim cok solumdan bakarak soyluyor, ama ilginc: http://www.kuro5hin.org/comments/2005/9/11/16331/0655/85#85
0
serdem
Linkteki yorumları okudum, hepsine de hak verdim :)

Kullandığınız başlık havada kalmış: Zararlı derken, NC topluma mı zararlı, eser sahibine mi zararlı?

Yazıda daha çok eser sahibine zararlı gibi anlatılmış; yani, NC kullanırsanız işiniz yayılmaz, diyor. Yayılmazsa yayılmasın diyenler için bir şey yok. Tartışma orada durmuyor tabii. 'Yayılmasına izin vermezsen bizden değilsin' gibi bir durum oluyor, sonra asıl mülkiyet sorununa dayanıyor iş. Sonra attribution da belki yanlış bir şey? 'Free' derken herkesin bir sınırı var aslında.

Ben şimdilik şuna katılmıyorum:
The people who are likely to be hurt by an -NC license are not large corporations, but small publications like weblogs, advertising-funded radio stations, or local newspapers.
Ben NC kullanırsam daha çok o "large corp"ları kastediyor olurum. Özellikle Türkiye'dekileri...

Sorun biraz da genellemelerin işe yaramaması. Mesela Fm ticari bir site mi? Bana bir şey satmıyor, ticari bir marka değil, ama google reklamları var. Benim kafama göre yine de ticari değil, ama kafaya göre olmuyor. Bu farkı gösterecek yeni bir lisans gerekecek. Peki benim bir işimi kullandınız, sonra ben lisansı değiştirdim, ne olacak? Ne zaman değiştirmişim? Elinizde belge var mı? İnternet sabit değil ki gösteresiniz.

Bunları yazarken bir yandan da gülüyorum içimden. İşler benim tahmin ettiğim noktaya giderse zaten gerek kalmayacak tartışmalara. Ama oraya daha çok var...

(5.yıl resimleri güzel olmuş, kutlarım...)
0
gismo
"Bunları yazarken bir yandan da gülüyorum içimden. İşler benim tahmin ettiğim noktaya giderse zaten gerek kalmayacak tartışmalara. Ama oraya daha çok var..."

Evet daha var oraya :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Kaynak için Patent Desteği

ekrems

OSDL desteğiyle, açık kaynak kodu çalışmalarını kendilerine ait bazı patent başvurularının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla taahütler veren CA, IBM, Intel, Novell, Red Hat, ve Sun Microsystems'in ortak kurduğu Patent Commons hizmete açıldı.

Patentleri satın alınarak haklarını yazılım geliştiricilerle paylaşan OIN (Open Invention Network)'ten farklı olarak Patent Commons, sitesinde yayınladığı patentleri, açık kaynaklı yazılım geliştiriciler üzerinde hak iddia etmeyecek şekilde hizmetlerine sunuyor.

CC @ Türkiye

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve 'Creative Commons Corporation' arasında geçen ay yapılan karşılıklı sözleşme ile İstanbul Bilgi Üniversitesi CC Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir (Bkz. http://creativecommons.org/worldwide/) Çoğunluğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gönüllülerinden oluşan bir çalışma grubu CC lisansının yerel yasalara uyarlama ve Türkçe'ye çevirisi çalışmalarına başlamıştır.

Bu vesile ile İstanbul Bilgi Üniversitesi 'Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri' etkinlik programında Avusturya, Bulgaristan ve Malta CC temsilcilerinin deneyimlerini aktaracakları ve CC felsefesini tartışacakları bir panel düzenlenmiştir. Panel programına http://open.bilgi.edu.tr/freedays/ adresinden erişebilirsiniz.

CC lisanslı içeriği Yahoo! ile arayalım...

FZ

Lessig'in blog'unda yazan bir habere göre Yahoo, CC yani Creative Commons lisanslı eserleri arayıp bulmamızı kolaylaştıran özel bir arama mekanizmasını kamuya sundu. Böylece telif hakkı ile boğuşmak yerine CC (Creative Commons) lisansına sahip eserleri bulup bunlardan faydalanmak kolaylaşacak.

Not: CC ile ilgili güzel ve aydınlatıcı Türkçe kaynakları oluşturabilecek kişilere ya da eğer böyle kaynaklar varsa bizi haberdar edecek kişilere şimiden teşekkürler!

Sanal değnekçilik, RIAA'dan kan emmeye devam!

sundance

İstanbul sokaklarında "değnekçi" diye bir kavram vardır. Arabanızı bırakırsınız bir yere, ne idüğü belli olmayan biri çıkar "abi otopark parası" der. Nedir, kimdir bilmeden arabaya bir zarar gelmesin diye verirsiniz parayı.

Son yıllarda patent tartışmalarının gittiği yer belirsiz olduğundan, görünüşte yasal kurumlar da yavaş yavaş değnekçiliğe soyunmaya başladılar.

Slashdot'da yayınlanan bu habere göre RIAA'nın bir uzantısı olan Sound Exchange, RIAA'ya üye olsun olmasın Internet üzerinden yayınlanan her müzik eseri için telif talebinde bulunuyor. Yani bir beste yapıp bunu sitenizde yayınlasanız, kendi bestenizi yayınladığınız için telif vermek zorunda kalabilirsiniz. Bundan sonra sokak ortasında ıslık filan çalmaya kalkmayın, neme lazım cevval bir başka dolandırıcı da sokakta ıslık çalma haklarını satın almış olabilir.

Ödüllü Belgesel ve Creative Commons

sefalet

1997 yılında Viyetnam'da gönüllü çalışan Interplast cerrah takımının çalışmaları 28 dakikalık bir belgesel film haline getirilmiş ve 1997 yılında belgesel dalında Akademi ödülü kazanmıştı. Bir Tedavinin Hikayesi (A Story of Healing) adlı çalışma, yeni lisansı ile bir ilki gerçekleştirdi.