Ödüllü Belgesel ve Creative Commons

0
sefalet
1997 yılında Viyetnam'da gönüllü çalışan Interplast cerrah takımının çalışmaları 28 dakikalık bir belgesel film haline getirilmiş ve 1997 yılında belgesel dalında Akademi ödülü kazanmıştı. Bir Tedavinin Hikayesi (A Story of Healing) adlı çalışma, yeni lisansı ile bir ilki gerçekleştirdi.
Özellikle cerrahi müdahale gerektiren hastalar üzerinde çalışan Interplast doktorları, bugüne kadar 64.000'in üzerinde hayati ameliyat gerçekleştirmiş. Bu gönüllü doktorlar hakkındaki belgesel de "gönüllü" esası ile çekilmiş ve üstüne üstlük ortaya çıkan ödüllü film de Creative Commons ile lisanslanmış durumda. Yani özgürce, genelağ üzerinden 28 dakikalık bu filmi indirmek ya da seyretmek mümkün.

Kısa süreliğine $10 gibi bir fiyata veya sizin belirleyeceğiniz bu fiyatın üstünde bir miktar ile DVD sürümünü elde etmek olanağı da mevcut.

Akademi ödülü kazanan bir film böylece ilk defa Creative Commons ile lisanslanmış oldu. Yeni çağın değişen yüzü müzik de olduğu gibi film sektöründe de yenilikleri ve köklü değişimleri getirmeye başladı. Günümüzde bu tür eserler lisans seçimleri nedeniyle haber olurken, belki çok yakın bir gelecekte sıradan bir işlem olarak görülecekler. Eskinin, getirinin tek noktada sabitlendiği ekonomik geleneği, giderek daha geniş bir tabana yayılmaya başlamakta. Bunun yanında yine aynı şekilde, üretim yapma ve sermaye bulma aşamaları da "katılımcı" bir tarz içine girerek, ortaklaşa yaşanan bir ekonominin temeli atılmakta diye düşünüyorum.

Interplas'ın neden Creative Commons'ı seçtiği ile ilgili kendilerinin günlük girdisine de buradan ulaşılabilir.

Görüşler

0
Mingitau
Umarım yakında CC ve ya benzeri özgür lisanslara sahip olmayan filmler kitaplar habe rkonusu olur büyük cesaret anlamında :)
0
sefalet
Stephen King'in romanından aktarılan The Mist adlı filmi, genelağdan özgürce indirip seyretmek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CC lisanslı içeriği Yahoo! ile arayalım...

FZ

Lessig'in blog'unda yazan bir habere göre Yahoo, CC yani Creative Commons lisanslı eserleri arayıp bulmamızı kolaylaştıran özel bir arama mekanizmasını kamuya sundu. Böylece telif hakkı ile boğuşmak yerine CC (Creative Commons) lisansına sahip eserleri bulup bunlardan faydalanmak kolaylaşacak.

Not: CC ile ilgili güzel ve aydınlatıcı Türkçe kaynakları oluşturabilecek kişilere ya da eğer böyle kaynaklar varsa bizi haberdar edecek kişilere şimiden teşekkürler!

Açık Kaynak için Patent Desteği

ekrems

OSDL desteğiyle, açık kaynak kodu çalışmalarını kendilerine ait bazı patent başvurularının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla taahütler veren CA, IBM, Intel, Novell, Red Hat, ve Sun Microsystems'in ortak kurduğu Patent Commons hizmete açıldı.

Patentleri satın alınarak haklarını yazılım geliştiricilerle paylaşan OIN (Open Invention Network)'ten farklı olarak Patent Commons, sitesinde yayınladığı patentleri, açık kaynaklı yazılım geliştiriciler üzerinde hak iddia etmeyecek şekilde hizmetlerine sunuyor.

Sanal değnekçilik, RIAA'dan kan emmeye devam!

sundance

İstanbul sokaklarında "değnekçi" diye bir kavram vardır. Arabanızı bırakırsınız bir yere, ne idüğü belli olmayan biri çıkar "abi otopark parası" der. Nedir, kimdir bilmeden arabaya bir zarar gelmesin diye verirsiniz parayı.

Son yıllarda patent tartışmalarının gittiği yer belirsiz olduğundan, görünüşte yasal kurumlar da yavaş yavaş değnekçiliğe soyunmaya başladılar.

Slashdot'da yayınlanan bu habere göre RIAA'nın bir uzantısı olan Sound Exchange, RIAA'ya üye olsun olmasın Internet üzerinden yayınlanan her müzik eseri için telif talebinde bulunuyor. Yani bir beste yapıp bunu sitenizde yayınlasanız, kendi bestenizi yayınladığınız için telif vermek zorunda kalabilirsiniz. Bundan sonra sokak ortasında ıslık filan çalmaya kalkmayın, neme lazım cevval bir başka dolandırıcı da sokakta ıslık çalma haklarını satın almış olabilir.

CC @ Türkiye

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve 'Creative Commons Corporation' arasında geçen ay yapılan karşılıklı sözleşme ile İstanbul Bilgi Üniversitesi CC Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir (Bkz. http://creativecommons.org/worldwide/) Çoğunluğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gönüllülerinden oluşan bir çalışma grubu CC lisansının yerel yasalara uyarlama ve Türkçe'ye çevirisi çalışmalarına başlamıştır.

Bu vesile ile İstanbul Bilgi Üniversitesi 'Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri' etkinlik programında Avusturya, Bulgaristan ve Malta CC temsilcilerinin deneyimlerini aktaracakları ve CC felsefesini tartışacakları bir panel düzenlenmiştir. Panel programına http://open.bilgi.edu.tr/freedays/ adresinden erişebilirsiniz.

Creative Commons - NC Lisansları Zararlı (mı?)

butch

Kuro5hin'de devam eden bu tartışma Non-Commercial(ticari olmayan) Creative Commons lisanslarının zararları üzerine. Tartışma dikkate değer. Metnin orjinali ise burada.