Sanal değnekçilik, RIAA'dan kan emmeye devam!

0
sundance
İstanbul sokaklarında "değnekçi" diye bir kavram vardır. Arabanızı bırakırsınız bir yere, ne idüğü belli olmayan biri çıkar "abi otopark parası" der. Nedir, kimdir bilmeden arabaya bir zarar gelmesin diye verirsiniz parayı.

Son yıllarda patent tartışmalarının gittiği yer belirsiz olduğundan, görünüşte yasal kurumlar da yavaş yavaş değnekçiliğe soyunmaya başladılar.

Slashdot'da yayınlanan bu habere göre RIAA'nın bir uzantısı olan Sound Exchange, RIAA'ya üye olsun olmasın Internet üzerinden yayınlanan her müzik eseri için telif talebinde bulunuyor. Yani bir beste yapıp bunu sitenizde yayınlasanız, kendi bestenizi yayınladığınız için telif vermek zorunda kalabilirsiniz. Bundan sonra sokak ortasında ıslık filan çalmaya kalkmayın, neme lazım cevval bir başka dolandırıcı da sokakta ıslık çalma haklarını satın almış olabilir.
MP3'ün yaygınlaşmasının aslında müzik piyasasına sekte vurmadığına, aksine satışların arttığı ile ilgili birçok araştırmaya, müzikle ilgili telif haklarının çok azının müzisyenlere gittiği, asıl büyük pastayı dağıtıcıların topladığına dair bulgulara rağmen RIAA ve benzeri kurumlar, taşmakta olan keselerini biraz daha doldurmak için yeni yöntemler buluyorlar, hatta bu alanda alenen dolandırıcılığı bile denemeye başladılar.

Internet'in en önemli buluşları http, ftp, smtp, pop3 , blogging, instant messaging ve daha binlerce fikrin lisans olmadan kullanılmadığını ve bu alanlarda herhangi bir şey yapan herkesin (blog açanın, bir free software bir smtp server uygulaması yazanın, bir web sayfasına bağlananın) belli bir ücret (daha) ödemesi gerektiğini düşünün bir.

Ondan sonra da öyle bir ortamda acaba Internet'in ne alemde olacağını gözünüzün önüne getirmeye çalışın.

"Patent haklarının korunmadığı bir ortamda kimse buluş yapmaz ki, insanlar haklarını almalı" vs. gibi argümanlarınız varsa, yukardaki buluşlar da belki biraz kazın ayağının öyle olmadığı konusunda fikir verebilir.

Not:Bu arada aklınızda olsun, resmi bir kimliği olmayan bir değnekçiye anahtarınızı bırakırsanız ve o kişi de arabayı çalarsa, kasko çalınmadan dolayı maruz kaldığınız zararı karşılamıyor.

Görüşler

0
bm
Insanlarin daha az ilgilenip ses cikarttigi bir zamanda "ama bizim icerik cogaltiliyor" diyerek Kanada'da her bos CD icin devlete para toplattirilmasi karari alinmisti. Ben onu biliyordum, simdi baktim baska yerlerde de varmis. Wikipedia linkini vereyim.
0
bio
Bu ulkelerde yasayanlar ucretini pesin pesin odedigine gore, kopyalamak da yasal olmali o halde, oyle degil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CC lisanslı içeriği Yahoo! ile arayalım...

FZ

Lessig'in blog'unda yazan bir habere göre Yahoo, CC yani Creative Commons lisanslı eserleri arayıp bulmamızı kolaylaştıran özel bir arama mekanizmasını kamuya sundu. Böylece telif hakkı ile boğuşmak yerine CC (Creative Commons) lisansına sahip eserleri bulup bunlardan faydalanmak kolaylaşacak.

Not: CC ile ilgili güzel ve aydınlatıcı Türkçe kaynakları oluşturabilecek kişilere ya da eğer böyle kaynaklar varsa bizi haberdar edecek kişilere şimiden teşekkürler!

Ödüllü Belgesel ve Creative Commons

sefalet

1997 yılında Viyetnam'da gönüllü çalışan Interplast cerrah takımının çalışmaları 28 dakikalık bir belgesel film haline getirilmiş ve 1997 yılında belgesel dalında Akademi ödülü kazanmıştı. Bir Tedavinin Hikayesi (A Story of Healing) adlı çalışma, yeni lisansı ile bir ilki gerçekleştirdi.

Açık Kaynak için Patent Desteği

ekrems

OSDL desteğiyle, açık kaynak kodu çalışmalarını kendilerine ait bazı patent başvurularının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla taahütler veren CA, IBM, Intel, Novell, Red Hat, ve Sun Microsystems'in ortak kurduğu Patent Commons hizmete açıldı.

Patentleri satın alınarak haklarını yazılım geliştiricilerle paylaşan OIN (Open Invention Network)'ten farklı olarak Patent Commons, sitesinde yayınladığı patentleri, açık kaynaklı yazılım geliştiriciler üzerinde hak iddia etmeyecek şekilde hizmetlerine sunuyor.

Creative Commons - NC Lisansları Zararlı (mı?)

butch

Kuro5hin'de devam eden bu tartışma Non-Commercial(ticari olmayan) Creative Commons lisanslarının zararları üzerine. Tartışma dikkate değer. Metnin orjinali ise burada.

CC @ Türkiye

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve 'Creative Commons Corporation' arasında geçen ay yapılan karşılıklı sözleşme ile İstanbul Bilgi Üniversitesi CC Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir (Bkz. http://creativecommons.org/worldwide/) Çoğunluğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gönüllülerinden oluşan bir çalışma grubu CC lisansının yerel yasalara uyarlama ve Türkçe'ye çevirisi çalışmalarına başlamıştır.

Bu vesile ile İstanbul Bilgi Üniversitesi 'Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri' etkinlik programında Avusturya, Bulgaristan ve Malta CC temsilcilerinin deneyimlerini aktaracakları ve CC felsefesini tartışacakları bir panel düzenlenmiştir. Panel programına http://open.bilgi.edu.tr/freedays/ adresinden erişebilirsiniz.