CC @ Türkiye

0
anonim
İstanbul Bilgi Üniversitesi ve 'Creative Commons Corporation' arasında geçen ay yapılan karşılıklı sözleşme ile İstanbul Bilgi Üniversitesi CC Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir (Bkz. http://creativecommons.org/worldwide/) Çoğunluğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gönüllülerinden oluşan bir çalışma grubu CC lisansının yerel yasalara uyarlama ve Türkçe'ye çevirisi çalışmalarına başlamıştır.

Bu vesile ile İstanbul Bilgi Üniversitesi 'Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri' etkinlik programında Avusturya, Bulgaristan ve Malta CC temsilcilerinin deneyimlerini aktaracakları ve CC felsefesini tartışacakları bir panel düzenlenmiştir. Panel programına http://open.bilgi.edu.tr/freedays/ adresinden erişebilirsiniz.
Bir çoğumuzun bildiği üzere Creative Commons 2001 yılında Center for the Public Domain kuruluşunun desteğiyle başlayan ve aralarında fikri mülkiyet konusunda uzman James Boyle, Michael Carroll, Molly Shaffer Van Houweling, ve Lawrence Lessig, MIT’de 'computer science' profesörü Hal Abelson, hukuk kökenli begesel filmci ve siber hukuk uzmanı Eric Saltzman, gibi sanatçı ve entellektüellerin bulunduğu bir grup tarafından telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş bir düşünce hareketidir.

Creative Commons bu amaca ulaşmak için sanatçılara ve genel olarak tüm telif hakkı sahiplerine, yasanın kendilerine tanıdığı kimi hakları kamuyla paylaşabilmelerine imkan verecek, özel olarak hazırlanmış telif lisansı sözleşmeleri önermektedir.

Free Software Foundation tarafından daha önce meydana getirilen GNU General Public License (GNU GPL) metinlerini temel alan bu sözleşmelerin özelliği, yaratıcı kişilere, telif hakkından tamamen feragat etmeksizin eserlerini ticari olmayan amaçlar için paylaşıma açmasına ve diğer sanatçılarca da kullanılabilmesine imkan tanımasıdır.

Creative Commons tarafından hazırlanıp, üye ülkelerdeki temsilci kuruluşlarca ilgili hukuka göre uyarlanan bu sözleşmeler, özellikle dijital platformda eserlerin izinsiz kopyalanması konusunda yaşanan hukuki kaosa değişik bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Sahibi tarafından Creative Commons lisans sözleşmesi altında kamuya sunulan eserler, ticaret dışı amaçlar için kullanımını destekeleyerek internetin 'shopping channel' yerine gerçek bir bilgiye erişim platformu haline gelebilmesi yönünde tamamen bağımsız ve gönüllü katkı anlamına gelmektedir.

21. yy.'a kadar telif haklarında alışılagelmiş “all rights reserved” yerine, “some rights reserved” sloganıyla yola çıkan Creative Commons halen gelişmiş batı ülkeleri yanı sıra Ürdün, Malta, Meksika ve İsrail’in de bulunduğu 40’a yakın ülkede faaliyettedir.

Bülent Özel ve Emre Bayamlıoğlu
İstanbul Bilgi Üniversitesi

Görüşler

0
ghanthar
Sanırım artık daha çok kişi özellikle yazıp çizdikleri işlerde mesela bloglarda CC yi kullanabilecek. Açık Kaynak, Kamu Lisansı (her ne kadar tüm CC lisansları GPL olmasa da) mantığı daha yaygınlaşacak ve daha iyi anlaşılacak diye düşünüyorum. Harika olmuş. Bir Bilgi mezunu olarakta gurur duydum hani :)
0
eternity81
Bir BİLGİ mezunu olmaktan gurur duydum. :)
0
FZ
Sanat ve fikir eserleri ile ilgili dünya çapındaki gelişmeleri takip edip az laf çok iş düsturu ile Türkiye ayağında da gerekli çalışmaları başlatıp sonuçlandıran bilgisayar bilimleri ve hukuk bölümlerine sahip bir üniversitede çalıştığım için ben gurur duydum.
0
anonim
Open Days'deki konferansı merakla bekliyoruz...
0
bm
Tesebbus harika, emegi gecenlerin ellerine saglik.

Tanitim yazisini pek begenmedim ben, en nihayetinde 'public domain'i kanuni gelismelerden kanunen gecerli feragatnameler ile korumak, tam serbest/orta mali ile devamli sIkIlan telif hakki kanunlari arasindaki yelpazeye serpistirilmis lisanslari/tarzi yaymak maksadiyla baslayan bir hareketi GPL-kaynakli ve ticaret karsiti diye vurgu yaparak anlatmak ne derece dogru bilmiyorum. Ama asil sevindirici gelisme su: bu isin ucundan tutulduguna gore, artik bunu bilenler cogalacak memlekette ve benim gibi bilmiyorum diyenlere 'ben biliyorum' deyip dogru duzgun anlatan insanlar olacak.

0
bm
Creative Commons sayfasina baktim, Turkiye'de ilgilenen insnlar olarak bu ilanda adi gecenlerden biri gozukuyor ama "launch' date kisminda Turkiye icin belli tarih yok. Bir seneyi gecmis ilan edileli, acaba ne safhada bu is?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Kaynak için Patent Desteği

ekrems

OSDL desteğiyle, açık kaynak kodu çalışmalarını kendilerine ait bazı patent başvurularının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla taahütler veren CA, IBM, Intel, Novell, Red Hat, ve Sun Microsystems'in ortak kurduğu Patent Commons hizmete açıldı.

Patentleri satın alınarak haklarını yazılım geliştiricilerle paylaşan OIN (Open Invention Network)'ten farklı olarak Patent Commons, sitesinde yayınladığı patentleri, açık kaynaklı yazılım geliştiriciler üzerinde hak iddia etmeyecek şekilde hizmetlerine sunuyor.

Ödüllü Belgesel ve Creative Commons

sefalet

1997 yılında Viyetnam'da gönüllü çalışan Interplast cerrah takımının çalışmaları 28 dakikalık bir belgesel film haline getirilmiş ve 1997 yılında belgesel dalında Akademi ödülü kazanmıştı. Bir Tedavinin Hikayesi (A Story of Healing) adlı çalışma, yeni lisansı ile bir ilki gerçekleştirdi.

Sanal değnekçilik, RIAA'dan kan emmeye devam!

sundance

İstanbul sokaklarında "değnekçi" diye bir kavram vardır. Arabanızı bırakırsınız bir yere, ne idüğü belli olmayan biri çıkar "abi otopark parası" der. Nedir, kimdir bilmeden arabaya bir zarar gelmesin diye verirsiniz parayı.

Son yıllarda patent tartışmalarının gittiği yer belirsiz olduğundan, görünüşte yasal kurumlar da yavaş yavaş değnekçiliğe soyunmaya başladılar.

Slashdot'da yayınlanan bu habere göre RIAA'nın bir uzantısı olan Sound Exchange, RIAA'ya üye olsun olmasın Internet üzerinden yayınlanan her müzik eseri için telif talebinde bulunuyor. Yani bir beste yapıp bunu sitenizde yayınlasanız, kendi bestenizi yayınladığınız için telif vermek zorunda kalabilirsiniz. Bundan sonra sokak ortasında ıslık filan çalmaya kalkmayın, neme lazım cevval bir başka dolandırıcı da sokakta ıslık çalma haklarını satın almış olabilir.

CC lisanslı içeriği Yahoo! ile arayalım...

FZ

Lessig'in blog'unda yazan bir habere göre Yahoo, CC yani Creative Commons lisanslı eserleri arayıp bulmamızı kolaylaştıran özel bir arama mekanizmasını kamuya sundu. Böylece telif hakkı ile boğuşmak yerine CC (Creative Commons) lisansına sahip eserleri bulup bunlardan faydalanmak kolaylaşacak.

Not: CC ile ilgili güzel ve aydınlatıcı Türkçe kaynakları oluşturabilecek kişilere ya da eğer böyle kaynaklar varsa bizi haberdar edecek kişilere şimiden teşekkürler!

Creative Commons - NC Lisansları Zararlı (mı?)

butch

Kuro5hin'de devam eden bu tartışma Non-Commercial(ticari olmayan) Creative Commons lisanslarının zararları üzerine. Tartışma dikkate değer. Metnin orjinali ise burada.