Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı,
Sequences blogu yazarı
Doç. Dr. Filiz Gürel bildiriyor:
Türlerin Kökeni'nin Yayınlanmasının 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu
23-24 Mayıs 2009, İstanbul
Charles Darwin'in, biyolojik evrim düşüncesinin bilimsel bir temele oturmasını sağlayan eseri Türlerin Kökeni'nin yayınlanmasının üzerinden 150 yıl geçti. Aradan geçen bir buçuk asır boyunca sürekli yenilenip geliştirilen bu kuram, bugün yaşam bilimlerinin yanı sıra tıp ve tarım gibi alanlarda temel bir konuma sahiptir. Ne var ki aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde evrim kuramının kabulüne ve bilimsel bilginin halka ulaşmasına karşı bir direnç mevcuttur. Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından iktidar, bilim karşıtlığı ve gericiliği toplumu kontrol aracı olarak görmüş, bu dönemde bilim ve evrim karşıtı görüşler eğitim müfredatına sokulmuştur. Türkiye halen ilk ve orta öğretim müfredatında bilimsel yöntemi yanlış öğreten, bilim dışı görüşlerin fen derslerinde yer aldığı sayılı ülkelerdendir.
Bende üniversitede yıllarımı çürüttüm ama zamanla şunu farkettimki ilim yüksek eğitim alanla almayanı ayırd etmiyor. (Hatta ülkemizde yüksek eğitim aldıklarını iddia edenleri dışlıyor :) ) Kim daha çok çalışır, kim daha çok sabahlarsa ilim ona hizmet ediyor.
süper matematikçi, sonsuz asal sayı, EFF şirketi gibi zırvalıklardan arınma dileğiyle.
Dolayısıyla şu ortaya çıkıyor. Ne ile uğraştıkları, neler ortaya koydukları hakkında fikir sahibi olmadığınız insanları eleştirmeye kalkmamalıyız. Ki özellikle bu kimseler bilimle uğraştıklarını söylüyorlarsa konuya çok daha hassas yaklaşmak gerekir. Aksi takdirde utanılacak bir davranış içine girdiğimizi farketmemiz uzun zaman alabilir.