Bongard Problemleri: Yapay Zekâ İle Ahlaksızlık Yapılabilir Mi?

0
FZ

Görüşler

0
robertosmix
Son zamanlarda okuduğum en güzel öbeklerden birisi.

Ancak Foundalis'in ahlaki yaklaşımını anlamakta güçlük çekmekteyim. Çünkü ahlak'ın bir insani olgu olduğunu kabul edersek, ahlaksızlığın yine insanlar tarafından yapılmasının söz konusu olduğunu, makinelerin ve yapay zekanın bununla temelde bir bağlantısının olmadığını görmemiz gerekir. Yani zeki sistemler aracılığıyla ahlaki değerleri hakir gören bir insan pekala başka yollarla da ahlaksızlığa yönelebilir.

Öte yandan yapay zekanın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne bu şekilde geçilmesinin mümkün olmadığını düşünmekteyim. Herhangi bir icat, hem iyilik için hem de kötülük için pekala kullanılabilir ve bu çekinceden dolayı innovasyona arkamızı dönmemiz toptan bilim dükkanına kilidi vurup çıkıp gitmemiz anlamına gelir. En azından "dark side" ile dengeyi sağlamak için bile bu konular üzerinde çalışılması gerektiği kanısındayım.
0
FZ
Konuyla ilgili bir de şurada bir tartışma başladı: http://tech.groups.yahoo.com/group/ariteknokent/messages/1075
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Einstein'ın Bitmeyen Senfonisi

feran

Einstein'in Bitmeyen Senfonisi ve Görelilik Teorisinin beklenmedik sonuçları üstüne ilginç bir yazı...

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?

Uykucular için çalar saat

ercumend

MIT'nin Media Laboratuvarı'nda geliştirilen bir çalar saat en iddialı uykucuyu bile yatağından kaldıracak yetenekte. Clocky adı verilen çalar saat, yepyeni bir yöntemden yararlanıyor. Saat belirli bir saatte çaldıktan sonra susturma düğmesine basılsa dahi, içindeki mekanizma, saati yatağın yanında durduğu yerden oynatarak yere düşürüyor ve üzerindeki tekerlekler yardımıyla her seferinde farklı bir yerde saklanmasını sağlıyor. Saat yeniden çaldığı zaman, saati aramak için yatağından kalkan kişi, garantili bir şekilde uyanıyor.

Kaynak : 09.04.2005 Cumhuriyet Bilim Teknik Sayfa 9

Beyin Dalgalarinizi Kullanarak Eksi Sözlüge Mesaj Yazabilir Misiniz?

FZ

Hic klavye, fare, mikrofon, vs. kullanmadan sadece beyin dalgalarinizi, bir EEG cihazini ve bir de kisisel bilgisayarinizi kullanarak Eksi Sözlüge mesaj yazabilir isiniz?

Sabanci Universitesi'nden Armagan Amcalar bunu yapabilecegini iddia ediyor. 14 Ocak gunu yani yarin bir demo yapacagini soyleyen Amcalar'in konuyla ilgili web sitesi: http://www.armaganamcalar.com/eeg/eeg.php

Hayvanlar Alemi MATRIX'de Yaşıyor!

darkhunter

Tavuk çiftliklerinde hayvanlara daha üretken olmaları için mutluluk hormonu verildiğini biliyor musunuz ? Peki ya kapalı alanlarda yaşayan hayvanlara, kendilerini açık alanda hissetmelerini sağlayacak bir çip takıldığını ve konunun teknik boyutunun sorun olmaktan çıkıp ahlaki boyutu üstüne tartışmaların başladığını biliyor musunuz ?

Konunun ahlaki boyutu tartışmaya açık. Nitekim bazı bilim adamları hayvanın kendisini mutlu hissetmesinin, kandırılmasından daha önemli olduğunu ve üretim açısından daha verimli sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

Peki ya aynı şey bir gün insanlara da uygulanırsa... Mutlu olmak, kandırılmaktan daha mı önemli ?

There is no spoon neo...