Bongard Problemleri: Yapay Zekâ İle Ahlaksızlık Yapılabilir Mi?

0
FZ

Görüşler

0
robertosmix
Son zamanlarda okuduğum en güzel öbeklerden birisi.

Ancak Foundalis'in ahlaki yaklaşımını anlamakta güçlük çekmekteyim. Çünkü ahlak'ın bir insani olgu olduğunu kabul edersek, ahlaksızlığın yine insanlar tarafından yapılmasının söz konusu olduğunu, makinelerin ve yapay zekanın bununla temelde bir bağlantısının olmadığını görmemiz gerekir. Yani zeki sistemler aracılığıyla ahlaki değerleri hakir gören bir insan pekala başka yollarla da ahlaksızlığa yönelebilir.

Öte yandan yapay zekanın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne bu şekilde geçilmesinin mümkün olmadığını düşünmekteyim. Herhangi bir icat, hem iyilik için hem de kötülük için pekala kullanılabilir ve bu çekinceden dolayı innovasyona arkamızı dönmemiz toptan bilim dükkanına kilidi vurup çıkıp gitmemiz anlamına gelir. En azından "dark side" ile dengeyi sağlamak için bile bu konular üzerinde çalışılması gerektiği kanısındayım.
0
FZ
Konuyla ilgili bir de şurada bir tartışma başladı: http://tech.groups.yahoo.com/group/ariteknokent/messages/1075
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

FZ

Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.

Bilim ve Teknik'in 39 yılı bir DVD'de

larweda

Bildirgeç'teki bir habere göre, bilim ve teknik dergisi, 39. yılı şerefine, Ekim 1967 ila Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı 457 sayının tamamını kapsayan dvd'yi, haziran 2006 sayısı ile ücretsiz olarak okurlarına hediye edecekmiş. Sitede bir de bunu anlatan insert'in fotoğrafının link'i var. Gerçekten kaçırılmaması lazım.