Bağımsız oyunlar için yeni bir soluk: Manifesto Games

0
cemuzunlar
Manifesto Games

Greg Costikyan and Johnny Wilson, yayımcıların kutu olarak dağıtmaya değer görmediği, bağımsız olarak üretilmiş kaliteli oyunların tanıtılıp, doğrudan indirme yöntemiyle satılacağı yeni bir oluşum için birlikte çalışmaya başladılar.
Bir kitapçıya girdiğinizde, raflarda binlerce kitap görebilirsiniz. Bir müzik markete girdiğinizde benzer şekilde binlerce albüm bulabilirsiniz. Peki orjinal oyun satan bir dükkana girdiğinizde, raflarda kaç adet oyun görebilirsiniz? 20, 30 belki 40.

Peki bu uçurumun sebebi nedir?

Çünkü, bir zamanlar oyun geliştirmek, bu işi sadece hobi olarak yapan yaratıcı insanların işiyken, durum şimdi çok farklı. Üretim ve reklam maaliyetleri öyle arttı ki, artık bir oyun 1 milyon adetten az sattığında başarısız kabul ediliyor. Hal böyle olunca, yayımcılar riske girmek yerine, tutacağına inandıkları birkaç projeye yatırım yapıp raflardaki bu sınırlı yerleri kapmaya çalışıyorlar. Bu projeler de genellikle, riski azaltmak için, bilinen, sevilen oyun türlerinden biri oluyor. Konusu da yine tutulmuş bir film ya da kitaptan alınıyor. Peki bu süreçte yaratıcılık nerede?

Bu noktada ihtiyaç olan şey, daha küçük bütçelerle üretilip, daha dar kitlelerin takip ettiği, bağımsız olarak üretilen filmler ve müzik eserleri gibi, bağımsız oyunlara da bir alan açmak...

The Scratchware Manifesto

Görüşler

0
Ragnor
Bağlantı hızlarınında artması ile birlikte oyunları internetten indirmek oyunlar için yeni bir dağıtım yöntemi olarak görülmeye başlandı. Günümüzde birçok shareware oyun geliştiricisi öyle yapıyor. Hem sırf onlarda değil. Mesela Steam projesi ile Valve bu tarz bir uygulama başlattı ve Steam üzerinden sadece kendi oyunlarını değil, başka firmalarında oyunlarını dağıtıyorlar (ya da dağıtacaklar şu anki durumu bilmiyorum :)). Geçen oyun konferanslarından birinde Warren Spector'da artık oyun sektörünün yeni bir dağıtım yöntemi bulması gerektiğinden bahsetmişti. Eski yöntemin (kutulu oyunlar hani şu anda kullanılan :)) masraflı bir yöntem olması ve para yatıran firmaların bu yüzden sadece paralarını çıkaracaklarına inandıkları oyunlara yatırım yapmaları yüzünden oyun sektöründe yaratıcılık köreldiğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam.
Hal böyleyken Pc oyun sektörünün geleceğinin bağımsız oyun geliştiricilerinde olduğuna inanıyorum ve onlara da bu gücü sağlayan internet.
Ama Manifesto Games sitesine daha önce bakmıştım ama pek birşey göremedim. Yani Manifesto var ama o manifesto orda yazmasada vardı ortalıkta.

Not: Bu arada bir ara The Scratchware Manifesto 'yu Türkçeye çevirmeyi kafaya takmıştım. Yarım kaldı, ama ilgilenen olacaksa seve seve bitirebilirim.
0
yilmaz
bence piyasadaki oyunların büyük bir kısmı oldukça kaliteli sırf marketing amaçlı oyun çıkardıklarını sanmıyorum. zamanında parlayan çok oyunun benzerleri yapıldı ama pek tutmadılar. oyun dünyasını yakından takip edince birbirine benzer oyunların yakından bakıldığında oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. örnek vermek gerekirse medal of honor, call of duty,brother in arms gibi oyunlar birbirinin aynısı (birazda abd ordusunun propagandasını yapsalarda) gibi görünselerde çok farklı oyunlar. ayrıca bu adreste ( http://www.linuxhotbox.com/Games/Cube.htm ) bir fps oyun buldum şu ubuntumu adam edeyim oynayacağım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Evdeki Malzemelerle Railgun Yapalım

tongucyumruk

Aslında böyle bir konuya oyun demek ne kadar doğru orası tartışılır ama olay gerçekten ilginç. Sitede yazılanlara ve amaçlarına bakılırsa MIT'de okuduklarını düşündüğüm Quake hastası bir grup kafadar (kötü türkçe) üşenmeyip oturup bir "Railgun" inşa etmişler...

Sitede yazılanlara bakılırsa da alet şu anda çalışır halde. Açıkçası umarım bu aletin daha ufaklarını falan planlamazlar yoksa sokakta railgunla havaya ateş eden insanları hayal etmekte pek zorlanmıyorum açıkçası... Aletin kendisine ve atış denemesi yaptıkları nesnelere ilişkin fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Eski Amiga oyunları...

sundance

Hani vardı ya, bizlerin ilk Amiga oyunu diye öğrendiğimiz, daha sonra Mame çıkınca, konsol efsaneleri olduğunu duyduğumuz inanılmaz keyifli oyunlar. Rainbow Islands, Bubble Bobble, Gods vs.

İşte Linux`da güzel oyun yok diyenler için, 20 kanallı mükemmel müziği, 50 levelı, iki kişilik de oynanabilen modu, inanılmaz hoş grafikleri, bağımlılık yaratan oynayışı ile Frozen-Bubble Söyleyecek başka bir şey yok, eski güzel günler geri geldi. apt-get install frozen-bubble :p

Dünyanın Yaklaşan Sonu Hakkında Herkes Fısıldaşmaya Başladı!

inf0

Yoğun şekilde çok oyunculu. Olağanüstü bir macera. Sadece Internet üzerinden oynanıyor...

Ragnarok Online Türkiye’nin ilk “Massively Multiplayer Online Rol-Playing” oyunudur.

(MMORPG) Myun-Jing-Lee’nin aynı isimle satış rekorları kıran Koreli çizgi romanından (manwha) esinlenerek yaratılan Ragnarok Online, sizi binlerce oyuncunun bulunduğu sanal bir fantezi dünyasına davet ediyor. Bu dünyada ne yapmak istediğiniz size kalmış. Canavar sürüyleriyle çarpışan bir kılıç ustası. Gizemli olayların arkasındaki sırları çözmeye çalışan bir büyücü. Şehir şehir dolaşan bir tüccarın seyyar satıcılıkla geçinme macerasını yaşayın...

Şu an Closed Beta olarak başlayan bu dev oyuna, yalnızca manuel olarak kayıt olabilirsiniz. Ücretsiz olarak oyunu test edenlerden biri olmak için euro-tr@dbr.com.tr adresine e-mail atmanız yeterli.

Türk Malı Yeni Bir Oyun

anonim

Lanetin Hikayesi adlı yerli bir oyun birkaç gün içinde piyasaya çıkıyor. Dinç İnteraktif'in desteği ile İdris Çelik'in hazırladığı tamamen Türkçe olan 3 boyutlu aksiyon oyunu "Lanet'in Hikayesi" 4 Temmuz'da Alsan Elektronik tarafından piyasaya sunulacak.

Science Museum - Launchpad Online

Tarık

Launchpad Online bu adresten erişebileceğiniz gerçek fizik etkilerine sahip düşündürürken eğlendiren ilgi çekici bir oyun.