Bağımsız oyunlar için yeni bir soluk: Manifesto Games

0
cemuzunlar
Manifesto Games

Greg Costikyan and Johnny Wilson, yayımcıların kutu olarak dağıtmaya değer görmediği, bağımsız olarak üretilmiş kaliteli oyunların tanıtılıp, doğrudan indirme yöntemiyle satılacağı yeni bir oluşum için birlikte çalışmaya başladılar.
Bir kitapçıya girdiğinizde, raflarda binlerce kitap görebilirsiniz. Bir müzik markete girdiğinizde benzer şekilde binlerce albüm bulabilirsiniz. Peki orjinal oyun satan bir dükkana girdiğinizde, raflarda kaç adet oyun görebilirsiniz? 20, 30 belki 40.

Peki bu uçurumun sebebi nedir?

Çünkü, bir zamanlar oyun geliştirmek, bu işi sadece hobi olarak yapan yaratıcı insanların işiyken, durum şimdi çok farklı. Üretim ve reklam maaliyetleri öyle arttı ki, artık bir oyun 1 milyon adetten az sattığında başarısız kabul ediliyor. Hal böyle olunca, yayımcılar riske girmek yerine, tutacağına inandıkları birkaç projeye yatırım yapıp raflardaki bu sınırlı yerleri kapmaya çalışıyorlar. Bu projeler de genellikle, riski azaltmak için, bilinen, sevilen oyun türlerinden biri oluyor. Konusu da yine tutulmuş bir film ya da kitaptan alınıyor. Peki bu süreçte yaratıcılık nerede?

Bu noktada ihtiyaç olan şey, daha küçük bütçelerle üretilip, daha dar kitlelerin takip ettiği, bağımsız olarak üretilen filmler ve müzik eserleri gibi, bağımsız oyunlara da bir alan açmak...

The Scratchware Manifesto

Görüşler

0
Ragnor
Bağlantı hızlarınında artması ile birlikte oyunları internetten indirmek oyunlar için yeni bir dağıtım yöntemi olarak görülmeye başlandı. Günümüzde birçok shareware oyun geliştiricisi öyle yapıyor. Hem sırf onlarda değil. Mesela Steam projesi ile Valve bu tarz bir uygulama başlattı ve Steam üzerinden sadece kendi oyunlarını değil, başka firmalarında oyunlarını dağıtıyorlar (ya da dağıtacaklar şu anki durumu bilmiyorum :)). Geçen oyun konferanslarından birinde Warren Spector'da artık oyun sektörünün yeni bir dağıtım yöntemi bulması gerektiğinden bahsetmişti. Eski yöntemin (kutulu oyunlar hani şu anda kullanılan :)) masraflı bir yöntem olması ve para yatıran firmaların bu yüzden sadece paralarını çıkaracaklarına inandıkları oyunlara yatırım yapmaları yüzünden oyun sektöründe yaratıcılık köreldiğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam.
Hal böyleyken Pc oyun sektörünün geleceğinin bağımsız oyun geliştiricilerinde olduğuna inanıyorum ve onlara da bu gücü sağlayan internet.
Ama Manifesto Games sitesine daha önce bakmıştım ama pek birşey göremedim. Yani Manifesto var ama o manifesto orda yazmasada vardı ortalıkta.

Not: Bu arada bir ara The Scratchware Manifesto 'yu Türkçeye çevirmeyi kafaya takmıştım. Yarım kaldı, ama ilgilenen olacaksa seve seve bitirebilirim.
0
yilmaz
bence piyasadaki oyunların büyük bir kısmı oldukça kaliteli sırf marketing amaçlı oyun çıkardıklarını sanmıyorum. zamanında parlayan çok oyunun benzerleri yapıldı ama pek tutmadılar. oyun dünyasını yakından takip edince birbirine benzer oyunların yakından bakıldığında oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. örnek vermek gerekirse medal of honor, call of duty,brother in arms gibi oyunlar birbirinin aynısı (birazda abd ordusunun propagandasını yapsalarda) gibi görünselerde çok farklı oyunlar. ayrıca bu adreste ( http://www.linuxhotbox.com/Games/Cube.htm ) bir fps oyun buldum şu ubuntumu adam edeyim oynayacağım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Evde dolaşan böcek ister misiniz?

redogre

Belki de elektronik olursa istersiniz...
Valla ben çok beğendim, işte şurda. Tanesi 10$ gibi cüzzi bir miktara isterseniz uzaktan kumandayla yönlendirebileceğiniz, isterseniz de "öğrenmeye" bırakabileceğiniz 4 farklı böceğiniz oluyor. Biri saldırgan, biri meraklı, biri engel aşıyor vs vs. Tasarımları da şirin olmuş.

Tek sorun Amazon'un amerika sitesinde var sadece, UK'de yok, yani koli ücreti sağlam. Bence Amerikalı Fazlamesaiciler kesin alır, test eder, bize de haber eder :)

Warcraft 3 için beta testerlar aranıyorrr!!!

gatotkacha

Sonunda beklenen an geliyor!
Blizzard sonunda Warcraft 3'ü piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Uzun zamandır sürmekte olan proje için Blizzard 5.000 beta tester arıyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.blizzard.com/war3/

Editör'ün notu: Bu testerlar ABD ve Kanada kullanıcıları için sadece ;-(

Worms of Prey sevenler!

coskung

Kendine özel bir hayran kitlesi olan Worms oyununun Linux versiyonuna denk geldim. Ağ üzerinden oynama gibi opsiyonlar ve çok enteresan ses & görüntü olayları var. Worms hastaları buraya

King

elendil

Kahvehane kültürü olanlar bilirler, kahvehaneler sadece çay içilen, hatun ve futbol muhabbeti yapılan, hesabına kağıt oyunları oynanan yerler değildir.

Abandonware

SHiBuMi

80-90'ların bilgisayar kültüründen gelen hemen herkesin ilgisini çekecek bir site: www.theunderdogs.org. Sitede 80'li yılların başından 90'ların sonlarına kadar bir sürü oyun ve manualleri bulunuyor. Net üzerinde şimdiye kadar bundan daha geniş bir Abandonware PC oyun arşivine rastlamadım, eski oyun fanatikleri mutlaka gözatsınlar. Bana enteresan gelen başka bir olay daha var, bu oyunları W98 altında çalıştırırken zorluk çekiyordum ancak W2k hemen hepsini çalıştırabiliyor, aklınızda bulunsun.