Bağımsız oyunlar için yeni bir soluk: Manifesto Games

0
cemuzunlar
Manifesto Games

Greg Costikyan and Johnny Wilson, yayımcıların kutu olarak dağıtmaya değer görmediği, bağımsız olarak üretilmiş kaliteli oyunların tanıtılıp, doğrudan indirme yöntemiyle satılacağı yeni bir oluşum için birlikte çalışmaya başladılar.
Bir kitapçıya girdiğinizde, raflarda binlerce kitap görebilirsiniz. Bir müzik markete girdiğinizde benzer şekilde binlerce albüm bulabilirsiniz. Peki orjinal oyun satan bir dükkana girdiğinizde, raflarda kaç adet oyun görebilirsiniz? 20, 30 belki 40.

Peki bu uçurumun sebebi nedir?

Çünkü, bir zamanlar oyun geliştirmek, bu işi sadece hobi olarak yapan yaratıcı insanların işiyken, durum şimdi çok farklı. Üretim ve reklam maaliyetleri öyle arttı ki, artık bir oyun 1 milyon adetten az sattığında başarısız kabul ediliyor. Hal böyle olunca, yayımcılar riske girmek yerine, tutacağına inandıkları birkaç projeye yatırım yapıp raflardaki bu sınırlı yerleri kapmaya çalışıyorlar. Bu projeler de genellikle, riski azaltmak için, bilinen, sevilen oyun türlerinden biri oluyor. Konusu da yine tutulmuş bir film ya da kitaptan alınıyor. Peki bu süreçte yaratıcılık nerede?

Bu noktada ihtiyaç olan şey, daha küçük bütçelerle üretilip, daha dar kitlelerin takip ettiği, bağımsız olarak üretilen filmler ve müzik eserleri gibi, bağımsız oyunlara da bir alan açmak...

The Scratchware Manifesto

Görüşler

0
Ragnor
Bağlantı hızlarınında artması ile birlikte oyunları internetten indirmek oyunlar için yeni bir dağıtım yöntemi olarak görülmeye başlandı. Günümüzde birçok shareware oyun geliştiricisi öyle yapıyor. Hem sırf onlarda değil. Mesela Steam projesi ile Valve bu tarz bir uygulama başlattı ve Steam üzerinden sadece kendi oyunlarını değil, başka firmalarında oyunlarını dağıtıyorlar (ya da dağıtacaklar şu anki durumu bilmiyorum :)). Geçen oyun konferanslarından birinde Warren Spector'da artık oyun sektörünün yeni bir dağıtım yöntemi bulması gerektiğinden bahsetmişti. Eski yöntemin (kutulu oyunlar hani şu anda kullanılan :)) masraflı bir yöntem olması ve para yatıran firmaların bu yüzden sadece paralarını çıkaracaklarına inandıkları oyunlara yatırım yapmaları yüzünden oyun sektöründe yaratıcılık köreldiğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam.
Hal böyleyken Pc oyun sektörünün geleceğinin bağımsız oyun geliştiricilerinde olduğuna inanıyorum ve onlara da bu gücü sağlayan internet.
Ama Manifesto Games sitesine daha önce bakmıştım ama pek birşey göremedim. Yani Manifesto var ama o manifesto orda yazmasada vardı ortalıkta.

Not: Bu arada bir ara The Scratchware Manifesto 'yu Türkçeye çevirmeyi kafaya takmıştım. Yarım kaldı, ama ilgilenen olacaksa seve seve bitirebilirim.
0
yilmaz
bence piyasadaki oyunların büyük bir kısmı oldukça kaliteli sırf marketing amaçlı oyun çıkardıklarını sanmıyorum. zamanında parlayan çok oyunun benzerleri yapıldı ama pek tutmadılar. oyun dünyasını yakından takip edince birbirine benzer oyunların yakından bakıldığında oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. örnek vermek gerekirse medal of honor, call of duty,brother in arms gibi oyunlar birbirinin aynısı (birazda abd ordusunun propagandasını yapsalarda) gibi görünselerde çok farklı oyunlar. ayrıca bu adreste ( http://www.linuxhotbox.com/Games/Cube.htm ) bir fps oyun buldum şu ubuntumu adam edeyim oynayacağım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

22 aylık Wii oyuncusu!

sundance

Muhtemelen herkes Nintendo'nun Wii ile, bilgisayar oyun dünyasını genelde erkeklerin ilgisini çeker bir yer olmaktan çıkarttığı, dahası arayüzlerini küçük çocukların bile kullanabileceği hale getirdiği konusunda hemfikir.

Bu öngörünün ne kadar etkin olduğu bu videoda daha da iyi gözükmekte. Daha iki yaşını bile doldurmamış bu çocuk, makul seviyede (birçoğumuzun ebeveyinlerinden daha iyi) tenis oynamakta ve belki de daha önemlisi aradaki gereksiz bulduğu videoları geçebilmekte.

Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü

FZ

Kendi geliştirdiği grafik motorunu kullanarak programladığı demosu, Intel şirketi tarafından Pentium 4 (2.2 Ghz) mikroişlemcisinin tanıtımında kullanılmak üzere seçilen Mevlüt Dinç, Türkiye´ye döndü.

Daha önce Enduro Racer (Amstrad CPC), Last Ninja2 (ZX Spectrum), Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga), First Samurai (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES) gibi oyunlara imza atan Dinç ve ekibi şimdi de ACTOR (Xgen) isimli yeni bir oyun motoru üzerinde çalışıyorlar.

Javascript ile Lemmings!

larweda

Çocukluğumuzun gecelerini yemiş, gözlerimize miyop/hipermotrop numara eklemiş bir efsane Lemmings, başka bir efsane olan ve artık aramızda olmayan Psygnosis'in o zamanlar hayatımıza armağan ettiği bir çok güzellikten biriydi, şimdi de bazı arkadaşlar uğraşmışlar, Lemmings'i DHTML ile yazmışlar, mozilla bir browser'la oynadım ve başarılı ötesi buldum. Bir göz atın, eski günleri yadedin!

Fabrika'dan Halka! Zararına Satışlar Başladı!

parsifal

iSuppli firmasının yaptığı incelemeye göre, Xbox 360'ların içinde kullanılan parçaların fiyatların toplamı 525 USD iken piyasa satış fiyatı 299 USD.

Arabalar için geçerli olan "parça parça satılınca daha çok para etmesi" Xbox 360'lar içinde mi geçerli acaba?

Half Life 2 belirsizliğe gömüldü

bahadirkandemir

Half-Life 2’nin piyasaya sürüm tarihi belirsizliğini koruyor. İnternet siteleri oyunun satış tarihi için çeşitli tarihler verirken, oyunun yazılımcısı Vivendi önce Noel Arifesi olarak açıkladığı lansman tarihini 2004 yılında belirsiz bir tarihe erteledi.