Bağımsız oyunlar için yeni bir soluk: Manifesto Games

0
cemuzunlar
Manifesto Games

Greg Costikyan and Johnny Wilson, yayımcıların kutu olarak dağıtmaya değer görmediği, bağımsız olarak üretilmiş kaliteli oyunların tanıtılıp, doğrudan indirme yöntemiyle satılacağı yeni bir oluşum için birlikte çalışmaya başladılar.
Bir kitapçıya girdiğinizde, raflarda binlerce kitap görebilirsiniz. Bir müzik markete girdiğinizde benzer şekilde binlerce albüm bulabilirsiniz. Peki orjinal oyun satan bir dükkana girdiğinizde, raflarda kaç adet oyun görebilirsiniz? 20, 30 belki 40.

Peki bu uçurumun sebebi nedir?

Çünkü, bir zamanlar oyun geliştirmek, bu işi sadece hobi olarak yapan yaratıcı insanların işiyken, durum şimdi çok farklı. Üretim ve reklam maaliyetleri öyle arttı ki, artık bir oyun 1 milyon adetten az sattığında başarısız kabul ediliyor. Hal böyle olunca, yayımcılar riske girmek yerine, tutacağına inandıkları birkaç projeye yatırım yapıp raflardaki bu sınırlı yerleri kapmaya çalışıyorlar. Bu projeler de genellikle, riski azaltmak için, bilinen, sevilen oyun türlerinden biri oluyor. Konusu da yine tutulmuş bir film ya da kitaptan alınıyor. Peki bu süreçte yaratıcılık nerede?

Bu noktada ihtiyaç olan şey, daha küçük bütçelerle üretilip, daha dar kitlelerin takip ettiği, bağımsız olarak üretilen filmler ve müzik eserleri gibi, bağımsız oyunlara da bir alan açmak...

The Scratchware Manifesto

Görüşler

0
Ragnor
Bağlantı hızlarınında artması ile birlikte oyunları internetten indirmek oyunlar için yeni bir dağıtım yöntemi olarak görülmeye başlandı. Günümüzde birçok shareware oyun geliştiricisi öyle yapıyor. Hem sırf onlarda değil. Mesela Steam projesi ile Valve bu tarz bir uygulama başlattı ve Steam üzerinden sadece kendi oyunlarını değil, başka firmalarında oyunlarını dağıtıyorlar (ya da dağıtacaklar şu anki durumu bilmiyorum :)). Geçen oyun konferanslarından birinde Warren Spector'da artık oyun sektörünün yeni bir dağıtım yöntemi bulması gerektiğinden bahsetmişti. Eski yöntemin (kutulu oyunlar hani şu anda kullanılan :)) masraflı bir yöntem olması ve para yatıran firmaların bu yüzden sadece paralarını çıkaracaklarına inandıkları oyunlara yatırım yapmaları yüzünden oyun sektöründe yaratıcılık köreldiğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam.
Hal böyleyken Pc oyun sektörünün geleceğinin bağımsız oyun geliştiricilerinde olduğuna inanıyorum ve onlara da bu gücü sağlayan internet.
Ama Manifesto Games sitesine daha önce bakmıştım ama pek birşey göremedim. Yani Manifesto var ama o manifesto orda yazmasada vardı ortalıkta.

Not: Bu arada bir ara The Scratchware Manifesto 'yu Türkçeye çevirmeyi kafaya takmıştım. Yarım kaldı, ama ilgilenen olacaksa seve seve bitirebilirim.
0
yilmaz
bence piyasadaki oyunların büyük bir kısmı oldukça kaliteli sırf marketing amaçlı oyun çıkardıklarını sanmıyorum. zamanında parlayan çok oyunun benzerleri yapıldı ama pek tutmadılar. oyun dünyasını yakından takip edince birbirine benzer oyunların yakından bakıldığında oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. örnek vermek gerekirse medal of honor, call of duty,brother in arms gibi oyunlar birbirinin aynısı (birazda abd ordusunun propagandasını yapsalarda) gibi görünselerde çok farklı oyunlar. ayrıca bu adreste ( http://www.linuxhotbox.com/Games/Cube.htm ) bir fps oyun buldum şu ubuntumu adam edeyim oynayacağım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

COLOBOT

FZ

Yepyeni bir 3 boyutlu, gerçek zamanlı strateji ve macera oyunu COLOBOT eminim en oyun meraklılarını olduğu kadar programcıların ve nesneye yönelik programlamayı öğretmeye çalışanların da ilgisini çekecektir.

Dünyadan havalanıp gezegenden gezegene, maceradan maceraya koşarken, grafikleri oldukça tatlı ve eğlenceli olan bu oyunda ister bütün hareketlerinizi ve araçlarınızı (taşıyıcılar, ateşleyiciler, radarlar, vs.) manuel olarak klavye ve mouse ile kontrol edin isterseniz de bunları nesneye yönelik bir programlama dili ile programlayın ve çayınızı yudumlamaya doğru emin adımlarla ilerlerken içinizden "program işler el öğünür" diye geçirin ;-)

Çabuk, çiz!

butch

Konumuz makine öğrenimi ve karşımızda Google'dan yeni bir oyuncak "Çabuk, çiz!".

Oyun, anahtar kelimeler ile verilen nesneleri kısıtlı bir süre içinde ekrana çizmeniz ve yapay sinir ağlarına dayalı sistemin siz çizmeye çalışırken çizdiğiniz objeyi tahmin etmeye çalışması üzerine kurulu. Zaman kısıtı ve yapay zekanın sürekli değişen tahminleri ile size güzel bir zaman vaat eden...

Uplink- Hacker Olmanın Dayanılmaz Hafifliği...

redogre

Son 3 saattir bilgisayar hack ediyorum, devlet bilgisayarlarından sosyal kayıt numaralarını değiştirip, özel networklerden bilgi çalıp bir yandan da kazandığım parayla bilgisayarımı update ediyorum... Hem de tamamen yasal olarak... Nasıl mı? Uplink adlı oyun ile :))

HL2 - Kötü Son...

elrond

Yılın, belki de son 10 yılın en çok beklenen oyunu HL2 nin kaynak kodu internete sızmış durumda. Community kan ağlıyor desem yeridir. http://www.halflife2.net/ sunucuları rekor üstüne rekor kırıyor. 3 saat gibi bir sürede 1000' in üzerinde yollanan mesajdan sonra Valve´den Gabe Newell forma girdi ve olayı resmen doğruladı.

Gabe' in postu... HL2.net in serverları hala ayakta ise...

Gerçekten sinir bozucu bir durum. 3 yılın emeği telef olabilir. Başka yazacak bir şey bulamıyorum. Hala fake olabileceğine inanlar var. Ama yukarıdaki post silinmiş değil HL2.net moderatorleri tarafından...

Yeni nesiller için Xenon

sundance

Zamanında SpeedBall, Cadaver, Gods, Chaos Engine gibi efsane oyunlarla Amiga ve C-64 kullanıcılarının gözbebeği olan Bitmap Brothers, tüm zamanların en iyi shootem-up'larından biri olan Xenon2'nin devamı Xenon 2000 ile huzurlarınızda.