Bağımsız oyunlar için yeni bir soluk: Manifesto Games

0
cemuzunlar
Manifesto Games

Greg Costikyan and Johnny Wilson, yayımcıların kutu olarak dağıtmaya değer görmediği, bağımsız olarak üretilmiş kaliteli oyunların tanıtılıp, doğrudan indirme yöntemiyle satılacağı yeni bir oluşum için birlikte çalışmaya başladılar.
Bir kitapçıya girdiğinizde, raflarda binlerce kitap görebilirsiniz. Bir müzik markete girdiğinizde benzer şekilde binlerce albüm bulabilirsiniz. Peki orjinal oyun satan bir dükkana girdiğinizde, raflarda kaç adet oyun görebilirsiniz? 20, 30 belki 40.

Peki bu uçurumun sebebi nedir?

Çünkü, bir zamanlar oyun geliştirmek, bu işi sadece hobi olarak yapan yaratıcı insanların işiyken, durum şimdi çok farklı. Üretim ve reklam maaliyetleri öyle arttı ki, artık bir oyun 1 milyon adetten az sattığında başarısız kabul ediliyor. Hal böyle olunca, yayımcılar riske girmek yerine, tutacağına inandıkları birkaç projeye yatırım yapıp raflardaki bu sınırlı yerleri kapmaya çalışıyorlar. Bu projeler de genellikle, riski azaltmak için, bilinen, sevilen oyun türlerinden biri oluyor. Konusu da yine tutulmuş bir film ya da kitaptan alınıyor. Peki bu süreçte yaratıcılık nerede?

Bu noktada ihtiyaç olan şey, daha küçük bütçelerle üretilip, daha dar kitlelerin takip ettiği, bağımsız olarak üretilen filmler ve müzik eserleri gibi, bağımsız oyunlara da bir alan açmak...

The Scratchware Manifesto

Görüşler

0
Ragnor
Bağlantı hızlarınında artması ile birlikte oyunları internetten indirmek oyunlar için yeni bir dağıtım yöntemi olarak görülmeye başlandı. Günümüzde birçok shareware oyun geliştiricisi öyle yapıyor. Hem sırf onlarda değil. Mesela Steam projesi ile Valve bu tarz bir uygulama başlattı ve Steam üzerinden sadece kendi oyunlarını değil, başka firmalarında oyunlarını dağıtıyorlar (ya da dağıtacaklar şu anki durumu bilmiyorum :)). Geçen oyun konferanslarından birinde Warren Spector'da artık oyun sektörünün yeni bir dağıtım yöntemi bulması gerektiğinden bahsetmişti. Eski yöntemin (kutulu oyunlar hani şu anda kullanılan :)) masraflı bir yöntem olması ve para yatıran firmaların bu yüzden sadece paralarını çıkaracaklarına inandıkları oyunlara yatırım yapmaları yüzünden oyun sektöründe yaratıcılık köreldiğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam.
Hal böyleyken Pc oyun sektörünün geleceğinin bağımsız oyun geliştiricilerinde olduğuna inanıyorum ve onlara da bu gücü sağlayan internet.
Ama Manifesto Games sitesine daha önce bakmıştım ama pek birşey göremedim. Yani Manifesto var ama o manifesto orda yazmasada vardı ortalıkta.

Not: Bu arada bir ara The Scratchware Manifesto 'yu Türkçeye çevirmeyi kafaya takmıştım. Yarım kaldı, ama ilgilenen olacaksa seve seve bitirebilirim.
0
yilmaz
bence piyasadaki oyunların büyük bir kısmı oldukça kaliteli sırf marketing amaçlı oyun çıkardıklarını sanmıyorum. zamanında parlayan çok oyunun benzerleri yapıldı ama pek tutmadılar. oyun dünyasını yakından takip edince birbirine benzer oyunların yakından bakıldığında oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. örnek vermek gerekirse medal of honor, call of duty,brother in arms gibi oyunlar birbirinin aynısı (birazda abd ordusunun propagandasını yapsalarda) gibi görünselerde çok farklı oyunlar. ayrıca bu adreste ( http://www.linuxhotbox.com/Games/Cube.htm ) bir fps oyun buldum şu ubuntumu adam edeyim oynayacağım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İki süper oyun

sundance

Yavaş yavaş DVD Rom oyunların hazırlandığı, iki cdlik oyunların artık normal karşılandığı günümüzde biraz nostalji yapalım dedim.

Nerde benim efsanevi Kelp Disk`imin mini minnacık oyunları diye bakınırken, bu iki muhteşem oyuna rastladım. Biri Snake3 (7Kb), diğeri ise Tetris (5Kb)

Bu iki muhteşem oyun bize megabytelarca dll olmadan da oyun yazılabildiğini, hem de 80286`dan P4`e kadar her tür makinada oynanabilir olduğunu gösteriyor. (Bu arada programlar virus kontrolünden geçmiştir, ama sorumluluk almıyoruz)

En iyi online ASP oyun! Bedava!!

Evil_Empire

Planetarion diye bi olay var, binlerce kişinin üye olduğu ASP ile yazılmış, text based bir strateji oyunu. Oyunu 2-3 aydir falan oynuyorum, ilk başlarda sıkılmıştım ama şimdi oldukca iyi...

Oyun birkaç ayda bir yeniden başlıyor. Herhangi bir işlem (bina, gemi, ar-ge vb.) en az 4 saat sürüyor. Yapılmasi 72 saat süren işlemler de var.

Planetarion'da tek bir gezegen ile işe başlıyorsunuz, daha sonra astreoidleri ele geçiriyorsunuz vs... Strateji sevenlerin bir göz atmasını öneririm. www.planetarion.com

Quake 3 Arena'nın Kaynak Kodları Yayınlandı

melitical

Quake 3 Arena oyununun kaynak kodları yayınlandı. Zip dosyası olarak 5.46MB büyüklüğünde olan kodları indirmek için:www.fileshack.com

Doom 3 bitti!

sundance

Wolfenstein, Doom ve Quake serilerini yaratan efsane oyun firması idsoftware Doom 3'ün çalışmalarının bittiğini ve kutulama işlemine geçildiğini bir basın duyurusu ile açıkladı.

3Ağustos 00:01'den itibaren dağıtım kanallarına ulaştırılacak olan oyunun resmi çıkış tarihi olarak 5 Ağustos belirtiliyor. Muhtemelen Linux versionu da aynı zamanlarda downloada açılacak olan Doom 3'ü kısa sürede edinip çalışmaya başlamakta yarar var. (Tabi eğer Ağustos başında QuakeCon'da yapılacak olan $150,000 ödüllü Doom3 turnuvası ilginizi çekiyorsa :)

Biz ise hala ve inatla Hail To The King Baby! diyoruz.

Profesyonel Online Hazine Avcılığı

sundance

Geçenlerde Infoceptor.com'da yayınlanan bir makale On-line oyunlar konusunda bambaşka bir yaklaşımı gözler önüne serdi.

Dünyanın 1 numaralı Starcraft oyuncusu Grrr ve diğerlerinin profesyonel olarak oyun oynayıp para kazanması, Ferrari ödüllü Quake turnuvaları bir yana, geçtiğimiz yıl bir Everquest oyuncusu üç yıldır oynadığı online karakteri $5000 gibi bir fiyata açık arttırmaya çıkartmıştı. Şimdi ise bazı Diablo 2 oyuncuları oyunda elde ettikleri değerli eşyaları e-bay'de açık arttırmaya çıkartıyorlar Ne kadar para mı kazanıyorlar ? Valla direkt birinin ağzından "Yeni arabamı aldığımda babam çaldığımı sandı, e-bay kayıtlarını göstermeme rağmen hala inanmıyor" :))