Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar

0
FZ
New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapan Robert Dewar, bugün Java’yı iyi bilen ve sık kullanan mezunların geleceğin pizza teslimatçılarından bir farkları olmadığını söylerken, bu kadar çok Üniversitede çekirdek dil olarak Java okutulmasının zayıf bilgisayar bilimleri mezunları yaratacağını belirtiyor.
Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar - 1

Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar - 2

Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar - 3

Görüşler

0
auselen
Bazı insanların 'bilgisayar dünyasına' bakışı ne ilginç oluyor demi?
0
roktas
bu yazıyı çok beğendiğimi söylemiştim di'mi?
0
FZ
Duke University'den Owen Astracham'ın Dewar'a verdiği güzel bir cevap var, benim yukarıda yazdıklarıma benzer ve çok daha da fazlasını içeren, herkesin okumasını tavsiye ederim.
0
anonim
Bir zahmet okuyanlar bunu Türkçeye de tercüme etseler.. İyi olacak :)
0
ZZombie
Yazıyı baştan sona okudum.
Kesinlikle katıldığımı belirtmeliyim.
Çok güzel noktalara değinmiş.
0
Tarık
Adam olayı özetlemiş mi desem ne desem bilemedim :)
0
Tarık
Visual Basic gibi bir dilin o malum popülerlik listesinde 3. sırada olması ne ifade ediyor acaba? Hemde C++, LISP, Perl ve Delphi gibi dillerin üzerinde :)
0
mustafa_
New York Üniversitesi’ndeki profesör Java'nın daha çok JEE üzerinde eleştirilerini yoğunlaşmış. Daha çok web uygulamaları üzerinde öğrencilerin geliştirilmesine karşı olduğunu belirtmek istiyor.

Eğer gerçekten bu zamana kadar Java'nın gerçekleştirdiği "Compile once,run everywhere" felsefesine yakın olacak bir platform mevcut olsaydı büyük ihtimmalle bu kadar eleştiri almazdı.

Programlama dilini, programlama dili yapan mevcut X programlama dili için geliştirilmiş kütüphanelerdir. Örnek olarak: Java'da gerçekleştirilen Swing ile GUI uygulamalar kadar cross platform bir GUI kütüphanesine karşılaşmadığımı söylemek isterim.

Web uygulamaları için "Development cycle" kısa olması ve 'web uygulaması geliştirmek için kütüphanelerin kullanımının uygun olması' şeklinde sıralayabileceğimiz kriterler mevcut olacaktır. Eğer 'development cycle' istenildiği gibi değilse Örnek olarak: CGI uygulamalarını C programlama dili ile yazmakdır. Bu development yönteminden vazgeçilip Perl/CGI,Python veya başka bir programlama dili ile uygulama yazım sürecine başlanabilir.

Java'nın web development ilişkin sürecinde bu kadar popüler olmasının sebebi olarak web development için geliştirilmiş uygulamalar ve kütüphanelerden dolayı olabileceğidir. Çünkü Java'nın ilk çıktığı sıralarda sadece Applet uygulamalarında(browsera gömülü uygulama) kullanılan bir programlama dilinden, birçok dalda kullanılabilinen bir programlama diline başarılı bir şekilde gelişmesidir.

Yanıldığım noktalar olabilir ancak düşüncelerim bu şekilde.
0
FZ
Bence Dewar hem haklı, hem haksız. Haklı zira 'programlama' denen şey artık çok farklı bir durumda, uçak kontrol sistemi geliştirene de programcı diyoruz, standart bileşenleri ve veritabanlarını bir araya getirip dümdüz web sayfaları yapanlara da programcı diyoruz. Haksız zira suçu kalkıp da bir programlama diline yüklemek yanlış. Başka faktörler de devreye giriyor ve bunun sorumlusu Java değil, ekonomik faktörler. Bazı durumlardaki ve ortamlardaki kalitenin düşmesini kişilerin verdikleri eğitime bağlamak yerine sadece tek bir platformu günah keçisi yapmayı doğru bulmuyorum. (Buna benzer bir yaklaşım meşhur bir alıntıda da geçer: "Üniversite mezunlarının bizim laboratuvara geldiklerinde Java biliyor olmaları güzel, böylece onlara programlama öğretebiliyoruz." gibi bir şeydi sanırım :)
0
Tarık
Dewar bu işin okulundan mezuniyet belgesi alanların yetersizliğini Java ekseninde bu tür dillere yüklüyor. Nerede donanım-yazılım cambazları nerede bunlar diyor. Tanenbaum, Dennis Ritchie, Rob Pike, Richard Stallman vs. gibi kimseleri çıkaran üniversite sayısı azaldı öğretim kalitesi dünyanın ekonomik koşullarına odaklandı diyor. Doğru diyor. Hatası belkide yalnızca Java yı hedef seçmesi. Zira ne yazık ki (platform bağımsızlığı bile adam akıllı sağlayamayan) "gerçekte yenilikçi hiçbirşey katmadığı aşikar Java programlama dili", büyük çoğunluğu bilimsel düşünemeyecek fanatik bir kitleden müteşekkil. Ve bu kitle ile kendi kendinin reklamını yapıyor. Çünkü o paket, bu kütüphane derken devasa yazılımları mouse ucuyla ve biraz kod ile halledebilen herkes programcı oldu. Aynen bir zamanların "Visual Basic, Delphi ile 5 dakikada veritabanı uygulaması" furyası gibi. (Delphi nin hakkını yemeyelim, iyi derece object pascal ile her alanda çok güzel işler yapılabiliyordu.)
0
FZ
Çünkü o paket, bu kütüphane derken devasa yazılımları mouse ucuyla ve biraz kod ile halledebilen herkes programcı oldu.

Ya o paketleri, kütüphaneleri geliştiren Java programcıları? Ya mesela Google'ın altyapısı için pek çok sistem geliştiren Java programcıları? Bunları bir kalemde silip atmak haksızlık olsa gerek, değil mi?
0
Tarık
Tarık:

büyük çoğunluğu bilimsel düşünemeyecek fanatik bir kitleden müteşekkil.
Olayı zaman zaman fanatizm kokulu dil tokuşturmacasına çevirenler ile o bahsettiğiniz sistemleri, araçları geliştirenler farklı farklı kişiler olsa gerek.
0
auselen
Andrew S. Tanenbaum: Fizik

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_S._Tanenbaum#Biography

Dennis Ritchie: Fizik, Matematik
http://en.wikipedia.org/wiki/Dennis_Ritchie#Background

Rob Pike: Bulamadim ama yogun astronomi ilgisi oldugunu biliyorum.

Richard Stallman: Matematik, Fizik, AI

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman
0
Tarık
Matematik! İşte sorun burada.

Matematiği azaltıp, javayı ve iyi kodlanmış nesne yönetim toollarını dayayınca, gerisini ulu ihtiyaç ekonomisi hallediyor. İtelenen yazılım sayesinde donanım gelişim ivmesinide hararetli yükselişe sürükleyebilirsen al sana herkesçe beğenilerek yenilen java pastası.

Java geliştiricisi karlı, donanım üreticisi karlı, yazılımı kullanan?!

Maalesef yazılım seçerken java olmayanlarını tercih ediyorum. Kısaca tüm bu kargaşa ve sorun aslında sadece müşteri memnuniyetsizliği. Java nın vaad ettiklerine nazaran hakikatli bir balon olması da -kıt kafalı bir programcı olarak- benim onu tercih etmeme nedenim.
0
FZ
Duke University'den Owen Astracham'ın Dewar'a verdiği çok güzel bir cevap var, benim yukarıda yazdıklarıma benzer ve çok daha da fazlasını içeren, herkesin okumasını tavsiye ederim.
0
FZ
Bir ek: Java'yı iyi bilen ve sık kullanan biri aynı zamanda mesela 'information retrieval & search' yahut 'statistical natural language processing' konularında filan uzman ise pizza teslimatçısından epey bir farklı olur gibi geliyor bana. Örnekler çoğaltılabilir.
0
auselen
Java'yi iyi bilmek baya zor bir is. Iyi bilse yeter yani...
0
Tarık
Java yı iyi bilmekten kasıt, gelişmiş tüm kütüphanelerini, sınıflarını nerede ve nasıl kullanabileceğinizi iyi ezberlemiş olmak mıdır?
0
auselen
Sanmam, cunku java icin tasarlanmis kutuphanelerin sayisi sonsuza yaklasabilir. O isi kovalamanin mantigi yok. Ama standart kutuphaneleri ogrenmek Java'yi bilmenin onemli bir parcasi.

Java (diger bir coklari gibi) eksigi, fazlasi olan bir programlama dili. Bunu iyi bilmek de ortalama programcilardan daha fazla bilgiye sahip olmak demek. Bu da size baskasi tarafindan verilebilecek birsey degil cunku oyle olsaydi herkesde olurdu :) Kitaplardan vs ogrenilebilecek birsey de degil yani. Kendinize kalmis birsey. Dogal olarak "iyi" bir java programcisi iseniz, pizzacidan farkiniz her zaman olur - demek istiyorum.

Bu arada pizzaciya benzer bir espiride kendi calistigim yerde gormustum. Bir parca kodun uzerinde "if you don't understand this, go flip burgers" yaziyordu.
0
FZ
Duke University'den Owen Astracham'ın Dewar'a verdiği güzel bir cevap var, benim yukarıda yazdıklarıma benzer ve çok daha da fazlasını içeren, herkesin okumasını tavsiye ederim.
0
winterismute
o benim o benim... java bilmek önemli değildir. önemli olan ilim irfan bilmek, ve yapmak istediğiniz şeyleri express edebilecek kadar herhangi bir programlama dili bilmektir. bu arada 2 şey eklemek istiyorum: 1. farkındamısınız java diğer dilleri teknolojileri adsorb ediyor (ruby, groovy, vs.) 2. scala vs. gibi şeyler geliyor. pizza teslimatçısı dedikleriniz, asp ve .net'çiler bu arada. bizi işsiz bırakan bu asp'cilerin piyasayı düşürmeleri asıl.
0
FZ
Su anda Avrupa'da gordugum manzaraya gore 'pizza teslimatcilarinin' biraz deneyimli olanlari min. 2000-3000€/ay aliyor ve pek cok sorumululuk ustleniyor.
0
auselen
herseyin alt limitinde kaliyoruz anasini satayim...
0
FZ
Ericsson'a selamlar :) Hisse senetlerinin artmasi ve programcilarinin zengin olmasi temennilerimi iletiyorum bu soguk gunlerde :)
0
pichoscosama
PHP kodlayan biri olarak "pizza teslimatçısı dedikleriniz, asp ve .net'çiler bu arada. bizi işsiz bırakan bu asp'cilerin piyasayı düşürmeleri asıl." bu lafı üstüme alındım.

Evet haklısınız, piyasayı düşürüyoruz. 2 tıktıkla para kazanıyoruz. Ama madem o kadar iyi koderlarsınız, bizim 2 tıktıkla yaptığımız işlere siz neden tenezzül ediyorsunuz? Tamam bizden daha iyi codersınız, kabul ediyorum, ama sizin o birikimle daha büyük, daha önemli projelere imza atmanız gerekmez mi? Mesela geçen sene TSK'nın PalmPC'ler için Java temelli bir programa ihtiyaçları vardı. Oturun onu yazın. Etrafta tavla, poker sitesi isteyen, buna trınk 5-6 bin tl ödeme yapan insanlar var. Onları bulun.

Lütfen bizim 2 tıktıka yaptığımız işe bakıp "fiyat düşürüyor bunlar" diye ağlaşmayın. Biz zaten bu gibi boktan işleri halletmek için varız ki sizlerin önemli işlere vaktiniz olsun.
0
auselen
bak burada yıllardır verilmemiş bir cevap var, içime oturmuş belli ki...

http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3454#18947
0
redmoonstar
kusura bakmayın ama şikayet etmeden duramicam :)

En ufak bi makaleye/yazıya/... ulaşmak için, girdiğim her siteye üye olmaktan sıkıldım."içeriğe ulaşmak için lütfen ücretsiz üyelik edinin" cümleciklerinden de sıkıldım.

hakaret anlamında almayın bu sözü ama gerçek anlamıyla SAÇMALIK!

Üye olunuz!
oldu, başka arzunuz!

Aynı bilgiye başka yerden ulaşırım, zor bişey değil ama ... neyse site ilgililerinin sorunu ve/veya politikası.ama SAÇMALIK :)

Bahsettiğim site fazlamesai.net diil, türk.internet.com veya her neyse.Adını bi daha hatırlamamak üzre unuttum.

saygılar ...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java Kongresi İzlenimleri

FZ

18 Haziran 2005 Cumartesi, sıcak bir İstanbul sabahı. Yatmadan önce son hatırladığım şey kan çanağı gözlerle Practical Common Lisp kitabından bir bölüm okuduğum idi ancak güneş çoktan doğmuştu ve bir FM edtörü olarak yakından takip etmem gereken bir Java etkinliği vardı. Apar topar kalk, banyo, hemencecik bir şeyler giyin ve dışarı fırla...

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere tesisleri dolu dolu bir etkinliğe ev sahipliği yapmak için hazır görünüyordu. Tanıdığım en iyi Delphi programcısı olan dostumla buluşup açılış konuşmasıyla başlayacak etkinliği izlemek için BS-1 salonuna doğru yol aldım.

Java neden .NET 'ten daha iyi (101 neden)

yilmaz

Java neden .net'ten iyidir soru suna verilmiş 101 cevap. Birkaç tanesi şöyle.

1) Public Domain API: ve yeniden kullanılabilirliği. .NET te bunların bir kısmının patenti var.

2) Standard Library Source Code Availability: her geliştirme kitinin kodları açıktır.

Hibernate Performans Testi

malkocoglu_2

Java dünyasnın sevilen aracı Hibernate hakkında bir performans testi gerçekleştirildi. Bu yeni teknolojiyi, yerini almaya talip olduğu eski veri erişim teknolisi JDBC ile kafa kafaya yarıştırdık. İlk sonuçlar gelecek vaad edici gözüküyor. Önbellek kulanımı, kullanım rahatlığı açısından geleceğin araryüzü olmaya talip Hibernate, bu sınavdan yüzünüm akıyla çıktı gibi gözüküyor.

Detaylar için

http://www.bilgidata.com/pdfs//hibernateperftest.pdf

Editörün notu: Bu belge de LaTeX ile yazılmış, bu bir tesadüf olamaz! ;-)

Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

malkocoglu

Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.

Sun® firmasından olumlu bir adım

roktas

Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.