64 Kat Hızlı İnternet

0
zorkun
Avustralyalı bilim adamları ise Internet’i 64 kat hızlandıracak 640 Gigabit’lik yeni bir teknoloji geliştirdiler.
Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Opto-Elektronik ve Haberleşme Konferansı’na interneti en az 64 kat hızlandıracak, saniyede 640 Gigabit veri transfer edecek yeni nesil iletişim yongası damgasını vurdu. Yeni yonga kulanılmaya başlandığında internet ışık hızına ulaşacak; filmler birkaç saniyede bilgisayarımıza indirilecek, oyun konsolları, video cihazları internete anında bağlanacak.
Sydney Üniversitesi Optik Sistemler için Ultra Genişbant Cihazlar Merkezi (CUDOS) tarafından son dört yıldır geliştirilen teknoloji “üzerinde çizik bulunan bir parça cam” olarak adlandırdı. Sadece bir cam parçasının günümüz elektronik devrelerinin yapamadığını yapacak olması ürünün fiyatının da oldukça uygun olmasını sağlayacak. CUDOS’un yöneticisi Profesör Ben Eggleton’ın verdiği bilgilere göre “Fotonik Anahtarlama - Photonic Switching” olarak tanımlanan yeni teknolojinin önümüzdeki 5 yıl içinde ticari ürün olarak pazara sunulması bekleniyor. Günümüzde Internet üzerindeki tüm trafik yönlendiriciler ve anahtarlayıcılar ile dağıtılıyor. Elektronik devrelerin kullanıldığı bu cihazların ulaşabildikleri en üst nokta ise saniyede 10 Gigabit veri iletebilmek. Fotonik Anahtarlama Yongası ise saniyede 640 Gigabit hıza ulaşarak mevcut teknolojilerin 64 kat üzerine çıkabiliyor. Üzerinde yapılacak birkaç iyileştirme ile bu hızın 100 kata kadar çıkarılması da mümkün. Tabii ki bu teknolojinin kullanılması için mevcut internet altyapısında olmazsa olmaz bazı iyileştirmeler de gerekiyor. Fotonik Anahtarlama teknolojisinin çalışabilmesi için fiber optik ağların bulunması gerekli. Dünya üzerinde halen fiber optik ağları neredeyse her eve ulaşan Japonya ve Kore en hızlı internet erişimine sahip.Fiber optik kablolar içinde bilgiler ışık hızında dolaşırken, saniyede 10 Gigabit kapasiteye sahip günümüzün en iyi yönlendiricileri kendi kapasiteleri kadar veriyi işleyebiliyor. Internet’teki yavaşlığın temeli de buradan kaynaklanıyor. Fotonik Anahtarlama teknolojisi ise bu darboğazı en az 64 kat aşarak, insanların anlık olarak, hatasız bir şekilde bilgilere ulaşabilmesine olanak sağlayacak.

Görüşler

0
seqizz
Bize gelene kadar 64 yıl geçebilir..
i love ttnet (!)
0
bio
Internet'in isik hizina ulasmasi sahiden buyuk bir gelisme. Bildiginiz gibi su anda Internet'teki veri paketleri, deniz altindaki borularda hareket eden farelerle tasindigindan, ancak "fare hizinda" calisabiliyordu.

Ben aslinda bundan sonraki adimin "iple baglanmis kibrit kutulari arasinda veri transferi" prensibiyle calisan "ses hizindaki" Internet'e gecis oldugunu dusunuyordum ama gorulen o ki Isvicre'li bilim adamlari (ya da Avustralyali) bu asamayi atlayip dogrudan isik hizina gecmisler. Bravo.
0
frontsideair
Diske o hızda yazamıyor olsak da filmleri birkaç saniyede indirecek olmak insanı heyecanlandırmıyor değil. :P
0
firelegna
internet film indirmeye endekslenmiş...
0
Betelgeuse
2400 baud modemler devrin de de bbs'lerden .gif dosyaları indireceğiz diye saatlerce beklerdik. internet çıktı, hızlandı da ne oldu, şimdi de hdtv kalitesinde filmler için bekliyoruz. Bu teknoloji çıkana kadar 3 boyutlu mega yüksek çözünürlüklü filmle çıkar biz de 64 kat hızlı internetle bunlar inecek diye yine saatlerce bekleriz.
0
jfever
film ya da başka bir multimedya içeriği saatlerce beklemenin neresi kötü ki?

bu keyfi şeyi neden "hemen şimdi" istiyor insanlar anlayamıyorum. normal şartlarda evimden çıkıp sinemaya giderek ya da ilgili ürünleri satan dükkandan alıp görebileceğim bir içeriği en çok bir kaç saat içinde kılımı kıpırdatmadan, başka işler yaparken edinmek benim için harika görünüyor.

bir film kaç saatte iniyor arkadaş türünden serzenişleri bu yüzden hiç anlamıyorum. hele internet hızlanacakmış diyince film düşünenler sahiden ilginç geliyor.
0
Betelgeuse
Pardun, yanlış ifade etmişim.
Film gibi multimedya içerik için internetten indirmenin beklenmesi beni de rahatsız etmiyor. Benim anlatmaya çalıştırğım şey, internet ne kadar hızlanırsa hızlansın bu bekleme süresinin fazla değişmeyeceği. İnternet'in hızı şu anki uygulamalara göre normal bir hız, eskiden , diap-up bağlantı zamanlarında da o zamanki uygulamalara göre fazla yavaş değildi, gelecekte terabit hızda bağlantılar da icad edilse o zamanki uygulamalara göre bu normal bir hız olacak. İnternetden dosya indirmek internet üzerindeki uygulamalardan yalnızca bir tanesi ve dosya indirmek her zaman anlık bir şey değil biraz bekleten bir şey olmuştur.

İşin keyif yanına bakarsak, izlemek istediğim filmin, TV dizisinin vs. hemen şimdi elimde ulaşması beni fazla ilgilendirmiyor. Zaten anında izlemek istesem, yani önceden planlayıp karar verip şu vaktimi şunu izlemeye ayırdım şeklinde planlamadan anlık izlesem TV'yi açar ne varsa onu izlerim ama internet sayesinde o an TV'de olanı değil kendi zaman planlamama göre kendi istediğim zamanda istediğim şeyi izlemek olanağım varken bu olanak için biraz beklemek benim için sorun değil. Bir bölüm TV dizisinin ya da bir filmin 2-3 gün içinde inmesi benim için yeterli.
0
solarhalo
Betelgeuse eye katılıyorum.

bu bilgisayarın tozunu yutmuş olanlar için bu tür gelişmeler biraz tuhaf oluyor açıkçası..zamanında 386 ımızı açardık bilgisayar açılırken her ayrıntıyı görürdük :) ve karşımıza bi dos ekranı gelirdi..sona boş boş baktığımı ve hatta dos ta "oyun çalıştır" komutunu girerek oyunları açmaya çalıştığımı hatırlıyorum :D
386 ım zamanında bbs ler aracılıgıyla tekst ekranın da bişeler yapmaya çalışırdık..sona 486 lar geldi ve 14400 modemler...dial up la bağlanıp bırakın mb yi kb lik şeyler indirmeye çalışırdık daha ortada doğru düzgün internet sayfaları yoktu. aldım ama 850 mb hdd nasıl dolar diye düşünüyordum kara kara. kendi kendime hesap yapıp yaklaşık 500 disket alır falan derdim. sona cd leri çıkardılar kapasiteleri bir hayli fazlaydı tabi. sona hdd ler in kapasiteleri arttı. sona bağlantı hızları. ama her defasında benim indirmeye çalışıtığım dosyaların kapasiteleride. 850 mb a şimdi gülerken 500 gb lık hdd de yine kapasite problemi yaşıyorum.
gelişmeler tamamen paralel oluyor. 14400 lük modemle 10 dakikada indirdiğim dosyaların gelecek versiyonlarını düşündüğümde 640 gb lik modemle :) 10 dakikada indirebileceğim dosyalarda geliyor demektir.

aslında teknoloji kendini tekrar eder bir halde. değişenler kabaca kapasiteler diyebilirm.

0
xelon
Ne var bunda? Telekom da 8 kat hızlandırdı. Gerçi hala satışa sunulmadı ama olsun. :D
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çeviri yerelleştirmenin neresinde?

loker

Guardian gazetesi ya da bianet bağımsız haber ajansını takip edenler, George Monbiot'un Orhan Pamuk davasını içeren yazısını ya da çevirisini okumuşlardır.

Yaşasın explorer dışında ki tüm tarayıcılar !!!

redogre

İ.T.Ü yüksek lisans öğrencisinizdir, kayıtlar internetten denir, sayfayı 30 kere açmanıza rağmen çalışmaz, dellenip mozilla indirirsiniz, o da scriptlerde problem yaşadığı için kayıt sayfasının linkine basamaz, explorerdan linki okuyup, mozillada yazar, sonunda kayıt olursunuz. Ve okulun bilgi işlem birimini tebrik edersiniz.

Google: Bir kez daha...

sundance

Google bir kez daha yapacağını yaptı. Yaklaşık 700 milyon mesajdan oluşan, 20 yıllık Usenet Arşivini kullanıma açtı

1981`den bu güne gelen bu dev arşiv bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir dev tarih belgesi. Bizi izlemeye devam edin, sanırım önümüzdeki haftalarda bu arşivden eşelenmiş onlarca önemli olayın haberiyle karşınızda olacağız ;)

Türk Telekom Kablosuz Internet tarifelerini belirledi

talat

Türk Telekom'un 42 ilde 400 noktada sunduğu kablosuz internet erişim ücretleri belirlendi. Yarım saat kablosuz internet TTWinet hizmeti 3.11 YTL olacak.

Rebol: Bambaşka bir internet dili

sundance

Yaklaşık dört yıl kadar önce Rebol.com ile ilk karşılaştığımda, İmparatorluk güçlerinden kaçan bir grup Amiga Rebel`ın bir ütopya peşinde koştuğunu düşünmüştüm.

Bu gün bir bakayım ne yapmışlar dediğimde ise REBOL`un evrimleşerek yaklaşık 20 platformda çalışan inanılmaz üst düzey bir dilden Internet Operating System diye bir konsepte geçtiğini gördüm.

Sırf konseptin kendisi okumaya değer, öte yandan Rebol`un neler yapabildiği ise tamamen bambaşka bir konu...