gibraltar

Görüşler

3
auselen

Yazarlar benim de yasadigim sehirden, Isvec/Lund. Kucucuk sehirden (100k) cikan yenilik/bilim sayisi inanilmaz.

1
FZ

Boyu degil islevi onemli kategorisinden bir sehir demek ki :) Belcika'daki Leuven'i hatirlatti, 100 bin kisilik sehir ama imec gibi muazzam bir teknoloji merkezine ev sahipligi yapiyor.

2
tongucyumruk

Yalniz o kucucuk sehirdeki Lund universitesinin 1666'dan beri bir universite olarak hizmet verdigini, eger egitim kurumu olarak tarihine bakilirsa hemen hemen 1000 yillik bir tarihi oldugunu unutmayalim (Evet, temelleri Türkler Anadolu'ya girdigi sirada atilmis). Tabi universite olmasinin buyuk Londra yangini ile cakismasindaki zamanlama da manidar.

Dusununce aslinda Oxford (150000), Cambridge (124000) gibi sehirlerin de nufusu oldukca kucuk. Acaba basarili universitelerin bununla bir iliskisi olabilir mi? Deney amaciyla Konya Ovasi Fazlamesai Universitesi kurulmasini teklif ediyorum.

2
FZ

11 sene once "Takiyüddin, Tyco Brahe ve Osmanlı'nın Astronomi ile İmtihanı" diye bir seyler karalamistim. O geldi aklima simdi, 15.-16. yy. ve Isvec konusu acilinca. Basarili kurumlarin sirri belki biraz da keyfe keder birkac yillik politik degisimlerden uzak, istikrarli, bir nebze bagimsiz/ozerk bir yapiya sahip olmalari olabilir diye dusunuyorum bu aralar.

1
auselen

Yazi guzel, lakin biraz "romantik" olmus. Tyco'yu ben ilk duydugum da yerel bir kahraman oldugunu sanmistim, zira daha once karsilasmamistim bu isimle. Takiyuddin'i hala pek bilmemekle beraber Tyco'yu biraz tanidim. Kepler'e yol göstermesi bile kendisini baya bir yere koyar. Fakat mesele Tyco'nun asilzade olmasi. Ustelik dinini kurtarmaya calisan, zalim biri. Demek istedigim isler "romantizmin" aksine bir "korku/dram/macera" filmi tadinda.

Bunun disinda "Ven" adasina gitmek oldukca kolay. Adada Tyco'nun calisma yaptigi yerler, klise, oyun alani var. Arac trafigi yok ama önceden reserve etmek tavsiyesiyle bisiklet mumkun. Herkese tavsiye ederim. Beklentiyi yuksek tutmamak, iskandinav mutevaziligini bilerek gitmek de fayda var.

2
FZ

Bu arada 16. yy'i hazirlayan onceki yuzyillari daha iyi anlamak icin şu kaynak da fena degil: "The Edge of the World: How the North Sea Made Us Who We Are "

1
FZ

özdeğer ve özvektör konularini nasil anlatacaklarini merakla bekliyorum, ellerine saglik yapanlarin. Keske 1994 yilinda lineer cebir alirken bu tur bir sey olsaydi elimizin altinda. (Soyle bir sey vardi gerci: http://maxima.sourceforge.net/ ama cok fazla yonlendiren yoktu)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni TL, Türklerin Matematik Sevgisi ve Google Insights

FZ

Bugün ilk kez yeni çıkan TL banknotlarından birini gördüm. Boran'ın gösterdiği banknotun üzerinde Türk matematikçi Cahit Arf'ın bir resmi vardı. Acaba piyasaya yeni sürülen TL banknotları Türklerdeki matematik şevkini ve hevesini nasıl etkilemiştir diye merak ettim ve Google'a sorayım dedim. İlk iş olarak 'cahit arf' ne kadar aranmış bir bakayım dedim:

1.000.000 € Parayı Reddeden Matematikçi: Perelman

FZ

Koray Bostancı'nın yazısıdan:

Rus matematikçi Grigori Perelman, milenyumun ödüllü problemleri olarak anılan 7 problemden biri olan Poincare önermesine çözüm buldu. Çözüm büyük yankı uyandırdı, çünkü problem 100 yıllık bir problemdi. Bu çözüm ile matematik alanında Nobel ödülüne denk olduğu söylenen Fields madalyasını almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Perelman, önce St.Petersbourg Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etti, sonra ödülü almayacağını, böyle bir ödülün anlamsız olduğunu açıkladı. Akabinde de Clay Matematik Enstitüsü‘ nün problemi çözene vermeyi taahhüt ettiği 1 milyon euro’yu almayacağını açıkladı..

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Kaos Kelebeği

cbc

Sevgili editörümüz sundance TV'de konuşurken yaklaşık şöyle bir cümle çıktı ağzından:

"Kaos üzerinde bir kelebek şekli vardi sonsuz sembolü şeklinde büyüyen.. ama şu anda resmi yok yanımda"

Meraklanıp açtım google'ı ve ortalama 30 dk. kendimi eğlendirdim. Hazırladığım şeyi kendisi ile paylaşınca da "e haber yapsana, güzel olur" dedi. Kırmadım.

http://canb.net/index.php/Chaos_Butterfly
(Ed: Kaos teoremi, C kodu, GNUPLOT derken işte bu yüzden seviyoruz bu ortamları dedirten bu makale için Can Burak'a teşekkürler)

Euler Projesi: Bilgisayarları Hazırlayın Matematik Sınavı Var

FZ

Euler Projesi bir grup meydan okuyucu problemi çözmek ve bu çözümlerinin puanlandırılması ile ilgili. Problemlerin ortak özelliği ise matematik ile programlamayı birleştirmeleri. Yani tek başına ya matematik ya da tek başına programlama bilmeniz pek yeterli değil. Başka bir deyişle programlama bilgisinin çözümlerde çok kolaylık sağladığı türden problemler.