gibraltar

Görüşler

3
auselen

Yazarlar benim de yasadigim sehirden, Isvec/Lund. Kucucuk sehirden (100k) cikan yenilik/bilim sayisi inanilmaz.

1
FZ

Boyu degil islevi onemli kategorisinden bir sehir demek ki :) Belcika'daki Leuven'i hatirlatti, 100 bin kisilik sehir ama imec gibi muazzam bir teknoloji merkezine ev sahipligi yapiyor.

2
tongucyumruk

Yalniz o kucucuk sehirdeki Lund universitesinin 1666'dan beri bir universite olarak hizmet verdigini, eger egitim kurumu olarak tarihine bakilirsa hemen hemen 1000 yillik bir tarihi oldugunu unutmayalim (Evet, temelleri Türkler Anadolu'ya girdigi sirada atilmis). Tabi universite olmasinin buyuk Londra yangini ile cakismasindaki zamanlama da manidar.

Dusununce aslinda Oxford (150000), Cambridge (124000) gibi sehirlerin de nufusu oldukca kucuk. Acaba basarili universitelerin bununla bir iliskisi olabilir mi? Deney amaciyla Konya Ovasi Fazlamesai Universitesi kurulmasini teklif ediyorum.

2
FZ

11 sene once "Takiyüddin, Tyco Brahe ve Osmanlı'nın Astronomi ile İmtihanı" diye bir seyler karalamistim. O geldi aklima simdi, 15.-16. yy. ve Isvec konusu acilinca. Basarili kurumlarin sirri belki biraz da keyfe keder birkac yillik politik degisimlerden uzak, istikrarli, bir nebze bagimsiz/ozerk bir yapiya sahip olmalari olabilir diye dusunuyorum bu aralar.

1
auselen

Yazi guzel, lakin biraz "romantik" olmus. Tyco'yu ben ilk duydugum da yerel bir kahraman oldugunu sanmistim, zira daha once karsilasmamistim bu isimle. Takiyuddin'i hala pek bilmemekle beraber Tyco'yu biraz tanidim. Kepler'e yol göstermesi bile kendisini baya bir yere koyar. Fakat mesele Tyco'nun asilzade olmasi. Ustelik dinini kurtarmaya calisan, zalim biri. Demek istedigim isler "romantizmin" aksine bir "korku/dram/macera" filmi tadinda.

Bunun disinda "Ven" adasina gitmek oldukca kolay. Adada Tyco'nun calisma yaptigi yerler, klise, oyun alani var. Arac trafigi yok ama önceden reserve etmek tavsiyesiyle bisiklet mumkun. Herkese tavsiye ederim. Beklentiyi yuksek tutmamak, iskandinav mutevaziligini bilerek gitmek de fayda var.

2
FZ

Bu arada 16. yy'i hazirlayan onceki yuzyillari daha iyi anlamak icin şu kaynak da fena degil: "The Edge of the World: How the North Sea Made Us Who We Are "

1
FZ

özdeğer ve özvektör konularini nasil anlatacaklarini merakla bekliyorum, ellerine saglik yapanlarin. Keske 1994 yilinda lineer cebir alirken bu tur bir sey olsaydi elimizin altinda. (Soyle bir sey vardi gerci: http://maxima.sourceforge.net/ ama cok fazla yonlendiren yoktu)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wolfram'ın 2, 3 Turing Makinasının Evrensel Olduğu İspatlandı

FZ

Dün yani 24 Ekim 2007 Çarşamba günü Stephen Wolfram'ın A New Kind of Science kitabında kurallarını verdiği ve evrenselliğinin ispatlanması karşılığında 25.000$ ödül koyduğu sistemin evrenselliğinin ispatlandığı duyuruldu. Birmingham, İngiltere'de bilgisayar bilimleri okuyan 20 yaşındaki Alex Smith'in 40 sayfalık ispatı ile ödülü kazanmayı hak etti.

Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

euler

Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı - 2005/I

FZ

14. yılının 1. sayısı ile tekrar okurları ile buluşan Matematik Dünyası dergisi yine dolu dolu.

Bu sayının kapak konuları: Kaos, Kadın Matematikçiler ve Sayma

Detaylı içerik ise buradan öğrenilebilir.

Ian Stewart ile Mayın Tarlası Üstüne*

FZ

Bir bilgisayar oyununu analiz ederek 1 milyon dolar kazanmak pek sık rastlayabileceğiniz bir durum değildir ama kaderin garip bir cilvesi olarak artık böyle bir şansınız var. Fakat bu ödüle erişmeniz için konuyla ilgili tüm uzmanların yanılıyor olması ve çok zor olduğunu düşündükleri bir problemin aslında çok kolay çıkması gerekiyor. Bu yüzden yeni bir Corvette araba siparişi için acele etmeyin.

Söz konusu ödül şu anda Cambridge MA'da, iş adamı Landon T. Clay tarafından matematiksel bilginin geliştirilmesi ve yayılması için kurulan Clay Matematik Enstitüsü tarafından verilen milyon dolarlık yedi ödülden biri. Ödüle konu olan oyun, Microsoft Windows işletim sistemi ile gelen Mayın Tarlası oyunu. Bu oyundaki amacınız bir ızgara üzerinde gizlenmiş mayınları bilgisayarın size verdiği ipuçlarından faydalanarak bulmak. Oyunun ilişkili olduğu problem ise matematikte cevaplanmamış en önemli problemlerden biri olan 'P=NP?' sorusu.

Mayın Tarlası oyunu ile para ödüllü matematik problemi arasındaki bağlantı Birmingham Üniversitesi'nden Richard Kaye tarafından gösterildi ('Minesweeper is NP-complete', Mathematical Intelligencer cilt 22, sayı 4, 2000, sayfa 9-15). Heyecanlanmanıza gerek yok, oyunu kazanarak ödülü kazanamıyorsunuz. Milyon dolarlık ödülü hak etmeniz için Mayın Tarlasını devasa büyüklükte ızgaralar üzerinde oynarken başarılı olmanızı sağlayacak yöntemi bulmanız gerekiyor. Aslında böyle bir yöntemin olmadığını ispatlarsanız o zaman da size aynı ödülü veriyorlar.

Bilgisayar Destekli Matematik Sistemi Maxima 5.17 Çıktı

FZ

Sembolik ve sayısal ifadeleri işleyebilen bir bilgisayarlı matematik sistemi Maxima'nın 5.17 numaralı sürümü duyuruldu. Türev, integral, Taylor serileri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklemler, polinomlar, kümeler, listeler, vektörler, matrisler ve tensörlerle ilgili işlerinizi halletmenizde Maxima işlerinizi kolaylaştırır. Maxima ile yuvarlama hataları olmaksızın kesirli işlemler yapabilir, çok büyük tamsayıları fonksiyonlarınızda kullanabilirsiniz. Maxima matematiksel nesnelerinizi iki boyutlu ve üç boyutlu olarak grafiğe dökmenize de yardımcı olur.