Yerli malı böcek robot hazır

0
FZ
Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı. TÜBİTAK desteğiyle ODTܒlü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
ZZombie
Başlangıç olarak güzel çalışmalar.
Fakat robotik konusundaki asıl gelişmeler birilerinin bunu hobi olarak edinmesi ile artacaktır.

Zira saçma sapan bir parçanın yurtdışından gelmesi için 2 ay beklediğimizde insanda pek heves kalmıyor.

Umarım bu türde çalışmalar artar.
Ve de üniversitlerde değil de ortaokul - lise dönemlerinde uygulamalı robotik dersleri verilir.

Yoksa "Abi bilgisayar mühendisliği, veya finansal analiz okuyucam, 5 bin tl ile işe başlıyormusun." şeklindeki bir zihniyet ile okula gelen adama ne versen boş.
0
wime77
Türkiye her konuda söz sahibi olmak zorunda değil ama bazı konularda da söz sahibi olmak zorunda.Şu anakadar Türkiye birçok konuda dışa bağımlı ve kendi kaynaklarınıda ytönetemez durumda.

Dışa bağımlılığı azaltan araştırmaların yapılması taraftarıyım.Biz tarım ülkesi olalım.Bilişimi ve yazılım teknolojilerimizi buna endeksleyelim.Tohum eken toprak analizi yapan böcekler yapalım.Hatta diğer zararlıları etkisiz hale getiren böcekler.

Güzel bir gelişme.Umalımda RASAT gibi olmasın sonu.
0
desenturk
gazeteye de yorum yaptim. her ne kadar haberin sonunu okumadan fikir beyan ettim ama ozellikle profesyonel duzeyde robotik konusunda pekte basarili oldugumuzu, su ana kadar, gormuyordum. Bize robot lazim su robota benzesin denilerek ne tur garabetlerin ortaya ciktiginin canli sahidiyim. Ancak yinede bu konuda icimdeki his, oh guzel seylerde oluyordan cok, bakalim ne kadar sure bu isi yurutebileceksiniz, seklinde... cunku maalesef ulkemde ciddi anlamda butce ve arastirma gerektiren bu sektore yatirim yapabilecek ne ozel sektor ne de kamu kurumu goruyorum. Belki akademik olarak bu tur calismalar olacaktir ancak sonucunun husran olacagini gorecegim korkarim ki...

Neyse, yazacak, konusacak cok sey var bu konuda, ben simdiden gelecegin "insansiz" oldugu konusunu benimsedim bile, umarim bircok insan bunun farkina, gec sayilmaz hala, varabilir.
0
gentoo
süper :) ! diğer arkadaşların da belirttiği gibi bende bu konuda profesyonel çalışmaların amatör çalışmaların artmasına paralel olarak artacağı kanaatindeyim. tabi profesyonel çalışmalar için önemli ölçüde AR-GE için kaynak ayrılmalı. tek bir kişinin finanse edebileceği işler değil bu. hatta özel şirketler bu işe sponsor olsun nasıl Sony'nin, Honda'nın robotları varsa Arçelik de kendi reklamlarda kullandığı Çelik için sponsor olsun.

bu arada profesyonel olarak bu konuda uğraşmak isteyenler için Standford üniversitesi ücretsiz olarak robotiğe giriş derslerini yayınlıyor. bu arada dersi anlatan profesör Oussama Khatib'i çok beğendim. adamın ders anlatma şekli, vücut dili, mimikleri esprileri bir harika :) ! hiç o konuyla ilginiz olmasa bile kendini dinlettiriyor. bizim (bazı) üniversite hocalarımız görsün de ders alsın.. bazen bilgisayar mühendisliğinde okuyan arkadaşların c++ ile ilgili forumlarda sorduğu soruları görüyoruz. sorunun kendisinde ve çözüm yönteminde buglar (programlama hataları) var ki öğrenci nasıl buna cevap yazsın. ilkönce bu durumda eğitmen durumunda olan kişilerin kendilerini eğitmeleri konunun özünü anlamaları sonra anlatmaları gerekiyor.

Hz. Mevlana ne güzel söylemiş: ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır ..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2. Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı ( UYMK'08 )

niobe

2.Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı (UYMK’08), 11 – 12 Eylül 2008 tarihlerinde Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yapılacaktır.

Lindows Developer´s Edition Ücretsiz!

Armish

OSNews'in Kevin Carmony ile yaptığı bu röportajda belirtildiği üzere OSNews okuyucuları Lindows Developer's Edition'ın ($59.95'lık) dijital sürümünü _ücretsiz_ olarak kullanabilecekler.

Sadece _birkaç gün_ için geçerli olan bu avantajdan yararlanmak için kullanıcılar http://lindows.com/buyit adresinden dijital sürümü seçip, aşağıdaki "Coupon" la ilgili bağlantıdan erişecekleri sayfada Coupon Code kısmına "IReadOSNews" yazarak, alışverişlerine ücretsiz şekilde devam edebilirler.

Cep telefonları ve radyasyon oranları

maat

Neredeyse hastalık derecesinde bağlandığımız cep telefonlarının radyasyon yaydığı konusunda hiçbirimizin şüphesi yok. Gazete okurken rastladığım bir haberde cep telefonu marka ve modellerine göre yaydıkları radyasyon oranını veren bir site adresi gözüme çarptı. Ayrıntılar http://www.sarvalues.com adresinden görülebilir.

Özgür Yazılım Yansısı

cbc

Yakında Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü bazı özgür yazılımların yansılarını tutmaya başlayacak. Kararlı sürüme geçtikten sonra bahsi geçen projelerin yasal yansısı olması beklenen sunucu artık beta yayını yapmaya başladı ve önerileri bekliyor. Yansı coğrafik olarak İstanbul/Dolapdere'de bulunuyor.

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/ adresinde bulunan sunucuda şu an için apache, kernel.org ve debian'ın günlük güncellenen yansılarının sunulmasının yanısıra, mysql'in de yansılama çalışması sürmekte. Daha açıklayıcı bir liste için http://godel.cs.bilgi.edu.tr/yansilar.php adresine, yansı dizinine ulaşmak için ise http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/ adresine bakabilirsiniz.

Unutmadan, ftp erişimi de ftp://godel.cs.bilgi.edu.tr/pub/mirror/ adresinden münkün.

Debiancıların apt kaynaklarını güncellemelerini öneriyoruz!

256 KBit ADSL Kullanıcılarına Müjde

bio

Türk Telekom ADSL Destek Hattı'nı (444 0 375) arayıp 4 ve 2 tuşlarına bastıktan sonra verilen bilgiye göre, 256 KBps limitsiz ADSL kullanıcıları, 1 MBps hızını yine limitsiz olarak 6 ay süreyle kullanabilecekler.