E-Devlet Projeleri İhalesi OYTEK'in

0
innaw
E-Devlet projeleri için açılan ihaleyi OYAK'in teknoloji şirketi OYTEK kazandı.

İhaleye SBS-Meteksan-Microsoft 17 milyon 450 bin Avro, Koç-Sistem-Sentim-Cybersoft 19 milyon 450 bin Avro, Oytek 19 milyon 850 bin Avro ve Havelsan 25 milyon Avro teklifle katılmıştı.

btdunyası.net turk.internet.com

Görüşler

0
St
DPT'nin tercihi açık kaynak kodu olduğu için Microsoft'la birlikte ihaleye giren Siemens-Meteksan grubu en düşük fiyat vermelerine karşın puanlamada iyi derece alamadılar. Puanlamada % 30 fiyatın, % 70 teklifin diğer şartlarının gözönüne alındığı bildiriliyor. Ayrıca referansların da önemli bir kriter olarak gözönüne alındığı bildiriliyor. İhalenin yazılım tarafında, MS Window ve .net platformuna karşın Linux ve Java yarıştı. Güvenlik tarafından ise tüm tekliflerde Cisco, McAfeee, Checkpoint ve Radware ürünleri bulunyordu. Zaten ihalenin eleştirilen bir yönü de switch sayısının fazlalığıydı ki, yetkililer buna "20'ye yakın servisi başka türlü verme şansı yok" şeklinde cevaplıyorlardı.

Turkiye'de iyi seyler de oluyor ;)
0
bm
Bunun sartnamesini veya ciddi detayini veren bir yer var mi? Bir iki baktim bulamadim. Parayla satsalar bile ihaleden sonra aciyorlar bunlari degil mi?
0
innaw
detay degil ama belki i$e yarar:
http://www.bilgitoplumu.gov.tr/duyuru/IcraKurulu/20050915_eDevlet%20Kapisi%20sunumu_TurkTelekom.pdf

bu arada yazdigim haberin bi kismi cikmami$, sanirim bi sorun oldu.
0
bm
Tesekkurler. Bu biraz yasak savmak icin yapilmis gibi ama diagramlar hep merkeziyetcilige ve konsolidasyona isaret ediyor (THY'den SSK'ya). Mesela su yaziyi yazan icin 'ugrasalim sununla' diyecek olsa biri bu derece guclu bir veri deposu bayagi ise yarayabilir. Vatandasi bundan nasil koruyacagiz bilen var mi? Teknik bilgi yok tabii, ben asil onun pesindeydim.
0
mow
turkinternet.com daki şu yorumu okudunuz mu? eğer doğru ise gene ilginç bir durum ortada. kesin olarak oytek'in platformları opensource mu? peki yazılımın kodlarını kim denetleyecek ? :))
(3/10) rorqual (14/10/2005 15:23) Oytek firması ihaleye Singapur kökenli Crimson Logic firması ile konsorsiyum kurarak girmiş olup, Siemens Business Services sadece Meteksan konsorsiyum yapmış, aslında Microsoft bu ortaklığın bir parçası değil, tıpkı güvenlik bileşenlerindeki Cisco ve Checkpoint gibi kullanılan teknoloji ve ürünlerin sağlayıcısı konumundadır. Dolayısı ile, aslında ihale "yerli ellerde" kalmamış, tam tersi, ihaledeki TEK YABANCI KONSORSİYUM ORTAKLI firmaya verilmiştir. Türk Telekom'un yabancı firmalara özelleştirilmesi neticesinde zaten iş sahipliği konusunda sorgular uyandırmış bir ihalenin, yabancı ortaklı bir konsorsiyuma verilmesi de bazı sorgular uyandırmaktadır. "Referansların önemli kriter olması" ifadesi ise ihale sonucundaki garipliği yansıtmaktadır. Dünyada kurulmuş ve hali hazırda çalışan örnek E-Devlet projelerinde ağırlıklı olarak (neredeyse tamamında) Microsoft teknolojileri kullanılmışken ve daha önce komple bir e-devlet projesi yapmış olma referansına sahip tek
0
bm
Bunlari bilemeyiz, cunku bizim dogru durust anlayabilecegimiz, icinde obskurantizm, yalan, cehalet, doldurus, devletperestlik yahut guc yalakaligi olmayan seyler duyamayiz. Haberi de begenmemistim yorumu da begenmedim. Tamam huysuz bir adamim ama anlatayim haksiz miyim:

Yorumda bahsedilen referans isi iskembeden atma gibi geldi bana. Telekom'un o 20 sayfalik (yukarida linkli) sunumunda emsal diye bahsedilen firstgov.gov apache kullaniyor mesela: http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=firstgov.gov

Irs de http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=irs.gov

SSA da MS uzerinde degil
http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=ssa.gov

Beyaz Saray da degil
http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.whitehouse.gov

"Dünyada kurulmuş ve hali hazırda çalışan örnek E-Devlet projelerinde ağırlıklı olarak (neredeyse tamamında) Microsoft teknolojileri kullanılmışken" iki dakikada yanlisligi ortaya cikan birsey yani. (dikkat edin neredeyse tamami MS degil demiyorum). Baska bir istatistik surada: http://survey.netcraft.com/Reports/0507/bydomain/gov/

Cok mu zor bunu yapmak?
0
robertosmix
Ben böyle bir ihalenin neden yapıldığını anlamadım, anlayamadım, anlayamayacağım sanırım. Bugüne kadar E-Devlet çalışmaları kapsamında yapılan ihaleler ve ödenen paralar boşa gitmiş oluyor. Örneğin, benim XXXX kurumuna geliştirmiş olduğum bir proje bu ihaleden sonra çöpe atılıp, tekrar para ödenerek tekrar geliştirilecek. Yazık değilmi vergilerimize?
0
ttk
Ben de pek bir şey anlamadım bilmiyorum ama aklıma gelenleri yazayım, yanlış düşünüyorsam, soruyorsam belki düzelten olur.
AB'ye uyum vs. derken devlet bazı kontrollerden uzaklaşıyor ve daha güvensiz mi hissediliyor nedir, OYAK Bank vs. sebebi ile eleştirilen ordunun bir yan kuruluşuna E-devlet ihâle edilerek devletin arkası sağlama alınmaya mı çalışılıyor, böyle bir düşünce ile mi bu ihâle sözkonusu grupta kalmıştır ?
Ayrıca vergilerimizin hesabının acısını çıkara çıkara sorulacağından kesinlikle emin olunmadığı sürece bu savurganlık ta devam edip duracak mıdır, hesap soracak kimse çıkmayacak mıdır ?
Bazı şeyler çocuk oyuncağının da ötesinde yap boz'a çeviriliyor ne yazık ki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hurriyet kampanya yapiyor

bm

Hurriyet web sitesinin ana sayfasindan linkli iyi niyetli ama potansiyel olarak fevkalade zararli bir kampanya var: http://www.hurriyetim.com.tr/dosya/harflerimiz/.

Uc sIk isaretlenebiliyor, ucu de develete yasak koydurmaya yonelik. Ustelik ISO standartlari varken 'Devlet standart koysun, yazilimlarda buna uyma zorunlulugu getirsin' diye bir ifade de var! Bunu yapanlar bir devlet kurulusu olan TSE'nin neleri yapip neleri yapmadigini bize haber vermekle gorevli basinimiz, dikkatinizi cekeyim. Yani mankenlere ve hakemelere standart getirecegiz deyip, "ithal mallarini test edecegiz vakfimiza bagis mukabili" tarziyla aldiginiz her malin maliyetini sisiren, IKI defa (ISO 8859-1 ve 8859-15) Izlanda karakterlerinin Turkce karakterlerin yerini almasina engel olamayan (belki haberi bile olmayan) kurulus olan TSE'nin. Lutfen disariyla is yapmayi zorlastiracak, kucuk sirketler ve kisiler tarafindan yapilacak ithalatin zaman ve kirtasiye maliyetini yukseltecek bu girisime hayir deyin. Ben de memnun degilim Ingilizce alfabeyle Turkce yazmaktan ama artik 2004 senesinde internette basin gucuyle devlete teknolojik yasak koydurma kampanyasi yapilmasini cok daha uzucu buluyorum.

''Açık Kaynak'' Lisansları Azalsın

butch

Geçtiğimiz yıl HP Linux yöneticisi Martin Fink'in Açık Kaynak Lisansları azalsın çağrısına ilk yanıt geldi. Intel kendi lisansını OSI onaylı lisanslardan çekeceğini açıkladı. Yazılım geliştiricileri ciddi bir sıkıntıya sokan lisans sayısı yakın bir zamanda azalacağa benziyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya.

Yazılım Patentleri Protestosu Etkili Oldu

FZ

1 Eylül´de AB Parlamentosu'nda oylanması planlanmış olan Yazılım Patentleri yasa tasarısı dünya çapındaki protestolar yüzünden ertelendi.

FM sitesinin de destek verdiği protesto sonucunda dünya çapında pek çok büyük web sitesi belli bir süreliğine gönüllü olarak kendilerini kapattılar ve anasayfalarından patent yasasını protesto ettiklerini belirten duyurular yayınladılar.

Bu konuda hassasiyet gösteren herkese teşekkürler. Konu ile ilgili detaylı bilgiye bu adresten erişebilirsiniz.

Müzik Yapımcıları Çıldırdı...

elrond

Başlıktaki ifadenin yoruma göre değişebileceğini hatırlatarak başlamak isterim. Müzik yapımcıları Los Angeles´ta yaptıkları açıklamada Cep telefonlarındaki melodilerle ilgili telif hakları yasalarının uygulanması ile ilgili bir program başlattıklarını duyurdular.
Gary Churgin - Harry Fox´un CEO´su bu duyuruyu yapmış. Harry Fox bir lisans ajansı ve 27.000 yapımcı ve 160.000 şarkı yazarını bünyesinde barındırıyor. Harry Fox`un perşembe günü yaptığı açıklamada, yaratıkları basit bir elektronik lisanslama tekniği ile tek adımda Ring-Tone Providerların yayınladıkları melodileri lisanslıyabildiklerini aktarmış.

Solar Splash Yarışmasında Türk teknesi Nusrat 3. Oldu

kosumi

Her sene Amerika'da gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekne Yarışması Solar Splash'a bu sene ilk defa bir Türk takımı katıldı. İTÜ güneş teknesi adını Çanakkale Savaşında kahramanca çarpışmış ünlü Türk mayın gemisi Nusrat'tan alıyor. Nusrat bu sene hem genel sıralamada 3. oldu hem de En Başarılı Elektrik Dizaynı, En Başarılı Solar Sistem Dizaynı, En Başarılı Görsel Dizayn ve En Başarılı Yeni Takım ödüllerinin sahibi oldu.