E-Devlet Projeleri İhalesi OYTEK'in

0
innaw
E-Devlet projeleri için açılan ihaleyi OYAK'in teknoloji şirketi OYTEK kazandı.

İhaleye SBS-Meteksan-Microsoft 17 milyon 450 bin Avro, Koç-Sistem-Sentim-Cybersoft 19 milyon 450 bin Avro, Oytek 19 milyon 850 bin Avro ve Havelsan 25 milyon Avro teklifle katılmıştı.

btdunyası.net turk.internet.com

Görüşler

0
St
DPT'nin tercihi açık kaynak kodu olduğu için Microsoft'la birlikte ihaleye giren Siemens-Meteksan grubu en düşük fiyat vermelerine karşın puanlamada iyi derece alamadılar. Puanlamada % 30 fiyatın, % 70 teklifin diğer şartlarının gözönüne alındığı bildiriliyor. Ayrıca referansların da önemli bir kriter olarak gözönüne alındığı bildiriliyor. İhalenin yazılım tarafında, MS Window ve .net platformuna karşın Linux ve Java yarıştı. Güvenlik tarafından ise tüm tekliflerde Cisco, McAfeee, Checkpoint ve Radware ürünleri bulunyordu. Zaten ihalenin eleştirilen bir yönü de switch sayısının fazlalığıydı ki, yetkililer buna "20'ye yakın servisi başka türlü verme şansı yok" şeklinde cevaplıyorlardı.

Turkiye'de iyi seyler de oluyor ;)
0
bm
Bunun sartnamesini veya ciddi detayini veren bir yer var mi? Bir iki baktim bulamadim. Parayla satsalar bile ihaleden sonra aciyorlar bunlari degil mi?
0
innaw
detay degil ama belki i$e yarar:
http://www.bilgitoplumu.gov.tr/duyuru/IcraKurulu/20050915_eDevlet%20Kapisi%20sunumu_TurkTelekom.pdf

bu arada yazdigim haberin bi kismi cikmami$, sanirim bi sorun oldu.
0
bm
Tesekkurler. Bu biraz yasak savmak icin yapilmis gibi ama diagramlar hep merkeziyetcilige ve konsolidasyona isaret ediyor (THY'den SSK'ya). Mesela su yaziyi yazan icin 'ugrasalim sununla' diyecek olsa biri bu derece guclu bir veri deposu bayagi ise yarayabilir. Vatandasi bundan nasil koruyacagiz bilen var mi? Teknik bilgi yok tabii, ben asil onun pesindeydim.
0
mow
turkinternet.com daki şu yorumu okudunuz mu? eğer doğru ise gene ilginç bir durum ortada. kesin olarak oytek'in platformları opensource mu? peki yazılımın kodlarını kim denetleyecek ? :))
(3/10) rorqual (14/10/2005 15:23) Oytek firması ihaleye Singapur kökenli Crimson Logic firması ile konsorsiyum kurarak girmiş olup, Siemens Business Services sadece Meteksan konsorsiyum yapmış, aslında Microsoft bu ortaklığın bir parçası değil, tıpkı güvenlik bileşenlerindeki Cisco ve Checkpoint gibi kullanılan teknoloji ve ürünlerin sağlayıcısı konumundadır. Dolayısı ile, aslında ihale "yerli ellerde" kalmamış, tam tersi, ihaledeki TEK YABANCI KONSORSİYUM ORTAKLI firmaya verilmiştir. Türk Telekom'un yabancı firmalara özelleştirilmesi neticesinde zaten iş sahipliği konusunda sorgular uyandırmış bir ihalenin, yabancı ortaklı bir konsorsiyuma verilmesi de bazı sorgular uyandırmaktadır. "Referansların önemli kriter olması" ifadesi ise ihale sonucundaki garipliği yansıtmaktadır. Dünyada kurulmuş ve hali hazırda çalışan örnek E-Devlet projelerinde ağırlıklı olarak (neredeyse tamamında) Microsoft teknolojileri kullanılmışken ve daha önce komple bir e-devlet projesi yapmış olma referansına sahip tek
0
bm
Bunlari bilemeyiz, cunku bizim dogru durust anlayabilecegimiz, icinde obskurantizm, yalan, cehalet, doldurus, devletperestlik yahut guc yalakaligi olmayan seyler duyamayiz. Haberi de begenmemistim yorumu da begenmedim. Tamam huysuz bir adamim ama anlatayim haksiz miyim:

Yorumda bahsedilen referans isi iskembeden atma gibi geldi bana. Telekom'un o 20 sayfalik (yukarida linkli) sunumunda emsal diye bahsedilen firstgov.gov apache kullaniyor mesela: http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=firstgov.gov

Irs de http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=irs.gov

SSA da MS uzerinde degil
http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=ssa.gov

Beyaz Saray da degil
http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.whitehouse.gov

"Dünyada kurulmuş ve hali hazırda çalışan örnek E-Devlet projelerinde ağırlıklı olarak (neredeyse tamamında) Microsoft teknolojileri kullanılmışken" iki dakikada yanlisligi ortaya cikan birsey yani. (dikkat edin neredeyse tamami MS degil demiyorum). Baska bir istatistik surada: http://survey.netcraft.com/Reports/0507/bydomain/gov/

Cok mu zor bunu yapmak?
0
robertosmix
Ben böyle bir ihalenin neden yapıldığını anlamadım, anlayamadım, anlayamayacağım sanırım. Bugüne kadar E-Devlet çalışmaları kapsamında yapılan ihaleler ve ödenen paralar boşa gitmiş oluyor. Örneğin, benim XXXX kurumuna geliştirmiş olduğum bir proje bu ihaleden sonra çöpe atılıp, tekrar para ödenerek tekrar geliştirilecek. Yazık değilmi vergilerimize?
0
ttk
Ben de pek bir şey anlamadım bilmiyorum ama aklıma gelenleri yazayım, yanlış düşünüyorsam, soruyorsam belki düzelten olur.
AB'ye uyum vs. derken devlet bazı kontrollerden uzaklaşıyor ve daha güvensiz mi hissediliyor nedir, OYAK Bank vs. sebebi ile eleştirilen ordunun bir yan kuruluşuna E-devlet ihâle edilerek devletin arkası sağlama alınmaya mı çalışılıyor, böyle bir düşünce ile mi bu ihâle sözkonusu grupta kalmıştır ?
Ayrıca vergilerimizin hesabının acısını çıkara çıkara sorulacağından kesinlikle emin olunmadığı sürece bu savurganlık ta devam edip duracak mıdır, hesap soracak kimse çıkmayacak mıdır ?
Bazı şeyler çocuk oyuncağının da ötesinde yap boz'a çeviriliyor ne yazık ki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

FZ

Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.

Gelecek Açık!

innaw

O'Reilly European Open Source Convention 2005 17 Ekim'de başlıyor. Açık kaynak ve özgür yazılım dünyasının ağır ağabeyleri ile kongreye bir kez daha sponsor olan microsoft da orada olacak.

Bu yıl "Gelecek açık" temasıyla düzenlenen etkinliğin tüm ayrıntıları burada.

Türkçe Gentoo Topluluğu Buluşuyor

gentoo

Türkiyedeki Gentoo topluluğunun artık buluşma noktası Gentoo Linux Wiki. Gentoo Linux Wiki bundan sonra Türkçe.

http://tr.gentoo-wiki.com

Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.

Thinking About Computing

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü efsanevi İngiliz matematikçi, mantıkçı, şifre uzmanı (Almanların II. Dünya Savaşı esnasında kullandıkları ENIGMA şifresinin çözümünde aktif rol almış ve bir makina geliştirmişti bu iş için), günümüzdeki bilgi işlem modelinin ve yapay zekâ çalışmalarının öncülerinden Alan Turing'in anısına 4-5 Mayıs tarihlerinde Turing Haftasonu ve seminerler dizisi düzenliyor.

F2s.com hizmetleri artık ücretli

butch

Ücretsiz web alanı deyince verdiği hizmetlerle neredeyse rakipsiz olan f2s.com 28 Şubat 2002 tarihinden itibaren varolan kullanıcılarının da hesaplarını kapatarak bu hizmeti bitiriyor. Bildiğiniz gibi 20 Mb web alanı, bir database, cgi, php gibi bir hizmeti ücretsiz ve reklamsız veriliyordu. Bana gelen mail de isterseniz bu tarihten önce yıllık £36 (yaklaşık 50$) karşılığı bu hizmetten yararlanmaya devam edebilirsiniz deniyor. F2s kullanıcılarına büyük geçmiş olsun.