Yazılım Mühendisliğinde Çıkmaz Sokak Tarifleri: Anti-Patterns

0
FZ
Bilgisayar yazılımları geliştirmekle yıllardır uğraşılmakta. Son yarım yüzyılda ortaya çıkan bu alanda çeşitli paradigmalar (prosedürel, nesne tabanlı, fonksiyonel, vs) ve çeşitli modeller (code reuse, unit testing, component model, extreme programming, design patterns) ortaya atıldı. Daha çok "Özgür Yazılım'' ile birlikte dağıtık geliştirme yöntemleri gündeme geldi. Tasarım, uygulama ve test aşamalarını kapsayan geniş bir açıdan baktığımızda bize önerilen çeşitli "doğru'' geliştirme yöntemleri var.

Diğer her alanda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı bir kavrayışa sahip olmak için doğruların yanında "yanlış'' yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konuda yaşanmış çok tecrübe olmakla birlikte, yazılı olarak birkaç kaynak dışında ciddi bir eksiklik bulunmaktaydı. Bu makale, ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği ile ilgili birkaç Internet sitesinden derlenmiş, daha çok özgür yazılım alanını ilgilendiren bu tür çıkmaz yolları tanıtmaktadır. Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!

Gürer Özen'in Anti-Patterns çevirisinin devamını burada okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
ttk
Çok faydalı bir döküman ve çalışma olmuş bence, ingilizcesini görse ne olduğuna bile bakmadan geçecek benim gibiler için özellikle...
Hazırlayanların eline sağlık.

Adres ve bilgi için teşekkürler.
0
mentat
Öncelikle eline sağlık yazarın, içeriğine hemfikirim, iyi Türkçe referans oldu böylece elimizde.

Anti-Pattern terimi üzerine bir sorum olacak. Benim bildiğim, ya da yanlış hatırladığım belki, bu terim yazının başlarında listelenen "modellerden", "design patterns"'ın (DPs) karşıt düşünce kampı anlamına geliyor, yanılıyor muyum? Ve bu DPs, yazılım mühendisliğindeki genel, proje yönetimsel olanlar değil de, kodlardaki DPs, yani singleton, proxy ıvır zıvır gibi taklaların genel adı olan DPs'e karşıt akımı tanımlıyor diye biliyordum.

Bir de, eğer çeviriyse, çevirinin orijinaline nasıl ulaşabiliriz?
0
cagataycatal
Güzel ve aciklayici bir yazi olmus ancak son anti-patternin ismiyle iliskili olarak biraz daha aciklama verilebilir.
Anti-patternler gercekten de yazilim dunyasinda bilerek ya da bilmeyerek yapilan hatalari ortaya koyup, farketmedigimiz hatalarimizi karsimiza cikariyor.
0
skoylu
Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!


Bu sorunun asıl kaynağı, tasarım aşamasının süreç olarak külliyeten yanlış olmasından kaynaklanır. Bu noktada da devreye gerekler analizinin doğru yapılmayışı girer. ama çoğu zaman, işe başlarken elinizde doğru anlamda bir gerekler listesi bile yoktur maalesef.

Bu konuda,

http://cekirdek.uludag.org.tr/~tekman/blog/index.php?p=51

adresindeki kitaba gözatmak faydalı olacaktır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir programlama dilini bilme ölçüsü nedir ?

anonim

LKD listelerinde bir süredir devam etmekte olan bir konu başlığı bu.

Tartışmanın bir yerinde bir arkadaş "Bir programlama dilini bilmek için hiç bir başvuru kaynağı kullanmaksızın program yazılabilmeli " dedi.

Bunun üzerine eski FM'cilerden, Uludag projesi COMAR projesi baş programcısı Serdar Köylü yeni başlayanlar için kılavuz olabilecek nitelikte, makale tadında bir yanıt gönderdi.

Ben de listelerde yazılan herşeyin gayet GPL olduğunu düşünerek kendisine sormadan buraya haber olarak geçiyorum :)

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...

e-Bergi Eylül Sayısı Yayında

anonim

e-bergi eylül sayısı çıktı. Hem de sizlerden gelen yoğun ilgi üzerine aylık programlama sorumuzun ikincisiyle!

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek

tekrei

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek: Python ile Öğrenme 2. baskının Türkçe çevirisini uzun bir zamandan sonra bitirdim.

Güle Güle Arthur C. Clarke

tongucyumruk

Başta 2001: Bir uzay efsanesi ve Rama serisi gibi klasikler olmak üzere birçok bilim kurgu kitabının yazarı, iletişim uyduları teknolojisinin fikir babası Sir Arthur C. Clarke, bugün, Sri Lanka'da hayatını kaybetti.

Aslında o ölmedi, yıldız çocuk oldu sadece...