XGI Tech GNU/Linux'u anlamış donanım geliştirenlerden oldu.

0
zentoo
Core logic chipset üreticisi SIS in grafik yongası üreten firması XGI Technology bir basın açıklaması ile yeni yongalara ait GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodlarını açtığını duyurdu.

Darısı Nvidia, ATI, Matrox ve S3 ün başına.

Bu yeni bir dönemin önünü açabilir. Hadi hayırlısı. :-]

Görüşler

0
simor
Ne güzel, alâ...

Özgür yazılımdan sonra.. Özgür donanım...

Uzman olmayan meraklıların donanımlarını kızartıp yenisini alması için muhteşem ticari bir açılım olmuş. Nasılsa, bu yazılımın hiç bir garantisi yoktur deyip basacak lisansı. Otalık şenleniyor :))

Şaka bir yana bence çok güzel bir haber. Malum ekran kartlarını **adra ya çevirmeye yırtınan oc'cu arkadaşların hazır programlar ile değilde, direk sürücüleri revize ederek bunu yapacakları ve orgazma ulaşacakları bir zaman gelecek demekki.

Karşı olduğumu sanmayın. Önce kötüyü düşünmek gibi kötü bir huyum var ne yapayım :)

Bence donanım özelleştirilebilirliği açısından harika bir durum oluşacak. Bir çok kişi, basit anlamda mesela anakart bileşenleri için; yau okadar para verdik kullanalım, niye kullanmadığımız özellikleri kapatıyoruz veya stabilitesini bozuyoruz diyebilir ve nasılsa farklı seviyelerdeki yazılımlar onu istediği zaman konfigüre edecek diyecektir. Ama durum bu kadar basit değil tabi. En başından, yazılımdan sonra donanım için de kapalı kapılar ardında neler döndüğünü merak edip yada şehir efsaneleri uydurup yerimize oturmayacağız. Farklı bir açıdan da küçük barebon sistem üretici sektörünün hatırı sayılır şekilde büyüyeceğine inanıyorum.

Tabi bir tehlike olarak standartları düzenleyen konsorsiyomların takip edemeyeceği kadar korkunç karışıklıklar olabilir veya tam tersi daha sağlam altyapıların oluşturulması ve yine özgür yaklaşımın kaçınılmaz sonucu olarak tekellerin manipülasyonlarının önüne geçilir.

Ben yine kullanıcı gözüyle bakıyorum. Fakat sürücü konfigürasyonu yönetimleri GNU/Linux kerneli kadar kolay olacaksa benim gibi insanlarda bu mutluluğa erişecek. Tabi daha alt seviyede olursa da bu yaştan sonra c/c++ öğrenmeye başlamış biri olarak donanımımın çöpe gitmesi pahasına kurcalayacağıma emin olabilirsiniz:).


Tekrar teşekkürler bu güzel haber için
0
darkhunter
Konu açılmışken, bu Ati'nin Allah cezasını versin :( Debian kullananlar için bu kart bir kabus. Böyle büyük bir üretici nasıl bir o kadar büyük bir hatayla sürücüyü binary yapmak yerine rpm yapar ! Bu adamların zekasından cidden şüphe duyuyorum. Sürücü geliştiricileri FPS yoluna kafayı çizmişler galiba. Bir de port problemi var. Misal (K)Ubuntu'nun sorunsuz Ati sürücüleri var. Debian geliştiricileri ne zaman sisteme port ederler bilmem, bayağı uzun süreceğinden şüphem yok ama :)

Umarım SıS'in bu tavrı bütün üreticilere örnek olur.
0
pismikrop
Benim taşınılabilir bilgisayarıma ait sis ekran kartım bulunuyor. Malesef 3D desteği çok kısıtlı linux sürücülerinin. SiS'in bu konuda
adım atmasına en çok sevinenlerden biri benim heralde. Çeken bilir tabi :)
0
nkjsat
Sadece linux mu yararlanıyor bu işten?BSD'lere bir faydası olmayacak mı?
0
nkjsat
"XGI Technology released the source code to X.Org, XFree86.Org, and Kernel.Org" böyle birşey var da onun için sordum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

FZ

İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.

Yeni Teknoloji Yazıcı ile Kartuşlara Son!

sefalet

Yazıcı kartuşlarına, şeritlere veya mürekkebe son. Yeni geliştirilen bir sistem ile artık bu malzemeler tarih olabilir. ZINK adı veirlen bu yeni teknoloji ile, eski tip malzemelerin yerini boyalı kıristaller alıyor.

Nokia Sonunda iPhone'a Darbeyi Tube ile Vurdu

anonim

Bu ay çıkan Nokia Express Music 5800 (Tube) cihazında iPhone'dan daha fazla özellik var ve daha ucuz fiyattan piyasaya çıkıyor. Nokia pazara oldukça iddialı giriyor. iPhone almak için acele etmeyin: http://www.nokia.com.tr/A41301058

Gözlükte Monitör

anonim

Mercek ve aynalarını tasarladığım gözlük boyutuna yakın monitorün ilk prototipini bitirdik. Teknik detaylarına ve resimlerine şu sayfadan erişebilirsiniz:

http://students.creol.ucf.edu/ozan/eyeglass.html

Bilim Adamlarına Özel Bilgisayar Bağlantısı

malkocoglu

Amerikalı, Rus ve Çinli bilim adamlarını birbirlerine bağlayacak süper hızlı yeni bir bilgisayar şebekesinin gelecek ay devreye gireceği bildirildi. Kısa adı "Little GLORIAD" olan bilgisayar şebekesinin Chicago'dan başlayacağı, Amsterdam, Moskova, Sibirya, Pekin ve Hong Kong üzerinden tekrar Chicago'ya bağlanacağı ifade edildi.
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr