XGI Tech GNU/Linux'u anlamış donanım geliştirenlerden oldu.

0
zentoo
Core logic chipset üreticisi SIS in grafik yongası üreten firması XGI Technology bir basın açıklaması ile yeni yongalara ait GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodlarını açtığını duyurdu.

Darısı Nvidia, ATI, Matrox ve S3 ün başına.

Bu yeni bir dönemin önünü açabilir. Hadi hayırlısı. :-]

Görüşler

0
simor
Ne güzel, alâ...

Özgür yazılımdan sonra.. Özgür donanım...

Uzman olmayan meraklıların donanımlarını kızartıp yenisini alması için muhteşem ticari bir açılım olmuş. Nasılsa, bu yazılımın hiç bir garantisi yoktur deyip basacak lisansı. Otalık şenleniyor :))

Şaka bir yana bence çok güzel bir haber. Malum ekran kartlarını **adra ya çevirmeye yırtınan oc'cu arkadaşların hazır programlar ile değilde, direk sürücüleri revize ederek bunu yapacakları ve orgazma ulaşacakları bir zaman gelecek demekki.

Karşı olduğumu sanmayın. Önce kötüyü düşünmek gibi kötü bir huyum var ne yapayım :)

Bence donanım özelleştirilebilirliği açısından harika bir durum oluşacak. Bir çok kişi, basit anlamda mesela anakart bileşenleri için; yau okadar para verdik kullanalım, niye kullanmadığımız özellikleri kapatıyoruz veya stabilitesini bozuyoruz diyebilir ve nasılsa farklı seviyelerdeki yazılımlar onu istediği zaman konfigüre edecek diyecektir. Ama durum bu kadar basit değil tabi. En başından, yazılımdan sonra donanım için de kapalı kapılar ardında neler döndüğünü merak edip yada şehir efsaneleri uydurup yerimize oturmayacağız. Farklı bir açıdan da küçük barebon sistem üretici sektörünün hatırı sayılır şekilde büyüyeceğine inanıyorum.

Tabi bir tehlike olarak standartları düzenleyen konsorsiyomların takip edemeyeceği kadar korkunç karışıklıklar olabilir veya tam tersi daha sağlam altyapıların oluşturulması ve yine özgür yaklaşımın kaçınılmaz sonucu olarak tekellerin manipülasyonlarının önüne geçilir.

Ben yine kullanıcı gözüyle bakıyorum. Fakat sürücü konfigürasyonu yönetimleri GNU/Linux kerneli kadar kolay olacaksa benim gibi insanlarda bu mutluluğa erişecek. Tabi daha alt seviyede olursa da bu yaştan sonra c/c++ öğrenmeye başlamış biri olarak donanımımın çöpe gitmesi pahasına kurcalayacağıma emin olabilirsiniz:).


Tekrar teşekkürler bu güzel haber için
0
darkhunter
Konu açılmışken, bu Ati'nin Allah cezasını versin :( Debian kullananlar için bu kart bir kabus. Böyle büyük bir üretici nasıl bir o kadar büyük bir hatayla sürücüyü binary yapmak yerine rpm yapar ! Bu adamların zekasından cidden şüphe duyuyorum. Sürücü geliştiricileri FPS yoluna kafayı çizmişler galiba. Bir de port problemi var. Misal (K)Ubuntu'nun sorunsuz Ati sürücüleri var. Debian geliştiricileri ne zaman sisteme port ederler bilmem, bayağı uzun süreceğinden şüphem yok ama :)

Umarım SıS'in bu tavrı bütün üreticilere örnek olur.
0
pismikrop
Benim taşınılabilir bilgisayarıma ait sis ekran kartım bulunuyor. Malesef 3D desteği çok kısıtlı linux sürücülerinin. SiS'in bu konuda
adım atmasına en çok sevinenlerden biri benim heralde. Çeken bilir tabi :)
0
nkjsat
Sadece linux mu yararlanıyor bu işten?BSD'lere bir faydası olmayacak mı?
0
nkjsat
"XGI Technology released the source code to X.Org, XFree86.Org, and Kernel.Org" böyle birşey var da onun için sordum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

NVIDIA

HoLY

NVIDIA linux icin ekran kartı driverlarının 1.0-2880 versiyonunu release etmiş.Yeni versiyonda GeForce4 and Quadro4 kartlar desteklenmiş,ve tabiki bazı bug fixler giderilmiş.Nvidia ekran kartınız var ve 3D oyunlarda sorunlar yaşıyo yada mesela xine de fullscreen supportu calışdıramıyorsanız hemen bu driverları yüklüyorsunuz.

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

FZ

GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.

HD DVD Kapımızıda

St

PCWorld'ün haberine göre NEC CD, DVD, ve HD DVD entegrasyonunu gerçekleştiren ilk okuyucuyu geliştirdi. Ülkemizde henüz yeterince yaygınlaşma imkanı bile bulamayan DVD teknolojisinden HD DVD teknolojisine yumuşak bir geçiş için üretilen okuyucu, üç kuşak optik diski desteklemesi sayesinde kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayacak.

Orjinal Haber: http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118976,00.asp