XGI Tech GNU/Linux'u anlamış donanım geliştirenlerden oldu.

0
zentoo
Core logic chipset üreticisi SIS in grafik yongası üreten firması XGI Technology bir basın açıklaması ile yeni yongalara ait GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodlarını açtığını duyurdu.

Darısı Nvidia, ATI, Matrox ve S3 ün başına.

Bu yeni bir dönemin önünü açabilir. Hadi hayırlısı. :-]

Görüşler

0
simor
Ne güzel, alâ...

Özgür yazılımdan sonra.. Özgür donanım...

Uzman olmayan meraklıların donanımlarını kızartıp yenisini alması için muhteşem ticari bir açılım olmuş. Nasılsa, bu yazılımın hiç bir garantisi yoktur deyip basacak lisansı. Otalık şenleniyor :))

Şaka bir yana bence çok güzel bir haber. Malum ekran kartlarını **adra ya çevirmeye yırtınan oc'cu arkadaşların hazır programlar ile değilde, direk sürücüleri revize ederek bunu yapacakları ve orgazma ulaşacakları bir zaman gelecek demekki.

Karşı olduğumu sanmayın. Önce kötüyü düşünmek gibi kötü bir huyum var ne yapayım :)

Bence donanım özelleştirilebilirliği açısından harika bir durum oluşacak. Bir çok kişi, basit anlamda mesela anakart bileşenleri için; yau okadar para verdik kullanalım, niye kullanmadığımız özellikleri kapatıyoruz veya stabilitesini bozuyoruz diyebilir ve nasılsa farklı seviyelerdeki yazılımlar onu istediği zaman konfigüre edecek diyecektir. Ama durum bu kadar basit değil tabi. En başından, yazılımdan sonra donanım için de kapalı kapılar ardında neler döndüğünü merak edip yada şehir efsaneleri uydurup yerimize oturmayacağız. Farklı bir açıdan da küçük barebon sistem üretici sektörünün hatırı sayılır şekilde büyüyeceğine inanıyorum.

Tabi bir tehlike olarak standartları düzenleyen konsorsiyomların takip edemeyeceği kadar korkunç karışıklıklar olabilir veya tam tersi daha sağlam altyapıların oluşturulması ve yine özgür yaklaşımın kaçınılmaz sonucu olarak tekellerin manipülasyonlarının önüne geçilir.

Ben yine kullanıcı gözüyle bakıyorum. Fakat sürücü konfigürasyonu yönetimleri GNU/Linux kerneli kadar kolay olacaksa benim gibi insanlarda bu mutluluğa erişecek. Tabi daha alt seviyede olursa da bu yaştan sonra c/c++ öğrenmeye başlamış biri olarak donanımımın çöpe gitmesi pahasına kurcalayacağıma emin olabilirsiniz:).


Tekrar teşekkürler bu güzel haber için
0
darkhunter
Konu açılmışken, bu Ati'nin Allah cezasını versin :( Debian kullananlar için bu kart bir kabus. Böyle büyük bir üretici nasıl bir o kadar büyük bir hatayla sürücüyü binary yapmak yerine rpm yapar ! Bu adamların zekasından cidden şüphe duyuyorum. Sürücü geliştiricileri FPS yoluna kafayı çizmişler galiba. Bir de port problemi var. Misal (K)Ubuntu'nun sorunsuz Ati sürücüleri var. Debian geliştiricileri ne zaman sisteme port ederler bilmem, bayağı uzun süreceğinden şüphem yok ama :)

Umarım SıS'in bu tavrı bütün üreticilere örnek olur.
0
pismikrop
Benim taşınılabilir bilgisayarıma ait sis ekran kartım bulunuyor. Malesef 3D desteği çok kısıtlı linux sürücülerinin. SiS'in bu konuda
adım atmasına en çok sevinenlerden biri benim heralde. Çeken bilir tabi :)
0
nkjsat
Sadece linux mu yararlanıyor bu işten?BSD'lere bir faydası olmayacak mı?
0
nkjsat
"XGI Technology released the source code to X.Org, XFree86.Org, and Kernel.Org" böyle birşey var da onun için sordum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AirTies Modemlerde Yazılım Sorunu Mu Var?

FZ

Az önce şöyle bir blog girdisi ile karşılaştım:

Eğer Linux üzerinde pidgin kullanıyorsanız, AirTies modem almayın! Neden mi? Çünkü pidgin kesinlikle GTalk’a bağlanamıyor. Daha önce sırf bu sebeple RT-204 bir modemi çöpe atıp bir Zyxel ile değiştirmiştim. AirTies müşteri hizmetlerine durumu bildirmiş ve kendilerine detaylı bir açıklama yazmıştım. Bugün bir mekan değişikliği yapıp yazlığa geldim ve bir baktım gtalk’a bağlanamıyorum. Sebep yine hatalı bir airties modem. Şimdi bunun da yenisini almak gerekecek. Biraz araştırdım. Birincisi, AirTies modemler, DHCP üzerinden DNS sunucularının IP numarasını alıyor ve sizin bunları değiştirmenize izin vermiyor. Örneğin, TTNET’in DNS sunucusunu değilde başka bir DNS sunucusu kullanmak isterseniz bunu yapamıyorsunuz. İkincisi, bu modemlerin üzerindeki DNS stack, bir şekilde SRV kayıtlarını anlamıyor. GTalk’a bağlanamamasının sebebi de bu.


Benzer problemi yaşayan var mı acaba?

Yazının devamı için kaynak: http://www.aklahizmet.com/2009/05/20/airties-modem-bug/

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)

Seksi Bilgisayar Kasaları (yakıyor ;-)

FZ

Şimdiye dek eminim pek çok ilginç bilgisayar kasası görmüşsünüzdür. Etrafınızdaki dükkanlarda ya da Apple'ın, IBM'in tasarladığı bazı modellerde falan.

Ancak bir de şu modellere bakmanızda fayda var, şimdiye dek gördüğüm en seksi, en yakıcı bilgisayar kasaları sanki desktop themes fiziksel dünyaya girmiş gibi ;-)

Türkiye'de de bu tip fantastik tasarımları üretip ciddi ciddi satan bir yer biliyor musunuz?

Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

FZ

Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.

Sihirli Küp İnternet için hazır...

parsifal

Intel işbirliği ile yüksek performanslı, düşük enerji tüketimli, internet aracı piyasaya çıktı. Windows CE veya Linux'u yüklenmiş CerfCube'ün boyutları sadece 7.6 cm x 7.6 cm x 7.6 cm.

Server gereçleri, bilgi toplama aygıtları, tarayıcılar için kusursuz bir çözüm. 32 MB Ram, 16 MB Flash, StrongARM 1110 işlemcili CerfCube'ün satış fiyatı 495$. Wİndows CE kurulumunda Bluetooth, Linux kurulumunda ise Apache web server mevcut.
İnanmazsanız:CerfCube™