XGI Tech GNU/Linux'u anlamış donanım geliştirenlerden oldu.

0
zentoo
Core logic chipset üreticisi SIS in grafik yongası üreten firması XGI Technology bir basın açıklaması ile yeni yongalara ait GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodlarını açtığını duyurdu.

Darısı Nvidia, ATI, Matrox ve S3 ün başına.

Bu yeni bir dönemin önünü açabilir. Hadi hayırlısı. :-]

Görüşler

0
simor
Ne güzel, alâ...

Özgür yazılımdan sonra.. Özgür donanım...

Uzman olmayan meraklıların donanımlarını kızartıp yenisini alması için muhteşem ticari bir açılım olmuş. Nasılsa, bu yazılımın hiç bir garantisi yoktur deyip basacak lisansı. Otalık şenleniyor :))

Şaka bir yana bence çok güzel bir haber. Malum ekran kartlarını **adra ya çevirmeye yırtınan oc'cu arkadaşların hazır programlar ile değilde, direk sürücüleri revize ederek bunu yapacakları ve orgazma ulaşacakları bir zaman gelecek demekki.

Karşı olduğumu sanmayın. Önce kötüyü düşünmek gibi kötü bir huyum var ne yapayım :)

Bence donanım özelleştirilebilirliği açısından harika bir durum oluşacak. Bir çok kişi, basit anlamda mesela anakart bileşenleri için; yau okadar para verdik kullanalım, niye kullanmadığımız özellikleri kapatıyoruz veya stabilitesini bozuyoruz diyebilir ve nasılsa farklı seviyelerdeki yazılımlar onu istediği zaman konfigüre edecek diyecektir. Ama durum bu kadar basit değil tabi. En başından, yazılımdan sonra donanım için de kapalı kapılar ardında neler döndüğünü merak edip yada şehir efsaneleri uydurup yerimize oturmayacağız. Farklı bir açıdan da küçük barebon sistem üretici sektörünün hatırı sayılır şekilde büyüyeceğine inanıyorum.

Tabi bir tehlike olarak standartları düzenleyen konsorsiyomların takip edemeyeceği kadar korkunç karışıklıklar olabilir veya tam tersi daha sağlam altyapıların oluşturulması ve yine özgür yaklaşımın kaçınılmaz sonucu olarak tekellerin manipülasyonlarının önüne geçilir.

Ben yine kullanıcı gözüyle bakıyorum. Fakat sürücü konfigürasyonu yönetimleri GNU/Linux kerneli kadar kolay olacaksa benim gibi insanlarda bu mutluluğa erişecek. Tabi daha alt seviyede olursa da bu yaştan sonra c/c++ öğrenmeye başlamış biri olarak donanımımın çöpe gitmesi pahasına kurcalayacağıma emin olabilirsiniz:).


Tekrar teşekkürler bu güzel haber için
0
darkhunter
Konu açılmışken, bu Ati'nin Allah cezasını versin :( Debian kullananlar için bu kart bir kabus. Böyle büyük bir üretici nasıl bir o kadar büyük bir hatayla sürücüyü binary yapmak yerine rpm yapar ! Bu adamların zekasından cidden şüphe duyuyorum. Sürücü geliştiricileri FPS yoluna kafayı çizmişler galiba. Bir de port problemi var. Misal (K)Ubuntu'nun sorunsuz Ati sürücüleri var. Debian geliştiricileri ne zaman sisteme port ederler bilmem, bayağı uzun süreceğinden şüphem yok ama :)

Umarım SıS'in bu tavrı bütün üreticilere örnek olur.
0
pismikrop
Benim taşınılabilir bilgisayarıma ait sis ekran kartım bulunuyor. Malesef 3D desteği çok kısıtlı linux sürücülerinin. SiS'in bu konuda
adım atmasına en çok sevinenlerden biri benim heralde. Çeken bilir tabi :)
0
nkjsat
Sadece linux mu yararlanıyor bu işten?BSD'lere bir faydası olmayacak mı?
0
nkjsat
"XGI Technology released the source code to X.Org, XFree86.Org, and Kernel.Org" böyle birşey var da onun için sordum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Compaq kabuk değiştiriyor, Intel palazlanıyor

larweda

Efsanevi Alpha mikroişlemci mimarisinin üreticisi Compaq "Big Q", 2004 yılı itibariyle tüm Tru64 Unix, OpenVMS ve NonStop işletim sistemli sunucu ürünlerini Intel Itanium tabanlı olarak sunacağını, 2004 yılına kadar da elindeki Alpha mimari teknolojisini ve işgücünü Intel`e devredeceğini açıkladı. Bu sayede Compaq artık mikroişlemci tasarlamaktan vazgeçip tamamen sunucu ve servis pazarına yönelirken Intel de rakipleri AMD ve Transmeta`ya karşı 64-bitlik Itanium mimarisinin gelişimini hızlandırarak büyük bir avantaj sağlamış oluyor. Öte yandan da yıllardır süregelen Intel - Microsoft evliliğine de yeni bir kuma geliyor. Hem de genç taze bir gelin yerine tecrübeli ve oturaklı bir ortak bu.

Konu hakkında The Inquirer`ın haberi, Compaq ve Intel`in duyuruları.

Power over Ethernet

sundance

Dünya bir taraftan, elektrik hatları üzerinden geniş bant Internet erişimine yaklaşırken. (Bir anlamda ethernet over power) Cisco ve diğer ağ aksamları üreticileri de Power over Ethernet konsepti üzerinde duruyorlar.

Basitçe, elektrikli dişfırçası veya traş makinası gibi araçların RJ-45 soketten elektrik alıp kullanılabilmesi, dolayısıyla ülkeler arasında prizler standart olmasa da RJ-45 uyumlu cihazların kullanılabileceği belirtiliyor. Hatta bu konuda 802.3 AF Standardı bile çıkartılmış.
(Ülkemizdeki standart güç kaynaklarının usbden güç çeken printerları bile kaldıramadığını, evlerin büyük bir çoğunluğunda topraklama bile olmadığını düşünürsek bence bu standart, işgüzar bir kaç sivrizekalının, ethernet üzerinden jenaratör çalıştırmak vs. gibi akla ziyan çabaları ile desteklenip ülkemizin bütün IT altyapısına sebep olabilir, bizi temiz bir on yıl geriye atar.)

Şimdikiler DeVeDe Kulak...

parsifal

9 Firma arasında imzalanan anlaşmaya göre yeni nesil DVD'ler 27 GB bilgi barındırabilecek. Bu da yaklaşık 13 saat film ediyor.
2004 gibi piyasaya çıkması düşünülen DVD'ler mavi lazer teknolojisi kullanacakmış...
Bizde 2008 gibi niyetlenmeye başlarız artık...(Fiyat açısından ;-))
Detaylı bilgi için

En Harbi Kişisel Bilgisayar

parsifal

Bir zamanlar Zihni Sinir vardı. Uçuk uçuk icatlar yapardı.
İşte böyle biri site yaparsa neler olur?
MetkuMods'da arkadaş bilgisayarımda ne gibi değişiklikler yapsamda daha eğlenceli ve verimli bir hale getirsem diye düşünmüş ve uyguladığı fikirleri teker teker şekil ve resimlerle açıklayarak anlatmış.
Matkap, led ve havyayı hazırlayın. Ders başlıyor...

Mac CUBE özel bir makina mı?

anonim

Apple'ın daha doğrusu Steve Jobs'un "Next" zamanında içinde kalan bir diğer ukte ise Cube idi.

Cube bir tasarım harikası olarak lanse edildi. Gerçi halen tasarım konusunda bir firma ile mahkemelikler. Herneyse bir Apple PowerMac Cube aldığınız zaman makinaya herhangi bir kart takamıyorsunuz çünkü yer yok. :)
HDD upgrade'i yapmanız, yani yeni bir HDD takmanız gerektiğinde siz yada ürünü aldığınız Apple bayii bile bu işlemi yapamıyor. Türkiye'deki dağıtıcıda yapamıyor. Yapılır ama yapıldığı an garanti dışı kalıyor. Bu işlem için Cube'un Amerika'ya Apple'a gitmesi gerekiyor. Tabii ki sistemde hardware arıza olduğunda da. :) Almak bir dert almamak bir ukte. :)
inanmazsanız:http://www.apple.com/powermaccube