WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

0
m1a2
Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)
Bu tip pencere-yöneticisi türünde uygulamaların gerçeklenmesinde `Objective-C`nin yeterince esnek olmadığı ve Gnustep`in X window system library ile uyumlu çalışamayabileceği yönünde hâlâ ön yargılar olmakla beraber böyle bir projenin Objective-C ile realize edilmesi için çok sebep olduğunu ve herşeyden önce bu işin eğlenceli olmasının bile tek başına en önemli sebebi oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Öte yandan GNOME ve KDE`yi dışarda tutarak sadece Gnustep`i baz alan Linux dağıtımları da vitrinlerde boy göstermeye başladı. `SimplyGnustep` bunlardan biri. Bu tip bir `gnustep only` dağıtımın neler vaadettiğini görmek istiyorsanız işte `screenshot`lar. Diğeri bir dağıtım da şu.

Gnustep`in gerçekte neler vaadettiğini ise Gnustep üzerinde GORM (Gtk`nın Glade`ine benzer işlevdeki RAD aracı) ile geliştirilen küçük bir uygulamayı adım adım anlatan şu link`e bakarak görebilirsiniz. Bu pratik örnek sizi kesmemiş ve meseleyi daha da .NET`sel bir kavramsal düzeyde kurcalamak istiyorsanız, Gnustep`in üzerinde temellendirildiği `Chip-level` nesne-yönelimli tasarım paradigmasını anlamak üzere şuraya da bakabilirsiniz.

Bilmeyenler için hatırlatalım: Her iki GUI de aynı Openstep/Nextstep kökenine sahip olduğundan Gnustep MacOSX uyumluluğu vaadeden bir proje. Yani Gnustep için geliştirilen bir uygulama (sadece Gnustep-base ve gui library`leri kullanılacak olursa) MacOSX`te de derlenebiliyor.

Eveeet. Araştırmacı gazeteciliğin gereğini yerine getirdikten sonra bu fakir kulunuzun hasbelkader görüşlerine gelince: Windowmaker küçük, güzel ve şirindi. Fakat bu mütevazı kahramanımız dost meclislerinde söylediği türkülerle yetinmeyerek assolist olma yolunda Taksim-Maxim`de sahne almak istiyor. Doğal olarak biz de onun şımarmasından korkuyor ve biraz mesafeli duruyoruz. Yani Gnustep, Gnome gibi `all-in-one`a oynayacak gibi görünüyor ve bu hususda benim türümdeki kelaynakların nasıl konumlanacağını malum. (Öyle değil mi Sundance? ;) Fakat daha alınacak çok yol var. Projenin geleceği hâlâ belirsiz. Gnustep`i çok az kişi tanıyor ve galiba hayatiyetini sürdürmesi her zaman olduğu gibi siz saygıdeğer dinleyicilerin (özellikle sadık WindowMaker kullanıcılarının) beğenisine kalmış. Görelim bakalım.

Görüşler

0
anonim
Bu ilginç bir gelişme. Ben de Linux grafik arabiriminin gelecegini Mac OS X tarafında görenlerdenim. KDE ve Gnome için üzgünüm ama ben onlari çoktan defterden silmiştim zaten :)

IceWM ve jed rulez bu arada ;)
0
m1a2
Bu ne tesadüf, bak sana çok hoşuna gidecek bi ayrıntı söyleyeyim: Alfredo Kojima hangi editörü kullanıyor dersin? Daha önceden bildiğim bu hadiseyi ispat için rasgele bir `Alfredo Kojima jed` googgle`ması yaptım. Tonla sonuçtan herhangi bir tanesini sana linkliyorum. Hatta bununla da yetinmeyip ilgili yeri buraya iktibas ediyorum:

Alfredo K. Kojima The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Bu kıyağımı unutma ;)
0
anonim
Alfred Kojima'nın hangi editörü kullandığını daha önce nerden bildiğini sormayacağım ama gerçekten hoş bir tesadüf. Bu arada verdiğin linkte jed (xjed) Windowmaker'ın authorları arasına yazılmış hatta mail adresi bile var :)


Many thanks to the following people who have contributed
patches, bug fixes and other stuff for Window Maker:
.
.
.
The JED Text Editor
Project maintainer

Alfredo K. Kojima
The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Sanırım kastedilen jed'in yaratıcısı John E. Davis (MIT'den). Burada bir espri var galiba. :)

Teşekkürler..
0
anonim
Tekrar düşündüm de galiba kastedilen gerçekten editörün kendisi. WindowMaker takımıyla aynı editörü kullandığımı bilmiyordum :^)
0
conan
I LALALALALAAAVVVV MAC OSX! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çin de Linux dedi !!!

anonim

/. daki habere göre Sun Microsystems, Çin hükümetiyle, Star Office 7.0'ı da içeren, 50$ lık lisanslar ile satılacak olan Linux masaüstleri için anlaşmış.

Kernel 2.6.10 çıktı

mos

Son "release candidate" sürümü 2.6.10-rc3 'ten pek farklı yanı yokmuş, ama yine de Linux kernelimizin son kararlı sürümü artık 2.6.10

Bu sürüme verilen ad da "woozy numbat" mış.
Zonked Quokka dan iyidir ;-)

Linus da artık fulltime fazlamesaici ;)

sundance

Yaklaşık altı yıldır Transmeta için çalışmakta olan, Linux hareketinin öncüsü Linus Tornvalds, kernel listelerine dün attığı şu mesajla artık Transmeta şirketinden ayrıldığını ve tüm zamanını Linux kernele ayıracağını belirtmiş.

Zaten Transmetanın da çok nazik bir şekilde, kendisine bunca zaman kernel üzerinde çalışması için imkan tanıdığını fakat artık tüm zamanını buna adayabileceğini söylüyor. Hepimize hayırlı olsun diyelim. Kariyer meraklılarına özenle duyrulur :)

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Robert M. Love ile röportaj

raistlinthewiz

tinyminds.org'un kernel hackerlardan Robert M. Love ile yaptığı röportajda, Robert'ın yazmış olduğu preemptive kernel patch hakkında bilgiler bulabilirsiniz. tinyminds.org Robert M. Love röportajı