WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

0
m1a2
Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)
Bu tip pencere-yöneticisi türünde uygulamaların gerçeklenmesinde `Objective-C`nin yeterince esnek olmadığı ve Gnustep`in X window system library ile uyumlu çalışamayabileceği yönünde hâlâ ön yargılar olmakla beraber böyle bir projenin Objective-C ile realize edilmesi için çok sebep olduğunu ve herşeyden önce bu işin eğlenceli olmasının bile tek başına en önemli sebebi oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Öte yandan GNOME ve KDE`yi dışarda tutarak sadece Gnustep`i baz alan Linux dağıtımları da vitrinlerde boy göstermeye başladı. `SimplyGnustep` bunlardan biri. Bu tip bir `gnustep only` dağıtımın neler vaadettiğini görmek istiyorsanız işte `screenshot`lar. Diğeri bir dağıtım da şu.

Gnustep`in gerçekte neler vaadettiğini ise Gnustep üzerinde GORM (Gtk`nın Glade`ine benzer işlevdeki RAD aracı) ile geliştirilen küçük bir uygulamayı adım adım anlatan şu link`e bakarak görebilirsiniz. Bu pratik örnek sizi kesmemiş ve meseleyi daha da .NET`sel bir kavramsal düzeyde kurcalamak istiyorsanız, Gnustep`in üzerinde temellendirildiği `Chip-level` nesne-yönelimli tasarım paradigmasını anlamak üzere şuraya da bakabilirsiniz.

Bilmeyenler için hatırlatalım: Her iki GUI de aynı Openstep/Nextstep kökenine sahip olduğundan Gnustep MacOSX uyumluluğu vaadeden bir proje. Yani Gnustep için geliştirilen bir uygulama (sadece Gnustep-base ve gui library`leri kullanılacak olursa) MacOSX`te de derlenebiliyor.

Eveeet. Araştırmacı gazeteciliğin gereğini yerine getirdikten sonra bu fakir kulunuzun hasbelkader görüşlerine gelince: Windowmaker küçük, güzel ve şirindi. Fakat bu mütevazı kahramanımız dost meclislerinde söylediği türkülerle yetinmeyerek assolist olma yolunda Taksim-Maxim`de sahne almak istiyor. Doğal olarak biz de onun şımarmasından korkuyor ve biraz mesafeli duruyoruz. Yani Gnustep, Gnome gibi `all-in-one`a oynayacak gibi görünüyor ve bu hususda benim türümdeki kelaynakların nasıl konumlanacağını malum. (Öyle değil mi Sundance? ;) Fakat daha alınacak çok yol var. Projenin geleceği hâlâ belirsiz. Gnustep`i çok az kişi tanıyor ve galiba hayatiyetini sürdürmesi her zaman olduğu gibi siz saygıdeğer dinleyicilerin (özellikle sadık WindowMaker kullanıcılarının) beğenisine kalmış. Görelim bakalım.

Görüşler

0
anonim
Bu ilginç bir gelişme. Ben de Linux grafik arabiriminin gelecegini Mac OS X tarafında görenlerdenim. KDE ve Gnome için üzgünüm ama ben onlari çoktan defterden silmiştim zaten :)

IceWM ve jed rulez bu arada ;)
0
m1a2
Bu ne tesadüf, bak sana çok hoşuna gidecek bi ayrıntı söyleyeyim: Alfredo Kojima hangi editörü kullanıyor dersin? Daha önceden bildiğim bu hadiseyi ispat için rasgele bir `Alfredo Kojima jed` googgle`ması yaptım. Tonla sonuçtan herhangi bir tanesini sana linkliyorum. Hatta bununla da yetinmeyip ilgili yeri buraya iktibas ediyorum:

Alfredo K. Kojima The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Bu kıyağımı unutma ;)
0
anonim
Alfred Kojima'nın hangi editörü kullandığını daha önce nerden bildiğini sormayacağım ama gerçekten hoş bir tesadüf. Bu arada verdiğin linkte jed (xjed) Windowmaker'ın authorları arasına yazılmış hatta mail adresi bile var :)


Many thanks to the following people who have contributed
patches, bug fixes and other stuff for Window Maker:
.
.
.
The JED Text Editor
Project maintainer

Alfredo K. Kojima
The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Sanırım kastedilen jed'in yaratıcısı John E. Davis (MIT'den). Burada bir espri var galiba. :)

Teşekkürler..
0
anonim
Tekrar düşündüm de galiba kastedilen gerçekten editörün kendisi. WindowMaker takımıyla aynı editörü kullandığımı bilmiyordum :^)
0
conan
I LALALALALAAAVVVV MAC OSX! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tarihi bir gün!

sundance

Dün (22 Mart 2004 günü), Türkiye´nin önde gelen gazetelerinden Milliyet´te tam sayfa Linux International´ın ilanı yayınlandı.

MS´a yakınlığı ile bilinen Doğan Grubu´nun önde gelen gazetesi olan Milliyet´te yayınlanan bu ilanda ´Linux ve Açık Yazılımlar´ kullanımının neden daha güvenilir, daha geliştirmeye açık ve daha ucuz olduğu anlatılıyor. Dahası, ´Siz isterseniz bunu devrim diye adlandırın, biz basitçe özgürlük diyoruz´ ibaresi geçiyordu. İlanı veren ise Linux International adına http://www.acikyazilim-turkiye.org

Çerçeveletip duvrarıma asmayı düşünüyorum, sanırım taşlar yerinden oynuyor.

HEV Özel Kemerköy Okulları Linux Eğitimleri 6 Nisanda Başlıyor!

anonim

HEV Özel Kemerköy Okulları bünyesinde verilmekte olan SuSE Linux Eğitimleri hakkında bilgi içermektedir.

Eğitimlere temel eğitim programı olan Sistem Yönetimi I ile başlıyoruz:

Programın Başlama Tarihi : 6 Nisan 2002
Programın Süresi : 24 saat
Konum : HEV Özel Kemerköy Okulları PC laboratuarı

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html