WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

0
m1a2
Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)
Bu tip pencere-yöneticisi türünde uygulamaların gerçeklenmesinde `Objective-C`nin yeterince esnek olmadığı ve Gnustep`in X window system library ile uyumlu çalışamayabileceği yönünde hâlâ ön yargılar olmakla beraber böyle bir projenin Objective-C ile realize edilmesi için çok sebep olduğunu ve herşeyden önce bu işin eğlenceli olmasının bile tek başına en önemli sebebi oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Öte yandan GNOME ve KDE`yi dışarda tutarak sadece Gnustep`i baz alan Linux dağıtımları da vitrinlerde boy göstermeye başladı. `SimplyGnustep` bunlardan biri. Bu tip bir `gnustep only` dağıtımın neler vaadettiğini görmek istiyorsanız işte `screenshot`lar. Diğeri bir dağıtım da şu.

Gnustep`in gerçekte neler vaadettiğini ise Gnustep üzerinde GORM (Gtk`nın Glade`ine benzer işlevdeki RAD aracı) ile geliştirilen küçük bir uygulamayı adım adım anlatan şu link`e bakarak görebilirsiniz. Bu pratik örnek sizi kesmemiş ve meseleyi daha da .NET`sel bir kavramsal düzeyde kurcalamak istiyorsanız, Gnustep`in üzerinde temellendirildiği `Chip-level` nesne-yönelimli tasarım paradigmasını anlamak üzere şuraya da bakabilirsiniz.

Bilmeyenler için hatırlatalım: Her iki GUI de aynı Openstep/Nextstep kökenine sahip olduğundan Gnustep MacOSX uyumluluğu vaadeden bir proje. Yani Gnustep için geliştirilen bir uygulama (sadece Gnustep-base ve gui library`leri kullanılacak olursa) MacOSX`te de derlenebiliyor.

Eveeet. Araştırmacı gazeteciliğin gereğini yerine getirdikten sonra bu fakir kulunuzun hasbelkader görüşlerine gelince: Windowmaker küçük, güzel ve şirindi. Fakat bu mütevazı kahramanımız dost meclislerinde söylediği türkülerle yetinmeyerek assolist olma yolunda Taksim-Maxim`de sahne almak istiyor. Doğal olarak biz de onun şımarmasından korkuyor ve biraz mesafeli duruyoruz. Yani Gnustep, Gnome gibi `all-in-one`a oynayacak gibi görünüyor ve bu hususda benim türümdeki kelaynakların nasıl konumlanacağını malum. (Öyle değil mi Sundance? ;) Fakat daha alınacak çok yol var. Projenin geleceği hâlâ belirsiz. Gnustep`i çok az kişi tanıyor ve galiba hayatiyetini sürdürmesi her zaman olduğu gibi siz saygıdeğer dinleyicilerin (özellikle sadık WindowMaker kullanıcılarının) beğenisine kalmış. Görelim bakalım.

Görüşler

0
anonim
Bu ilginç bir gelişme. Ben de Linux grafik arabiriminin gelecegini Mac OS X tarafında görenlerdenim. KDE ve Gnome için üzgünüm ama ben onlari çoktan defterden silmiştim zaten :)

IceWM ve jed rulez bu arada ;)
0
m1a2
Bu ne tesadüf, bak sana çok hoşuna gidecek bi ayrıntı söyleyeyim: Alfredo Kojima hangi editörü kullanıyor dersin? Daha önceden bildiğim bu hadiseyi ispat için rasgele bir `Alfredo Kojima jed` googgle`ması yaptım. Tonla sonuçtan herhangi bir tanesini sana linkliyorum. Hatta bununla da yetinmeyip ilgili yeri buraya iktibas ediyorum:

Alfredo K. Kojima The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Bu kıyağımı unutma ;)
0
anonim
Alfred Kojima'nın hangi editörü kullandığını daha önce nerden bildiğini sormayacağım ama gerçekten hoş bir tesadüf. Bu arada verdiğin linkte jed (xjed) Windowmaker'ın authorları arasına yazılmış hatta mail adresi bile var :)


Many thanks to the following people who have contributed
patches, bug fixes and other stuff for Window Maker:
.
.
.
The JED Text Editor
Project maintainer

Alfredo K. Kojima
The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Sanırım kastedilen jed'in yaratıcısı John E. Davis (MIT'den). Burada bir espri var galiba. :)

Teşekkürler..
0
anonim
Tekrar düşündüm de galiba kastedilen gerçekten editörün kendisi. WindowMaker takımıyla aynı editörü kullandığımı bilmiyordum :^)
0
conan
I LALALALALAAAVVVV MAC OSX! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

UMeet 2002, IRC ile online UNIX konferansları

Maverick

İnternetin belki de en popüler ve yine de en az saygı gören servislerinden birisi IRC`nin doğru kullanımına güzel bir örnek izledim bu sabaha karşı. Saat 03:00 - 05:30 arası irc.uninet.edu ağında #linux kanalında "Introduction to handhelds with GNU/Linux" konulu bir sanal konferans vardı. Bir konuşmacı (Francisco J. Reyna) kanalda sunumunu ingilizce yaparken (web üzerindeki slaytlarla destekliyordu), izleyiciler #qc kanalından yorum veya sorularını yönelttiler. Konuşmacı (yazıcı mı demeliyim yoksa :^) sorulara gerçek zamanlı olarak yanıt vermeyi tercih ettiği için gerçek bir konferanstan çok daha etkili olduğunu eklemeliyim (saat dilimi sorununu görmezden gelirsek). Bu akşam Türkiye saati ile 22:00`de son bir toplantı daha var. Bu daha çok "Kernel 2.5" hakkında bir yuvarlak masa toplantısı olacakmış. Katılımcılar: Dave Jones. Suse Linux; Andrew Morton, Digeo Inc.; Rik van Riel, Conectiva; Ralf Bächle, Linux-MIPS.; Robert Love, maintainer of the kernel-preemption patch. Kaçırdığınız toplantıların listesine ve loglara bu adresden ulaşabilirsiniz. Keşke daha önce haberimiz olasaydı :/ Bu akşam tüm Fazlamesaicileri saat 22:00`de irc.uninet.edu #linux kanalına bekliyorum. Görüşmek üzere...

GENTOO Türkçe Belgeler

yilmaz

Kanaatimce en hızlı linux dağıtımı olan Gentoo için Goeksel Togan tarafından hazırlanan belgelere (Başlangıç için Kurulum ve Kullanım rehberi) http://belgeler.gentoo-tr.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Linux yerçekiminden kurtulunca...

conan

/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.

Ama işin daha ilginç olan kısmı ise bu habere onaylayanın verdiği yorumdu. Debian 1997'de çoktan uzaya gitmiş bile! :)

Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

aksoyhasan

Bu söz, GNU projesini desteklemek üzere 1985 yılında kurulan Free Software Foundation [Özgür Yazılım Vakfı] kurucusu Richard Stallman tarafından söylenmiş. PCWorld'ün Avusturya sitesinin gerçekleştirdiği röportajda oldukça ilginç konulara değinen Stallman, "Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

Kaynak: http://www.bildirgec.org/

Yılın Penguenleri Ödülleri için aday gösterme süreci başladı

dfisek

Linux Kullanıcılari Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödulleri'ni veriyor. Geçen yıl olduğu gibi 6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyeleri tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek. [ Ayrıntılı Bilgi ]
Editörün notu: Şimdiden güzide editörümüz Emre "FZ" Sevinç, En Çalışkan Penguen, Fazlamesai.net televizyon programı da En İyi Basılı/Görsel İçerik Çalışması kategorilerinde aday gösterilmişler.