WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

0
m1a2
Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)
Bu tip pencere-yöneticisi türünde uygulamaların gerçeklenmesinde `Objective-C`nin yeterince esnek olmadığı ve Gnustep`in X window system library ile uyumlu çalışamayabileceği yönünde hâlâ ön yargılar olmakla beraber böyle bir projenin Objective-C ile realize edilmesi için çok sebep olduğunu ve herşeyden önce bu işin eğlenceli olmasının bile tek başına en önemli sebebi oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Öte yandan GNOME ve KDE`yi dışarda tutarak sadece Gnustep`i baz alan Linux dağıtımları da vitrinlerde boy göstermeye başladı. `SimplyGnustep` bunlardan biri. Bu tip bir `gnustep only` dağıtımın neler vaadettiğini görmek istiyorsanız işte `screenshot`lar. Diğeri bir dağıtım da şu.

Gnustep`in gerçekte neler vaadettiğini ise Gnustep üzerinde GORM (Gtk`nın Glade`ine benzer işlevdeki RAD aracı) ile geliştirilen küçük bir uygulamayı adım adım anlatan şu link`e bakarak görebilirsiniz. Bu pratik örnek sizi kesmemiş ve meseleyi daha da .NET`sel bir kavramsal düzeyde kurcalamak istiyorsanız, Gnustep`in üzerinde temellendirildiği `Chip-level` nesne-yönelimli tasarım paradigmasını anlamak üzere şuraya da bakabilirsiniz.

Bilmeyenler için hatırlatalım: Her iki GUI de aynı Openstep/Nextstep kökenine sahip olduğundan Gnustep MacOSX uyumluluğu vaadeden bir proje. Yani Gnustep için geliştirilen bir uygulama (sadece Gnustep-base ve gui library`leri kullanılacak olursa) MacOSX`te de derlenebiliyor.

Eveeet. Araştırmacı gazeteciliğin gereğini yerine getirdikten sonra bu fakir kulunuzun hasbelkader görüşlerine gelince: Windowmaker küçük, güzel ve şirindi. Fakat bu mütevazı kahramanımız dost meclislerinde söylediği türkülerle yetinmeyerek assolist olma yolunda Taksim-Maxim`de sahne almak istiyor. Doğal olarak biz de onun şımarmasından korkuyor ve biraz mesafeli duruyoruz. Yani Gnustep, Gnome gibi `all-in-one`a oynayacak gibi görünüyor ve bu hususda benim türümdeki kelaynakların nasıl konumlanacağını malum. (Öyle değil mi Sundance? ;) Fakat daha alınacak çok yol var. Projenin geleceği hâlâ belirsiz. Gnustep`i çok az kişi tanıyor ve galiba hayatiyetini sürdürmesi her zaman olduğu gibi siz saygıdeğer dinleyicilerin (özellikle sadık WindowMaker kullanıcılarının) beğenisine kalmış. Görelim bakalım.

Görüşler

0
anonim
Bu ilginç bir gelişme. Ben de Linux grafik arabiriminin gelecegini Mac OS X tarafında görenlerdenim. KDE ve Gnome için üzgünüm ama ben onlari çoktan defterden silmiştim zaten :)

IceWM ve jed rulez bu arada ;)
0
m1a2
Bu ne tesadüf, bak sana çok hoşuna gidecek bi ayrıntı söyleyeyim: Alfredo Kojima hangi editörü kullanıyor dersin? Daha önceden bildiğim bu hadiseyi ispat için rasgele bir `Alfredo Kojima jed` googgle`ması yaptım. Tonla sonuçtan herhangi bir tanesini sana linkliyorum. Hatta bununla da yetinmeyip ilgili yeri buraya iktibas ediyorum:

Alfredo K. Kojima The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Bu kıyağımı unutma ;)
0
anonim
Alfred Kojima'nın hangi editörü kullandığını daha önce nerden bildiğini sormayacağım ama gerçekten hoş bir tesadüf. Bu arada verdiğin linkte jed (xjed) Windowmaker'ın authorları arasına yazılmış hatta mail adresi bile var :)


Many thanks to the following people who have contributed
patches, bug fixes and other stuff for Window Maker:
.
.
.
The JED Text Editor
Project maintainer

Alfredo K. Kojima
The guy who types random keys to feed JED with the necessary entropy

Sanırım kastedilen jed'in yaratıcısı John E. Davis (MIT'den). Burada bir espri var galiba. :)

Teşekkürler..
0
anonim
Tekrar düşündüm de galiba kastedilen gerçekten editörün kendisi. WindowMaker takımıyla aynı editörü kullandığımı bilmiyordum :^)
0
conan
I LALALALALAAAVVVV MAC OSX! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Arch Linux 0.5 İncelemesi

anonim

Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.

Linux34 yeni kurumsal kimliği ile hizmetinizde

sundance

Özellikle dialup kullanıcılarını, hemen her türlü Linux dağıtımına minimum fiyatlara eriştirmeye çalışan Linux34.com bundan böyle dağıtımları müşterilerine kaliteli bir kutu içinde gün geçtikçe detaylanan dökümanları ile yine en kısa zamanda, en güncel halleriyle sunacaktır.

T-shirt, Sweatshirt, şapka ve diğer Linux ürünleri ve dağıtımları için mutlaka ziyaret edin. Kimbilir belki bir gün bizim de bir ThinkGeek'imiz olur ;)

Not: Bu bir reklam değil, GNU/Linux camiasına bir şeyler katmaya çalışan bir arkadaşımızın çabalarını elimizden geldiğince desteklemeye gayretimizdir.

Mandriva Linux 2007 Beta

alperfm

Eski versiyonlarıyla herkesin (özellikle de benim) bilinçaltına hatalarla dolu linux sürümü olarak yerleşen mandriva (eskiden mandrake idi), artık o kanıyı silmiş gibi. Yeni sürümü Mandriva Linux 2007 nin ise betası çıkmış durumda.

Mandriva 2007 deki yeniliklere bakacak olursak:

>3D masaüstü desteği, drak3d ile konfigüre edebilme,
>Gnome 2.16,
>Kernel 2.6.17,
>Yeni 'Ia Ora' Mandriva teması,
>VPN konfigüre aracı; drakvpn...

SUSE LINUX Professional 9.3 Çıktı

darkhunter

SUSE Linux Professional 9.3 nihayet sevenleriyle buluştu. SUSE'nin internet sitesinden, bu günden itibaren box sürüm siparişi vermek mümkün. Avrupadaki çeşitli merkezlerden de, SUSE'yi temin edebilirsiniz.

Linuz balığı. Linux´cular bu tam size göre...

BatoR

Şöyle düşünün : Arabanız var, sakin sakin yol alıyorsunuz, yoldan geçenler arabanıza bakıyor; hayranlık, şaşkınlık... Dahası mı?
www.thinkgeek.com :O)