Vector Linux 2.5 Beta hazır...

0
m1a2
"Well boys and girls the long awaited Vector Linux 2.5 release is just around the corner."
Vector Linux`un beta sürümü böyle duyuruldu.

Final sürüm 2-3 hafta sonra hazır olacak. Bilmeyenler veya bakmaya üşenenler için tanıtalım...
Vector Linux tam kurulumda -versiyon 1.8 itibarıyla- sadece 250 MB yer kaplayan, sistem kaynaklarını fazla zorlamayan (16 MB bellek minimum) Slackware tabanlı, hafif ve neşeli bir Linux distro`su oluyor. Doğrudan net`ten indirebileceğiniz 90 MB civarı bir `veclinux.bz2`in yanısıra ISO`su da temin edilebilir.
CD versiyonda KDE ve GNOME azmanları seçenek olarak sunulmakla beraber ön tanımlı pakette XFCE ve ICEWM pencere yöneticileriyle beraber geliyor --Blackbox veya WindowMaker`u niye seçmemişler, onu bilemiycem :(
386 ve Pentium sınıfı işlemciler için iki farklı binary mevcut. `2.5` ile gelen yeniliklere fazla değinilmemiş, fakat `one shot download` yaklaşımını destekleyici bir paket düzenlemesine gidilmiş ve bence çok iyi de olmuş. Geliştiriciler için networking + console, XFree-3.3.6 GUI ve XFree-4.2 GUI olmak üzere 3 tip sürümden bahsediliyor haberde. Hadi bakalım emektar makinalarınızı sevindirin, `Fazlamesai Linux` çıkıncaya kadar idareten ;)

Görüşler

0
conan
FazlaMesai Linux`teki son durum nedir? Herhangi bir calisma var mi?
0
sundance
Valla ben uzun süredir 2.0 kullanıyorum, canavar gibi çalışıyor Blackbox`la. 2.5`i de diğer makinama indirdim ama ET4000 ISA grafik kartımı konfigüre edemediğimden X`siz çalışıyorum.

2.x serisi 1.8`den açık ara farklı. Dört dörtlük demek abartmak olmaz herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Ice WM gayet hizli stabil ve kullanisli ustelik dusuk profilli bir pencere yoneticisi denemeyenlere tavsiye ederim. En basitinden su basit dnemeyi yapabilirsiniz: Genelde zaten sistemde (Slackware, Mandrake?) yuklu olarak gelir. Gnome preferences altindan window manager bolumune gelin. Standart olarak Sawfish secilidir. Onun yerine (Yuklu ise) Ice WM'yi secin ve try'a basin. Menuleri tiklarken pencereleri tasirken falan Gnome'un rahatsiz edici yavasliginin kayboldugunu gozlerinizle gorebilirisiniz. Ustelik ekranin altindaki Gnome'un cubugunu sola oka basarak gizlerseniz Ice'in menusune ulasabilir ve pencere gorunumunu etkileyecek keyfinize gore bir tema secebilirsiniz. Denemeniz tavsiye olunur. Iyi gunler..
0
sundance
Valla bir buçuk ay kadar IceWM kullandım, gerçekten fena değil, fakat çok Windos vari :) Blackbox çok daha iyi, yeni denemeye başladığım Fluxbox çok çok daha iyi. Memory footprint olarak da ICEWmin bile dörtte beşte biri kadar yer tutuyor. Blackbox`ın strip edilmiş binarysi 40K civarında.
0
anonim
Elbette minimalizm konusunda BB ile yarisamaz. Fakat Ice in artilari var. Mesela hem Gnome hem de KDE destegi var. Ayrica windows variligi bazi yonlerden avantajli. Mesela bizim bolumun bilgisayar Lab'inda Linux'a gecseydik bu yuzden Ice i sececektim pencere yoneticisi olarak (hafiza yetersizligi yuzunden KDE veya Gnome olasilik disiydi). Yine de benim pencere yoneticisi secimim de Ice degil. Fakat tanimak bilmek lazim cunku bunu hakediyor. Ayrica yine bu Windows variligi eminim bazilarinin hosuna da gidecektir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yılın Penguenleri Ödülleri için aday gösterme süreci başladı

dfisek

Linux Kullanıcılari Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödulleri'ni veriyor. Geçen yıl olduğu gibi 6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyeleri tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek. [ Ayrıntılı Bilgi ]
Editörün notu: Şimdiden güzide editörümüz Emre "FZ" Sevinç, En Çalışkan Penguen, Fazlamesai.net televizyon programı da En İyi Basılı/Görsel İçerik Çalışması kategorilerinde aday gösterilmişler.

Haberci Güvercinler Üzerinden IP Erişimi

anonim

Olay 2001 yılında geçiyor ama yeni haberim oldu. 1 Nisan 1990'da yayınlanan haberci güvercinler üzerinden IP erişim RFC belgesi (Carrier Piegon Internet, CPIP) temel alınarak Linux üzerinde gerçekleştirilmiş. Ortalama ping süreleri başlangıç için ümit verici :)

Oracle Kendi Linux Dağıtımını İstiyor

maeqlin

Oracle CEO'su Larry Ellison, Financial Times'a yaptığı açıklamaya göre piyasaya hakim iki GNU/Linux distrosundan birini satın almak istediklerini belirtmiş.

Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası...

Mandrake 8.0 PPC çıktı

anonim

Linux çekirdeği kullanan işletim sistemlerinden biri olan Mandrake 8.0`in PowerPC versiyonu çıktı. Mandrake 8.0 PPC G3`ler için optimize edilmiş ve G4`lerde de gayet yüksek bir performans gösteriyor. Beraberinde Kde 2.2, Gnome 1.4, XFree86 4.0.3 ve XPMac ile gelen Mandrake, "Mac On Linux" uygulaması sayesinde Macintosh programlarını Linux üzerinde çalıştırabilmeyi de başarıyor. Ayrıntılı bilgi, satın almak ya da indirmek için: http://www.linux-mandrake.com/en/ppc.php3