Vector Linux 2.5 Beta hazır...

0
m1a2
"Well boys and girls the long awaited Vector Linux 2.5 release is just around the corner."
Vector Linux`un beta sürümü böyle duyuruldu.

Final sürüm 2-3 hafta sonra hazır olacak. Bilmeyenler veya bakmaya üşenenler için tanıtalım...
Vector Linux tam kurulumda -versiyon 1.8 itibarıyla- sadece 250 MB yer kaplayan, sistem kaynaklarını fazla zorlamayan (16 MB bellek minimum) Slackware tabanlı, hafif ve neşeli bir Linux distro`su oluyor. Doğrudan net`ten indirebileceğiniz 90 MB civarı bir `veclinux.bz2`in yanısıra ISO`su da temin edilebilir.
CD versiyonda KDE ve GNOME azmanları seçenek olarak sunulmakla beraber ön tanımlı pakette XFCE ve ICEWM pencere yöneticileriyle beraber geliyor --Blackbox veya WindowMaker`u niye seçmemişler, onu bilemiycem :(
386 ve Pentium sınıfı işlemciler için iki farklı binary mevcut. `2.5` ile gelen yeniliklere fazla değinilmemiş, fakat `one shot download` yaklaşımını destekleyici bir paket düzenlemesine gidilmiş ve bence çok iyi de olmuş. Geliştiriciler için networking + console, XFree-3.3.6 GUI ve XFree-4.2 GUI olmak üzere 3 tip sürümden bahsediliyor haberde. Hadi bakalım emektar makinalarınızı sevindirin, `Fazlamesai Linux` çıkıncaya kadar idareten ;)

Görüşler

0
conan
FazlaMesai Linux`teki son durum nedir? Herhangi bir calisma var mi?
0
sundance
Valla ben uzun süredir 2.0 kullanıyorum, canavar gibi çalışıyor Blackbox`la. 2.5`i de diğer makinama indirdim ama ET4000 ISA grafik kartımı konfigüre edemediğimden X`siz çalışıyorum.

2.x serisi 1.8`den açık ara farklı. Dört dörtlük demek abartmak olmaz herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Ice WM gayet hizli stabil ve kullanisli ustelik dusuk profilli bir pencere yoneticisi denemeyenlere tavsiye ederim. En basitinden su basit dnemeyi yapabilirsiniz: Genelde zaten sistemde (Slackware, Mandrake?) yuklu olarak gelir. Gnome preferences altindan window manager bolumune gelin. Standart olarak Sawfish secilidir. Onun yerine (Yuklu ise) Ice WM'yi secin ve try'a basin. Menuleri tiklarken pencereleri tasirken falan Gnome'un rahatsiz edici yavasliginin kayboldugunu gozlerinizle gorebilirisiniz. Ustelik ekranin altindaki Gnome'un cubugunu sola oka basarak gizlerseniz Ice'in menusune ulasabilir ve pencere gorunumunu etkileyecek keyfinize gore bir tema secebilirsiniz. Denemeniz tavsiye olunur. Iyi gunler..
0
sundance
Valla bir buçuk ay kadar IceWM kullandım, gerçekten fena değil, fakat çok Windos vari :) Blackbox çok daha iyi, yeni denemeye başladığım Fluxbox çok çok daha iyi. Memory footprint olarak da ICEWmin bile dörtte beşte biri kadar yer tutuyor. Blackbox`ın strip edilmiş binarysi 40K civarında.
0
anonim
Elbette minimalizm konusunda BB ile yarisamaz. Fakat Ice in artilari var. Mesela hem Gnome hem de KDE destegi var. Ayrica windows variligi bazi yonlerden avantajli. Mesela bizim bolumun bilgisayar Lab'inda Linux'a gecseydik bu yuzden Ice i sececektim pencere yoneticisi olarak (hafiza yetersizligi yuzunden KDE veya Gnome olasilik disiydi). Yine de benim pencere yoneticisi secimim de Ice degil. Fakat tanimak bilmek lazim cunku bunu hakediyor. Ayrica yine bu Windows variligi eminim bazilarinin hosuna da gidecektir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/

Linux34 yeni kurumsal kimliği ile hizmetinizde

sundance

Özellikle dialup kullanıcılarını, hemen her türlü Linux dağıtımına minimum fiyatlara eriştirmeye çalışan Linux34.com bundan böyle dağıtımları müşterilerine kaliteli bir kutu içinde gün geçtikçe detaylanan dökümanları ile yine en kısa zamanda, en güncel halleriyle sunacaktır.

T-shirt, Sweatshirt, şapka ve diğer Linux ürünleri ve dağıtımları için mutlaka ziyaret edin. Kimbilir belki bir gün bizim de bir ThinkGeek'imiz olur ;)

Not: Bu bir reklam değil, GNU/Linux camiasına bir şeyler katmaya çalışan bir arkadaşımızın çabalarını elimizden geldiğince desteklemeye gayretimizdir.

Yardım Çağrısı: Türkçe Gentoo Forumu Açalım

anonim

Fazlamesai.net camiasına: Gentoo Linux forumlarında Türkçe başlık açmayı düşünüyoruz. Gentoo Linux kullanan arkadaşların Gentoo Forums adresindeki "other languages" başlığı altındaki forumda bulunan "Gentoo Forums'da Turkce Bolum Acilsin mi?" forum oylamasına iştirak etmelerini bekliyoruz. Bu şekilde eğer oy sayısı 50nin üzerine çıkarsa Türkçe başlık açabileceğiz.

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı?

FZ

mp3.com ile köşeyi dönen ve ardından masaüstü GNU/Linux dağıtımı işine giren ve Linspire isimli bir GNU/Linux dağıtımı satmaya başlayan Michael Robertson, ülkelerin ulusal dağıtımlarını geliştirmelerinin pek de mantıklı ve anlamlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Robertson'a göre bu durum yıllar önce ülkelerin kendi ulusal havayollarına sahip olmaya çalışmalarına ve sonra da o havayolları şirketlerinin zarar etmesine benziyor. Robertson, ciddi bir masaüstü dağıtım geliştirip kitlelere sunmanın büyük bir ekip gerektirdiğini ve bundan daha önemlisi çok hızlı, kıvrak ve piyasa koşullarına göre hareket edilmesinin önemli olduğunu, bunu da ancak özel sektörün becerebileceğini, devlet kurumlarının bu tür bir alanda yeterince çevik ve öngörülü hareket edemeyeceğini belirtiyor. Yazar, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin ulusal dağıtım geliştirme çabalarının arzu edilen noktaya varamayacağını belirtiyor.

Kaynak: http://emresokullu.blogspot.com

Microsoft Windows: Insecure by Design

DJENGIN

Washington Post´ta yayınlanan “Microsoft Windows: Insecure by Design” başlıklı makalesinde Pegoraro, alternatif işletim sistemleri Mac OS X ve Linux’un daha korumalı olduğunu belirtirken Microsoft firmasının virüs koruma stratejilerini eleştiriyor. Kısa bir süre önce dünya çapında milyonlarca kullanıcı So.Big virüsü saldırısını yaşadı. E-posta kutuları şişerken internet trafiği yavaşladı, anonim e-postalar kutuları doldurdu.