Türk Telekom Sitesi ve Win2003 Server

0
anonim
13 Haziran Cuma günü web sunucularına gizlice girilen Turk Ttelekom web sitesinin hangi işletim sistemi ve web sunucu yazılımını kullandığını merak edip ufak bir araştırma yaptım. Sanırım oralarda birileri bir hayli hayalperest, aşırı iyimser vs.

Netcraft.com sitesindeki "What's that site running?"e Türk Telekom´un kullandığı işletim sistemi ve web sunucusunu öğrenmek için girdiğimde en son yapılan örnekleme göre 10-13 Haziran arası bir tarihte Windows 2003 platforumuna bir geciş yaşandığını ve haliyle IIS 6.0´a terfi edilmiş olduğunu gördüm.
Şimdi ise merak ettiğim bir şey var: Birincisi Telekom nasıl bir zihniyetle yeni çıkmış bir web sunucuyu ve tabii ki onun çalışmak zorunda olduğu bir sunucu sürümüne tüm web sunucularını aktarabiliyor? Bu geçiş kararını veren kişiler ya gecmiste yaşanmış (bkz. Win2000 Server ve IIS 5.0´ın çıktığı ilk günler kepazeliği) hataları unutacak kadar balık beyinli ya da hepsinden öte umursamaz. Tüme varmak gerekirse hemen hemen 1 aydır Türkiye´yi internetsiz bırakan zihniyetle aynı zihniyet bu... Fizibilite gibi ön incelemelerin en temelini dahi yapmaktan aciz, 1 gün sonrasını bile düşünnmekten çekinen yıllardır bu ülkenin yerinde saymasına yol açan "devlet memuru" sterotipinin en başarılı örneklerini içeren bu beladan en yakın zamanda kurtulmamızı dilemekten başka bir şansımız olmaması da caresizliğimizin yegane göstergesi.

Görüşler

0
mysterious
$$$$ Para para para $$$$
Kesinlikle bu işin içinde de birilerinin cebine yüklü miktarda para girmesi için yapılmış olaylar dolaplar vardır. Artık başka birşey düşünemiyorum. Ülkem topraklarında yaşayan ülkenin iyiliğini ileri gitmesini istemeyen kişilerle dolup taşıyor. Bu zihniyet değişim gösterecekmi? (umut yokki düzelsin) Biz zaten üzerimize düşen görevi yapmaya çalışan insanlarız. (içinde umut taşıyanlar)
Olay yarın öbür gün yapılan yalnışlıklar sonucu kafalarını duvarlara vurup (vururlarmı oda belli değil) keşke deme meselesi. Geleceği göremeyip pişman olma meselesi. Biz hep serzenişte bulunuyoruz ama ne faydaa.... ne faydaa.... (nato kafa nato mermer)
0
cayfer
Birilerinin cebine para girmesi koınusunda hakli olabilirsiniz elbette ama yanlış karar vermek için ille de işin içinde haksız kazanç olması gerekmiyor. Bir zamanlar IBM için "hiç kimse bilgisayarların IBM'den alınması kararını verdiği için işinden olmaz" diye bir laf vardı. Doğruydu da... Bilgisayar satın almanın işin ancak yüzde beşi olduğu bilinmediği zamanlarda sistemi satın aldıktan sonra işler düzene girmeyince hesap vermesi istenenler "Ne yapsaydım, en iyisini satın aldım, gene olmadı" deme hakkına sahip olurdur. Şimdi aynı şeyler Micros~1 için söz konusu. Win2003 çökerse ya da kırılırsa, yanıtı hazır. LINUX, SOLARIS, BSD, QNX çökerse ya da kırılırsa seyredin gümbürtüyü. "Üç kuruş tasarruf yapacam diye ne işler açtın başımıza" diye garibanı yerler. Bu işler maalesef dünyanın heryerinde böyle.

İçinde bulunduğumuz yıllarda Micros~1 un öyle bir imajı var ki, ne devlet dairesinde, ne de özel sektörde Win2003 satmak için kimseyi satın almanız gerekmiyor. Marka ve reklam sloganları kendini çok iyi satıyor.

Çökmeleri, çakılmaları, güvenlik gediklerini kader sanıyorlar. Basındaki her virus haberi "dünyadaki bilgisayarları tehdit eden..." diye başlıyor.

Zamanla geçer umarım....



0
sametc
internet i somurenlerden ne beklenirki TT= microsoft gibi geliyor bana :))
0
o_ozardic
www.microsoft.com sitesi 10 Eylul 2002'den beri Win2K3 Server + IIS 6.0 kullanıyo gözüküyor. yani o kadar da yeni değil. Adamlar kendileri güvenmeseler herhalde kendi sitelerini de "yeni çıkmış" sunucuya teslim etmezler, prestijleri riske atılmayacak kadar değerli çünkü.

Micros~1'u ve onu sevenleri oldugu gibi kabul eden bir FM'ci ;)
0
Challenger
Haklısın neden prestijlerini riske atsınlar ki? Hotmail' i satın alıp da sistemleri Windows NT' ye teslim edinceki rezillikleri yeter de artar bile.

Hotmail ve MSN' nin zırt pırt Windows 2000' nin göçmesi ile servis veremediğinde yeteri kadar rezil oluyorlar zaten.
0
junkie
Ne kadar dogru biLmiyorum ama bu sefer Micros~1 daha ciddi testLer iLe piyasaya surecekmi$ yazILImLarInI. Biraz da rekLam ve "bak bu adamLar da benim yazILImLarImI kuLLanIyor." diyebiLmek icin her uLkedeki "buyuk ve guveniLir" kurumLarI kendi test merkezLerine cevirmi$Ler. MeseLa Ganati BankasI'nIn Exchange Server'LarInI Yenisinin Beta'LarI iLe degi$tirdigini duydum. Benzer $ekiLde bir cok firma varmI$ bu Beta'LarI kuLLanan.

Veee bu hikayenin "sIcak nokta"'sIna geLirsek, Micros~1'da her gordugu kaLabaLIga, bu firmaLardan ve kendi yazILImLarInIn ne kadara stabiL(!) oLdugundan soz edip durmaktaymI$.

SanIrIm Turk TeLekom'da bu "pazarLamacILar"'In LafIna uydu. "PazarLamacI" diyorum, zira 3 kuru$ teknik biLgisi oLan bir insan, o durumda, o i$Letim sistemini, o i$ icin kuLLanmaz. YanLI$ anLa$ILmak da istemem. Burada Turk TeLekom BiLi$imciLerini de togmet aLtInda bIrakmak istemem. Ben, onLarIn emir kuLu oLdukLarInI du$unup rahatLatIyorum kendimi. SanIrIm boyLe du$unuyor oLmam onLarI yada onLarI savunacakLarI da rahatLatIr ;)

Yoksa Turk Telekom boyLe bir hata yapar mI arkada$Lar.

Bu bana bizzat ya$adIgIm bir oLayI anImsattI. Bir devLet kuruLu$unda vergi odemekteyim. Bir tarafta ise birkac biLgisayar koyuLmu$ ve "verginizi online odeyin" diye afi$Ler, tanItImLar... BeLLi ki, online vergi odeme sistemini oradakiLEre tanItmak, hayatInda boyLe bir$ey gormemi$ mukeLLefLeri bu imkan iLe tanI$tIrmak niyetindeLer. IcImden "bravo" dedim. Ben i$LemLerimi tamamLamama yakIn bunu farkettigim icin vergimi vezneden odedim. Sonra kuruLmu$ standIn yanIna gittim.

Her$ey mukemmeL gorunuyordu. Ba$Inda teknik biLgisi buLunan bir arkada$ vardI. Sordugunuz soruLara cevap aLabiLiyordunuz. Sistem i$Ler gorunuyordu. Fakat, bir$ey dikkatimi cekti... Sistem kredi kartI numaraLarInI SSL oLmadan gonderiyordu (Belki haLen boyLe). "BakIn" dedim. "Bu cok tehLikeLi. Zira kredi kartIm aradaki bagLantIyI dinLeyen herhangi biri tarafIndan ogreniLebiLir".. ALdIgIm cevap beni oradan kacIrmaya yetti. "BurasI bir devlet kurumu beyfendi." dedi o teknik arkada$. "Burada bu tip $eyLer oLmaz."

OrasI da koca Turk TeLekom arkada$Lar. DevLet kurumu. Orada oyLe $eyLer oLmaz! Gozunuzu seveyim, devLet caLI$anI hic hata yapar mI? YaptIgI goruLmu$ mu?

Vah benim dogmamI$ cocukLarIma...
0
robertosmix
Microsoft'u geliştirenler kimler? Memurlar. İyi bir üniversiteyi bitirmiş, her ay 3000$ maaş alan çocukları, karısı ve güzel bir evi olan bir grup insan. Şimdi bu adamlar güzel bir ürün çıkarsalarda maaşlarını alacaklar çıkarmasalarda alacaklar. Para çok zaten. Peki TT'deki adamlar kim? Aynı memur psikolojisi içinde yaşayan insanlar. "Tabii 2003 daha iyidir, önceki 2000 ya, 2003 büyük ondan daha böyle bir iyi oluyomuş kerim abi..." gibi bir muhabbet sonucu karar vermişlerdir. Ayrıca patronuna bu adam ne diycek??? "Efendim yoğun uğraşlarımız sonucunda son sistem yükledik... orda coştu sistem. Saygılarımla..." Bürokrasiyi ve memurları çok iyi bilirim.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Paranoyaklar için THL

FZ

Güvenlik konusunda hassas bir insan olabilirsiniz. Kullandığınız bilgisayarın klavyesinde bastığınız tuşların bir yazılım ya da donanım tarafından bir yerlere kaydedildiğini düşünüyor olabilirsiniz (key logging). PGP anahtarlarınızın çalınacağından korkuyor olabilirsiniz. Ya da birilerinin TEMPEST yöntemi ile sistemi gözetlediğinden şüpheleniyor olabilirsiniz.

Yani kısaca paranoyak olabilirsiniz ve o zaman Tinfoil Hat Linux ilginizi çekebilir.

Not: Biraz fazla popüler olan bu yazılımın web sitesi eğer sizi hayal kırıklığına uğrattı ise bana küfretmeden önce sistemin yazarının iddia ettiği gibi birkaç hafta bekleyin, olmazsa şikayetlerinizi gene yukarıda bahsi geçen kişiye iletin ;-)

DDoS şirket iflas ettirdi

conan

İngiltere'nin en eski İnternet Servis Sağlayıcılarından CloudNine Communications yaşadığı yoğun Distributed Denial of Service (DDoS) atakları sonucunda geçen hafta şirketi rakibine sattığını açıkladı! Yaşadıkları yoğun ataklar sonucunda müşterilerine hizmet verememekten dolayı gelirleri sürekli olarak düşen şirket en sonunda 2500 müşterisiyle birlikte rakibi ZetNet'e satıldı. Kurucularından Emeric Miszti'nin dediğine göre basit olarak sitelerini bakım nedeniyle çok uzun süreli kapamak zorunda kalmışlar ve sonunda düşünüp taşınıp şirketi ZetNet'e satmaya karar vermişler.

Web Güvenliği E-Dergi

anonim

İlk sayısı Ağustos 2009`da yayımlanan Web Güvenlik Topluluğu (WGT) E-Dergi projesi ile web güvenliği bilincinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Periyodik yayınlanacak dergide, uzmanlar tarafından birbirinden farklı konular kaleme alınırken, web/yazılım güvenliğinde güncel konuların ve teknolojilerin takibinin sağlanması da hedefleniyor.

Oyun mu oynamak istiyorsun?: Auditor Security Collection

darkhunter

Auditor, Knoppix temelli bir live-cd. Buraya kadar her şey normal değil mi? Peki, size bu saatli bombanın içinde neler olduğunu yazana kadar bekleyin :)

fazlamesai'ye soralım: Ev yapımı alarm sistemleri

butch

Çoğumuzun (özellikle İstanbul'da yaşayanların) gerek aylık servis, gerek tek ödemeyle edindiği alarm sistemlerini kullandığını tahmin ediyorum. Tam da doların başını alıp gittiği bu dönemde dövize endeksli sistemler için yaptığımız harcamanın bir AR-GE yatırımı olarak kullanılabileceği düşüncesiyle fazlamesai'ye sormaya karar verdim. Elimizde RaspberryPi, binbir çesit algılayıcı,...