Telnet ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımı

0
honal
Internette kullandığımız her servise ait özelleştirilmiş yazılımlar vardır. Mesela, mail alıp gönderebilmek için pop3 ya da Imap özelliklerini destekleyen bir mail istemcisine(Microsoft Outlook, Mozilla ThunderBird), IRC kanallarında muhabbet edebilmek için bir IRC istemcisine(Mirc, Xchat), FTP yapabilmek için yine bir ftp istemcisine(CuteFTP). Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak yardımımıza mazisi oldukça eski olan telnet uygulaması yetişir. Bu yazıda telnet kullanarak bazı servislerden nasıl yararlanabileceğimizi inceleyeceğiz..
Telnet komutu ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımını anlatan bu yazıya http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/telnet.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
cayfer
Çok yararlı bir dökuman! Telnet ile çeşitli testler gerektiğinde zırt pırt google'a "POP3 protocol details" diye sormaya gerek kalmadı. Elinize sağlık ve teşekkürler.
0
hayalci
Bu tarz duşük seviyeli eylemler için "netcat" de kullanılabilir. Daha fazla imkan tanıyor size, portları da dinleyebiliyorsunuz. Hatta chat bile yapılabilir netcat ile :)

net cat hayalci
0
honal
netcat'in sagladigi imkanlar tabiki telnete gore daha fazladir ama yazinin basinda da belirttigim gibi telnetin her isletim sistemi ile birlikte gelmesi onu daha kullanilabilir kiliyor...
"...Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak... "
0
FZ
Yazıda bahsediliyor mu şimdi hatırlamıyorum ama bir de RFC nedir, ne değildir, protokollerle ilgili bilgi (POP3, SMTP, IRC, vs.) bu RFC belgelerinden sağlıklı şekilde nasıl edinilir filan, bunlara da değinilse güzel olur kanaatindeyim. Böylece insanlar Google ile sağı solu kurcalamak yerine doğrudan işin kaynağına yönelir ve en detaylı, kesin bilgiyi edinmiş olurlar.
0
Hsn
Belgenin adresi değişti mi?
Ulaşılamıyor,kapsama alanı dışında
0
honal
Belgenin bulundugu sunucu bi universite makinesi, sanirim hafta sonu universite tatil diye kapamislar;)
http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=687 adresinden belgenin bir kopyasina ulasabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Belgelerle Konuşabilmek İçin

FZ

Konu teknoloji olunca belgelere ulaşmak çok zor değil belki ama sosyal meselelere gelince merkezi bir yerden belgelerle desteklenmiş bilgilere ulaşmanın o kadar kolay olduğunu kimse söyleyemez. Hele de yakın tarih olsun gündemdeki politik gelişmeler olsun, ortalıkta, gazetecilerin ağzında binbir söz döner de filanca anlaşmada tam ne diyor, falanca sözleşmede tam olarak ne yazıyor, hangi olayda kimin hakkında ne karar verilmiş, vs., kimse tam bilmez, merak edenlerin büyük bir kısmı da ya araştırmaya üşenir ya da araştırsa bile ulaşmakta güçlük çeker.

Deneyimli gazeteci Levent Pirler tarafından http://www.belgenet.com işte tam da bu boşluğu doldurmaya yönelik değerli Internet kaynaklarından biri. Türkiye'nin yakın geçmişine ve gündemdeki önemli konulara dair hemen her türlü belgeyi burada bulmanız, adı geçen isimlere dair bilgileri edinmeniz mümkün. Son eklenen belgelere dair birkaç örnek vermek gerekirse:AB Kıbrıs Tüzüğü, Lozan Antlaşması: İnönü'nün TBMM Konuşması, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın TBMM konuşması, TBMM Kıbrıs Deklarasyonu, Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği.

Mashup

esrefatak

Müzik ve eğlence dünyasından ilham alan Web sektörü, baş döndürücü bir kullanıcı deneyimine hazırlanıyor: Mashup Web Applications

SPAMcilerle mücadele

anonim

Spam'ciler artık iyice gemi azıya aldı! Hergün neredeyse yüz tane saçma sapan mesaj alıyoruz. Bu sayıyı kullanıcı sayısıyla çarpınca gerek band genişliğimiz gerekse disk sığamızın ne denli boşa harcandığını görüp dehşete kapılmamak elde değil. Çimento karıştırma makinası satanından tutun tercüme yapanına kadar herkes teknolojiye ayak uyduruyor(!).
Yaklaşık bir yıldır spam gönderenlerin kullandıkları ISP'lerle görüşmeye çalışıyorum. Yaklaşık yarısı yanıt verme nezaketini gösterdi bugüne kadar. Yanıt verenlerinde çoğu "O mesajlar spam değilmişki, duyuru yapıyorlarmış" dedi!
Yok efendim istersem "unsubs" diyip listeden çıkabilirmişim falan...

Opera 8 çıktı...

ae

Yıllardır severek kullandığım Opera bugün 8. versiyonunu Windows, Linux degisik isletim sistemlerinin hepsinde birden "Speed, Security and Simplicity: Opera 8" sloganı ile çıkardığını ilan etti.

Muhteşem süper kahramanı ile kabiliyetlerini Opera sitesinden öğrenebilirsiniz.

Internet üzerinde iş yapmak

ganzo66

Her geçen gün bir ".com" bir ".bom"'a dönüşürken neler yapılmalı, nasıl para kazanmalı. Fazlamesai`nin bir kitlesi var ve bu kitle sanırım bu konuya bir çok cevap verebilir. Ben yine de bazı önerilerde bulunmak isterim.