Telnet ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımı

0
honal
Internette kullandığımız her servise ait özelleştirilmiş yazılımlar vardır. Mesela, mail alıp gönderebilmek için pop3 ya da Imap özelliklerini destekleyen bir mail istemcisine(Microsoft Outlook, Mozilla ThunderBird), IRC kanallarında muhabbet edebilmek için bir IRC istemcisine(Mirc, Xchat), FTP yapabilmek için yine bir ftp istemcisine(CuteFTP). Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak yardımımıza mazisi oldukça eski olan telnet uygulaması yetişir. Bu yazıda telnet kullanarak bazı servislerden nasıl yararlanabileceğimizi inceleyeceğiz..
Telnet komutu ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımını anlatan bu yazıya http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/telnet.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
cayfer
Çok yararlı bir dökuman! Telnet ile çeşitli testler gerektiğinde zırt pırt google'a "POP3 protocol details" diye sormaya gerek kalmadı. Elinize sağlık ve teşekkürler.
0
hayalci
Bu tarz duşük seviyeli eylemler için "netcat" de kullanılabilir. Daha fazla imkan tanıyor size, portları da dinleyebiliyorsunuz. Hatta chat bile yapılabilir netcat ile :)

net cat hayalci
0
honal
netcat'in sagladigi imkanlar tabiki telnete gore daha fazladir ama yazinin basinda da belirttigim gibi telnetin her isletim sistemi ile birlikte gelmesi onu daha kullanilabilir kiliyor...
"...Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak... "
0
FZ
Yazıda bahsediliyor mu şimdi hatırlamıyorum ama bir de RFC nedir, ne değildir, protokollerle ilgili bilgi (POP3, SMTP, IRC, vs.) bu RFC belgelerinden sağlıklı şekilde nasıl edinilir filan, bunlara da değinilse güzel olur kanaatindeyim. Böylece insanlar Google ile sağı solu kurcalamak yerine doğrudan işin kaynağına yönelir ve en detaylı, kesin bilgiyi edinmiş olurlar.
0
Hsn
Belgenin adresi değişti mi?
Ulaşılamıyor,kapsama alanı dışında
0
honal
Belgenin bulundugu sunucu bi universite makinesi, sanirim hafta sonu universite tatil diye kapamislar;)
http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=687 adresinden belgenin bir kopyasina ulasabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu ISPde KAZAA downloadları daha hızlı!

sundance

'Müşteriyi memnun eden şey, şirketi de memnun eder' ilkesini hakkıyla uygulayabilen az şirket vardır. Hollanda'lı Wannadoo firması, bu habere göre, abonelerinin Kazaa üzerinden en çok download ettiği yaklaşık 1TB dosyayı, kendi sunucuları üzerinde tutup, buradan PeerCache isimli bir programla abonelerinin erişimine açmakta.

Bu sayede yurt dışı bağlantılarının %25 oranında rahatladığını söyleyen şirket yöneticileri, müşterilerinin de durumdan gayet memnun olduklarını belirtiyorlar.

VII. Türkiye´de İnternet Konferası Yaklaşıyor

adervis

VII. Türkiye'de İnternet Konferası, inet-tr 2002'ye İkibin Kişinin Katılması Bekleniyor!

Bu yıl 19-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de gerçekleştirilecek olan Türkiye'de Türkiye'de internet Konferans'larının sekizincisi inet-tr 2002 Türkiye internetin önünü açacak fikirlerin paylaşılacağı ve tartışılacağı bir platform olmaya devam ediyor.

Güzel Siteler - 5: Info-4-all

parsifal

Oldukça basit bir site Info-4-all
Bir Dünya haritası ve bu harita üzerinde kıtaların isimleri var. Kıta isimleri üzerine gidince ülke listesi çıkıyor. Bu listeden seçtiğiniz ülkenin gazetelerine verilmiş linklere ulaşabiliyorsunuz.
Bilgiyi dağıtın...

Maya 5 Kişisel Kullanım İçin Artık Ücretsiz Dağıtılacak!

anonim

alias.com'daki habere göre Maya 5 artık ticari olmayan kullanımlar için ücretsiz dağıtıma açıldı. Programı indirmek için buraya tiklayabilirsiniz. (Bir hışımla hemen siteye vardım ama, ne yazık ki, her zaman olduğu gibi donwload listesinde yer alan işletim sistemleri arasında linux yok.)

64 Kat Hızlı İnternet

zorkun

Avustralyalı bilim adamları ise Internet’i 64 kat hızlandıracak 640 Gigabit’lik yeni bir teknoloji geliştirdiler.
Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Opto-Elektronik ve Haberleşme Konferansı’na interneti en az 64 kat hızlandıracak, saniyede 640 Gigabit veri transfer edecek yeni nesil iletişim yongası damgasını vurdu. Yeni yonga kulanılmaya başlandığında internet ışık hızına ulaşacak; filmler birkaç saniyede bilgisayarımıza indirilecek, oyun konsolları, video cihazları internete anında bağlanacak.