Telnet ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımı

0
honal
Internette kullandığımız her servise ait özelleştirilmiş yazılımlar vardır. Mesela, mail alıp gönderebilmek için pop3 ya da Imap özelliklerini destekleyen bir mail istemcisine(Microsoft Outlook, Mozilla ThunderBird), IRC kanallarında muhabbet edebilmek için bir IRC istemcisine(Mirc, Xchat), FTP yapabilmek için yine bir ftp istemcisine(CuteFTP). Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak yardımımıza mazisi oldukça eski olan telnet uygulaması yetişir. Bu yazıda telnet kullanarak bazı servislerden nasıl yararlanabileceğimizi inceleyeceğiz..
Telnet komutu ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımını anlatan bu yazıya http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/telnet.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
cayfer
Çok yararlı bir dökuman! Telnet ile çeşitli testler gerektiğinde zırt pırt google'a "POP3 protocol details" diye sormaya gerek kalmadı. Elinize sağlık ve teşekkürler.
0
hayalci
Bu tarz duşük seviyeli eylemler için "netcat" de kullanılabilir. Daha fazla imkan tanıyor size, portları da dinleyebiliyorsunuz. Hatta chat bile yapılabilir netcat ile :)

net cat hayalci
0
honal
netcat'in sagladigi imkanlar tabiki telnete gore daha fazladir ama yazinin basinda da belirttigim gibi telnetin her isletim sistemi ile birlikte gelmesi onu daha kullanilabilir kiliyor...
"...Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak... "
0
FZ
Yazıda bahsediliyor mu şimdi hatırlamıyorum ama bir de RFC nedir, ne değildir, protokollerle ilgili bilgi (POP3, SMTP, IRC, vs.) bu RFC belgelerinden sağlıklı şekilde nasıl edinilir filan, bunlara da değinilse güzel olur kanaatindeyim. Böylece insanlar Google ile sağı solu kurcalamak yerine doğrudan işin kaynağına yönelir ve en detaylı, kesin bilgiyi edinmiş olurlar.
0
Hsn
Belgenin adresi değişti mi?
Ulaşılamıyor,kapsama alanı dışında
0
honal
Belgenin bulundugu sunucu bi universite makinesi, sanirim hafta sonu universite tatil diye kapamislar;)
http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=687 adresinden belgenin bir kopyasina ulasabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

YouTube Videoları Artık Cepte

melitical

Verizon Wireless firmasıyla youtube arasında yapılan anlaşmaya göre artık Verizon Wireless kullanıcıları youtube videolarını cep telefonlarından izleyebilecekler.

Internet trafiğinin sadece %25i www....

sundance

Bigblueball.com´da yeralan bir habere göre Internet trafiğinin %75´i browser dışı bağlantılardan oluşuyor.

Herne kadar Windows Media Player, AOL Messenger, MSN ve Yahoo Mesenger´ın en çok kullanılan yazılımlar arasında olduğu belirtilen araştırmada [bence] p2p yazılımalarına gereken değer verilmese de sonuçlar düşündürücü.

Warner Bros ile amatör Harry Potter hayranları arasındaki telif savaşı

larweda

Harry Potter, J. K. Rowling'in çok satan fantazi serisi romanlarının baş kahramanı. Bir süre önce filmini çekmek üzere Harry Potter isminin ve kitaplarının telif haklarını satın alan Warner Bros, adresinde Harry Potter geçen amatör hayran sitelerini zorla ele geçirmeye çalıştı ancak geri adım atmak zorunda kaldı.

Hata 1 milyon: Parası Ödenmedi

karum

Ticari bir hediyelik eşya sitesi olduğunu tahmin ettiğimiz http://www.esenhediyelik.com.tr sitesinin "title"ında aynen şu yazıyordu ==> HATA 1 milyon: Parası ödenmedi. HTML sayfasında da emeğinin karşılığını alamadığından sayfayı kapattığını belirten bir firmanın web adresi. "hata 1 milyon olayı" çok hoşuma gitti :)

E-mail 30 yaşında

butch

Günlük hayatımızın değişmez bir parçası olan e-mail 30 yaşında. İlk mesajı 1971 yılının bu vakitlerinde kendi kendine bir makineden diğerine yollayan Ray Tomlinson, aynı zamanda meşhur @ işaretinin de e-mail adreslerinde kullanılmasının sebebi. Attığı ilk mesajı hatırlamadığını söyleyen Ray Tomlinson, "QWERTYIOP" gibi birşey olabilir demiş. Hikayenin tamamı burada ve şurada.