TEGV Oyun Programcısı Arıyor

0
FZ
2 yılı aşkın bir süredir Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vafkı (TEGV) bünyesinde matematik öğretmeni olarak çalışan, gençlere matematiği öğretmek ve sevdirmek için çaba sarf eden değerli dostum ve İTÜ Matematik Mühendisliği bölümünden arkadaşım Ferit Pehlivanoğlu bana az önce bir e-posta iletisi gönderdi. İçeriğine bakınca kendi kendime dedim ki: "Bu onurlu işin altından kalksa kalksa FM camiası kalkar!" Buyrun mektubu hep birlikte okuyalım ve ardından mümkünse hemen harekete geçelim:

"... bildiğin üzere 2 yıldır Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda 7. ve 8. sınıflara gönüllü olarak matematik dersi veriyorum. Ders sonlarında matematiği sevdirmek için bir oyun oynardık hep (belki lise zamanlarından sen de hatırlarsın). Şimdi bu oyunu tüm Türkiye'deki çocukların bilgisayarda oynayabilmesi için çalışma başlattık. Sana ve arkadaşlarına da bu küçük proje için ihtiyacımız var. Vakıf maalesef herhangi bir ödemede bulunamıyor. Olay tamamen gönüllülükten geçiyor. Aşağıda oyun hakkında ayrıntılı bilgi var. Haziran sonu, Temmuz başı gibi biterse hemen tüm birim ve parklara dağıtım yapacağız. Ben hiç Flash bilmiyorum ancak bu oyun Flash'ta sanırım yapılabilir. Tasarım, ikonlar ve diğer görsel öğeler tamamen sizlerin inisiyatifine kalmış. Eger yardımcı olabilirseniz cok seviniriz. En kısa sürede görüşmek üzere, iyi çalışmalar ve güzel günler. Şimdiden çok teşekkürler (sonuç ne olursa olsun önemli olan bizlere zaman ayırmanız, cok sağolun).
3 BASAMAKLI SAYI TAHMİNİ OYUNU

OYUNUN ADI: PEMBE 7

OYUN TARİHÇESİ: 2002-03 DÖNEMİ EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI, KAVACIK PEMBE EV ÖĞRENİM BİRİMİ, 7. SINIF ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN MATEMATİK DERSLERİNDE HER DERS SONUNDA BİR YIL BOYUNCA OYNANMIŞ VE ÇOK BEĞENİLMİŞTİR. BUNUN ÜZERİNE VAKFIN TÜM BİRİM VE PARKLARINA TAVSİYE EDİLİP, BİLGİSAYAR ORTAMINDA OYUN HALİNE GETİRİLMESİNE KARAR VERİLMİŞTİR. OYUNUN ADINDAKİ 7 RAKAMI HEM 7. SINIFLARI TEMSİL ETMEKTE, HEM DE OYUNDA YARIŞMACININ 7 TAHMİN HAKKI BULUNDUĞUNU BELİRTMEKTEDİR. PEMBE İSMİ İSE PEMBE EV'DEN ESİNLENİLMİŞTİR.

OYUNUN OYNANIŞI: Bilgisayar 3 basamaklı, rakamları birbirinden farklı, rastgele bir sayı belirleyecektir.

_ _ _
1 2 3

1. basamakta 1-9 arası, 2. ve 3. basamaklarda 0-9 arası birbirinden farklı rakamlar olacaktır. Bilgisayar ekranda 1. tahmininiz şeklinde soracak ve yarışmacının tahminini bekleyecektir. Bekleme süresi 77 saniyedir (süre aşılırsa bu tahmin hakkı yanar ve sonraki tahmini sorar). Yarışmacı kurallar dahilinde bir tahminde bulunursa (ilk hanesinde 0-sıfır rakamı olan, iki veya üç rakamı birbiri ile aynı, daha önceki tahminlerinde olmadığı bilgisayar tarafından uyarılarak söylenen bir veya daha fazla rakamı kullanmış ise yarışma orada biter ve ekranda bitiş sebebi yazılıp yeni oyuna başlanır) bilgisayar bu tahmin için cevabını tahminin yanına yazar. 2. tahminini (bir sonraki tahmini sorarken tüm önceki tahminleri ve cevapları ekranda göstermeye devam eder) ve sırayla sonraki tahminlerini (eğer arada kural dışı herhangi bir tahmin yapılmadı ise) ister. 7. tahminini istedikten ve aldıktan sonra esas tahminini sorar (yine 77 saniye düşünme süresi verir) ve doğru ise 7 puan verir ve oyuna yeniden başlama için onay ister. Yanlış ise 0 puan verir ve oyuna yeniden başlama için onay ister. Bir seferde oyundan hiç çıkmadan alınan puanların toplamı yarışmacı puanı olur ve en yüksek 7 yarışçı için En İyi 7 adlı bir listede her oyun sonunda yayınlanır ve kaydı tutulur. Bu kayıt için her oyunun başında yarışmacıdan ad-soyad istenir (oyuncu çıkmadan devam ederse her oyunda istenmez). Oyuncu eğer doğru tahmini daha önce yapar ise daha kaç tahmini kaldığına bakılır ve bu sayı kadar daha ekstra puan kazanır.

TAHMİNLERE BİLGİSAYARIN CEVAPLARI: Eğer tahmin olarak söylenen 3 basamaklı sayı ile bilgisayarın aklındaki sayı arasında benzerlik varsa bu oyunun notasyonu dahilinde yarışmacıya tahminin yanında cevaben verilir. Doğru ve yerinde tahmin edilmiş basamaklar için + (artı işareti), doğru ancak yanlış yerde tahmin edilmiş basamaklar içi - (eksi işareti) kullanılır. Eğer yarışmacının tahminindeki hiç bir rakam bilgisayarın aklındakinde yok ise cevap 0 (sıfır) olacak ve yanına bundan sonra bu rakamların kullanılmamasını söyleyen kırmızı bir ? (soru işareti) konacaktır. Eğer +1 -2, -1 +2, -3 gibi tahmin cevapları gelirse bunların yanına yeşil bir * (yıldız işareti ) konur. Böylece sonuca yaklaşıldığı anlatılmış olunur. Ancak verilen cevapların yarışmacının tahminindeki hangi basamaklar için olduğu söylenmez.

Zaten amaç yarışmacının bunları aklından en kısa zamanda kestirip doğru tahmine yaklaşmasıdır. Tahminin yanında sadece +,- ve 0'lı cevaplar yazar. Mesela; 256 +1 -1 gibi.

Bir oyun örneği:

Bilgisayarın tahmini 502 olsun.
1. Tahmin: 247 (bilgisayarın cevabı -1 olur, 2 var ama yerinde değil)
2. Tahmin: 254 (bilgisayarın cevabı -2 olur, 2 ve 5 var ama yerlerinde değil)
3. Tahmin: 389 (bilgisayarın cevabı 0 olur ve yanına kırmızı ? konur, akıldakinde 3-8-9 dan hiçbiri yok, bundan sonra 3-8-9 rakamlarından birisini yarışmacı kullanır ise yarışma sona erer, oyun yeniden başka bir sayı için başlar, eğer yarışmacı 025 veya 422 gibi yine hatalı bir tahmin yapsaydı sonuç yine aynı olacaktı)
4. Tahmin: 521 (bilgisayarın cevabı +1 -1 olur, 5 yerinde 2 değil)
5. Tahmin: 512 (bilgisayarın cevabı +2 -1 olur ve yanına yeşil * konur, 5 ve 2 yerinde 1 değil) 6. Tahmin: 250 (bilgisayarın cevabı -3 olur ve yanına yeşil * konur, her 3 rakamda yerinde değil ama sonuç yakın)
7. Tahmin: 502 (doğru tahmin, yarışmacı 7 puan alır)

Yarışmacı böylece +, - ve 0 sayesinde sonuca yaklaşmaya çalışır. Tahminlerindeki hangi rakamlar için bilgisayarın cevap verdiğini kısa zamanda tahmin etmeye çalışır. Oyun sonunda toplam puanı yazar ve listedeki yeri görünür. Programlama için Flash öngörülmüştür. Ekran tasarımı ve renkler pembe ve 7 rakamı üzerine kurulur ise seviniriz. Bu çalışma tamamen ticari kaygılardan uzak, ilköğretim çocuklarına matematiği sevdirmek için düşünülen oyunlardan birisidir. Hepsi sizlere şimdiden teşekkür eder.

FERİT PEHLİVANOĞLU
ferit@be.itu.edu.tr
"

Görüşler

0
dfisek
Sürekli milyonlarca dolar bağış toplayan bir vakıftan bahsediyoruz ve bu adamların basit bir matematik programını yapacak programcıya "sembolik de olsa" iki kuruş parası yok mu?

Üstelik o program çocuklara kullanmayı öğrettikleri halka açık olmayan yazılımların üzerinde çalışacak...

Ayıp diyorum başka bir şey demiyorum.

http://seminer.linux.org.tr/seminer-notlari/cocuk_egitimi/ [seminer.linux.org.tr]
0
ebola
Eğer Windows üzerinde çalışacak bir program yapılacaksa sevgili microsoft elini taşın altına soksun. Sponsor olup bir şeyler yazdırsın. Ne bileyim yarışma düzenlesin en iyi üç projeye adam gibi bir ödül versin.
Yok Open Source bir işletim sistemi üzerinde çalışacak bir şey yazılacaksa tamam. O zaman FM camiasina iş düşer .
0
FZ
Gördüğüm kadarı ile mevzuya bir miktar `tepkisel´ yaklaşılmış. Normaldir ;-)

Öncelikle şunu belirteyim de bir yanlış anlama olmasın, TEGV ile hiçbir resmi, gayriresmi bağlantım yok, orada çalışan ve üniversiteden sınıf arkadaşım olan bir kişi var bu doğru ancak TEGV hakkında bildiklerim muhtemelen buraya yazanlarınkinden çok daha az.

Bu haberi buraya geçmemin sebebi insanları eğitimle ilgili bir konuda daha doğrusu eğitim ile bilgi işlemin kesiştiği bir konuda haberdar etmek idi.

Kendi adıma çocuklara böyle eğlenceli bir olanak sunulacak ise evet, elbette bunun açık kodlu özgür yazılımlar üzerinde gerçekleştirilmesini tercih ederim. Ancak şu an itibari ile TEGV´nin bu projesinde aktif olarak rol alma gibi bir durumum olmadığı için önerilerimi kendime saklamayı tercih ediyorum.

Benim durumumdan farklı olarak TEGV´nin bu projesini `konsept´ olarak anlamlı bulan ve bunu somut, çalışan bir sisteme dönüştürmek isteyen tasarımcılar ve yazılım uzmanları varsa aramızda buraya değil de doğrudan TEGV´ye yazarak önerilerini sunabilirler. Kendi önerilerinin TEGV´nin aklına ilk gelen yapıdan daha anlamlı olduğu, uzun vadede ya da orta vadede çocukların eğitimine daha faydalı olduğu konusunda TEGV´yi ikna edebilirler.

Bunun dışında `lanet olası kapalı kodlu ve paralı Windoz üzerindeki lanet olası kapalı kodlu Flash sistemi üzerinde hiç kimse için kılımı kıpırdatmak, tek bir tuşa dahi basmak istemem´ de diyebilirsiniz ve burada bununla ilgili bir yığın tartışma dönebilir ancak bununla birlikte daha yapıcı yaklaşıp kaleyi içeriden de fethetmeyi deneyebilirsiniz. Nasıl ki GO oyununda bazen çok büyük bir avantajı elde etmek için bazı taşlar feda ediliyorsa bu gibi durumlarda da kişilerin önce taviz verir gibi görünüp ardından elde ettikleri güç ile hedeflerine emin adımlarla ilerlemeleri çok da alışılmadık bir durum değildir ve aptalca olduğu da iddia edilemez ;-)

Tabii benim düşüncelerim beni sizin düşünceleriniz de sizi bağlar. Ortada bir teklif var, bunu kabul eder ya da sırt çevirirsiniz. Herhangi bir dayatma, zorlama söz konusu değil. Bir yarışma, sponsorluk falan da söz konusu değil. Talep belli, süre belli.

Son olarak vakit ayırıp yorumlarını FM´den esirgemeyen değerli üyelere teşekkür ederim. Ben bu konuda hala FM camiasına iş düştüğünü düşünüyorum.
0
tongucyumruk
GNU'nun amacı insanları özgür kılmaktır.
Richard M. Stallman

GNU'nun amacı Microsoft ile kapışmak değildir.
Tonguç Yumruk

Microsoft elini taşın altına sokar... hatta o kadar parası varken kendisinin yerine taşın altına elini sokması için adam tutabilir... Sanıyorum ki TEGV kalkıp MS'e böyle bir teklif götürse MS bunun üzerine sazanlama atlayacaktır. MS bu sayede "Bakın biz TEGV'na bu kadar yardım ediyoruz vs..." diye reklamını yapar... bizde hamsi görmüş penguen gibi bakakalırız... Yapmamız gereken MS kullanıyorsanız sizi kaale almıyoruz ne haliniz varsa görün demek midir? Yoksa insanları özgür kılmak mı?

Bu oyun biraz php ile bir öğleden sonrasını ayıran biri tarafından rahatlıkla yazılabilir (30 dakika kod kalanı grafik hazırlamak vs...). Yazılır, TEGV'na hediye edilir. Daha sonra mümkün olursa Eğitimde Linux seminerindeki o çok güzel olupta türkçe eğitimde hiçbir işe yaramayacak olan programlar alınıp güzel türkçe desteği eklenmesi, TR koşullarına uyarlanması için TEGV ile ortak proje başlatılabilir. Önce TEGV belki daha sonra diğer eğitim kurumlarında bu sayede Linux'un yaygınlaşması, insanların Linux'a güvenmesi sağlanabilir.

MS boşuna okullara çok ucuza windows dağıtıp, tırlarla eğitim turuna çıkmıyor... Çocuklar Windows ile tanışıyor, ve daha sonraki yıllarda da bu alışkanlığı değiştirmeyi istemiyorlar... Eğitimde özgür çözümlere kaymak kısa vadede hemen etkisini gösterecek bir oluşum değildir... Zihinlerinin yeniliklere en açık olduğu dönemde Linux ile tanışan bir nesil hem Linux'u çok daha rahatlıkla benimseyecek, hem de GNU felsefesine daha yatkın olacaktır...

Tekrar söylüyorum... Bizim bu noktada yapmamız gereken MS ile kapışmak değil, TR koşullarında en ideal GNU sisteminin ortaya çıkması için çalışmaktır...
0
FZ
tongucyumruk´un dediklerinin büyük bir kısmına katılıyorum. Benim, dışarıdan bakan biri olarak algılayabildiğim kadarı ile TEGV´nin istediği söz konusu oyunun doğrudan Internet tarayıcısı üzerinde çalışabilmesi ve çocuklara yönelik olduğu için de temel algoritmanın ötesinde olabildiğince süslü püslü ve eğlenceli olması (görsel, ses efektleri falan).

Sonuç itibari ile ister PHP, ister JavaScript ister FLASH ile yapılsın adamların mevcut sistemi üzerinde en kısa sürede kurulup çalıştırılabilen, bir sistem yöneticisini en az meşgul edecek ya da sistem yöneticisi olmayan durumlarda bile kolayca devreye sokulabilecek bir yazılıma TEGV´nin `hayır biz bu güzel ve bedavaya sunulan sistemi´ diyeceğini sanmıyorum ama tabii bu benim düşüncem, bu işe öyle ya da böyle girişecek kişinin TEGV sorumluluları ile konuşması gerekir kesin bilgi için.

MS para gücü sayesinde okullara çok ucuz windows dağıtıp TIR kamyonları ile bilgisayar laboratuvarlarını okullara taşıyorsa, onun şirket olarak böyle bir gücü var ise eminim bu siteyi takip eden yetenekli tasarımcı ve yazılımcıların da deneyimi, bilgi birikimi, kısa sürede net olarak hedefe ulaşabilen program yazma yeteneği, vizyonu, vs. vardır.

tongucyumruk´un dediği gibi buradan yola çıkılarak TEGV ile ileriye yönelik projeler de yapılabilir ve TEGV´nin toplumsal prestijinden faydalanılarak pek çok şey hakkında insanlar bilinçlendirilebilir.

Yapıcı, akıllı ve strateji sahibi insanlar karşısında direnebilecek güç tanımıyorum.
0
coskung
Ben kendi capimda bir program yazdim bu oyun icin. Biraz aceleye geldiginden dolayi, en rahat oldugum C ortaminda yazdim. Daha musait bir zamanimda PHP'ye aktarmayi dusunuyorum ama baska bir arkadas el atarsa konuya sanirim benim C kodu yardimci olur.
Algoritmanin catisi (sayi uretme, tehmini degerlendirme vb.) bu kod'dan alinarak PHP'ye kolaylikla aktarilabilir.
En yakin zamanda koduma comment vb. de ekleyecegim.
Biraz programcilik bilenler simdiden bu koddan yola cikarak arayuz ortamlarina kulac atabilirler.

adres:

neumann.cs.bilgi.edu.tr/~cgunduz/

tahmin oyunu linkini tikladiginizda kodu gorebilirsiniz.
Merak edip calistirmak icin, dosyayi (yedi.c) kaydedin, sonra o dizine gidip

$ gcc yedi.c -o tahmin
$ ./tahmin

yazin. iyi oyunlar.

bu arada oyun urettigi sayiyi baslangicta ekrana yaziyor (test amacli surum oldugundan)
bunu engellemek icin

printf("%d%d%d",sayi[0],sayi[1],sayi[2]);

olan satirin basina // ekleyin.

coskun...
0
junkie
ProgramI PHP'ye cevirdim.

Arayüz iLe iLgiLi ciddi eksikLik dikkatimde, fakat eLimden geLmiyor ne yazIk ki.

PHP koduna buradan [www.developen.com] uLa$abiLirsiniz.

bir de JavaScript'Leri degi$ik tarayIcILarda test etme $ansIm oLmadI..
0
junkie
son ekLedigim sayac iLe programI ne yazIk ki Netscape 6 ve >IE 5.5 tarayIcILara hapsetmek zorunda kaLdIm :(

bo$ bir zamanImda mayScript Java applet iLe bu sorunu haLLedecegim ama yakIn bir zaman gibi gorunmuyor.

Vakti oLan bir arkada$ var ve boyLe bir applet yazabiLirse, ben JavaScript'Leri gerektigi gibi duzenLemeye hazIrIm.

gereken sanIrIm yalnIzca $u: applet, sadece kaLan sureyi gosterecek, ve sure doLdugunda sayfadaki bir javascript fonksiyonunu tetikLeyecek.

iLgiLenecek arkada$Lar varsa, burada [www.rgagnon.com] applet - javascript etkiLe$imi iLe iLgiLi biraz bi$ey mevcut.

bu programIn tum dosyaLarInI ben kendi sitemde host edebiLirim. Fakat CVS yada herhangi bir arac icin soz veremen. SanIrIm bana geLecek kodLarI dogrudan upload edecegim :)

Fazlamesai kuLLanIcI hesabImda e-posta adresimi kuLLanarak bana uLa$abiLirsiniz.

Te$ekkurLer
0
junkie
hmm sanIrIm puanLama iLe iLgiLi kIsmI unuttuk :)
0
FZ
Dostum Ferit, Internet´le ilgili küçük bir problem yaşadığı için son yazdıklarını iletmek bana düştü:

ACIKLAMA:
Öncelikle herkese yapmis olduklari programlar ve getirdikleri yorumlar icin tesekkurler. Benim programlama bilgim sadece POV-Ray ve Mathematica ile sınırlı oldugundan bilgisizligimi affedin. Daha once Flash ile yazilmis (hangi platformda calistigini dahi bilmem) bazi ornek oyunlar gordum. Planini yaptigimiz bu oyun (bunu cocuklarla birlikte yaptik bu arada) icin hangi dil yapilirsa ya da onerilirse inanin ki o da bizim icin harika olur.

Ayrica bu oyun internet'ten ya da bir lab. ici networkten oynanmayacak. Kisisel bilgisayarlarda sadece o makine icin kayit tutacak sekilde oynanacak.

Her birimde network ve internet olmayabilir. Bu nedenle tamamen 1 bilgisayar icin dusunulmesinde yarar var. O birimin yetkilisi bilgisayarlara sirayla bu oyun programini yukler ve cocuklarda eglenir. Zaten fikir onlardan cikti. Ben araci oldum. Iyı ki de olmusum. Artik sadece ders sonlarinda degil istedikleri zaman oynayabilirler diye dusunmustum. Amac uc bes rakam kullanip matematigi bir de bu yonden sunabilmek. Dusunun ki bu cocuklarin cogu
matematikten nefret ediyor.

Para olaylarindan ben hic ama hic anlamam. Ben cocuklarin gonullusuyum. Bu benimle cocuklar arasinda. TEGV ismi bir araci ve resmi bir dil niteligi olarak kullanildi. Herkesin yapmis oldugu gerek kod gerekse yorum olsun aslinda cocuklar ile konustugunu arada ne ben ne de vakfin olmadigini
soylememde yarar var sanirim. Tabii ki emek sarf edenlerin karsiligini almasini hakli ve gerekli goruyorum. Ancak vakif isminden de anlasildigi
uzere egitim GONULLUleri vakfi. Kimseyi zorlamiyor ya da kinamiyor. Sadece cocuklar ile ilgili dusunceleri olanlari davet ediyor. Bu oyun ne baskasina
satilacak ne de uzerinden para kazanilacak. Eger firma bazinda dusunulecek olursa (ki benim mail'imde hicbir firma ismi gecmez, flash programinin kime ait oldugunu ve nerde calistigini zaten bilmedigimi soyledim) sizlerin dusuncelerine gore soyleyecek olursam sozum şudur ki:

Her istekli istedigi dilde ve platform icin yardim edebilir, öneride bulunabilir, katki gosterir ya da cani sagolsun sadece yazi yazabilir. Vakfi da gecelim beni de gecelim sadece cocuklar icin ustelik tum Turkiye'deki cocuklar icin, bazi ornek gonderip yorum getirenlerin soyledigi gibi 30dak.-1
saat icinde yapilabilecegi soylenen bu oyunu (mumkunse tek bir tiklama veya komut ile calisir durumdaki) yapabilirsek bence bu bazen paraninda cok otesinde olmali. Ben 2 yildir haftada 6 saat bu mutlulugu yasiyorum. Ustelik şundan emin olunuz ki oyunu oynayacak tum cocuklar sizlere (hepinize)
minnettar kalacak ve bir gun sizlerle tanismak ve birlikte program yazmak isteyeceklerdir.

Herkese ama herkese sonsuz tesekkurler ve guzel gunler dilerim. Cok sagolun.
0
crematorium
Herşey iyi, güzel de bu çocuklar için bir oyun, gönderilen C ve PHP kodlarına bir GUI giydirmek gerekir diye düşünmekteyim. Nasıl yapılacağını bilsem bir saniye bile düşünmeden işe girişeceğim ama elimden birşey gelmiyor. Yine de bu programlara giydirilecek GUI'nin grafiklerini tasarlamakta gönüllüyüm, programlayan arkadaşlar ihtiyaçlarını belirtebilirlerse hazırlamaya başlayabilirim...

Not: Sanırım bu programın bir de exe'ye çevrilmesi gerekecek... ;)
0
coskung
benimde GUI konusunda elimden birsey gelmiyor :( bu yuzden GUI'den anlayan birilerine yardimim olur diye bu C kodunu yazdim.
Ferit bey bir noktada hakli bence, sonucta ben bu isle istedigim icin ugrastim ve fazla bir zaman harcamadim. 10 dakika ben ugrasirim, 10 dakika bi baska arkadas ugrasir, boylece toparlanir oyun degil mi ya?
0
junkie
GUI konusunda ben de sanIrIm beceriksizim :( Ke$ke eLimden geLse..
0
crematorium
Kodlar için teşekkür ederim kendi adıma fikir alacağım, Ferit Bey'in dediği gibi local bir makinada kolayca çalışması açısından VB'de yazmaya başladım. GUI kısmı biraz uğraştıracak ama hallolmayacak iş değil. VB konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa lütfen bi el atıversinler de çabucak bitireyim bari şu programı.

Kolay Gelsin...
0
FZ
FM camiası nasıl bir camia bir göz atalım: Bu haber 3 gün içinde yaklaşık 450 kere ziyaret edilmiş. Birtakım ciddi ve önemli tartışmaların yanı sıra siteyi takip eden değerli FM üyeleri C, Java, PHP, VB gibi dillerde söz konusu programı kodlamaya girişmişler. (Bilgi Üniversitesi bilgisayar bilimi ögrencileri arasında programın 3 basamaklı değil N basamaklı halinin LISP ile nasıl tasarlanabileceğine dair tartışmalar başlamış ;-)

Geriye mantığı, algoritması, değişik dillerdeki kodu netleşmiş olan bu sisteme güzel bir kılıf başka bir deyişle Grafik Kullanıcı Arayüzü giydirmek kalmış, dilerim en kısa sürede bu da olur, bu konuda sanırım en çabuk iş üretecek üyemiz Crematorium olarak görünüyor.

Ferit arkadaşım ne der bilemem ama ben kendi adıma şu son birkaç gün içinde olanlardan gayet memnunum. FM uyumuyormuş (yoksa şüphen mi var! :-P
0
sametc
hocam FZ (kurstaki hocam oluyor demeyin laf yok ;)

farketmemen ayıp olmus tabiiki FM paylaşımcı alemdir onun icin hiç suphe etmeyin vallahi ben C az cok bilirim ama nasıl program istediklerinide anlamadım :)
o kadar cok dikkatli okumadımm ama şimdi crem veya coskun (buda benim kurstaki hocam ouyor ahhh onada laf yok iişşştt) programı yazıp GPL ile lisanlıyorum derse onlar ne der acaba veya bu programı acık kaynak olarak dağıtmak istiyorum ve hem gelişir hem guzelleşir olmazmı derse onların vereceğin cevap merak ediyorum sizcce ne olur ???
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünya'yı Isıtmaya Devam Ediyoruz!

parsifal

24 Mart 2006 tarihinde Martha's Vineyard büyüklüğünde bir buzul parçası Fimbul buzulundan koptu.
Haberin detayı için buraya ya da buraya bakabilrisiniz.

27. MADDE

esse

RTÜK Yasa Tasarısı'na Anayasa Komisyonu'nda eklenen bir madde Türk internet dünyasını ayağa kaldırdı...

Tasarı ile internet 5680 sayılı Basın Kanunu kapsamına alındı. İnternet ortamını gazete ve dergi olarak kabul eden RTÜK Yasa Tasarısı ile internet dünyası şöyle düzenlenecekmiş...

Samba Geliştiricisi MS-Novell Patent Anlaşmasını Protesto İçin İstifa Etti!

FZ

Açık ve özgür yazılım kod dünyasının efsanevi isimlerinden, Samba geliştiricisi Jeremy Allison, MS ile Novell arasındaki patent anlaşmasını protesto amacı ile Novell'den istifa etti.

Dünya Sosyal Forumu ve Açık Kaynak Kodlu Özgür Yazılımlar

e2e

Geçtiğimiz günlerde, Brezilya'nın Porto Alegre kentinde düzenlenen "Dünya Sosyal Forumu"nda konuşan EFF'den John Perry Barlow, fakir ülkelerin açık kaynak kodlu yazılımları kullanmalarını önerdi.

Barlow, Brezilya'nın kullandığı yazılımlar için ödediği linans ücretlerinin, açlık için harcadığı paradan daha fazla olduğunu belirtiyor.

Kaynak: The Seattle Times

Turkcell yine coştu

kuzen

Sağolsun turkcell tarifelerini yeniden değiştirmiş. Bakalım ne yapmış...
Turkcell'den Turkcell, Hazır Kart ve Muhabbet Hat'tı arama BizbizeCell tarifesinde 150 bin lira oldu. Turkcell'den yapılan açıklamada, Turkcell tarifelerinde bugünden itibaren geçerli olmak üzere değişiklik yapıldığı belirtildi. Açıklamada belirtilen tarifeler şöyle: "Aylık sabit ücret, StandartCell'de 2 milyon 565 bin 217 bin, BizbizeCell'de 958 bin lira. Turkcell'den, Turkcell, Hazır Kart ve Muhabbet Hat'tı aramak StandartCell'de 289 bin 790, BizbizeCell'de 150 bin lira. Hazır Kart ve Muhabbet Hat'tan, Turkcell, Hazır Kart ve Muhabbet Hat'tı aramak StandartCell'de 519 bin 860, BizbizeCell'de 207 bin 944 lira." Açıklamada, Turkcell'den diğer operatörleri ve sabit telefonları arama bedelinin StandarCell'de 371 bin 711, BizbizeCell'de 449 bin lira olarak belirlendiği kaydedildi. Hazır Kart ve Muhabbet Hat'tan diğer operatörleri ve sabit telefonları arama bedeli ise StandartCell tarifesinde 519 bin 860 lira, BizbizeCell tarifesinde ise 623 bin 832 bin lira olarak belirlenmiştir.
Tüm türkcell abonelerine yorumsuz olarak duyurulur,ama yorum yapmanız serbest......