SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

0
redial
Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.
Caldera, yine Intel üzerinde çalışan ve birçok yönden Unix'in aynı olan Linux işletim sisteminin büyümesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Caldera IBM'in Linux'u bazı programcıları ve iş ortakları ile birlikte alıp, onlara Unix işletim sisteminin detaylarını verdiğini iddia ediyor.

SCO Group, şikayetinde IBM'in Unix lisansını 1995 yılında aldığını ve bu lisansta, hangi fikri hakların diğer gruplarla paylaşılabileceğine dair gayet titiz maddeler olduğunu vurguluyor.

IBM, Linux işletim sistemi ile ilgilenmesinin nedeni, açık kaynak kodu kullanan ve sistem isteyen firmalara donanım+yazılım+servis satmak.

Bir konferans daveti sırasında yaptığı açıklamalarda, SCO Başkanı Darl McBride IBM için "Unix'in ekonomik değerini yoketmek için yoğun çabalar gösterdiler. Özellikle de IBM'in yeni Linux hizmetleri işini başarılı kılmak için, Intel üzerinde çalışan Unix'e çok zarar verdiler." şeklinde bir açıklama yaptı.

McBride, IBM'in verdiği zararın, potansiyel olarak 1 Milyar $'ı aştığını düşündüklerini iletti. Ancak analistler ve medya McBride'e bazı sualler soruyorlar.

Mesela, bir gazeteci IBM'in kendi Unix versiyonu olan AIX'i yarattığını ve kendi Unix kodlarına sahip olduğunu duyduğunu belirtti. Bunun lisans anlaşmasında hangi kapsamda değerlendirildiğini sordu. McBride'a IBM'in kullandığı kodlara fiziksel olarak sahip olup olmadıkları soruldu. McBride bu sorulara doğrudan cevap vermeyi reddetti. SCO'nun bir dava sürecinde olduğunu ve bu detayların daha sonra aydınlanacağını bildirdi.

Kaynak:turk.internet.com

Görüşler

0
barisozyurt
Cathedral And Bazaar''ın yazarı Eric Raymond ise şöyle diyor :

Please support IBM in fighting off this lawsuit. It''s important for the future.(Lütfen IBM ''i bu yasal mücadelede desktekleyin. Bu gelecek için çok önemli
Yazının tamamı için:
http://newsforge.com/newsforge/03/03/07/0450221.shtml?tid=17
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ödüllü Bilgi Yarışması

sceylani

Turk-php.com her hafta programcılık konusunda ödüllü bilgi yarışması düzenlemektedir. Yarışmanın konusu ağırlıklı olarak PHP programlama dilidir. Ancak diger programlama teknolojilerini kullananlar, web ile yakından ilgilenenler de sorulari kolaylıkla cevaplayabilirler.

Genetik Algoritma İle `Cluster´ Topolojisi Oluşturma

FZ

Kentucky Üniversitesi araştırmacıları 128 işlemcili bir Beowulf `cluster´ını Athlon XP kullanarak inşa ettiler. Araştırmacılar son geliştirdikleri bu paralel bilgi işlem sisteminin fiyat/performans rekoru kıracağını belirtiyorlar. Toplam maliyeti 39,000$ olan bu sistem gigaflop başına 100$ gibi bir maliyete sahip.

Şimdi gelelim işin asıl ilginç kısmına: Söz konusu 128 bilgisayarı bir araya getiren ağın topolojisi bir genetik algoritma ile tasarlanmış!

Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.

MySQL popüler ama sınırlı

SHiBuMi

InfoWorld'de yer alan haberde MySQL AB CEO'su Marten Mickos "MySQL'in gücünden ve ölçeklenebilirliğinden hiçbir şüphemiz yok, birçok alanda alternatif olmayı başardık, ancak henüz ERP (kurumsal kaynak planlama), CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) gibi geniş kapsamlı uygulamalar için DB2 ve Oracle 9i gibi sistemlerin sunduğu çözümlerle boy ölçüşebilecek durumda değiliz" dedi.