SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

0
redial
Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.
Caldera, yine Intel üzerinde çalışan ve birçok yönden Unix'in aynı olan Linux işletim sisteminin büyümesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Caldera IBM'in Linux'u bazı programcıları ve iş ortakları ile birlikte alıp, onlara Unix işletim sisteminin detaylarını verdiğini iddia ediyor.

SCO Group, şikayetinde IBM'in Unix lisansını 1995 yılında aldığını ve bu lisansta, hangi fikri hakların diğer gruplarla paylaşılabileceğine dair gayet titiz maddeler olduğunu vurguluyor.

IBM, Linux işletim sistemi ile ilgilenmesinin nedeni, açık kaynak kodu kullanan ve sistem isteyen firmalara donanım+yazılım+servis satmak.

Bir konferans daveti sırasında yaptığı açıklamalarda, SCO Başkanı Darl McBride IBM için "Unix'in ekonomik değerini yoketmek için yoğun çabalar gösterdiler. Özellikle de IBM'in yeni Linux hizmetleri işini başarılı kılmak için, Intel üzerinde çalışan Unix'e çok zarar verdiler." şeklinde bir açıklama yaptı.

McBride, IBM'in verdiği zararın, potansiyel olarak 1 Milyar $'ı aştığını düşündüklerini iletti. Ancak analistler ve medya McBride'e bazı sualler soruyorlar.

Mesela, bir gazeteci IBM'in kendi Unix versiyonu olan AIX'i yarattığını ve kendi Unix kodlarına sahip olduğunu duyduğunu belirtti. Bunun lisans anlaşmasında hangi kapsamda değerlendirildiğini sordu. McBride'a IBM'in kullandığı kodlara fiziksel olarak sahip olup olmadıkları soruldu. McBride bu sorulara doğrudan cevap vermeyi reddetti. SCO'nun bir dava sürecinde olduğunu ve bu detayların daha sonra aydınlanacağını bildirdi.

Kaynak:turk.internet.com

Görüşler

0
barisozyurt
Cathedral And Bazaar''ın yazarı Eric Raymond ise şöyle diyor :

Please support IBM in fighting off this lawsuit. It''s important for the future.(Lütfen IBM ''i bu yasal mücadelede desktekleyin. Bu gelecek için çok önemli
Yazının tamamı için:
http://newsforge.com/newsforge/03/03/07/0450221.shtml?tid=17
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenOffice.org için Türkçe Dilbilgisi Denetleyici Gelecek Mi?

FZ

Microsoft Word'ün İngilizce için yaptığı (ve benim de zamanında bazı işler için epey faydalandığım) dilbilgisi denetleme işini OpenOffice.org üzerinden Türkçe için yapmak mümkün mü? Bu seneki Google Summer of Code'da böyle bir proje açılmış görünüyor ve işi üstlenen de Ezgi Çiçek:

The aim of this project to add grammar support for Turkish language, and write an Office Suite for Open Office. The suggested language checker, Language Tool is a corpus level rule-based language checker that will find errors for which a rule is defined in its XML configuration files. Rules for more complicated errors will be written in Java.

Formula-G Güneş Arabaları Yarışması'nı İTÜ kazandı

FZ

TÜBİTAK tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışması"nın finali, İstanbul Park'ta yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) 'Arıba 1' adlı takım birinci oldu.

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonunun (FIA) pist yarışları için tasarlanmış güneş arabaları kurallarının geçerli olduğu yarışmanın finaline, 18 takım katıldı.

İki saat süren ve 30 turda tamamlanan yarış sonrasında yasal itiraz süresi beklendi. 6 kişiden oluşan kurul, bazı ekiplerin itirazlarını değerlendirdikten sonra dereceye girenleri açıkladı.

Yarışmada, İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) “Arıba 1” adlı takım birinci, aynı üniversiteden “Arıba 2” adlı takım ikinci ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) takımı üçüncü oldu.

Kaynak: Hürriyet.

İnsan Gözü Ne Kadar Yanılabilir?

FZ

Başka bir deyişle durmakta olan şekilleri ciddi ciddi hareket ediyor, dönüyor gibi görebilir mi? Ya da düzgün kareleri dalgalanıyor gibi görebilir mi? Görsel algı ne menem bir şeydir? Olmayan bir şeyi zihnimiz nasıl yaratır?

Abartıyorsun diyenler Akiyoshi Kitaoka´nın son eserlerine bakıp dumura uğrayabilirler.

4 Temmuz, Özgürlük ve Bir Bilim Adamının Bireysel İtaatsizliği

FZ

Bugün 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü. Bu önemli günde pek çok ABD'liye 2 yıl önce iki bilimadamı arasındaki önemli bir mektuplaşmanın adresi gidiyor.

Taraflardan biri: Prof. Dr. Daniel J. Amit. Diğeri ise saygın bir bilimsel dergi olan Physical Review adına Prof. Dr. Martin Blume.

Konu: Dr. Amit'in Physical Review ya da herhangi bir ABD kurumu (bilimsel ya da başka türlü) ile işbirliği yapmayı reddetmesi ve bunun sorumlusu olarak ABD'nin, sahip olduğu gücü kötüye kullanan en büyük ve zarar verici ülke oluşunu göstermesi. Dr. Blume her ne kadar mektuplarında bilimin uluslararası, tarafsız ve politikaya mesafeli bir kurum olması belirtse de Dr. Amit, bilimin modern dünyada tarafsız kalamayacağını, 1939'da bilimin ne kadar tarafsız olabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü belirtiyor, gelecekte torunlarına hesap verebilmek için bireysel olarak bu kararı aldığını, bireysel olarak pek bir gücü olmasa da bu bireysel itaatsizliğinin önemli olduğunu vurguluyor.

Bir Dâhinin Trajedisi - Alan Turing

FZ

Tiyatro Stüdyosu, dâhi matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in yaşamını konu alan "Sonsuz Döngü" oyununu sahneliyor. Hugh Whitemore'un kaleme aldığı oyunu çeviren ve sahneye koyan Ahmet Levendoğlu.

\r \r Oyun, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının ENIGMA haberleşme şifresini kıran İngiliz ekibin beyni olan Alan Turing'in, eşcinsel kimliği yüzünden toplumun kendisine dayattığı zorluklar nedeniyle yaşadığı trajediyi konu alıyor.

\r \r "Sonsuz Döngü" Mayıs ayının sonuna dek her Pazartesi 19:30'da İş Sanat'ta.

\r \r Tel: 0 212 316 10 83