SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

0
redial
Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.
Caldera, yine Intel üzerinde çalışan ve birçok yönden Unix'in aynı olan Linux işletim sisteminin büyümesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Caldera IBM'in Linux'u bazı programcıları ve iş ortakları ile birlikte alıp, onlara Unix işletim sisteminin detaylarını verdiğini iddia ediyor.

SCO Group, şikayetinde IBM'in Unix lisansını 1995 yılında aldığını ve bu lisansta, hangi fikri hakların diğer gruplarla paylaşılabileceğine dair gayet titiz maddeler olduğunu vurguluyor.

IBM, Linux işletim sistemi ile ilgilenmesinin nedeni, açık kaynak kodu kullanan ve sistem isteyen firmalara donanım+yazılım+servis satmak.

Bir konferans daveti sırasında yaptığı açıklamalarda, SCO Başkanı Darl McBride IBM için "Unix'in ekonomik değerini yoketmek için yoğun çabalar gösterdiler. Özellikle de IBM'in yeni Linux hizmetleri işini başarılı kılmak için, Intel üzerinde çalışan Unix'e çok zarar verdiler." şeklinde bir açıklama yaptı.

McBride, IBM'in verdiği zararın, potansiyel olarak 1 Milyar $'ı aştığını düşündüklerini iletti. Ancak analistler ve medya McBride'e bazı sualler soruyorlar.

Mesela, bir gazeteci IBM'in kendi Unix versiyonu olan AIX'i yarattığını ve kendi Unix kodlarına sahip olduğunu duyduğunu belirtti. Bunun lisans anlaşmasında hangi kapsamda değerlendirildiğini sordu. McBride'a IBM'in kullandığı kodlara fiziksel olarak sahip olup olmadıkları soruldu. McBride bu sorulara doğrudan cevap vermeyi reddetti. SCO'nun bir dava sürecinde olduğunu ve bu detayların daha sonra aydınlanacağını bildirdi.

Kaynak:turk.internet.com

Görüşler

0
barisozyurt
Cathedral And Bazaar''ın yazarı Eric Raymond ise şöyle diyor :

Please support IBM in fighting off this lawsuit. It''s important for the future.(Lütfen IBM ''i bu yasal mücadelede desktekleyin. Bu gelecek için çok önemli
Yazının tamamı için:
http://newsforge.com/newsforge/03/03/07/0450221.shtml?tid=17
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Maddenin Altıncı Hali: Fermiyonik Yoğun Hal

FZ

Maddeyi hangi şekillerde bilirsiniz? Katı, sıvı, gaz... biraz daha zorlarsak plazma, birkaç yıl öncesini hatırlıyorsak ``Bose-Einstein yoğun´´ hali. Şimdi buna bir yenisi eklendi: Fermiyonik yoğun hal.

Fermiyonik yoğun hal denilen şey garip davranan soğuk potasyum atomlarından oluşan bir tür bulut.

Colorado Üniversitesi´ndeki ekibi ile çalışan Deborah Jin, maddeyi mutlak sıfıra çok yakın bir sıcaklıkta tuttuklarını ve süreç içinde bu uygulamadan yola çıkarak süperiletkenlik konusunda yardımcı olacak yöntemler geliştiribileceklerini düşünüyor.

10 Yaşındaki Kız Microsoft Certified Oldu ve C# Kodlamaya Başladı

FZ

Bill Gates ile kişisel olarak görüşen 10 yaşındaki Pakistanlı Arfa Karim Randhawa, Microsoft'un kurucusuna neden kendisi yaşındakilerin işe alınmadığını sordu.

Arfa, dünyadaki en genç Microsoft Certified bilgisayarcı durumunda ve sertifikasını 9 yaşında iken almış.

Rent a Hacker

HoLY

Uzun yıllardır üniversitede geçemediğiniz dersleriniz mi var, lise notlarınızı yükseltmek mi istiyorsunuz ya da kırilmasini istediğiniz mailler ya da hacklenmesini istediğiniz serverlar mı var ve siz bunlari yapamıyorsunuz?O zaman ne yapıyorsunuz, bir adet Hacker kiralıyorsunuz, o sizin için bunları yapıveriyor. İşin şakası bir yana newsbytes`da gezerken dikkatime ilişen bi haber; adamlar ciddi ciddi böyle bir işe soyunmuş. Fiyatlara gelince biraz tuzlu; 300-2100 dolar arasında değişiyor. Enteresan bulduğum için yazma gereği duydum, neyse cok laf ettim, ayrıntılı bilgi bu linkte: www.beahacker.com

Douglas Adams`ı kaybettik :(

robin

Büyük yazar Douglas Adams 11 Mayis 2001 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Kendisi dünya çapında ünlü beş kitaplık Otostopçunun Galaksi Rehberi üçlemesi ve Dirk Gently serilerinin yazarıydı. Acımız sonsuz. :((

AOL T-Online tarafından satın mı alınıyor?!

conan

Bilmiyorum bu haberin başlığı da başımıza taş yağacak olmalı mıydı? Görünüşe göre Almanya devi Deutsche Telekom'un kuruluşu olan T-Online AOL'i satın almak için harekete geçmiş. Der Spiegel ve Sueddeutsche Zeitung gazetelerinde yazan haberlere göre satın alım yaklaşık 1 milyar dolar çerçevesinde olacakmış. Şu anda 13 milyona yakın abonesi olan T-Online AOL'in yaklasik %70'lik hissesine talip olarak kullanıcı sayısında gerçekten büyük bir artışa gidecek gibi görünüyor! Not: Haberler almanca, ingilizceye çevirmek isterseniz babelfish'i kullanabilirsiniz. ;)