Soru: neden biz değiliz?

0
musshani
Yıllarca İngiliz sömürgesinde yaşadı. Özgürlüğüne kavuştu ancak fakirlik yakasını bırakmadı. Bilişim alanındaki gelişmeler nedeniyle ABD ve Avrupalı şirketler tarafından ikinci kez keşfedildi. ABD uyurken o çalıştı. Yazılım cenneti Hindistan 1990´da kapılarını dış dünyaya açtı ve 10 yılda Silikon Vadisi´nin arka bahçesi oldu. Hindistan´ın kod yazılımı ve veri kaydetme sistemiyle başlayan yazılım macerası artık üretime ve danışmanlığa kayıyor. Ülkede yazılım alanında nitelikli insan kaynağı patlaması yaşanıyor. Her yıl 125 bin yazılım mühendisi yetişiyor. Yetişen insan kaynağı Hindistan´ın kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi için yatırım yapıyorlar.
Her şey bundan 10 yıl önce başladı...

Yoksulluğun, hastalıkların ve imkansızlıkların diyarı, mistik ülke Hindistan yabancı sermayeye açıldı.

Yıllarca İngiltere´nin sömürgesi olarak yaşayan Hindistan´ın attığı bu adım sonucunda bu kez de yabancı sermayeninin sömürgesi altına gireceği iddia edildi. Beklenen gelişme kısmen gerçekleşti. Hindistan adeta bir yabancı sermaye akınına uğradı. ABD ve Avrupalı birçok dev firma stratejik altyapısı kendilerine ait olan yazılım işlemlerinin veri işleme kısmını Hintli çalışanlara emanet ettiler. Ancak Hindistan değişimin onuncu yılında bu gidişe ´dur´ dedi. Hindistanlı girişimciler kurdukları yazılım firmalarıyla yıllardır yabancı firmalardan aldıkları birikimleri şirketlerine aktararak kendi ayakları üzerinde durabileceklerini kanıtladılar.

Pazarın büyüklüğü, ucuz işgücü ve insan kaynağı yatırımcıları Hindistan´a çeken nedenlerin başında geldi. Coğrafi nedenler de bu işbölümünü körükleyen nedenlerden biri oldu. ABD geceyi yaşarken Hindistan´da güneş doğuyordu. Zaman dilimi farkından yararlanan ABD ve Avrupa kökenli birçok firma iş akışının ´veri işleme´ bölümünü Hindistan´a bırakarak bir günde iki günlük işin gerçekleşmesini sağladılar.

Hindistan kısa sürede Silikon Vadisi´nin arka bahçesi olarak anılmaya başladı. Bu durum karşılıklı olarak hem Hindistan hem de ABD ve Avrupalı şirketlerin işine yaradı.

Yapılan yatırımlar Hindistan´a nitelikli insan kaynağı ve potansiyel yerli sermaye olarak geri döndü. Bilişim firmalarının sayısındaki artış birçok Hindistanlı´nın bilişim alanında yetkinleşmesine neden oldu. Bugün ülkede orta sınıf mensubu hemen her Hintli kadın çocuğunun yazılım mühendisi olmasını istiyor.

Yaşanan 10 yıl Hindistan´da tersine beyin göçü sürecini başlattı. Gerek yurtdışında gerekse Hindistan´da uluslararası firmalarda çalışan birçok yönetici kendi işlerinin patronu olma yolundalar.

Örneğin Kumar Sivajaran´ın, IBM Thomas J. Watson Araştırma Merkezi´ndeki prestijli görevini bırakarak Hindistan kökenli Tejas Networks şirketinde çalışmaya başlaması ´dev bir transfer´ olarak adlandırılıyor.

Ünlü spekülatör George Soros´un desteklediği yatırım fonunun eski başkanı Purnendu Chatterjee ise artık, Hindistan´da kurduğu araştırma şirketi Chembiotek´in başkanı.

Hindistan kaynaklarını güçlendirmeye çalışırken dünyaca ünlü firmalar da boş durmuyorlar. Stanford Üniversitesi´nin yaptığı araştırmaya göre Hindistan´a şimdiye kadar beş milyon dolarlık risk sermayesi yatırımı yapıldı.

Hint kökenli şirketlerin başını bilişim sektörü çekiyor. Yazılım Hintliler´in uzmanlık alanına giriyor.

Wipro ülkedeki hatırı sayılır yazılım firmalarından. Şirket, General Electric, Home Depot ve Nokia gibi dev şirketlerle çalışıyor. Wipro´nun bu yıl 392 milyon dolar kar etmesi bekleniyor.

Wipro´nun başarısının altında planlı bir büyüme ve yönetim stratejisi izlemesi yatıyor. Şirketin başkanı Vivek Paul şirkete nitelikli yazılım elemanları alarak kolları sıvadı. Şu anda bin 200 çalışanı olan şirket önümüzdeki üç yıl içinde bu sayıyı 30 bine çıkarmayı planlıyor. Şirketin büyüme yolundaki bir diğer adımı dev şirketlerle birleşerek dev projelere imza atabilmek. Piyasalardaki durgunluğa rağmen dev şirketlerle birleşmek Wipro için henüz yeterinde hesaplı değil. Şirketin başkanı Paul birleşmeler için en uygun zamanı bekliyor.

Her biri kendi alanında dev şirketlere yazılım hizmeti veren Wipro destekleyici şirket konumunu terkederek çözüm üretici firma olma yolunda ilerliyor. IBM, Accenture ve Global Electronic Data Service gibi yazılım danışmanlığı veren firmaları rakip olarak gören şirket 2004 yılı sonuna kadar dünyadaki 10 bilişim hizmeti sağlayan firmadan biri olmayı hedefliyor.

Infosys Technologies ülkedeki bir diğer başarılı bilişim şirketi. Şirket Goldman Sachs, Visa, DHL, Cisco, Nestle ve Nordstom gibi dev şirketlere yazılım hizmeti sunuyor.

Tata Consultancy ve Satayam Computer ülkenin önde gelen yazılım danışmanlığı firmalarından. Bu firmalar yönetim, finans ve diğer sistemlerin teknolojiyle uyumlandırılması yönünde çalışmalar yapıyorlar.

Hindistan´da IBM, PwC ya da Sapient kadar güçlü olmaya aday bu bilişim şirketleri son aylarda uluslararası şirketlerde meydana gelen işten çıkarmaları fırsata çevirdiler. Bu şirketler işsiz beyaz yakalı çalışanları avlayarak insan kaynağına ciddi yatırımlar yapıyorlar.

Hindistan´da meydana gelen bu gelişmeler sayesinde ülke artık ucuz işgücü cenneti olarak değil nitelikli insan kaynağı olarak anılıyor. Ülkede bir bilgisayar programcısının aylık geliri 800 dolardan başlıyor. Ücretlerin her yıl yüzde 15 arttığı belirtiliyor.

  • Gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek büyüme hızı olan ülkeler sıralamasında Çin´den sonra yüzde 6.4 ile ikinci sırada geliyor.
  • Yüzde 20 ile gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük kamu borcuna sahip ülkeler sıralamasında Çin´den sonra ikinci ülke olarak yer alıyor.
  • Ülkenin GSMH´si son 10 yılda yüzde 6 arttı. Artıştaki en büyük pay hizmet sektörünün. Hindistan´da bu sektörün büyük bölümü yazılım alanında çalışıyor.
  • Para birimi rupee. Bir doların rupee cinsinden değeri 46.9. Ekonominin en önemli kaynağı yazılım sektörü. Hindistan´da yazılım mühendisliği alanında her yıl 125 bin kişi mezun oluyor.
  • Ülkede ihracatın merkezinde de yazılım sektörü var. Yazılım ihracatının yıllık büyüme oranı yüzde 50. İhracatın 2000 yılı rakamı 6.3 milyar dolar. Bu rakamın 2008´de 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • Ülke geneline bakıldığında ihracat ithalata göre geri planda kalıyor. Deutche Bank tarafından yayınlanan rapora göre Hindistan 18 milyar dolarlık dış ticaret açığıyla gelişmekte olan ülkeler arasında birinci sırada geliyor.
  • Ülkenin kamu borcu açığının yıllık gelire oranı yüzde 20. Hindistan bu sıralamada gelişmekte olan ülkeler arasında Çin´den sonra en düşük kamu borcu olan ülke olarak göze çarpıyor.
  • Dünyanın en iyi 500 şirketinin 180´i bilgi teknolojileri altyapısını taşeron olarak Hindistan´dan sağlıyor.
  • Ülkedeki araştırma geliştirme harcamalarının yıllık gayri safi milli gelire oranı 1997´den bu yana yüzde 1.5 artarak yüzde 2.5´e ulaştı
  • Görüşler

    0
    conan
    Super arastirma. Gercekten zevk alarak okudum. Ellerine saglik. Bu konuda buradaki hintli arkadaslarimla konusup eklemek istedikleri birseyler varsa yorum olarak yollayabilirim istersen. (yani kisisel olarak mesela ne gibi seyler yasiyorlar yazilim alaninda, vs...)
    0
    SHiBuMi
    Bence sorduğun kabahat olayi bir de başrol oyuncularından dinlemek süper olur :)
    0
    anonim
    mükemmel araştırma tebrikler
    umarım harcanmıyordur bu beyin
    sizin gibi araştırmacılara ihtiyac var
    siz tam bir fazla mesaicisiniz
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Entegre Devrenin Mucidi Jack Kilby Aramızdan Ayrıldı

    vst

    Entegre devrelerin mucidi Jack Kilby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2000 Fizik Nobel ödüllerinden birinin sahibi olan Jack Kilby'nin entegre devreler ile ilgili bu serüveninde tatile çıkamayan yeni bir işçinin icadına tanık olabilirsiniz.

    Not: 2000 Fizik Nobel Ödülünün diğer sahibi Robert Noyce 1990 yılında öldü.

    Yazılım Patentleri Protestosu Etkili Oldu

    FZ

    1 Eylül´de AB Parlamentosu'nda oylanması planlanmış olan Yazılım Patentleri yasa tasarısı dünya çapındaki protestolar yüzünden ertelendi.

    FM sitesinin de destek verdiği protesto sonucunda dünya çapında pek çok büyük web sitesi belli bir süreliğine gönüllü olarak kendilerini kapattılar ve anasayfalarından patent yasasını protesto ettiklerini belirten duyurular yayınladılar.

    Bu konuda hassasiyet gösteren herkese teşekkürler. Konu ile ilgili detaylı bilgiye bu adresten erişebilirsiniz.

    Google Instant Messenger Geliyor

    anonim

    Google desktop aracından sonra şimdide yeni Instant Messaging istemcisi ile ürünleri arasında tam bir uyum sağlamayı hedefliyor.

    Söylentiler yeni değil,fakat bu hafta itibariyle daha bir gün ışığına çıktı. Öncelikle, az çok insanlar google'ın zaten "Hello" adında bir IM client'ının olduğunun farkına vardılar. Bu yaz, fotoğraf paylaşma servisi Picasa ile birlikte kullanılmaya başlandı.

    Bu arada, Google Desktop Search Tool kodları geçen Salı açıldı. Buradan Google'ın büyüyen ürünlerine IM'yi integre etme planlarını daha iyi anlayabiliyoruz.

    Türkiye'de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

    FZ

    Az önce bize önce telefon ile ulaşan ve ardından e-posta yazan bir Türk Telekom haberleşme mühendisi FM okurunun mesajını olduğu gibi paylaşıyoruz.

    "Türkiye’de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

    Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

    conan

    Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

    İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

    Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

    Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.