Riemann Hipotezi İspatlandı!

0
FZ

Görüşler

0
malkocoglu_2
Haber icin tesekkurler..
0
robertosmix
Arkadaşlar, ispat üzerinde şöyle bir göz gezdirdimde... Oldukça başarılı görünüyor. Tabii bunun bizim bilgisayar dünyasına şöyle büyük bir darbesi olacaktır. Bildiğiniz gibi hemen hemen her server'da kullanılan ssh protokollerinin varsayılan açık anahtarlı kriptolama sistemleri büyük bir oranla DSA yada RSA'dır. Bu sistemler büyük tam sayıların asal çarpanlarına ayırılmasının zorluğundan yola çıkılarak geliştirilmiş kriptolama sistemleri. Zannedersem, eğer zeta fonksiyonu bahsedildiği gibi işlerlik kazanırsa, bir asal sayıdan diğerine atlamak çok kolay, aynı zamanda da bu şifreleme sistemlerinin kırılmasıda daha bir kolay olacaktır. Dolayısıyla, bu da güvenlik açısından sil baştan çalışmalara gidilmesini gerektirebilir.
0
lifesdkver0_1
böyle bir durum daha öncesinde, "eğer riemann hipotezi doğru olsaydı" şeklinde bir yaklaşımla ortaya çıkmaz mıydı zaten?
0
robertosmix
İspat, bize zeta fonksiyonu Z(s)'in nasil elde edilecegini gösteriyor. Testler, zeta fonksiyonunun olasılıkları üzerinde hesaplanmış.
0
FZ
Slashdot´taki yorumlara bakılacak olursa zaten pek çok matematik makalesinde cümleler, ``Riemann hipotezinin doğru olduğunu var sayarsak diyebiliriz ki...´´ diye başlıyormuş. Dolayısı ile problem önemli ve ilginç olmakla birlikte şimdilik şifreleme ile ilgili herhangi bir ciddi sonuç söz konusu gibi görünmüyor yani olumsuz anlamda.

Meraklısına: Riemann´ın zeta fonksiyonunun bir prototip üretme makinası ile üretilmiş üç boyutlu elle tutulur halini görmek isteyenler için:

http://www.sdsc.edu/tmf/Examples/Rie/rie.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HDRI ve Geek Uygulamalar

darkhunter

HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

Güney Kore'de Okullar GNU/Linux'a Geçiyor

FZ

Güney Koreli uzmanlar tarafından geliştirilen açık kaynak işletim sistemi halen başkent Seul’de 190 okulda birden denenmeye başladı. Güney Kore, böylece kendi ulusal Linux sistemini okullarında yaygınlaştırmış oluyor. Güney Kore Bilişim Dairesi (KIPA) Başkanı Jin Ko Hyun, Linux’un Güney Kore versiyonunun başarısına inandıklarını açıkladı.

Hyun, yeni sistemin yazılım devi Microsoft’a karşı bir hamle olmadığını, ülkenin kendi ulusal yazılım ve donanım teknolojisini geliştirmede bir adım olduğunu vurguladı. Hyun, ayrıca güvenlik sorunlarının ve maliyetin kendileri için önem taşıdığının altını çizdi. Hyun, yerli sistemlerin kullanılmasının yerli yazılımcıların etkinliğini artıracağını ve yerli endüstrinin güçlenmesinin yolunu açacağını belirtti.

Yahoo, Mozilla XUL Programcıları Arıyor

FZ

Yahoo!, Mozilla XUL programlama konusundan anlayan programcılar arıyor. Yahoo! çalışanı Jeremy Zawodny'nin belirttiğine göre C/C++ programcısı başlığı altında geçen iş pozisyonu için en önemli nokta XUL/Javascript/XPCOM deneyimi.

Shor Algoritması NMR Yöntemi İle Gerçekleştirildi!

FZ

Kuantum bilgisayarları üzerinde çok hızlı (!) şekilde çarpanlara ayırma yapılmasının yöntemini gösteren Shor Algoritması IBM ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından fiziksel olarak gerçekleştirildi.\r \r

NMR yani nükleer manyetik rezonans tekniği ile çalışan kuantum bilgisayarı oda sıcaklığında işleyebiliyor ve yapılan deneylerde 15 sayısını çarpanlara ayırabiliyor.\r \r

Kuantum bilgisayarları ve kuantum bilgi işlemle ilgili giriş seviyesinde, güzel ve aydınlatıcı bir makale için, kuantum veritabanı sorgulama algoritmasını da geliştirmiş olan Lov K. Grover adlı araştırmacının makalesini tavsiye ederim.\r \r

Konu ile ilgili daha detaylı teknik bilgi isteyenler, bir kuantum bilgi işlem dili olan QCL dilini geliştirmiş olan Bernhard Ömer adlı araştırmacının çalışmasından faydalanabilirler. Söz konusu çalışmada Shor algoritmasının QCL ile bir uygulaması da mevcuttur.

İsmini MARS`a gönder!

larweda

NASA, 2003 yılında planlanmış MARS uçuşu için tüm uzay heveslilerine isimlerini Mars'a gönderme şansı veriyor. Bu muhabbet aslında yıllardır duyulur söylenir, (hatta ilkokulda bu uğurda bi dolu kartpostal attığımı bile hatırlarım :-) ama ilk defa resmi bir kaynaktan duyurulduğunu görüyorum. Ama şimdi internet sağolsun gidiyosunuz NASA'nın web sitesine, iki dakikada, ööle kişisel bilgilerinizi filan vermeden veriyorsunuz isminizi, NASA da topladığı bu isimleri bir CD`ye doldurup MARS`a gönderiyor. Sembolik de olsa MARS`ta sizin de isminiz oluyor. Bu da fazlamesai`nin MARS`a gitme sertifikası.