Riemann Hipotezi İspatlandı!

0
FZ

Görüşler

0
malkocoglu_2
Haber icin tesekkurler..
0
robertosmix
Arkadaşlar, ispat üzerinde şöyle bir göz gezdirdimde... Oldukça başarılı görünüyor. Tabii bunun bizim bilgisayar dünyasına şöyle büyük bir darbesi olacaktır. Bildiğiniz gibi hemen hemen her server'da kullanılan ssh protokollerinin varsayılan açık anahtarlı kriptolama sistemleri büyük bir oranla DSA yada RSA'dır. Bu sistemler büyük tam sayıların asal çarpanlarına ayırılmasının zorluğundan yola çıkılarak geliştirilmiş kriptolama sistemleri. Zannedersem, eğer zeta fonksiyonu bahsedildiği gibi işlerlik kazanırsa, bir asal sayıdan diğerine atlamak çok kolay, aynı zamanda da bu şifreleme sistemlerinin kırılmasıda daha bir kolay olacaktır. Dolayısıyla, bu da güvenlik açısından sil baştan çalışmalara gidilmesini gerektirebilir.
0
lifesdkver0_1
böyle bir durum daha öncesinde, "eğer riemann hipotezi doğru olsaydı" şeklinde bir yaklaşımla ortaya çıkmaz mıydı zaten?
0
robertosmix
İspat, bize zeta fonksiyonu Z(s)'in nasil elde edilecegini gösteriyor. Testler, zeta fonksiyonunun olasılıkları üzerinde hesaplanmış.
0
FZ
Slashdot´taki yorumlara bakılacak olursa zaten pek çok matematik makalesinde cümleler, ``Riemann hipotezinin doğru olduğunu var sayarsak diyebiliriz ki...´´ diye başlıyormuş. Dolayısı ile problem önemli ve ilginç olmakla birlikte şimdilik şifreleme ile ilgili herhangi bir ciddi sonuç söz konusu gibi görünmüyor yani olumsuz anlamda.

Meraklısına: Riemann´ın zeta fonksiyonunun bir prototip üretme makinası ile üretilmiş üç boyutlu elle tutulur halini görmek isteyenler için:

http://www.sdsc.edu/tmf/Examples/Rie/rie.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD Çekirdek (Core) Geliştirme Ekibi ile Röportaj

FZ

Karşınızda çekirdek FreeBSD yazılım uzmanları ile yapılmış bir röportaj. Wes Peters, Greg Lehey and M. Warner Losh ve Scott Long ile konuşulan konular arasında şunlar var: Sun Microsystems tarafından desteklenen Java port´u, Linux ile rekabet, 5.x sürümü ve diğer UNIX sistemlerle kıyaslamalar, yeni dosya sistemi UFS2, XFree86 uygulaması, SCO ve UNIX ile ilgili fikri mülkiyet meseleleri. Eğer öyle ya da böyle UNIX uyumlu herhangi bir işletim sistemi ile muhatapsanız (ya da MS Windows üzerinde TCP/IP kullanıyorsanız :-P) bu röportajı mutlaka okumalısınız.

HDRI ve Geek Uygulamalar

darkhunter

HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

Şimdide elektronik bomba korkusu sardı..(EMP)

kuzen

DIŞ HABERLER SERVİSİNDEN... ABD'nin gelecek yıl deneyeceği "EBomb", yani eletromekanik bomba, aklın sınırlarını bile zorlayacak kadar büyük felaketlere yol açabilecek. Her şey bir göz kırpması kadar kısa bir zaman içinde olup bitecek. Evinin içinde kendi halinde oturan biri önce uzaktan keskin bir çatırtı duyacak. Muhtemelen bu sesi bir şimşek veya yıldırım sanacak. Ama o bunları düşünene kadar, uygar dünya en az 200 yıl önceye, elektriğin henüz keşfedilmediği yarı karanlık dönemlere geri dönecek.

Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

anonim

"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.

Örümcek Adam filmi posterleri toplatılıyor!

larweda

3 Mayıs 2002'de vizyona girecek olan "Spider Man:The Movie" filminin sinemalara dağıtılmış posterleri Sony Pictures tarafından toplatılıyor, ayrıca firmanın resmi sitesinde yayında olan film fragmanları ve tanıtımları da yayından kaldırıldı. Sony bunlara gerekçe olarak Dünya Ticaret Merkezi'nin fragmanda ve posterlerde görünüyor olduğunu açıkladı. Fragmanda örümcek adamın Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri arasında ağ örmesi var, posterde de örümcek adamın gözünde ikiz kulelerin görüntüsünün yansıması görülüyor. Sony, En kısa zamanda yeni bir poster hazırlanacağını ve Aralık ayına kadar da içinde Dünya Ticaret Merkezi olmayan bir fragman hazırlayacağını açıkladı. 2002'de vizyona girecek filmlerden de ikiz kulelerin görüntülerinin tamamen çıkması bekleniyor.

Bu konular ve "Spider Man:The Movie" hakkında geniş bilgi almak için: www.spidermanhype.com