Riemann Hipotezi İspatlandı!

0
FZ

Görüşler

0
malkocoglu_2
Haber icin tesekkurler..
0
robertosmix
Arkadaşlar, ispat üzerinde şöyle bir göz gezdirdimde... Oldukça başarılı görünüyor. Tabii bunun bizim bilgisayar dünyasına şöyle büyük bir darbesi olacaktır. Bildiğiniz gibi hemen hemen her server'da kullanılan ssh protokollerinin varsayılan açık anahtarlı kriptolama sistemleri büyük bir oranla DSA yada RSA'dır. Bu sistemler büyük tam sayıların asal çarpanlarına ayırılmasının zorluğundan yola çıkılarak geliştirilmiş kriptolama sistemleri. Zannedersem, eğer zeta fonksiyonu bahsedildiği gibi işlerlik kazanırsa, bir asal sayıdan diğerine atlamak çok kolay, aynı zamanda da bu şifreleme sistemlerinin kırılmasıda daha bir kolay olacaktır. Dolayısıyla, bu da güvenlik açısından sil baştan çalışmalara gidilmesini gerektirebilir.
0
lifesdkver0_1
böyle bir durum daha öncesinde, "eğer riemann hipotezi doğru olsaydı" şeklinde bir yaklaşımla ortaya çıkmaz mıydı zaten?
0
robertosmix
İspat, bize zeta fonksiyonu Z(s)'in nasil elde edilecegini gösteriyor. Testler, zeta fonksiyonunun olasılıkları üzerinde hesaplanmış.
0
FZ
Slashdot´taki yorumlara bakılacak olursa zaten pek çok matematik makalesinde cümleler, ``Riemann hipotezinin doğru olduğunu var sayarsak diyebiliriz ki...´´ diye başlıyormuş. Dolayısı ile problem önemli ve ilginç olmakla birlikte şimdilik şifreleme ile ilgili herhangi bir ciddi sonuç söz konusu gibi görünmüyor yani olumsuz anlamda.

Meraklısına: Riemann´ın zeta fonksiyonunun bir prototip üretme makinası ile üretilmiş üç boyutlu elle tutulur halini görmek isteyenler için:

http://www.sdsc.edu/tmf/Examples/Rie/rie.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk iştirakçilerin yeni sloganı: hadiii gidiyoozzz!

musshani

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Faruk Şen, Almanya'nın ve diğer AB ülkelerinin önümüzdeki süreçte yeniden göçmen almaya başlayacaklarını bildirdi. Şen, "Ancak alınacak göçmenler öncelikle AB'ye aday diğer 12 ülke arasından temin edilecek" dedi. Şen, bu nedenle, Türkiye'nin bir an önce Ankara Anlaşması ve Ortaklık Konseyi kararlarında vurgulanan Serbest Dolaşım hakkını talep etmesini istedi.

Pozitif e-dergi Ağustos Sayısı Çıktı

anonim

Bu ay içeriğinin diğer aylara oranla daha zayıf olduğunu söylemek gerek. PozitifPC yetkilileri bunun sebebinin yeniden yapılanma sürecinde olduklarına ve çalışmalarına bu yönde ağırlık vermelerinden kaynaklandığını da duyurdu. Yine de dergide çarpıcı başlıklar yok değil. Bunlardan bazıları şöyle:

Büyük Usta Dijkstra`yı Kaybettik (1930 - 2002)

FZ

Bilgisayar bilimlerine ve endüstriye yaptığı katkılarla tanınan Professor Edsger Wybe Dijkstra, uzun süredir sürdürdüğü kanser mücadelesine yenik düşerek 6 Ağustos 2002'de, Hollanda'daki evinde aramızdan ayrıldı.

1930 yılında Rotterdam'da doğan Dijkstra kimyager bir babanın ve matematikçi bir annenin oğlu idi. Üniversitede matematik ve teorik fizik okuyan bilimadamı daha sonra Amsterdam Üniversitesinde bilgisayar bilimleri üzerine doktora yaptı. 1952-1962 yılları arasında Mathematisch Centrum, Amsterdam'da programcı olarak çalışan Dijkstra, daha sonra Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde matematik profesörü ve 1973-1984 yılları arasında da Burroughs Corporation'da araştırmacı olarak çalıştı. 1984-1999 yılları arasında Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev alan bilimadamı 1999 yılında Emeritus Profesör olarak emekli oldu.....

Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

anonim

"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.

Sony'nin yarattığı çalkantının dinmesine daha çok var...

conan

Şurada daha önce değinmiştik. Konu kişisel bloglardan, bilgisayar basınına ve daha sonra ana basına taşınan konuların belki de en güzel örneği. Bruce Schneier'in Sony'nin yediği bu halt konusunda söyleyecekleri bitmedi. :) Bu adreste enfes bir özet geçmiş üstad.

Yazıdan bazı çarpıcı cümleler:
- The only thing that makes this rootkit legitimate is that a multinational corporation put it on your computer, not a criminal organization.
Bu rootkit'i haklı kılan tek şey bir suç örgütü tarafından değil, çokuluslu bir şirket tarafından sisteminize yerleştirilmiş olması.