Sony kötü yakalandı!

0
conan
Sony müşterilerinin bilgisayarlarına rootkit koyarken yakalandı! Olay sadece rootkit koymakla da bitmiyor. Bilgisayara yüklenen rootkit Sony'den satın alınan müzik CDlerinin kopyalanmasını engellemesi için kullanılan bir programı saklamak için kullanılıyor! Durun daha da bitmedi... Bu rootkit bilgisayardan normal yollardan uninstall edilememekle birlikte, eğer bir şekilde anti-kopyalama programını silmeye kalkarsanız bilgisayarınızın bir daha müzik CDsi çalamıyor! Evet yanlış duymadınız... Kişilik haklarına saygı filan hiç önemli değil. Önemli olan $$$

Peki ya müşteri bunu upuzun EULA (Son kullanıcı anlaşması) içerisinde de göremiyor mu? (okusa bile) HAYIR! Büyüteçle baksanız bile bulamıyorsunuz, çünkü o küçücük yazıların içinde bile yok...

Sanırım müzik, sinema endüstrisi kaçırdığı teknoloji treni yüzünden kaybettiği dolarları müşterilerinden çatır çatır almaya kararlı. Ne pahasına olursa olsun! Bu konuda Bruce Schneier, Washington Post, The Register ne demiş görebilirsiniz. SysInternals'dan Mark Russinovich'in bu konuda yaptığı arastirmayi okumadan geçmeyin derim.

Görüşler

0
roktas
Verdiğin bağlantılarda farkettim. Ya şuna ne demeli! Spyware'de muhtemelen bundan daha korkunçları vardır, benim haberdar olmadığım. Fakat burada sıradan bir shareware'den bahsetmiyoruz, Warcraft'ın yapımcısı Blizzard yapıyor bunu.
0
slay3r
Ne yapmış blizzard? Olsa olsa hack konusunu engellemek için birşeyler yapmıştır diye tahmin ediyorum ama...
0
serdem
Blizzard özetle 'Bize güvenin, biz bunu sizin iyiliğiniz için yapıyoruz' gibi bir açıklama yaptı. İlk yazıyı yazan kişinin hack-bot yazan birisi olduğu ortaya çıkınca haklı gibi gözüktüler. Bunlar aslında başka alanlarda duyduğumuz sözler, 'Vatandaşlarımızın iyiliği için vatandaşlarımızı fişliyoruz' ... Yaptıkları, evimize hırsız girebileceği için hepimizin evine güvenlik kamerası yerleştirmek gibi bir şey. İnsanlar alkışlıyor böyle şeyleri... Genelde bu konuları EULAya dayandırıyorlar. Aldığımız yere gidip EULAyı okudum, kabul edemiyorum ürünü geri alın dersek dayak yer miyiz acaba?
0
azertet
Dayak yer miyiz bilmiyorum(hiç belli olmaz :) ), ama bu tip durumlarda birçok şeyin kullanıcı aleyhine olduğu da bir gerçek. yani şikayet de etseniz de sözleşmelerde bunlar olduğu için kabul etmiş sayılıyorsunuz. bir arkadaşım okumuş, telekom'un adsl sözleşmesinde "biz size herhangi bir durumdan dolayı hizmet veremezsek bizden hak talep edemezsiniz" gibi bir madde varmış. birçok firma yada kurum, sözleşmelerine (aslında özellikle derinlerine) böyle kullanıcıyı zor durumda bırakabilecek madde koyabiliyor. yapılan açıklamalar da özgürlük getirme meseleleri ...
0
rafet
Aslinda bu tip sozlesmelere karsi dava acilmasi lazim. Kullaniciya kendi zararlarina olacak bir maddeyi zorla kabul ettirmeye haklari yok diye dusunuyorum. Alnina silah dayanan bir insanin yaptigi sozlesme nasil gecersizse boyle tuketici haklarini ihlal eden sozlesmelerin de gecersiz olmasi gerektigini dusunuyorum. tabi is avukatlarda. Karsida buyuk sirketlerin,tekellerin oldugunu dusununce umut yok diyorum maalesef.
0
loker
Tespitiniz güzel, alnına silah dayanmış birinin imzası geçerli olmadığı gibi ruhu hukuka aykırı sözleşmeler de mahkemece tarafından iptal edilebilir.

Burada önemli olan cesaret... Büyük şirketler ya da tekeller de yenilir, en azından bu kadar açık ihlallerde... Bir de tabii konuya hakim avukatlar tarafından iyi hazırlanılmış davalarla ilerlemek gerekir, ki kararlar daha sonra içtihat oluşturabilecek somut veriler ve sonuçlara sahip olsunlar...

Tüketici dernekleri bu konuda canhıraş bir mücadele sürdürüyorlar, yanı sıra Sanayii Bakanlığı çatısı altında bilgi hizmeti veren bir tüketici masası ve kaymakamlıkların koordinatörlüğünde yurt çapında yaygınlaştırılmaya çalışılan "Beyaz Masa"lar var... Bu tip danışmanlık hizmeti veren sivil kurumların yardımıyla bu tip konularda organize olarak, sağlam bir altyapıyla hukuk mücadelesi verilebilir... Bu mücadelenin büyük şirketlere ya da tekellere karşı verildiğinde bile tüketici lehine sonuçlandığına dair bir çok örnek var...

0
serdem
Kızdırmayın Stallman'ı :) http://www.theinquirer.net/?article=27481
0
ttk
"Fincanı taştan oyarlar, Sony'ye de böyle ...." Benzeri işlere girişenlerin tamamına zaman sınırlaması olmaksızın ithaf olunur.
0
sametc
şirketlere paralar vererek ürün al sonra gel onların istedikleri gibi yaşaaaaaaaaa ve böylece kapitalist dünyanın en mutlu olduğu zamanlarında yaşamış olursuuuuunnnn...
0
conan
Ben bu mantaliteyi anlayamiyorum. Birisi bana aciklayabilir mi?

Yillarca insanlar arastirma yapsin, kopyalamayi engelleyici, vs bir cok guvenlik tipi cikarsin, bu konularda doktora tezleri yapilsin, vs... Muzik/Film, vs piyasasi yillarca bunlari gormezden gelsin. Sonra mp3, divx gibi gelismeler olsun bunlari da en az bir 4 yil izlemesin bu sirketler, izlese bile bir sey yapmasin. Bunun yerine DVD encryption standarti gibi buyuk sirketlere acik, kullanicilara kapali kapilar ardinda berbat bir sifreleme algoritmasi gelistirsin. Tabii ki bu sifreleme kirilsin...

p2p gibi seylerden bahsetmeyecegim bile, bunlari da gormezden gelsin bu mohhim ve boyyuk medya sirketleri... yani treni kacirsin kisaca. Sonra vay efendim, bir anda, niye izinsiz indiriyormus insanlar da vay bunlar serrefsizmis de, korsanmis da, hirsizmis da, vs... vs... vs...... Yok yiginla insana davalar, yasin yaninda kurunnun da yanmalari, deliren, paranin gucuyle de herkese saldiran bir kizgin medya ordusu...

Medya endustrisinin gozbebegi, mali, mulku, geliri, gelecegi, gecmisi, TEK BIR VAROLUS NEDENI filmler, muzik, gibi eserlerdir. Sen bu eserleri, tek gelir kaynagini korumak icin hicbirsey yapma, otur kicinin uzerinde, sonra bir gun gelsin: Herseyim elden gidiyor aman allahim veryansin et ona buna saldir. Oh ne guzel!

Bu veryansin eden medya sirketlerinin patronlari 5 yil boyunca ferrarilerini sokagin ortasina anahtarlarini arabanin ustunde kapilari acik olarak park ederler miydi acaba? Hic sanmiyorum.

Hirsizlik guzel bir sey degil, hirsizligi onlemek icin hicbirsey yapmamak hic guzel birsey degil. Hirsiz her zaman olacaktir. Onemli olan bu konuda ona buna dava acmak yerine teknolojinin nimetleriyle hirsizliga karsi savas vermek.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Aydın Esen Group @ Ghetto

FZ

Kasım ayında GHETTO’da ayakta alkışlanan bir konser sonrasında bütün izleyenleri büyüleyen Türkiye’nin en önemli caz kompozitör ve piyanistlerinden Aydın Esen, Ocak ayında tekrar GHETTO’da. İki yaşında piano çalmaya başlayıp, tek haneli yaşlarından itibaren İstanbul Konservatuarında çalışmış olan, Esen 1980′lerde konservatuardan piano ve kompozisyon dallarında birincilikle mezun olduğunda caz müziği, çağdaş klasik müzik ve ana akım müzikleri bir araya getiren kendine has bir tarz ortaya koymaya başladı.

Linus Torvalds Kernel geliştirmeyi bırakıyor.

conan

Slashdot'un bu haberine gore Linus Torvalds kernel geliştirmekten yorulduğunu ve bu işi artık başka birisinin ele alması gerektiğini belirtti. Ne yazık ki beklenen gerçekleşti. Uzun zamandır soylentileri yalanlayan camia da bu haberle sarsıldı.

OK OK... 1 Nisan haberi nasıl olacak ki başka??... ;)

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

anonim

Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

MP3’e açık kodlu alternatif

polat

Telif hakkı gerektirmeyen ve MP3 formatına ‘rakip’ olarak gösterilen Ogg Vorbis yazılımının 1.0 versiyonu çıktı. ZDNet’in haberine göre, Ogg Vorbis ses sıkıştırma ve yayınlama yazılımının resmi çıkışı, açık kodlu yazılım meraklıları tarafından uzun zamandır bekleniyordu. Ogg Vorbis’in en önemli özelliği telif hakkı gerektirmemesi, yani firmalar herhangi bir ücret ödemeden bu teknolojiyi alarak kendi yazılımlarına dahil edebiliyor.
Haberin devamı...

E-Devlet İçinde İneklerin Yeri

mambo

Artık ineklerimizde bir kimlik numarasına sahip hemde internetteler e-devlet içindeler.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı uygulama ile ineklerde aynı bizim gibi Kimlik mernis no'suna sahip hemde 12 haneli burdan ineğinizin kesilip kesilmediğine, sağlık durumuna bakabilirsiniz. İneği olanlara :) İlgili Haber