Software Quest Yazılım Yarışması

0
FZ
Bantgenişliği takip sistemi, Internet tabanlı farklı bir satranç oyunu, elektronik simülasyon sistemleri, grafik tanıma sistemleri, Civilisation benzeri oyunlar...

Yazılımcı gençlerin Bilkent Üniversitesi'nin düzenlediği Software Quest yarışmasında neler geliştirdiklerini görmek istiyorsanız buraya bakabiliriniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Bugün oradaydım... Açıkçası oradaki programları görünce kendime program yazan insan muamelesi yapasım pek gelmiyor. Her ne kadar aralarında olsa olsa vasat sayılabilecek bazı programlar varsa da oldukça güzel olanları da mevcuttu.

Örneğin I-Ris adlı karakter tanıma yazılımı bence kesinlikle katılanlar arasındaki en başarılı yazılımdı. Yazılımın güzel bir yanı da karakter tanıma motorunun sade Object Pascal ile yazılmış olması. Hem benim gibi pascal fanatiklerinin kodu okuyabilmesi açısından hem de FreePascal ile Linux altında derlenmesi şansı lduğundan benim en çok takdirimi toplayan program oldu.

Onun dışında yıllardır geliştirilmekte oln Telekomat'ta ben gömeyeli oldukça gelişmiş doğrusu. Ayrıca Kylix sayesinde Telekomat'ın Linux versiyonunun yolda olduğu da aldığım haberler arasında.

Tübitak tarafından geliştirilmekte olan bir proje yönetim sisteminin ise Visual Basic .NET ile geliştirilmiş olması açıkçası biraz burukluk yarattı bende. En azından C# olsaymış keşke. Ancak yarışmadaki .Net, SOAP vs... desteği sağlayan tek program da buydu.

Kullanılan programlama dilleri arasında Java, Pascal (Delphi), ve asp öndeydi (diğer diller ya hiç yoktu ya da benim dikkatimi çekmedi). Açıkçası böyle bir yarışmada özgür yazılımların (gcc, php, FreePascal gibi) hiç kullanılmamış olması canımı sıktı diyebilirim.

Bir anda haberi görünce yapabildiğim ilk yorumlar böyle. Fırsatım olsaydı bir de program yazarlarıyla röpörtaj yapabilseydim iyi olurdu. Aslında hepsiyle konuşma fırsatım oldu ancak ne yazıkki kaydedemedim.

Tonguç Yumruk Debian 3.0 - Woody'den bildirdi (ilk yorum)
0
FZ
I-Ris benim de dikkatimi çekti, acaba hangi algoritmaları kullandılar şekil tanıma için.

TUBITAK'ın Visual Basic.NET kullanması beni de şaşırttı, gerekçelerini duymak isterdim doğrusu.
0
tongucyumruk
Bildiğim kadarıyla I-Ris'in kodu açık (en azından karakter tanıma motorunun) çünkü arkadaşlar bana freepascal ile derlemeyi denemek istersem indirebileceğimi söyledi. Yani algoritma ortada heheheh.

Tübitak'ın gerekçesi olarak aklıma gelebilecek ilk şey SOAP desteği vs... sağlamanın VB.Net ile çok kolay olması olabilir gibi geliyor ama hadi GPL programlarla bu işi yapmak daha zor olsa da en azından Delphi gibi gerçek Exe'ler üreten bir araç (ve tabii object pascal gibi nefis bir dil) kullanabilirlerdi. Sonuçta SOAP destekli programlar hazırlamak Delphi 6.0'dan beri inanılmaz kolay.
0
Maverick
Galiba gateway problemini çözmüşsün :^)
0
nirvana
sitede indirebileceğimiz bir bölüm yok galiba. varmı?
0
tongucyumruk
Siteyi açmayı bile beceremediğim için bu konuda birşey diyemiyorum. 404 verdi bana sürekli
0
anonim
Tübitak hep Visual Basic yada Microsoft kullanıyor arkadaslar orda bir suru linux bi o kadar php bi o kadarda open source developer var :) (Emin Olun)
Saygılar
0
FZ
Eger bahsettiğin kategoride o kadar adam varsa neden hep Visual Basic ya da benzeri Microsoft araçlarını kullanıyorlar? [yoksa bu sadece bir espri miydi?] :)
0
Maverick
Sanırım ciddi ve kastettiği, Tübitak'ın kurumsal politika olarak, VB kullanmayı tercih ettiği. Bu politikanın sebebini ben de bilmek isterdim gerçekten..
0
FZ
Aklıma şimdi şu geldi, yaklaşık bir yıl kadar önce jeofizik konusunda yüksek lisans yapan bir arkadaşımla konuşuyordum, adam ABD'de MIT'ye gitmiş ve bir süreliğine orada asistan olarak çalışmıştı. Gider gitmez ilk yaptıkları iş ona bir bilgisayar vermek ve al bakalım şuna Solaris kur demek olmuş. Arkadaşım ben bunu biliyorum falan dese de adamlar nuh demiş peygamber dememişler, adım 1 Solaris kurabildiğini göstereceksin ya da kuramıyorsan biz sana öğreteceğiz demişler. Adım 2'de de gerekli sayısal işlemlerle ilgili programların yüklenmesi, derlenmesi, kurulması varmış falan. Nedense aklıma geldi... Konu ile ne kadar alakası var takdirinize kalmış. Çok yorum yapmayacağım ;-)

Söz konusu resmi politika ile ilgili herhalde daha bilgili kişiler yorum yapacaktır.
0
anonim
VB nin Tübitak ın kurumsal politikası olduğunu sanmıyorum (oladabilir de :) ) fakat şunuda akıllarda bulundurmak lazım siz kendinizi hangi dilde rahat hissediyorsanız o dil sizin için iyidir. Örnek olarak VB ile yapılan bir programın eş değerini c/c++ ile yapmaya kalkmak hem zaman hemde emek açısından farklıdır.
VB ile 4 mouse tıklaması 6 satır kod ile yapılan bazı şeyler bazen c/c++ gibi güçlü dillerle günleri alabiliyor. Bence bunuda düşünerek eleştirilerde cok acımasız olmayın. Ama kastedilen ,kardeşim konuştuğumuz yerin adı Tübitak bi zahmetde emek harcasınlarsa bu da sanırım o kodu yazan arkadaşların seçimi. Kimsenin onlara gidipte şu yazılacak ama VB ile dediğini sanmıyorum.
0
Maverick
lameness ? :^)
0
SHiBuMi
TÜBİTAK'ta open-source uygulamalara karşı genel olarak bir antipati vardır, buna cevap olarak da bunlara ayıracak vaktimiz yok cevabını veriyorlar. Ben 2 günlük bir eğitim vermek için Gebze'ye gitmiştim, aralarında linux'a hakim olup birincil işletim sistemi olarak kullananlar da vardı, notepad'i açıp iki satır yazı yazıp kaydetmekten aciz olanlar da. Genel olarak memur zihniyetinin hakim olduğu bir kurum izlenimi bıraktı bende, genius olduğunu iddia edip etrafta artis artis dolaşan tipler de mevcut ama bunların ne yaptıkları hakkında da fazla bir fikrim yok. O yüzden pek open-source ile ilgili bir şeylerin çıkmasını beklememek lazım TUBITAK'tan.
0
FZ
İçinde ne kadar 'dahi' barındırıyordur bilemem ama yaklaşık 1 yıl kadar önce bitirme ödevimden ötürü web sitesine girip de şifreleme, kriptoloji, vs. konularını aradığımda pek de detaylı şeylerle karşılaşmamıştım ve hayal kırıklığına uğramıştım.
0
anonim
:) üstüme alındım
http://www.biltek.tubitak.gov.tr al sana open source al sana php al sana apache mysql :)
Acımasız olmayın!!!
0
FZ
Hiç yoktan iyidir ;-) Artarak devamını dileriz :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Maxima 5.9.2 Çıktı

FZ

Maxima'nın 5.9.2 sürümü çıktı.

Maxima, meşhur sembolik hesaplama yazılımı Macsyma'nın GPL lisansı ile dağıtılan bir benzeridir. Maxima ile polinomlar, matrisler, sonlu kümeler, integraller (belirlili, belirsiz), türevler, diferansiyel denklemler üzerinde işlemler yapmak, lineer cebir işlemlerini gerçekleştirmek, keyfi büyüklükte sayılar kullanmak ve her türlü fonksiyonun iki boyutlu ve üç boyutlu grafiklerini çizmek mümkündür.

Maxima çeşitli UNIX ve benzeri sistemlerde, MS Windows sistemlerde çalışmaktadır. MS Windows için kurulum programı da mevcuttur.

Türkçe CMS yazılımı : Websis

anonim

Türkiye'de açık-kod'a destek gün geçtikçe büyüyor. Bunun son göstergelerinden biriside Websis. Websis, Cyrocom isimli bir Türk oluşumun meyvesi.
Esas olarak AWF isimli bir CMS'nin 1.1 versiyonu üzerine kurulan Websis, PHP ve MySQL ile çalışıyor.

POV-Ray Tanıtımı

FZ

Amiga zamanlarından bu yana, bilgisayar destekli modelleme alanında birçok programlar geldi geçti. Imagine'dı, Lighwave'di, Real 3D'di, 3D Max'di, Blender'dı derken bu alanda birbiri ile kapışan oldukça fazla program var. Fakat bunlardan bir tanesi, gerek arkasındaki düşünce, gerekse başarıları ile diğerlerinden çok daha farklı bir yerde.

Bayanlar baylar, karşınızda Pov Ray

Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.