2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız '
istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.
Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.
istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki
bu adresten edinebilirsiniz.
Örneğin I-Ris adlı karakter tanıma yazılımı bence kesinlikle katılanlar arasındaki en başarılı yazılımdı. Yazılımın güzel bir yanı da karakter tanıma motorunun sade Object Pascal ile yazılmış olması. Hem benim gibi pascal fanatiklerinin kodu okuyabilmesi açısından hem de FreePascal ile Linux altında derlenmesi şansı lduğundan benim en çok takdirimi toplayan program oldu.
Onun dışında yıllardır geliştirilmekte oln Telekomat'ta ben gömeyeli oldukça gelişmiş doğrusu. Ayrıca Kylix sayesinde Telekomat'ın Linux versiyonunun yolda olduğu da aldığım haberler arasında.
Tübitak tarafından geliştirilmekte olan bir proje yönetim sisteminin ise Visual Basic .NET ile geliştirilmiş olması açıkçası biraz burukluk yarattı bende. En azından C# olsaymış keşke. Ancak yarışmadaki .Net, SOAP vs... desteği sağlayan tek program da buydu.
Kullanılan programlama dilleri arasında Java, Pascal (Delphi), ve asp öndeydi (diğer diller ya hiç yoktu ya da benim dikkatimi çekmedi). Açıkçası böyle bir yarışmada özgür yazılımların (gcc, php, FreePascal gibi) hiç kullanılmamış olması canımı sıktı diyebilirim.
Bir anda haberi görünce yapabildiğim ilk yorumlar böyle. Fırsatım olsaydı bir de program yazarlarıyla röpörtaj yapabilseydim iyi olurdu. Aslında hepsiyle konuşma fırsatım oldu ancak ne yazıkki kaydedemedim.
Tonguç Yumruk Debian 3.0 - Woody'den bildirdi (ilk yorum)