Sayısal Ortama Geçirdik Ama Sadece Dilekçe İle Başvuranlara Veriyoruz

0
FZ
Başlıktaki ifade ve tavır biz Türk bilgisayar ve Internet kullanıcılarının çok da yabancısı olduğumuz bir tavır değil. Ülke kurumlarının kültürel eserleri çılgıncasına sahiplenmelerine dair daha önce bu sayfalarda haberler geçtiğimiz ve tartıştığımız oldu.

İşte şimde de başka bir örnek:

"Eserlerin bir kısmının veya tamamının elektronik kopyalarını almak isteyen okuyucularımızın talepleri; “Başvuru Formu”nu doldurarak başvurmaları ve ücretini yatırmaları halinde, isteklerine göre CD ve mikrofilm olarak karşılanmaktadır.

E-posta, mektup, faks yada telefon ile talepte bulunan okuyucularımızın istekleri de yerine getirilmektedir. Okuyucumuzun talebine ait ücretin yatırıldığını gösteren dekontun faks olarak gönderilmesi halinde, 2(iki) iş günü içerisinde yazışma adreslerine kargo ile gönderilerek karşılanmaktadır."
Yani eserler sayısal halde mevcut lakin bir form doldurmak, bir "ücret" ödemek (ücret dediklerine göre demek ki birilerine ödüyoruz, yapılan iş karşılığı, birileri bir iş yapacak ve bunun ücretini alacak elbet diye düşünüyorlar herhalde) gerekiyor. Sonra faks çekmek gerekiyor. Ardından devreye kargo giriyor filan.

Benim dikkatimi çeken, savcılıktan temiz kağıdı istememeleri oldu. Ne malum o değerli bilgilerin "kötü" ellere düşmeyeceği?

Bu arada tabii birkaç sene önce "icat" edilmiş Internet diye bir mefhum var. Zaten ben alıntıyı da Internet üzerinden yaptım. Unutmuşlardır belki. Ama kullanmışlar. Neyse, benim aklım ermedi. Belki bir gün Internet'e de konur. Ben şimdi bir faks yazılımı bulmaya gidiyorum. Faks önemli bir cihaz.

Hey gidi Süleymaniye hey...

Görüşler

0
sefalet
Şaşırtıcı gelmiyor bu tür bir uygulama.Onayladığımdan değil tabi ama çağın koşullarının iktidarı sallamasından ibaret durum.

Genelağ üzerinden eserlere ulaşılamamasının sebebi büyük olasılıkla eserlerin kopyalanarak "özsüleymaniye.com", "hakikisüleymaniye.com","enhakikiözsüleymaniye.com" gibisinden ikiz kardeşlerin çıkabilme ihtimalidir.Kısacası korkudan dolayı girişilmiş bir uygulama.

Gugıl'ın kütüphaneleri sayısal ortama atma düşüncesi nasıl baltalandı izledik ama ondan sonra neredeyse tüm üniversitelerde ve benzeri yerlerde e-kitap yapma guruplarının ortaya çıktığı da bir gerçek.Aynı cracker gurupları gibi kendi kültürlerini geliştiriyorlar.

Dünya dönüyor ama bazılarının başı daha çok dönüyor.
0
FZ
Yeri geldi faks ile başvurmadan ve birtakım süreçler geçmeden verilmeyen sayısal derlemler (corpus) de gördük memlekette. Trajikomik sözcüğü daha bir anlam kazandı bünyemizde.

enhakikiozsuleymaniye.com diye site açacak biri başvurusunu yapıp, parasını yatırıp Süleymaniye Kitaplığındaki tüm sayısal eserleri CD olarak alıp sonra da afiyetle kendi sitesine koyamaz mı, bu bir. İkincisi koysa ne olur, bunlar yazarlarına telif ödenen eserler midir, bu da iki? Kültürümüzün birkaç yüzyıllık eski eserlerinden bahsediyoruz diye düşünüyordum ben.
0
bm
enhakikiozsuleymaniye.com diye site açacak biri başvurusunu yapıp, parasını yatırıp Süleymaniye Kitaplığındaki tüm sayısal eserleri CD olarak alıp sonra da afiyetle kendi sitesine koyamaz mı, bu bir. İkincisi koysa ne olur, bunlar yazarlarına telif ödenen eserler midir, bu da iki? Kültürümüzün birkaç yüzyıllık eski eserlerinden bahsediyoruz diye düşünüyordum ben.

Buna bakmak lazim. Eger cogaltmak ve dagitmakta bir kanuni problem yoksa, enhakikiozsuleymaniye.com'a da luzum yok wikisource ve wikibooks filan var. Ozellikle basortu isi yuzunden eski yazi okuyabilen insanlarin bir kisminin evlerinde oturduklari goz onune alinirsa burada bir gonullu transkripsyon imkani da var herhalde. Sayisal ortama gecirmek isin zor tarafi, o yapilmis kalani icin ne fiziksel olarak bir yere gitmek lazim ne ustunde calismak icin tek nusha onunde siraya girmek.

Neyse benim bundan su blog yorumundan dolayi haberim oldu. FMci arkadaslar, biraz su bloglarda dolasin isterseniz, bizim gozumuzde sayisal ortama gecirmek filan buyuyor ama bunlar yapilmis bile! Insanlar bir kere sayisal ortama gecen seyin artik kitliginin kalmadigini, uzerinde calismanin ne derece kolay hale geldigini filan tam bizim gordugumuz perspektiften goremiyor olabilirler, biraz siyasi blog filan dolasip teknoloji havariligi yapmak fena fikir olmayabilir.

0
FZ
Insanlar bir kere sayisal ortama gecen seyin artik kitliginin kalmadigini, uzerinde calismanin ne derece kolay hale geldigini filan tam bizim gordugumuz perspektiften goremiyor olabilirler, biraz siyasi blog filan dolasip teknoloji havariligi yapmak fena fikir olmayabilir.

Biraz ana konu dışına çıkacağım ama bende şöyle bir hissiyat mevcut: Teknoloji ile yatıp kalkan gençler (15-45 yaş arası bilgisayarcı kitle mesela) ortada bu ülkenin değerlerine, kültürüne ve entelektüel atmosferine ciddi katkıda bulunabilecek bir fikir, bir öneri, bir uygulama kıpırtısı oldu mu buna yönelik elinden geleni yapıyor. Diğer yandan teknoloji dünyası ile pek içli dışlı olmayan ama siyaset, vb. meselelere kafa yormaya çalışan, biraz mürekkep yalamış, memleketin haline dair öyle ya da böyle kaygıları olan insanlar sanki daha mı şüpheci, daha mı atıl, daha mı zor harekete geçer oluyorlar, özellikle de bu ve benzeri konularda? Sanki biz bilgisayarcılar "e süper, e tamam o zaman, hemen bir analiz yapalım, eylem planı çıkaralım, görev dağılımı yapalım, sontarihleri belirleyelim ve Internet üzerinden koordinasyon sayesinde iş güç yapalım, ortaya bir şey çıkarmaya başlayalım" zihniyetinde giderken farklı bir kitle, birikimi ve deneyimi ile faydalı olabilecek iken sanki ya bunun farkında değil ya işte dediğim gibi harekete geçmekte çok zorlanıyor, vs. Sanki aralarında bazılarının eleştirdiği bürokrasi ve devlet geleneğinden muzdaripler tam da. Hal böyle iken, meselelere pratik anlamda farklı bakan bu iki kitle arasında sanki bu saydığım sebeplerden ötürü belli bir gerilim yahut birbirini anlayamama, birbirlerinden uzak durma gibi bir şey oluyor mudur acaba diye düşünmeden edemiyorum.
0
bm
Teknoloji ile yatıp kalkan gençler (15-45 yaş arası bilgisayarcı kitle mesela) ortada bu ülkenin değerlerine, kültürüne ve entelektüel atmosferine ciddi katkıda bulunabilecek bir fikir, bir öneri, bir uygulama kıpırtısı oldu mu buna yönelik elinden geleni yapıyor.

Yahut en azindan yapma yolunda konusuyoruz. Dogru.

Diğer yandan teknoloji dünyası ile pek içli dışlı olmayan ama siyaset, vb. meselelere kafa yormaya çalışan, biraz mürekkep yalamış, memleketin haline dair öyle ya da böyle kaygıları olan insanlar sanki daha mı şüpheci, daha mı atıl, daha mı zor harekete geçer oluyorlar, özellikle de bu ve benzeri konularda?

Bizim yasadigimiz dunyada yasamiyorlar onlar. Biz oturdugumuz yerden ama dokuman olsun ama birbirimize yardim olsun direkt mesgul oldugumuz isle ilgili faydali isler yapiyoruz. Yani camianin laklak etmesi ile birseyler ortaya cikartmasi ayni ortamda ve birbirinin icine gecmis durumda -- arada net bir cizgi yok. Ustelik buyuk olcude gonullu olarak beraber calismanin gayet iyi sonuclar verdigini disaridan da goruyoruz, o insanlarda bazan ahbaplik ediyoruz, ister istemez memleketteki koklu sIkIntIlarin ve cekismelerin tamamen disinda kalmis bir havayi soluyoruz. Ha bir de onumuzdeki alet bize devamli donup 'sacmalama' dedigi icin neyi anlayip neyi anlamadigimizin biraz daha farkindayiz galiba. Anlamadigimiz konusunda alcak gonullu, anladigimiz konusunda daha emin olabiliyoruz. Benim kahve hopurdetirken hemen aklima gelen farklar bunlar dedigin sebebi olabilecek seyler olarak. Daha da vardir.

Sanki aralarında bazılarının eleştirdiği bürokrasi ve devlet geleneğinden muzdaripler tam da. Hal böyle iken, meselelere pratik anlamda farklı bakan bu iki kitle arasında sanki bu saydığım sebeplerden ötürü belli bir gerilim yahut birbirini anlayamama, birbirlerinden uzak durma gibi bir şey oluyor mudur acaba diye düşünmeden edemiyorum.

Isin siyasat tarafiyla ilgilenenler islerden cekilip ozgurlestirme baglaminda olsun, dogrudan birsey yaptirma baglaminda olsun merkezi otoriteye etki pesindeler buyuk olcude. Bu genelde sikayet olarak tezahur ediyor, cunku merkezi otorite hem istese bile agir hareket ediyor hem de inatci. Dolayisiyla okunan heber/yorum metinleri kizginlik sikayet ve umutsuzluk dolu. Biz surasini anlamadim calismadi neresini minciklayayim da istedigimi yapsin diye sIkIlIyoruz belki ama bunun buyuk olcude bizim birseyleri anlamamizla cozulecegini kendi sahsi gelisimimizin problemi halledecegini dusunuyoruz. Diger alan oyle degil, onun icin pek anlayamiyoruz galiba. Benim su dakikada uydurdugum teorim bu.

Ben pek de bildigim konular olmamasina ragmen galiba bir seneye yakin bir suredir o siyasi bloglarda surtuyorum ama bilincli olarak farketmemistim bunu! Dogru bir gozlem gibi geldi bana. Tesekkurler.

0
FZ
Ha bir de şu var, yine biraz konu dışı, oradaki zat-ı muhteremlerden biri 12759. kere duyduğum bir lafı etmiş, efendim günde en fazla 300-500 kelime ile konuşuyormuşuz da, yok efendim İngilizi, Fransızı bilmem kaç sözcük ile konuşuyormuş da. Eğer böyle biri karşıma çıkarsa baş aşağı tavana asmayı düşünüyorum. Önce beynine biraz kan gitsin, temiz hava alsın, vitamini alsın, sonra bir şeyler anlatmaya çalışacağım çünkü yoruldum artık.

Zannımca bir memlekette adam gibi felsefe, sorgulama, eleştiri kültürü ve bilimsel dünyaya dair sıkıfıkı, olağan kabul edilen ilişkiler gelişmedikçe insanlar ağdalı ve tumturaklı sözlerle hiç düşünmeden, sorgulamadan kabul ettikleri sözde-gerçekleri tekrarlayıp durmakta hiçbir beis görmüyorlar.
0
bm
Sakin sakin anlat, kizma. O onu oraya yazmamis olsa hic faydan dokunamayacakken simdi faydanin dokunmasi sansi belirdi. Fena mi? Tesekkur etmek lazim. Biliyorsun insanlar konussun da yanlis anladiklari birsey varsa duzeltmeye vesile olsun diye yalvar yakar oluyoruz bazen.
0
FZ
Ben biraz icimi döktüm, derdimi anlattım. Bilmiyorum kim ne kadar anlayacak ama en azından "sonuna kadar mücadele" düsturum doğrultusunda hareket ettim, o bakımdan için rahat (pek çok bakımdan da içim hiç rahat değil, o ayrı).
0
bm
Beni kirmadigin icin tesekkur ederim.
0
sefalet
Bir başka örnek verelim; akademik çalışmaların örneğin yüksek lisans tezleri, doktora tezleri vs. bunları sayısal olarak belli başlı kurumlara yolluyoruz teslim ederken.Allaha şükür tez taraması yapıyoruz bugün ama yalan yanlış.Kimi çalışmalar indekse geçmemiş durumda (belli bir tarihten önceki çalışmalar ve teslim sırasında veriliş kurallarına uymayanlar).Bir çalışma yaparken sayısal ortamda taradığım indeksin güvenilir olmasını isterim ama maalesef öyle değiller.O yüzden iletişim çağında hala kalkıp üniversite kütüphanelerini araştırmak gerekiyor.Arada kaybolan zaman ve emek de bize üretim olarak geri dönmüyor tahmin edileceği gibi.

Bunun yanında belli bir zamandan beri çalışmaların tamamı sayısal ortama konabilecek tarzda verilmekte kurumlara ama hala herhangi bir şekilde tezlerin bütününe (bir tezin tüm içeriğine) genelağdan ulaşmak mümkün değil.Çalışmayı yapan genelağa koyarsa ne ala.Denemedim ama YÖK'ün sitesinden istediğiniz tezi sipariş verebiliyorsunuz, adresinize getiriyorlar.Kütüphane olayından bir farkı yok.Çağın en önemli kazancı olan bilgiye hızlı ulaşma sıfır, o zaman ne anladım ben bu teknolojiden.

Mesele yönetici takımının henüz teknolojinin ABC sini ve en önemlisi felsefesini kavrayamamış olmasındadır.

0
euzkan
bu yoruma ancak şapka çıkarıyorum..aklıma başka söz gelmiyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Telekom ve Mail Kara Listesi

redogre

Bir süredir pop3 mailimden mail atmaya çalıştığımda Recipient error [550 Message rejected because (redogre) [85.96.221.82] is blacklisted.] diye bir hata alıyordum. Sevgili Parsifal bu senin değil, Türk Telekom'un IP si diyince google'a turktelekom gmail blacklist yazdım. İşte çıkan sayfalardan biri.

Kısaca söylemek gerekirse gmail Türk Telekom'u spam konusunda yapması gerekenleri yapmadığı için kara listeye almış. Grevi de düşünürüsek uzun bir süre böyle kalmaya devam edecek sanırım.

Yunan Türk Dostlugu(!)

PCc0d3r

Akşama doğru canım çok sıkıldı şu eski hack siteleri vardı ya gardiyan.com cehennem.com gibi efsane diye nitelendirebileceğim siteler (yani en azından 4-5 sene önce benim gözümde öyleydiler) işte onlara bir göz atayım dedim. gördüğüm manzara şöyle; "yunanlılar turk sitelerini gün be gün hack`liyor". açıkçası çok canım sıkıldı. Bizimkiler de karşı tarafın sitelerini hacklemişler.

Daha Az Gelirle Daha Pahalıya Haberleşiyoruz

FZ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eurostat ve OECD işbirliği ile yaptığı Satınalma Gücü Paritesi çalışmasına göre Türkiye Avrupalı'nın üçte biri kadar kazanıyor. Ama başta haberleşme olmak üzere mal ve hizmetleri zengin ülkelerden daha pahalıya alıyor.

Türkiye Otalama endeksin 100 olarak kabul edilidiği araştırmada 31 Endeks puanı ile Gayri Safi Kişi Başına Hasıla'da Avrupa'nın en fakir ülkesi. Buna rağmen haberleşme giderlerinde 101 endeks puanı ile AB ortalamasının üzerinde fiyatla hizmet alıyor.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com

Internet'te 'Sıkıyönetim' e Geçildi

FZ

İnternet evlerinden ve toplu kullanım mekanlarından internete erişime 'olağanüstü' kısıtlayıcı tedbirler getiren yönetmelik Başbakanlık tarafından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Artık 'mülki amir'den izin almadan toplu kullanım amaçlı internet mekanları açılamayacak. Yönetmelikten en fazla internet Kafeler etkilenecek.

Tom Waits, Rain Dogs ve Arçelik

redogre

Bu aslında bir haber sayılmaz. Şarkı 1985 yılında yapılmış Rain Dogs albümünden "Jockey Full of Bourbon". Arçelik reklamında 1999-2000 yıllarında cingıl olarak kullanılmıştı. Hala da kullanılıyor arada bir. Bunun nesi ilginç? İlginç olan şarkının sözleri.
Nakarat kısmı şöyle:

Hey little bird, fly away home
Your house is on fire, children are alone

Türkçe meali ise:
Hey küçük kuş, haydi eve uç
Evinde yangın var, çocukların yanlız


Arçelik huzur dolu aile hayatını gösterirken kullanıyor bu müziği. Böyle bir ironi herhalde sadece biz Türklere özgü.
Şarkının tüm sözleri için: tom waits lyrics archive
Not: Konuya dikkatimi çeken Zoe'ye teşekkürler.