Pilli Network: RoR ile Koşuyor

0
postexitus

Görüşler

0
bahadirkandemir

Download linkini göremedim?

0
turkix
ee? hiç mi ROR görmedik..
0
FZ
Madem FM ortamındayız birkaç teknik ve altyapı sorusu soralım, işlevsel gereksinimler, analiz, vs. bittikten sonra bu sistemin Ruby ve RoR ile hazırlanması ne kadar sürdü? Kaç kişi, ne kadar çalıştı?

Performans ile ilgili durumlar nedir, yazılıma yeni bir özellik eklemek, çıkarmak, genel anlamda "bakım" yapmak daha önce kullandığınız Web "framework"lerine ve/veya dillerine kıyasla nasıl?

Ruby ve RoR ile geliştirme yaparken hangi veritabanını tercih ettiniz, neden?
0
postexitus
merhabalar fz,
projede iki aktif programcı olarak çalıştık. ben (Onur Turgay) labris teknoloji adina pilli ekibinin icine gecici olarak dahil oldum. diger programci arkadasimiz da firat can basarir'di. ikimiz birlikte (arada baska islerle de ugrassak da) yaklasik 4 ayda kodlamayi bitirdik.

Eski ve cok buyuk bir PHP fani olarak ilk basta rubyye mesafeliydim. ancak ruby gercekten mukemmel bir dil. rails mukemmel bir framework. evet bu framework baska dillerle de yazilabilirdi, ancak rubynin o kadar `sirin` ozellikleri var ki gercekten program yazmayi zevkli hale getriyor.

serverimizin ustunde mysql4 ve lighttpd kosuyor. ozellikle lighttpd `mukemmel` bir web server. cok hizli, cok kolay configure edilebiliyor. bircok modulu tam ve hazir. ancak henuz cok genc. zamanla olgunlasacaktir. lighttpd rails ile fcgi mekanizmasi ile haberlesiyor.

railsin en buyuk problemi, rakiplerine gore belirgin derecede `yavas`. serverimizin kuvveti, cache mekanizmalarimiz ve fcgi sayesinde bu yavasligin onemli bolumu elimine edilebiliyor. ancak bu yavaslik frameworkun size sundugu kolayliklar yaninda kolaylikla katlanilabilecek bir yavaslik. ayrica php gibi yatay olceklenebilirligin de mumkun oldugunu belirtiyim.

ruby ve rails ile temiz kodu kisa surede yazmak cok mumkun. cok basit bir ornek, zamazing.orgdaki forum'u bir gun oturdum ve 9 saatte yazdim. bu arada geyik filan da yapmisimdir kesin :)

rails'e karsi onyargili olmayin firat da ben de artik php yazmak istemiyoruz. ve rails php ustunde olsaydi (ki var ornekleri: phpontrax gibi) bu kadar ayni tadi vermezdi diye dusunuyorum. RoR cok komple bir paket.

yakinda bir de kendime blog acmayi dusunuyorum, ama onun disinda bana sahsen birseyler danismak isterseniz ror hakkinda vs. onur.turgay et gmail dat com adresinden bana ulasabilirsiniz.

tabi burda isin teknik tarafindan bahsettim sadece, ancak projenin onemli bolumunu gercekleyen fikir babalarimiz, grafikerlerimiz, htmlcilerimiz bunlari da unutmamak lazim :)
0
yilmaz
Şu da olsaydı şu kısım daha rahat olur dediğiniz şeyler var mı? Bir de editor kullandınız mı kullandıysanız hangisi?
0
postexitus
editör olarak ben jEdit ve eclipse kullandim. eclipsein ustune ruby developer tools kurmustum. firatsa notepad2 kullandi. ben cok hafif editorlerle anlasamadigim icin notepaddenm uzak durdum. jedit gercekten mukemmel bir editor, emacs'in kullanici dostu olani diyebilirim (emacscilar dovmesin beni, bi turlu kullanmayi ogrenemedim :) )

shu da olsaydi dedigiiimm.. rails'in `scaffolding` olarak adlandirilan otomatik bir form yaratma mekanizmasi var ancak cok yetersiz, sadece prototip asamasinda ise yariyor. her ne kadar bu bazi insanlarca railsin en onemli ozelligi gibi lanse edilmeye calisilsa da (ki cok yanlis) aslinda sadece ek bir ozelligi. ve gercek development esnasinda neredeyse hic kullanmiyorsunuz. bunun yerine daha kaliteli bir otomatik form yaratma mekanizmasi olsaydi isimize yarayacagi yerler olabilirdi. bir de modellerin kurallari var mesela. isim alani 50 karakterden uzun olmasin diyorsunuz. ancak bu forma javascriptle otomatik olarak yansitilmiyor. ancak submit edip geri aldiginizda bu hatayi alabiliyosunuz. ama bunlar gercekten ufak seyler. ama zaman icinde reflection API'leriyle bunlar da cozulecektir.

son soz: jedit gercekten kuvvetli bir editor. mutlaka deneyin.
0
FZ
PHP dünyasından gelip de Ruby ve RoR kullanmaya başlamış insanların deneyimleri gerçekten önemli diye düşünüyorum bizler açısından.

Bazı eleştiriler getirmişsiniz, detaydan ziyade benim sormak istediğim şu, mesela gerçekten ihtiyacınız olsa, o eleştirdiğiniz kısımları düzeltmek, ek yapmak, vs. yani RoR'un kendi işleyişinin bir kısmına müdahale etmek isteseniz, ya da ne bileyim genişletmek, ek yapmak isteseniz bunu da kolayca yapabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Son söz: Emacs daha güçlü :-p (Emacs kullanıcı dostudur ama dostlarını seçerken biraz seçici davranır, tıpkı VIM gibi :)
0
myavuzselim
Acilmasini on saat beklemek zorunda olmasam her seye jEdit kullanacagim ama...
0
lifesdkver0_1
unicode sorununu nasıl çözdünüz? mesela isim alanı için 50 karakter sınırı koymuşsunuz, rails'in sağladığı validation'ı kullanıyorsanız, her türkçe karakterin "uzunluğu" 1 yerine, 2 olarak sayılacak (mesela "Güçlü".length(), 5 yerine 8 döndürüyor). 50 karakter için önemli değil belki ama genel anlamda büyük bir sorun. Herhangi bir çözümünüz var mıydı?
0
postexitus
dediginziz dogru. unicode problemleri var. hem de isin garibi bu dilin yazari japon. ama ruby2.0da yeni string kutuphanesiyle duzelecek bunlar. ozel bir cozum uretmedik. jcode=u ile sistemin unicode oldugunu tanittik. upcase-downcase islemlei icin kendi regexlerimizi yazdik. rubyde varolan bir fonksiyonu yeniden yazma sansiniz var. boylece o fonksiyonu kullanan tum kutuphaneler de sizin fonksiyonunuzu kullaniyorlar.
0
FZ
Bir soru daha, lighttpd tercih etmenizin nedenleri nedir? Avantajlarının yanısıra dezavantajları da var mı? Apache kullanmamanızın nedeni neydi? Bazı durumlarda "şimdi Apache kullansa idik daha iyi olurdu filanca kısmı uygulamak/ayarlamak biraz kastırdı" dediğiniz noktalar oldu mu?

Sizce Ruby ve performans olarak bakıldığında Apache, lighttpd'ye göre çok daha kötü bir çözüm mü?
0
xcorex
serverimizin ustunde mysql4 ve lighttpd kosuyor.
Pilli Network: RoR ile Koşuyor


:D:D koşmak? ne inatçı insanlarsınız :)

ama güzel çalışma elinize salık.
0
postexitus
:) calisiyor da denebilir tabi ama run'i turkceye kosmak diye cevirince `calisiyor`un ustune `performansli hizli guclu` gibi bir mana da eklenmis oluyor azicik :)
0
ttk
Ruby ve RoR ile program geliştirmenin kolaylığını gözönüne koyan bir haber, başkaları için de iyi olabileceğini düşündüğü şeyleri insanların paylaşması güzel bir şey. Ama arkadaşın da mesajlarından birisinde söylediği gibi Ruby şimdilik berbat derecede yavaş koşuyor, adeta sürünüyor :) Bir kaç kere makinaya kurup nasıl bir şeydir diye denemeler yaparken farketmiştim.
0
postexitus
cok haklisiniz. ruby interpreteri yavas. ancak YARV geliyor ruby 2.0la birlikte. yet another ruby virtual machine. javadaki gibi bytecode'a compile mantigiyla calisacak anladigim kadariyla. su haliyle bile 10 kat hizlandigini soyluyorlar. aslinda fiursat bulursam pilli networkte deneyebilirim belki. 6-7 ay icinde ruby cok daha ileri gidecek. simdilik tek eksigimiz ruby nin arkasinda commercial bir guc durmuyor. ancak ibm cok yakindan ilgili teknolojiyle. bekjleyip gorecegiz.
0
ttk
Ruby'nin bu kadar beğenildiğine ve RoR ile çıkarılan işlere dair haberlere bakınca sanki PHP'yi tahtından edecek gibi geliyor bana Ruby.
Zamanında Python ile çalışan web hosting arayıp ancak cgi ile çalışan güncel olmayan versiyonlu yerler bulabilip mecburen siteyi hiç sevemediğim PHP ile yapmak zorunda kalmıştım. Ruby ileride mecburi tercih de olsa galiba PHP'ye göre daha katlanılabilir olacaktır :)
0
turkix
PHP iyi bi dil diyemem ama PHP yerleşti bi kere.. Tahtından etmesi kolay olmayacaktır. Artı, Zend Framework var yeni çıkan.. Madem MVC, RoR öğrenene kadar Zend Framework'e yumuşak geçiş yaparsın.
0
anonim
Eğer MVC öğrenmeni gerektirecek bir iş yapmıyorsan php ror js hiç fark etmez zaten. Ama 3 ay sonra o spaghetti koda geri dönmek zorunda kaldığında kendinden başka kızacak kimse olmadığını fark edersiniz.
0
postexitus
mvc mutlaka kullanın arkadaşlar. alışması zaman alıyo ama ister istemez temiz oluyor kodunuz. ayrıca bi dilden diğerine geçmeyi çok kolaylaştırıyor.
0
xcorex
bu arada kodunu sunacakmısınız? örnek ror uygulaması olarak hoş olurdu :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby on Rails Dünyasından...

anonim

Ruby on Rails dünyasındaki son gelişmelere kısaca bir göz atalım. İlk olarak üç yıllık bir .net geliştiricisinin, RoR a geçiş öyküsü şöyle başlıyor, "I had spent nearly three years learning .Net, Microsoft was due to launch 2.0 in November of this year, and I couldn’t imagine building a web application without it." devamı burada

Ruby on Rails ve RoR Kitabı: 2006 Jolt Birincisi!

anonim

16. Jolt ödüllerinde, Rails 1.0, web geliştirme araçları kategorisinde; Agile Web Development with Rails kitabı da en iyi teknik kitap kategorisinde birinci oldular.

Rails 1.0, yarıştığı kategorideki JBoss 4.x, Backbase, Coldfusion ve Zend Studio gibi güçlü rakiplerine rağmen birinci olmayı başarırken; "Agile Web Development with Rails" kitabının kategorisinde Practical Common Lisp, Wicked Cool Java gibi kitaplar bulunuyordu.

RadRails 0.6.3

anonim

Ruby On Rails ın havada uçan karada kaçan BGE (Bütünleşik Geliştirme Ortamı) si RadRails ın yeni versiyonu çıktı.
Bu versiyonda dikkat çeken yenilikler; Entegre MVC test ortamı ve hayatınızı zevkli ve kolay kılan RadRails eklentilerine artık RadRails içinden de bir kaç tıklama ile ulaşmanız olarak sayılabilir.
Herkese zevkli kodlar dilerim....

Ruby On Rails 1.2

avukatahmetusta

Uygulama geliştirme altyapısı Ruby On Rails, 1.2 sürümüne ulaştı.

Ruby'nin yeni sürümlerinde desteklenecek olan UTF-8 şimdiden RoR tarafından destekleniyor bile.

Ruby on Rails Topluluğunda Neler oluyor?

dueSouth

Şimdilerde Rails konuşlandırmak için en çok önerilen sunucu olan Mongrel'in ilk geliştiricisi Zed Shaw kendi blog sayfasında Rails topluluğunun iç dünyası hakkında bilgi veriyor. Görünüşe göre topluluktan bazıları onu kızdırmışlar ve oldukça ağır bir eleştiri olan bu yazıyı yazmasına ve aktif olarak Rails geliştiriciliğinden çekilmesine sebep olmuşlar.