Olması gerektiği gibi: Matrix Reloded (Recut)

0
sundance
Herkesin p2p dosya paylaşımına haydutluk ya da beleşçilik gözüyle baktığı günümüzde bu alanın gerçekten yaratıcı işler için kullanıldığına nadir de olsa şahit oluyoruz.

Philtre isminde bir Fileheaven.org üyesi, Matrix 2 Reloaded'ın genel akışını yeteri kadar anlaşılabilir bulmadığından, yeniden editleyip, bazı gereksiz uzun bulduğu sahneleri çıkartıp, yerlerine Enter The Matrix oyunundan bazı cutsceneler ekleyerek (ETM için yaklaşık 40 dakikalık ekstra çekim yapılmış, sadece oyunda görebileceğiniz) bir Matrix Reloaded Recut oluşturmuş .

Benim kişisel görüşüme göre Reloaded'dan çok çok daha iyi bir synopsis ortaya çıkmış ve film kesinlikle çok daha anlaşılabilir olmuş. İşte olması gerektiği gibi p2p ;)
Medya dünyasının her gün biraz daha fazla kar etmek için global anlaşmalar imzaladığı, filmi, reklamı, oyuncağı, oyunu derken sinekten yağ çıkartılmasına kadar varan bu ortamda, 'Ben Robin Hood'um zenginden çalıp keyfime bakıyorum' modunda kendini haklı bulan p2p dosya paylaşımcılarının arasında nadir de olsa yaratıcı bir şey görmek beni sevindirdi açıkcası.

Zira karşımıza çıkan nerden baksanız bir fenomen. Şöyle bir şey düşünün, bundan on yıl önce, sıradan bir film meraklısı, evinde $300'lık bilgisayarıyla, en sevdiği filmi 'yaw şurası da şöyle olsaydı, şu sahne olmasaydı, yerine şu olsaydı' diyerek kesip biçiyor. Ondan sonra da bunu izlemek isteyebilecek insanlara yine evindeki ayda $20 ödediği Internet bağlantısı vasıtasıyla dağıtıyor...

Bence Internet'in en önemli etkisi bu, gerçekten yaratıcı olan, bir şeyler ortaya koyabilen zeki, çevik ve ahlaklı ;) bireylere yeni bir kanal oluşturması, bu yeteneklerini gösterme imkanı vermesi.

Başka bir örneği daha var mı derseniz, basit bir Half-Life levelından yola çıkıp, zamanla Half-Life'dan daha fazla oyuncunun beğenisini kazanan Counter Strike, veya Quake'e level yaparak başlayıp sonra dev oyunlara imza atan birsürü oyun geliştiricisi.

Adamın dediği gibi "Two wrongs may not make one right, but it makes me feel allright" ;)

Not: Aşağıdaki linkler e-donkey/e-mule programı aracılığıyla kullanılabilir, hiçbir şekilde Fazlamesai.net ile ilgileri yoktur, FM sunucularında bulunmamaktadır.

ed2k://|file|The_Matrix_Reloaded_-_Recut.avi|726257664|5A288A7B6AC2B4710DF00E61CA58002F|/
ed2k://|file|The_Matrix_Reloaded_-_Recut.sub|67042|6C0D44366273D0F64CA08A1664B18A4E|/

Görüşler

0
malkocoglu
Ne kadar edit, tekrar edit yaparlarsa yapsinlar, Matrix 2 ve 3'u kurtarmalari zor olacak.

Cunku, bize oyle geliyor ki, Wachowski kardesler filimin (dizilerin) akisinda buyuk bir "degisiklik" yapmislar. Ve batirmislar.

Degisikligin sebeplerine gelince: Birinci Matrix'te "sistem" olarak addedilen "sey"in, ABD ve kurdugu duzen oldugu, ve seyreden bircok insanin, filmi, bu sisteme baskaldiris olarak algilamasi (ve bu yuzden sevmesi) direktorleri biraz korkutmus olmali. 11 Eylul ve takibindeki dunyada, Wachoswki kardesler Matrix'i "yikmayip" muhafaza etmeyi sectiler. Yani ulkelerine sahip ciktilar.

2. ve 3. Matrix'te bu goruluyor. Hele hele son Matrix'in bitis sahnesine olanlar "yok daha neler!" dedirttiriyor insana... Niye? Hepimiz Matrix'in yikilmasini beklememismiydik? Evet! Makinalarla baris mi? Bosversene!

... Yok, yok, ben bol Uzi ve kung-fu iceren makinalarin yikilisi senaryosunu alayim lutfen...







0
larweda
Matrix'in ikinci ve üçüncü film'lerinin beklenenin ne kadar verdiğini ayrıca tartışmak gerekebilir, burada tartışılması geerken biraz da beklenenin ne olduğu biraz da..

Öte yandan, dünya üzerinde herhangi bir kişisel ev kullanıcısının 100 milyonlarca dolarlık bütçeli bir filmin miksaj'ını değiştirip kendi zevkine göre hazırlayabilmesi ve bunu başka insanlara da ulaştırabilmesi, teknolojik ilerleme açısından muhteşem bir olay. Düşünsenize, artık `Dieector's Cut` kavramının yanına bir de `Viewer's Cut` diye bir kavram konumlandırabiliyoruz.

Ben kesinlikle sinema dünyası için çok heyecan duyuyorum bu gelişmelerden..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kopya koruması mı ? O da ne ?

sundance

DVD`lerdeki kopya koruması CSS kırılalı bir yılı aşkın bir süre oldu. Bu süre içinde birçok dava açıldı, CSS`i kıran kodun yayılmasını engellemek için bir çok önlemler (ve karşı önlemler) alındı. En son iki tanesi kodun t-shirtlere basılması ve bir profesor tarafından Haiku (bir çeşit japon şiiri) haline getirilmesi söz konusuydu. (T-shirt`ü giyen öğrencilerden biri de dava kapsamına alındı bu arada)
Dün aldığımız bir habere göre ise MIT`den iki öğrenci 7 satırlık bir Perl programı ile CSS`i kırmayı başarmışlar.
USA Today'in haberi ve 7 satırlık Perl kodu, meraklılar için.

Remember, remember, the fifth of November…

parsifal

Böyle bir sinema eleştirisini blog'unda bırakmaya gönlüm el vermedi.

Ellerine sağlık FZ. Canı gönülden "helal olsun"...

Charlie'nin Çikolata Fabrikası

parsifal

Tim Burton ve vazgeçemediği yetenek Johnny Depp işbirliğinin son meyvesi Charlie'nin Çikolata Fabrikası bugün ülkemizde vizyona girdi.

Star Wars II: Attack of the Clones. İlk izlenimler

conan

Sonunda beklenen an gelmişti! Filme dün akşam saatlerinde gittim. İlk karşılaştığım olay ise arabamızı otoparka bıraktığımızda bizimle aynı anda park etmekte olan jipten 3 tane Jedi inmesi idi! Elemanlar saç traşlarından cüppelerine, çizmelerinden yürüyüşlerine kadar aynıydılar... Fesupanallaaa çekip biletlerimizi aldık. (Kuyruk filan yoktu... 9:30 suaresine gittiğimiz halde, gerçi 8:00 gibi gitmiştik ama neyse...) Gittiğimiz sinemada 22 seans SW`a ayrılmıştı! Bugün ise online baktığımda gece 6:40, 11:00 arası 7 seanslarına şimdiden bilet bitmiş! Cuma akşamı tabii ki...

Ghost In The Shell - Matrix

sundance

Açıkcası bir William Gibson hayranı olarak Matrix'in bana oldukça doyurucu geldiğini söylemem lazım. Ta ki Ghost In The Shell'i seyredene kadar. O kadar çok sahne GIS'le benzerlik gösteriyordu ki, üzüldüm. Monkeygod adında bir arkadaşsa üzülmekle kalmamış, GIS ve Matrix'in benzeyen sahnelerini bire bir yanyana koyup yayınlamış Matrix ve Ghost in The Shell