Okunuyoruz, Dinleniyoruz...

0
conan
13 Kasim tarihli bu yazıya gore Avrupa Birliği sessiz sedasiz (ya da benim duymadığım bir şekilde :) "uluslararasi terorizmle savaş adına" teroristleri avlamak için Internet'te dolaşan kişisel bilgilerin bazı çevreler tarafından okunmasına izin verilmesi konusunda bir karar çıkarmış.

11 Eylül olayları ile birlikte kişisel bilgilerin korunması ile milli guvenlik kavramları daha detaylı bir şekilde masaya yatırılmıştı.
Ekim ayında ABD Baskanı George W. Bush Avrupalı liderlere, AB bilgi güvenliği yasalarının, "şüpheli bulunan e-maillerin yetkililer tarafından okunabilmesi" yönünde değiştirilmesi üzerine kapalı/gizli bir mektup gondermişti. Bu mektup üzerine AB'nin aldığı anti-terorizm kararlarına gore şu anda hükümetler milli güvenlik ve savunma adına şüpheli bulduğu herhangi bir iletişimi kesmek ya da dinlemek hakkına sahip. Ve hatta ISP'ler yardımıyla, müşteri bilgisayarlarında, sonradan hukuki araştırmada kullanılmak üzere bazı bilgileri saklatmayı da bu yasalar sayesinde yasal çerçeveye koymuşlar.

AB Aralık ayında bu konuda ikinci bir yasal duzenlemeyi oya koyacak. Ayrıca da bu yasal düzenleme SPAM, cookie'lerin kullanımı, gibi konular üzerine genişleyeceğe de benziyor.

Bakalım kimler "anti-teror" adına dinlenecek, izlenecek...

Görüşler

0
FZ
Hmm, demek e-mailimi ele geçirdiniz. Saçma sapan karakterlerden oluşuyor, hmm, 4096 bitlik şifreleme yaptığımdan şüpheleniyorsunuz, hmm, benden parola cümlemi (passphrase) ya da gizli anahtarımı (private key) istiyorsunuz, hmm...

UNUTTUM! ;-)
0
conan
You have no idea about NSA ;) Cryptography, cryptanalysys konusunda biz dunyalilardan 20 yil kadar ilerideler.
0
tongucyumruk
Bu durumda dunyalilar en az 20 yil daha kuantum bilgisayarlari kullanamayacak demektir. NSA''da bile olmadiktan sonra... Zira bildigim kadariyla 4096bit lik cipher''i olan bir mesaji cozmek dunyadaki tum bilgisayarlar paralkel olarak calissa bile binyillar alir. Tabii burada sosyal muhendislik devreye girer o ayri... Yoksa teknolojik bir yontemle cozmek isterlerse kuantum bilgisayarlari beklemeleri gerekecek. Tabii bu yontemde sadece sifrelenmis normal mersajlar icin ise yarar. Ozellikle DeCSS orneginde canli olarak goruldugu uzere ornegin siz mesaji sifreleyip bide resmin icine gomerseniz onu hicbir bilgisayar cozemez. ancak oturup her turlu iletisimi gozetleyecek birsuru cok zeki insan onu farkedebilir. DeCSS kodunun ne sekillerde dagitildigini gosteren bir site vardi. Linki bulabilirsem yollarim.
0
FZ
Valla kağıt üzerinde (ya da bir Word dokümanı üzerinde, hehe :) kuantum bilgisayarlar süper şahane duruyorlar ancak fiziksel uygulamada ne kadar pratik sonuçlar elde edilecek önümüzdeki 20 yıl içerisinde bunu bilemiycem.

Yalnız burada senin bahsettiğin brute force yani kaba kuvvet yani saf hesap gücü kullanarak yapılan arama tarama, şifre çözme vs.

Ona bakarsan 100 basamaklı bir sayıyı asal çarpanlarına ayırmak da kaba hesap ile manyak zor bir iştir ama son 20 yılda geliştirilen manyaksı algoritmalarla bu işler daha ele avuca gelir hale büründüler.

Bir de şu var, yani dünyanın beyin gücü, yani matematikçiler ciddi anlamda şifrelemeye yönelik sayılar teorisi ile, şifre analizi ile çok kısa bir süredir uğraşıyorlar ve önümüzdeki yıllar çok acayip gelişmelere gebe!

Ha bir de şu DeCSS ile ilgili linki yollarsan sevinirim ;-)
0
tongucyumruk
buyrunuz link:

DeCSS Gallery: http://www-2.cs.cmu.edu/~dst/DeCSS/Gallery/

insanlar kodu dagitmak icin oldukca akilalmaz yontemler kullanmislar
0
FZ
Bruce Schneier, Applied Cryptography adlı kitabında açık anahtarlı şifrelemeden bahsederken (public key cryptography) konu ile ilk algoritmaların 1975 civarı yayınlandığını söyler ve dip not düşer: NSA bu tip teknikleri 60''lı yıllardan beri bildiğini iddia etmektedir ancak buna dair elimizde bir kanıt mevcut değildir(!)

NSA hakkında bir fikrim var. Ama dersen ki bilgi sahibi olmadan nasıl fikir sahibi oluyorsun? E yani bir miktar bilgim de var ve fakat tabii ki gerisi olsa olsa spekülasyon artı bir miktar hayal gücüdür.

İlk paragraf göz önünde bulundurulursa, evet, şifreleme ve şifre analizi konusunda akademik ve ticari kamuoyundan yaklaşık 20 yıl ileride olduklarını düşünmek bana çok da garip gelmiyor ancak 20 yıl ileride lafı da çok dümdüz bir laf.
Bu lafa bakıp birtakım lineer tahminlerde bulunmak zor.

Söz konusu organizasyonun ne seviyede olduğunu bilmem şu anda pek mümkün gibi görünmüyor çünkü yine okuduklarımdan biliyorum ki, yani mesela bir davada bir şifrenin çözülmesi acil ve gerekli olsa dahi, NSA sırf bu şifreyi çözebildiğini kamuoyundan saklayabilmek için yok valla çok kastık ama olay bizi bile aşıyor, süper şahane şifre olayına girmişler diyebilir rahatlıkla.

Belki de en iyi Schneier''in tavsiyesine uyup çok ama çok şüpheli görünen bir durum yaratıp NSA''nın dikkatini çekmek ve yeteneklerini sergilemeye zorlamak. Tabii yani ABD ile o bağlamda yüzleşmeyi kim göze alır bu apayrı bir konu ;-)
0
anonim
bazi ulke yasalarinda bunu soylemek de suc... ornegin ingiltere''de, hakim sizden kasanizin anahtarini veya private key''inizi istiyebilir. anahtari yutmus veya sifrenizi unutmussaniz, hapise gidersiniz.
0
SHiBuMi
11 Eylül bahane, Echelon ile olayı yıllar önce çözmüşler zaten.
0
anonim
4096 Bit sifreleme ? Bu olsa olsa kafamizi kumun daha derinlerine sokma olur.

Teknolojik disiplinlerde en garip durum birbirinden haberdar olmamaktir. Otonmobillerde su anki cozumlerden 10 kat iyisini 10 kat ucuza mekanik teknoloji yerine elektronik teknoloji kullanarak yapabilirsiniz.

Biz bilgisayarcilarin cogu da genelde diger teknolojilerden bihaber oluruz. Bugun PIII veya P4 endustriyel uretim uygulamasi. 30 yil once Teflon vardi, ama lab. uygulamasi idi. Iste su an Lab.lardaki teknoloji seviyesini kestirmeniz imkansiz. Ama, 5000 Tane PIII CPU tabanli bir sifre cozucu yerine, tamamen sifre cozme icin uretilmis, Sivi Azot ile sogutulan, 30 GHz hizinda calisan, GaAs ile yapilmis, bir cevrimde bir key''i uygulayabilen bir FPGA Chip bu Cluster''den 50 kat filan daha hizli calisir. Maliyetide 50 kat daha ucuz olur. Sonucta bin yil dediginiz rakam, NSA gibi milyar dolarla yatirim yapabilen bir kurum icin 1 gune dusebilir. Bakin, radyo yayinlarini dijital olarak sifrelemenin maliyeti binlerce dolardir. Oysa, SSB modulasyonu yaparsaniz bu maliyet bir-iki dolara duser. CINE5''in sesi ? 12.8 kHz SSB :). Goruntusu ? 32 Satir kaydirma. MMX bilmem kac MHz CPU, bir suru RAM vs. ister cozmek icin. Oysa decoder bu isi, 16 MHz bir CPU ve azicik RAM ile yapiyor. Dahasi maliyeti 25-30 $ civarinda (Kutu vs. haric) Iste mesele bu. Siz bilgisayarci gozuyle bakiyorsunuz. Oysa elektronikci icin 4096 Bit veri yolu ve registerlere sahip, sadece key arayan bir chip, sadece pazar sorunudur. Eger 10.000.000 musterisi olsa, bu chipler ayni gun raflara cikar.. Ustelik PIII''ten daha ucuza..

Sonucta, Eger bilgi birlikte ise, her zaman ele gecme tehlikesi vardir. Tek cozum bilgileri farkli sekillerde yollamak olabilir. Enigma ? Almanlarin unuttugu neydi ?
Size tavsiye: RFC1149 kullanin. Hepsinden daha iyi olacagi kesin...

http://www.faqs.org/rfcs/rfc1149.html

Baslik kismindan birazi:

Network Working Group D. Waitzman
Request for Comments: 1149 BBN STC
1 April 1990
A Standard for the Transmission of IP Datagrams on Avian Carriers

Status of this Memo

This memo describes an experimental method for the encapsulation of IP datagrams in avian carriers. This specification is primarily useful in Metropolitan Area Networks. This is an experimental, not recommended standard.
0
anonim
:) Işınla bizi Scottie, söylediğin bir çok şeye katılıyorum, genelde bilgisayarcıların temel problemi kilide odaklanmaları, halbuki, bir çok durumda kilidi, kapıyı, ya da komple kasayı sökmek çok daha kolay olabilir.

Fakat güvercin pisliği ile uğraşmaya da hiç niyetim yok, bunun dışında eğer yanlış hatırlamıyorsam RFC1149 daki ping timelar benim kabul edebileceğimden çok daha yüksek :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeWiFi - Özgür Network

anonim

Uzun zamandır niyetim vardı ve stallman.org'da yapılan çağrıyı da görmem üzerine freewifi.sometwo.net 'i açtım. Kısa sürenin çalışması olduğu için yanlışları olabilir (olacaktır). Desteğinizi ve mevcut hatalar için düzeltmelerinizi bekliyor.

Ben Size Altın Örümcek Alamazsınız Demedim!

parsifal

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Altın Örümcek 2005 Kamu Kurumu ödülünü kazanmış.

Heralde sonradan bir rehavet çökmüş ki, Kültür kısmında bulunan "CRR Konser Salonu" linki bizi önce http://www.crrks.org adresine, ordan da buraya yönlendiriyor.

Ve CRR Hakkında kısmına girince ağzımız bir karış açık kalıyor.

Burda tartışmamız gereken konu örümceğin hangi şartlarda verildiği mi yoksa bu büyüklükteki bir belediyenin web sayfasının içler acısı hale nasıl geldiği mi?

İlk Uluslararası Wikipedia Konferansı

arikan

"Her bir kişinin insanlığın tüm bilgisine erişimi olduğunu hayal edin. Biz bunu yapıyoruz. Ve yardımınıza ihtiyacımız var."

Bu sloganla genişleyen Wikipedia'nin ilk uluslararası konferansı Wikimania 2005 4-8 Agustos 2005 tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapılacak. Konferansa Jimmy Wales, Ross Mayfield, Ward Cunningham, ve Richard Stallman gibi konuşmacilar katılacak. Siz de dünyanın en hızlı büyüyen bilgi birikim ortamının Türkçe sayfalarına bildiklerinizi yazıp serbest Türkçe bilgi gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

TTnet Yurtdışı Çıkışları

ebola

Bildiğiniz Cezayir depremi sonrasında büyük bir internet kesintisi yaşamıştık.

Daha sonrasında bakanımız bizlere yurtdışı çıkışlarını iki katına çıkarttıkları müjedisini verdiler. Oysa biz http://web3.ttnet.net.tr/uplink.html adresinden çıkışları takip ettiğimizde hiç de böyle olmadığını görüyorduk.

SPAMcilerle mücadele

anonim

Spam'ciler artık iyice gemi azıya aldı! Hergün neredeyse yüz tane saçma sapan mesaj alıyoruz. Bu sayıyı kullanıcı sayısıyla çarpınca gerek band genişliğimiz gerekse disk sığamızın ne denli boşa harcandığını görüp dehşete kapılmamak elde değil. Çimento karıştırma makinası satanından tutun tercüme yapanına kadar herkes teknolojiye ayak uyduruyor(!).
Yaklaşık bir yıldır spam gönderenlerin kullandıkları ISP'lerle görüşmeye çalışıyorum. Yaklaşık yarısı yanıt verme nezaketini gösterdi bugüne kadar. Yanıt verenlerinde çoğu "O mesajlar spam değilmişki, duyuru yapıyorlarmış" dedi!
Yok efendim istersem "unsubs" diyip listeden çıkabilirmişim falan...