Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

0
jfever
Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

Sayın İlgili,

Öncelikle uyarınız için teşekkür ederiz.

Veri tabanına Kurumumuz dışından yapılan müdahale sonucunda Kişi Adları Sözlüğü'nde bazı adların anlamları değiştirilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapılmış olup adların doğru anlamları yeniden veri tabanına aktarılmıştır. Art niyetli kişilerce yapılan bu saldırılar için sizden özür diliyoruz.

İsmail adının alamı aşağıdaki gibidir.

Ad : İsmail
Köken :
Anlam : Kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim Peygamberin oğlu olan İbranî peygamberi.
Kullanım : Erkek adı
Söyleyiş :

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Türk Dil Kurumu

Tabi bu durumda güvenlik konusunda aciklar bulunduğu ortaya cikmis oluyor ki, zaten e-devlet uygulamalarında en cok tartisilan noktalardan biri..

Her seye ragmen sikayet etmeden once ilgili sahsi/kurumu bilgilendirmenin daha iyi olacagini dusunuyorum. Haftanin bu ilk gununde hizla hatayi oneren TDK'yi da takdir etmek gerekiyor.

Görüşler

0
spinodal
Bildiğim kadarıyla orada çok uzun süredir "sql injection" ile sorun yaratılmasına imkan veren bir açık vardı. Umarım sadece hataları düzeltmeyip bu açığı da kapatmışlardır, çünkü yanlış hatırlamıyorsam birileri bu durumu sizinle aynı yöntemle bildirmişti...
0
yilmaz
ben bu sql injection olayını 2005 şubat ayında TDK ya bildirdim nasıl kullanıldığını ve nasıl kapatılacağını da yazdım. bana bir teşekkür maili yazdılar. açık hala var. bi mail daha yazayım bari.
0
Tarık
Piyasada script, sql injection vs.vs. icin bir sürü tespit edici yazılım var. Bunlar bile hataların tespitinde kullanılabilir. Bu programların windowz için ücretli olanları mevcut. Linux için ise en baba açık tespit yazılımları zaten ücretsiz. (Nessus, S.A.T.A.N, S.A.R.A, Retina vs.vs.)

Devlet organlarının acilen açık kaynak ve GNU gibi felsefelerle tanıştırılması gerekiyor bence.

Devletin sömürücü micirsoft yazılımları kullanıp her kod satırı için onlarca dolar vermesini istemiyorum!!!

0
anonim
Evet kapitalist düzene son!!
0
bm
Bir devlet kurumunun 'ozur dileriz' demesi az sey degil, cok memnun oldum. Aferin.
0
bicancan
Bu sorun bir yandan da devlet dairelerinin karin boslugunu gosterdi diye dusunuyorum: Bayram tatili basinda yapilan bir hata, ancak tatil sonuna dogru duzeldi.
0
simor
Bu devlet halkı için varolmaya mı başladı? Eğer bu özür bunun bir başlangıcıysa mutluluk krizine girerim. Eğer kişisel bir iyiniyet ise şahsen teşekkür etmek ve acilen devlet kademelerinde gerekli yerlere gelmesini arzulardım.
0
darkhunter
TDK gerekeni yaptı mı emin misiniz?

Zira veri tabanının ilgili değişikliğe neden olan açığı hala AÇIK!

Dedikleri gibi: Kral hala çıplak...
0
jfever
siz de o zaman tdk yi bilgilendirin :o)
0
yilmaz
2005 şubatta bilgilendirdim hala aynı. bu gecede bilgilendirdim bakalım bişey değişcek mi?
0
yilmaz
Adamları bilgilendirdik.
adamlarda ısrarla değişiklik yapmıyor diyelim.
O açığı halka açıklamak için ne kadar süre beklemek lazım.
0
jfever
bence surekli surette ısrar etmek gerekir. hatta dilerseniz siz açıgı kullanarak yine sabote edin, daha da ustune gidip, update query'sinde where kullanmayin, hangi kelimeyi ararsak arayalim "Bu sitede açık vardı, elli kere soyledik kapatmadilar" çıksın :) bende bilgi edinme formunu kullanip niye kapatmadiniz derim :)
0
bio
Aman aman. Bakarsiniz offline yedekleri de yoktur, onlarca yillik sozlugumuz gume gider. Yapmayin oyle seyler :)
0
anonim
Yok ya, offline yedekleri vardır. O kadar da değil... Yoksa yok mudur? :)
0
yilmaz
var var :D
0
jfever
kimse yapmayacak mi yahu şu siteyi yeniden bozma işini, olmazsa internet kafeye gidip ben yapayim :)
0
darkhunter
"Bilgi İşlem Merkezinde yapılan düzenlemeler nedeniyle Genel Ağ (İnternet) sayfalarımıza ulaşmada sorunlar yaşanabilir. Özür dileriz" TDK.GOV.TR

Anlaşılan TDK da FM'yi takip etmekte...
0
FZ
Etmeyeni dövüyorlar :) Türkçe konuşup, bilgisayar ile ilgilenip de FM'yi takip etmemek... Paradoks! :-p
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

roktas

MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.

Slashdot CSS tasarım yarışması!

larweda

www.slashdot.org sitesinin editörü CmdrTaco, Slasdot'a yeni bir yüz ve tasarım için herkese açık bir tasarım yarışması açıkladı. Şu anki SlashCode'a uyumlu olacak (şu anki CSS altyapısı ile aynı formatı kullanacak tasarımların katılabileceği yarışmanın bir de dizüstü bilgisayar hediyesi var.
İlgilenenler buraya.

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

Jim Starkey MySql Firmasına Geçti

inoxes

Interbase/ Firebird Sql Server'larının tasarimcisi ve SQL dünyasında guru olarak kabul edilen Jim Starkey'in sahibi olduğu Netfrastructure firması Mysql tarafından satın alındı.

Thinking About Computing

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü efsanevi İngiliz matematikçi, mantıkçı, şifre uzmanı (Almanların II. Dünya Savaşı esnasında kullandıkları ENIGMA şifresinin çözümünde aktif rol almış ve bir makina geliştirmişti bu iş için), günümüzdeki bilgi işlem modelinin ve yapay zekâ çalışmalarının öncülerinden Alan Turing'in anısına 4-5 Mayıs tarihlerinde Turing Haftasonu ve seminerler dizisi düzenliyor.