Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

0
jfever
Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

Sayın İlgili,

Öncelikle uyarınız için teşekkür ederiz.

Veri tabanına Kurumumuz dışından yapılan müdahale sonucunda Kişi Adları Sözlüğü'nde bazı adların anlamları değiştirilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapılmış olup adların doğru anlamları yeniden veri tabanına aktarılmıştır. Art niyetli kişilerce yapılan bu saldırılar için sizden özür diliyoruz.

İsmail adının alamı aşağıdaki gibidir.

Ad : İsmail
Köken :
Anlam : Kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim Peygamberin oğlu olan İbranî peygamberi.
Kullanım : Erkek adı
Söyleyiş :

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Türk Dil Kurumu

Tabi bu durumda güvenlik konusunda aciklar bulunduğu ortaya cikmis oluyor ki, zaten e-devlet uygulamalarında en cok tartisilan noktalardan biri..

Her seye ragmen sikayet etmeden once ilgili sahsi/kurumu bilgilendirmenin daha iyi olacagini dusunuyorum. Haftanin bu ilk gununde hizla hatayi oneren TDK'yi da takdir etmek gerekiyor.

Görüşler

0
spinodal
Bildiğim kadarıyla orada çok uzun süredir "sql injection" ile sorun yaratılmasına imkan veren bir açık vardı. Umarım sadece hataları düzeltmeyip bu açığı da kapatmışlardır, çünkü yanlış hatırlamıyorsam birileri bu durumu sizinle aynı yöntemle bildirmişti...
0
yilmaz
ben bu sql injection olayını 2005 şubat ayında TDK ya bildirdim nasıl kullanıldığını ve nasıl kapatılacağını da yazdım. bana bir teşekkür maili yazdılar. açık hala var. bi mail daha yazayım bari.
0
Tarık
Piyasada script, sql injection vs.vs. icin bir sürü tespit edici yazılım var. Bunlar bile hataların tespitinde kullanılabilir. Bu programların windowz için ücretli olanları mevcut. Linux için ise en baba açık tespit yazılımları zaten ücretsiz. (Nessus, S.A.T.A.N, S.A.R.A, Retina vs.vs.)

Devlet organlarının acilen açık kaynak ve GNU gibi felsefelerle tanıştırılması gerekiyor bence.

Devletin sömürücü micirsoft yazılımları kullanıp her kod satırı için onlarca dolar vermesini istemiyorum!!!

0
anonim
Evet kapitalist düzene son!!
0
bm
Bir devlet kurumunun 'ozur dileriz' demesi az sey degil, cok memnun oldum. Aferin.
0
bicancan
Bu sorun bir yandan da devlet dairelerinin karin boslugunu gosterdi diye dusunuyorum: Bayram tatili basinda yapilan bir hata, ancak tatil sonuna dogru duzeldi.
0
simor
Bu devlet halkı için varolmaya mı başladı? Eğer bu özür bunun bir başlangıcıysa mutluluk krizine girerim. Eğer kişisel bir iyiniyet ise şahsen teşekkür etmek ve acilen devlet kademelerinde gerekli yerlere gelmesini arzulardım.
0
darkhunter
TDK gerekeni yaptı mı emin misiniz?

Zira veri tabanının ilgili değişikliğe neden olan açığı hala AÇIK!

Dedikleri gibi: Kral hala çıplak...
0
jfever
siz de o zaman tdk yi bilgilendirin :o)
0
yilmaz
2005 şubatta bilgilendirdim hala aynı. bu gecede bilgilendirdim bakalım bişey değişcek mi?
0
yilmaz
Adamları bilgilendirdik.
adamlarda ısrarla değişiklik yapmıyor diyelim.
O açığı halka açıklamak için ne kadar süre beklemek lazım.
0
jfever
bence surekli surette ısrar etmek gerekir. hatta dilerseniz siz açıgı kullanarak yine sabote edin, daha da ustune gidip, update query'sinde where kullanmayin, hangi kelimeyi ararsak arayalim "Bu sitede açık vardı, elli kere soyledik kapatmadilar" çıksın :) bende bilgi edinme formunu kullanip niye kapatmadiniz derim :)
0
bio
Aman aman. Bakarsiniz offline yedekleri de yoktur, onlarca yillik sozlugumuz gume gider. Yapmayin oyle seyler :)
0
anonim
Yok ya, offline yedekleri vardır. O kadar da değil... Yoksa yok mudur? :)
0
yilmaz
var var :D
0
jfever
kimse yapmayacak mi yahu şu siteyi yeniden bozma işini, olmazsa internet kafeye gidip ben yapayim :)
0
darkhunter
"Bilgi İşlem Merkezinde yapılan düzenlemeler nedeniyle Genel Ağ (İnternet) sayfalarımıza ulaşmada sorunlar yaşanabilir. Özür dileriz" TDK.GOV.TR

Anlaşılan TDK da FM'yi takip etmekte...
0
FZ
Etmeyeni dövüyorlar :) Türkçe konuşup, bilgisayar ile ilgilenip de FM'yi takip etmemek... Paradoks! :-p
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Şirketleri Açık Koda Destek Veriyor: AresWall Açık Kaynak Kodlu Oldu

FZ

FZ, memleketin-yazılım-dünyasındaki-son-gelişmeler departmanından bildiriyor:

ProG firmasından güncel bir duyur, hemen paylaşalım (vurgular bana ait).

"Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz bir açılma projesini yeni yıl ile birlikte duyurmaya karar verdik. 2003 yılında geliştirmeye başladığımız ve yıllar içerisinde oldukça etkin bir firewall ürünü haline gelen Ares-Wall‘u bu yılın ilk çeyreğinde özgür yazılım camiasına bağışlayacağız.

Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası

xelon

NTVMSNBC'nin anasayfasında bulunan "Ülkemizin geleceğine sahip çıkalım" linkini tıkladığınız takdirde Türkiye içerisindeki herhangi bir okula kampanyaya katılan sponsorlardan biri sizin adınıza bağışta bulunuyor. Gelen sayfada ise bağışın hangi okula ve hangi sponsor tarafından olduğu belirtiliyor. Ne kadar çok tıklarsanız o kadar çok bağış gerçekleştiriliyor.

Ayrıca kredi kartı ile bağış yapmak için yada kampanya ile ilgili bilgi almak için www.bilgisayarliegitimedestek.org adresine girebilirsiniz.

FLAŞ! AOL Red Hat`i satın mı alıyor?

ganzo66

İlk kez Washington Post tarafından ortaya atılan iddiaya göre, dünyanın en büyük medya şirketi yine dünyanın en büyük Linux şirketi Red Hat'i satın almak için görüşmeler yapıyor. AOL, Red Hat ve Microsoft şimdilik sessiz.

Geçtiğimiz ay 33 milyonun üzerinde abonesi olduğunu açıklayan AOL (America Online) ünlü ani mesajlaşma sistemini Windows harici sistemlere de taşıyabilmek için uzun süredir çalışıyor. AOL'un, Microsoft'un .NET vizyonunu, kendi geleceği için büyük bir tehdit olarak algılaması nedeniyle bu görüşmelerin başladığı konusunda iddialar var.

Internet CIA ajanlarını ortaya çıkardı

conan

Böyle medyatik bir başlık atmak istemezdim ama gerçek olan tamı tamına bu. The Chicago Tribune (CT) gazetesi yaptığı bir araştırmayla (kayit gerektiriyor. tavsiyem: bugmenot.com) CIA'in herkese ve de paralı abonelere açık Internet sayfalarından (telefon rehberi, kişisel vergi kayıtları, gibi...) tam 2635 CIA çalışanının bir çok bilgilerine ulaşmış.

Symantec, Sygate’i Satın Aldı

anonim

Symantec büyük ölçekli kurumlara yönelik ağ erişim kontrol çözümleri pazarının lideri olan Sygate’in satınalma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.