Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

0
jfever
Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

Sayın İlgili,

Öncelikle uyarınız için teşekkür ederiz.

Veri tabanına Kurumumuz dışından yapılan müdahale sonucunda Kişi Adları Sözlüğü'nde bazı adların anlamları değiştirilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapılmış olup adların doğru anlamları yeniden veri tabanına aktarılmıştır. Art niyetli kişilerce yapılan bu saldırılar için sizden özür diliyoruz.

İsmail adının alamı aşağıdaki gibidir.

Ad : İsmail
Köken :
Anlam : Kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim Peygamberin oğlu olan İbranî peygamberi.
Kullanım : Erkek adı
Söyleyiş :

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Türk Dil Kurumu

Tabi bu durumda güvenlik konusunda aciklar bulunduğu ortaya cikmis oluyor ki, zaten e-devlet uygulamalarında en cok tartisilan noktalardan biri..

Her seye ragmen sikayet etmeden once ilgili sahsi/kurumu bilgilendirmenin daha iyi olacagini dusunuyorum. Haftanin bu ilk gununde hizla hatayi oneren TDK'yi da takdir etmek gerekiyor.

Görüşler

0
spinodal
Bildiğim kadarıyla orada çok uzun süredir "sql injection" ile sorun yaratılmasına imkan veren bir açık vardı. Umarım sadece hataları düzeltmeyip bu açığı da kapatmışlardır, çünkü yanlış hatırlamıyorsam birileri bu durumu sizinle aynı yöntemle bildirmişti...
0
yilmaz
ben bu sql injection olayını 2005 şubat ayında TDK ya bildirdim nasıl kullanıldığını ve nasıl kapatılacağını da yazdım. bana bir teşekkür maili yazdılar. açık hala var. bi mail daha yazayım bari.
0
Tarık
Piyasada script, sql injection vs.vs. icin bir sürü tespit edici yazılım var. Bunlar bile hataların tespitinde kullanılabilir. Bu programların windowz için ücretli olanları mevcut. Linux için ise en baba açık tespit yazılımları zaten ücretsiz. (Nessus, S.A.T.A.N, S.A.R.A, Retina vs.vs.)

Devlet organlarının acilen açık kaynak ve GNU gibi felsefelerle tanıştırılması gerekiyor bence.

Devletin sömürücü micirsoft yazılımları kullanıp her kod satırı için onlarca dolar vermesini istemiyorum!!!

0
anonim
Evet kapitalist düzene son!!
0
bm
Bir devlet kurumunun 'ozur dileriz' demesi az sey degil, cok memnun oldum. Aferin.
0
bicancan
Bu sorun bir yandan da devlet dairelerinin karin boslugunu gosterdi diye dusunuyorum: Bayram tatili basinda yapilan bir hata, ancak tatil sonuna dogru duzeldi.
0
simor
Bu devlet halkı için varolmaya mı başladı? Eğer bu özür bunun bir başlangıcıysa mutluluk krizine girerim. Eğer kişisel bir iyiniyet ise şahsen teşekkür etmek ve acilen devlet kademelerinde gerekli yerlere gelmesini arzulardım.
0
darkhunter
TDK gerekeni yaptı mı emin misiniz?

Zira veri tabanının ilgili değişikliğe neden olan açığı hala AÇIK!

Dedikleri gibi: Kral hala çıplak...
0
jfever
siz de o zaman tdk yi bilgilendirin :o)
0
yilmaz
2005 şubatta bilgilendirdim hala aynı. bu gecede bilgilendirdim bakalım bişey değişcek mi?
0
yilmaz
Adamları bilgilendirdik.
adamlarda ısrarla değişiklik yapmıyor diyelim.
O açığı halka açıklamak için ne kadar süre beklemek lazım.
0
jfever
bence surekli surette ısrar etmek gerekir. hatta dilerseniz siz açıgı kullanarak yine sabote edin, daha da ustune gidip, update query'sinde where kullanmayin, hangi kelimeyi ararsak arayalim "Bu sitede açık vardı, elli kere soyledik kapatmadilar" çıksın :) bende bilgi edinme formunu kullanip niye kapatmadiniz derim :)
0
bio
Aman aman. Bakarsiniz offline yedekleri de yoktur, onlarca yillik sozlugumuz gume gider. Yapmayin oyle seyler :)
0
anonim
Yok ya, offline yedekleri vardır. O kadar da değil... Yoksa yok mudur? :)
0
yilmaz
var var :D
0
jfever
kimse yapmayacak mi yahu şu siteyi yeniden bozma işini, olmazsa internet kafeye gidip ben yapayim :)
0
darkhunter
"Bilgi İşlem Merkezinde yapılan düzenlemeler nedeniyle Genel Ağ (İnternet) sayfalarımıza ulaşmada sorunlar yaşanabilir. Özür dileriz" TDK.GOV.TR

Anlaşılan TDK da FM'yi takip etmekte...
0
FZ
Etmeyeni dövüyorlar :) Türkçe konuşup, bilgisayar ile ilgilenip de FM'yi takip etmemek... Paradoks! :-p
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yapay Zeka, Matematik ve İnsan Aklı - 2. Raund

malkocoglu

Sir Roger Penrose adlı uygulamalı matematikçi kendini en çok Stephen Hawking ile olan kozmoloji araştırmaları ile bahsettirmiştir. Bir de Güçlü Yapay Zekâ (Strong AI) denen, insan zihninin birebir kopyalanmasını düşleyen bilim dalına yaptığı eleştiriler ile...

Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

roktas

MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.

Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

FZ

Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Haber Maratonu koşalım koşalım....

conan

- Motorola'nın araba için Bluetooth teknolojisi 2002 baharına hazır gözüküyor. Cep telefonunuzu çantanızda taşırkan arabanızdaki car kitten konuşma yapabilir misiniz? [Motorola], [ZDNet UK]
- 1984`ten beri çıkan Internet Week (İlk adı Communications Week) yayınını durdurmuş. Üzüldüm, severek de okurdum.[ZDNeT]
- Online chat'te Microsoft .NET ile J2EE platformlarının karşılaştırılması. 15 Ocak 2002 TR saati ile 21:00 [java.sun.com]
- Microsoft güvenlik testlerinden geçemiyor mu? (yazıdaki chief hacking officer lafı gülmekten koparttı beni) [ZDNet]
- Macworld`de bir penguen. Bir linux kullanıcının bakış açısından MacWorld (Yazıyı okumadım) [Linux Journal]

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

anonim

Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?