Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

0
jfever
Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

Sayın İlgili,

Öncelikle uyarınız için teşekkür ederiz.

Veri tabanına Kurumumuz dışından yapılan müdahale sonucunda Kişi Adları Sözlüğü'nde bazı adların anlamları değiştirilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapılmış olup adların doğru anlamları yeniden veri tabanına aktarılmıştır. Art niyetli kişilerce yapılan bu saldırılar için sizden özür diliyoruz.

İsmail adının alamı aşağıdaki gibidir.

Ad : İsmail
Köken :
Anlam : Kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim Peygamberin oğlu olan İbranî peygamberi.
Kullanım : Erkek adı
Söyleyiş :

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Türk Dil Kurumu

Tabi bu durumda güvenlik konusunda aciklar bulunduğu ortaya cikmis oluyor ki, zaten e-devlet uygulamalarında en cok tartisilan noktalardan biri..

Her seye ragmen sikayet etmeden once ilgili sahsi/kurumu bilgilendirmenin daha iyi olacagini dusunuyorum. Haftanin bu ilk gununde hizla hatayi oneren TDK'yi da takdir etmek gerekiyor.

Görüşler

0
spinodal
Bildiğim kadarıyla orada çok uzun süredir "sql injection" ile sorun yaratılmasına imkan veren bir açık vardı. Umarım sadece hataları düzeltmeyip bu açığı da kapatmışlardır, çünkü yanlış hatırlamıyorsam birileri bu durumu sizinle aynı yöntemle bildirmişti...
0
yilmaz
ben bu sql injection olayını 2005 şubat ayında TDK ya bildirdim nasıl kullanıldığını ve nasıl kapatılacağını da yazdım. bana bir teşekkür maili yazdılar. açık hala var. bi mail daha yazayım bari.
0
Tarık
Piyasada script, sql injection vs.vs. icin bir sürü tespit edici yazılım var. Bunlar bile hataların tespitinde kullanılabilir. Bu programların windowz için ücretli olanları mevcut. Linux için ise en baba açık tespit yazılımları zaten ücretsiz. (Nessus, S.A.T.A.N, S.A.R.A, Retina vs.vs.)

Devlet organlarının acilen açık kaynak ve GNU gibi felsefelerle tanıştırılması gerekiyor bence.

Devletin sömürücü micirsoft yazılımları kullanıp her kod satırı için onlarca dolar vermesini istemiyorum!!!

0
anonim
Evet kapitalist düzene son!!
0
bm
Bir devlet kurumunun 'ozur dileriz' demesi az sey degil, cok memnun oldum. Aferin.
0
bicancan
Bu sorun bir yandan da devlet dairelerinin karin boslugunu gosterdi diye dusunuyorum: Bayram tatili basinda yapilan bir hata, ancak tatil sonuna dogru duzeldi.
0
simor
Bu devlet halkı için varolmaya mı başladı? Eğer bu özür bunun bir başlangıcıysa mutluluk krizine girerim. Eğer kişisel bir iyiniyet ise şahsen teşekkür etmek ve acilen devlet kademelerinde gerekli yerlere gelmesini arzulardım.
0
darkhunter
TDK gerekeni yaptı mı emin misiniz?

Zira veri tabanının ilgili değişikliğe neden olan açığı hala AÇIK!

Dedikleri gibi: Kral hala çıplak...
0
jfever
siz de o zaman tdk yi bilgilendirin :o)
0
yilmaz
2005 şubatta bilgilendirdim hala aynı. bu gecede bilgilendirdim bakalım bişey değişcek mi?
0
yilmaz
Adamları bilgilendirdik.
adamlarda ısrarla değişiklik yapmıyor diyelim.
O açığı halka açıklamak için ne kadar süre beklemek lazım.
0
jfever
bence surekli surette ısrar etmek gerekir. hatta dilerseniz siz açıgı kullanarak yine sabote edin, daha da ustune gidip, update query'sinde where kullanmayin, hangi kelimeyi ararsak arayalim "Bu sitede açık vardı, elli kere soyledik kapatmadilar" çıksın :) bende bilgi edinme formunu kullanip niye kapatmadiniz derim :)
0
bio
Aman aman. Bakarsiniz offline yedekleri de yoktur, onlarca yillik sozlugumuz gume gider. Yapmayin oyle seyler :)
0
anonim
Yok ya, offline yedekleri vardır. O kadar da değil... Yoksa yok mudur? :)
0
yilmaz
var var :D
0
jfever
kimse yapmayacak mi yahu şu siteyi yeniden bozma işini, olmazsa internet kafeye gidip ben yapayim :)
0
darkhunter
"Bilgi İşlem Merkezinde yapılan düzenlemeler nedeniyle Genel Ağ (İnternet) sayfalarımıza ulaşmada sorunlar yaşanabilir. Özür dileriz" TDK.GOV.TR

Anlaşılan TDK da FM'yi takip etmekte...
0
FZ
Etmeyeni dövüyorlar :) Türkçe konuşup, bilgisayar ile ilgilenip de FM'yi takip etmemek... Paradoks! :-p
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ABD Medya Edebiyat (ya da Anna Karenina nasıl çok satar?)

FZ

Aldığımız haberlere göre ABD´deki en popüler talkshow programlarından birinin sunucusu Oprah Winfrey programında Anna Karenina´dan bahsedip ve bu kitabın aslında o kadar zor bir kitap olmadığını, güzel bir kitap olduğunu belirtince Anna Karenina´nın satışları bir anda patladı.

961.030 yeni kopya için baskıya giren Penguin Yayınları yetkilileri bu talep karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

TV programcısı Winfrey´e göre bu kitap biraz kalın bir kitap olmakla birlikte aslında o kadar da zor değil ve insanların gerçek edebiyatla uğraşmaları lazım bazen. 1 numarada yer alan kitabını ve yer alma sebebini üstad Leo Tolstoy görseydi acaba ne derdi?

Bu fantastik haber karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyor, TV, medya, kitaplar, edebiyat, garip bağlantılar üzerine bir kez daha derin bir tefekküre dalıyor, dumurlararası bir gezintiye çıkıyoruz.

AmigaOS 4.0 Haber Turu

dcc

IntuitionBase.com sitesinde yayınlanan AmigaOS 4.0 ön sürüm tanıtım makalesini Türkçe'ye çevirdim. Makalede AmigaOS'un yeni sürümünün öne çıkan özellikleri tanıtılıyor.

Diğer bir haberse Picasso96 sürücüleriyle ilgili... P96, PPC olarak baştan yazıldı ve şimdi her zamankinden daha hızlı çalışıyor. OS4'ün hızını görmek isteyenler, videoları buradan (DivX olarak) veya buradan (Mpeg1 olarak) indirebilirler.

Commodore 64 Orkestrası Eylül 2006'daki Konser İçin Provalara Başladı

FZ

C64 Orkestrası, Eylül 2006 tarihinde verecekleri konser için provalara başladı.

Orkestranın prova videolarından birini buradan izlemek mümkün.

21. Yüzyılın En Önemli Mühendislik Problemi: Kişiye Özel Öğrenme Sistemleri

FZ

ABD Ulusal Mühendislik Akademisi 21. yüzyılda en önemli kabul ettiği 14 mühendislik problemini "Grand Challenges" başlığı altında yayınladı. Bu listedeki maddelerden biri de "kişiselleştirilebilen öğrenme sistemlerini geliştirmek".

Ressam Tanıyan Yazılım

FZ

Yazılım sayesinde bir tablonun sahte olup olmadığı da anlaşılabilecek.

Yakından bakıp, hangi ressama ait olduğunu bir türlü anlaşılamayan tabloların Picasso'nun mu, yoksa Dali'nin mi fırçasından çıktığını anlamak daha kolay.

En azından bunun için, bilgisayarda yazılım bulan İsrailli bir bilimadamı böyle diyor. Yazılımı, İsrail'deki Haifa Üniversitesi'nde çalışan Prof. Daniel Karen geliştirdi.

Peki bilgisayar yazılımı nasıl çalışıyor?