LinuxP2P - Stallman Röportajı

0
lifesdkver0_1
Eğer Richard Stallman'ın P2P, dosya paylaşımı, DRM üzerine düşünceleri ilginizi çekiyorsa, LinuxP2P sitesindeki röportajı okumak isteyebilirsiniz.

Özellikle Creative Commons hakkında söyledikleri dikkat çekici.

Görüşler

0
iscariot
DRM ve GPLv3 hakkında söyledikleri de çok ilginç geldi bana. Sanırım GP2X'le ilgili bir problem olmuştu. GP2X ve gelecek kuşak benzer makineler GPLv3'den oldukça etkilenecek gibi gözüküyor.
0
ttk
İngilizcem çok da iyi olmadığı için çok da iyi anladım sayılmaz ama gerçekten de Creative Commons hakkında söylediklerini bu lisansı tercih edenlerin incelemesi lazım. Adının içinde Commons geçiyor diye hemen trenin aklımıza esen bir vagonuna atlamamak lazımmış anlaşılan. DRM ise zaten rezalet, tekelciler kartlarını bir açsınlar bakalım, gerçek efendi olan (olamayan) kullanıcılar ne gibi bir tepki verirler, tercihlerini nasıl yaparlar ona göre durum netleşir sanıyorum.
0
experience
cok sempatik adam bu stallman. kerata
0
anonim

Yaptigi muzigi creative commons share music lisansi ile sunan biri olarak Stallman'a katilmadigimi belirtmek istiyorum.

Gpl altinda program yazip sonra danismanligini yaparak para kazanmak tarzi bir ekonomisi yok bunun. Uzerinde epey ugrasilmis bir eserin, ticari bir calismada, izin alma geregi duymadan kodlari-notalari acik tutulup kullanilmasi benim destekledigim bir sey degil. Sourcelari web sitesine koyup, alin istediginiz gibi compile edin, kullanin diyemiyorsunuz. Soz konusu olan sesler. Ayni notalari kullanarak o seslerin tekrar yaratilmasi bile cogu zaman mumkun degil. Cunku nota sistemi sadece bir transformasyon, sesi aynen saklamak uzerine kurulmamis. Insanlarin bir parcayi ozgurce dinlemelerine izin vermekle sample alip kafalarina gore arkaya ritm koymalarina izin vermek farkli.

Log analizi yapan bir yazilim ile bir muzik parcasi ayni seymis gibi degerlendirilmemeli.

0
sefalet
Sanırım Stallman sizden farklı düşünmüyor.Kamusal Yaratım Lisanslarının (Creative Commons, üstün körü verilmiş bir karşılıktır) hepsinin aynı olmadığını, içlerinde özgür olanlar olduğu gibi tam tersi etkilere sahip özellikler içeren lisansların da bulunduğunu belirtiyor.Bu bakımdan Kamusal Yaratım Lisansını desteklemek tutarsızlık doğurur demeye getiriyor ki gayet tutarlı bir nokta.Lisanslar tartışılacaksa ayrı ayrı ele alınmalılar tek bir çatı altında değil diye de gayet net bir açıklama yapmış.Ayrıca GPL lisansının her üretim için geçerli olamayacağını belirtmiş.Daha ne desin.

Ben şahsen GPL'in yeni sürümlerinde lisans alanının genişletilmesi ve etki gücünün arttırılmasına yönelik bir hedef beklentisindeydim ama Stallman pek niyetli değil gibi.Bu bakımdan biraz şaşırdım çünkü daha önce bir yerlerde bu tür bir hedefe yönelik bazı girişimlerden bahsediliyordu diye hatırlıyorum (Stallman'ın da içinde olduğu).Gerçi her şeyi de adamdan beklememek gerek.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet´in Toplumsal Yaşama Etkisi

FZ

"Internet'te insan hakları ve özel hayat, Internet'in toplumsal yaşama etkisi" adlı panel 17 Ekim Perşembe tarihinde 13:30 - 15:30 saatleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü, Büyük Salon'da gerçekleştirilecektir.

Konuşmacılar arasında TurkNet, arabul.com, Akşam Gazetesi, Bilge Adam gibi organizasyonlardan gelen yetkililer bulunacaktır.

Söz konusu panel tebesir.com tarafından düzenlenmektedir.

Gerçek Dünya - Sanal Dünya

sundance

İbn-i Haldun`un bir hikayesi vardır; `Rüyasında bir adama rastlar, adamla sohbet ederler. Uyandığında artık emin değildir hangisinin rüya, hangisinin gerçek dünya olduğundan`

\r\r\r\r \r\r\r\r California Üniversitesi Ekonomi Bölümünden, Edward Castronova isimli bir araştırmacı da benzer bir şüpheye düşmüş olacak ki, online oyun dünyası olan Everquest ve Everquest`de ele geçirilen malların satıldığı ebay açık arttırma sitesindeki işlemleri inceliyor ve sanal bir dünya olan Norrath`ın gerçek dünya üzerindeki ekonomik profilini çıkartıyor. Bazı sonuçlar korkutucu derecede ilginç;

\r\r -Öncelikle kişi başına düşen üretim yıllık $2266
\r -Dünyanın en zengin 77.ci devletine karşılık geliyor
\r -Everquest parası Amerika`da yen'den daha geçerli :))
\r

Orkut.com: Sosyal ağınız!

sundance

Orkut.com kişilerin kendi arkadaş çevrelerinden oluşan ağlar ve cemaatler kurmasına izin veriyor.

Sadece bir başkasının sizi arkadaşı olarak belirlemesi ile davet edildiğiniz ortamda, ister iş, ister arkadaşlık amacıyla arkadaşlarınızı belirleyebiliyor, arkadaşlarınızın arkadaşları ile bağlantı kurabiliyor, çeşitli cemaatlere (Linux, Linux-Türkiye, İstanbul gibi birçok alan açılmış halde bile) üye olup, çevrenizi geliştirebiliyor, arkadaşlarınız hakkında çeşitli tavsiye önerileri yazıp, onları size olan yakınlıkları ya da güvenilirlikleri konusunda değerlendirebiliyorsunuz.

Bekleriz :)

Kablosuz ağları bulan tişört

anonim

Hürriyet gazetesi Teknoloji bölümünden bir haber. ABD de yeni çıkacak olan bu üründe, üzerindeki özel bir düzenek vasıtası ile çevresindeki kablosuz ağları, ve de sinyal güçlerini görebilirsiniz. Tahmini satış fiyatı 30$ olması bekleniyor.

Japonya, gençlik, internet ve intihar

hayy

İnternet hayatın bir parçası olmaya başladığından bu yana hep yararlı olduğu yönler tartışılır, menfi yönde etkilenen alanlar ise genelde sümen altına uygun bir yer bulunup çekilir. Bir haber sitesinde rastladığım bu yönde bir haberi, kendini ihbar eden bir suçlu gibi hissedip, dilim döndüğünce tercüme etmeye çalıştım.

Haberin orjinal adresi buradadır

Bu cuma Tokyo'da 6 genç bir arabanın içinde havasızlıktan ölmüş olarak bulundu. Yanlarında bulunan küçük bir mangaldan ise hala duman tütüyordu. Belli ki intihar eden bu gençler de, dalga dalga yayılan internet üzerinde yapılan intihar sözleşmelerinin kurbanlarıydılar.

Yetkililer, perşembe gecesi Tokyo'nun yaklaşık 80 km kuzeybatısındaki ormanlık arazide intihar eden, henüz yirmisindeki bu beş erkek ve bir kızın birlikte ölmeden önce internette buluşmalarından şüpheleniyorlar. Arabanın pencereleri bantlarlarla dışarıdan hava gelmesin diye de kapatılmıştı.