LinuxP2P - Stallman Röportajı

0
lifesdkver0_1
Eğer Richard Stallman'ın P2P, dosya paylaşımı, DRM üzerine düşünceleri ilginizi çekiyorsa, LinuxP2P sitesindeki röportajı okumak isteyebilirsiniz.

Özellikle Creative Commons hakkında söyledikleri dikkat çekici.

Görüşler

0
iscariot
DRM ve GPLv3 hakkında söyledikleri de çok ilginç geldi bana. Sanırım GP2X'le ilgili bir problem olmuştu. GP2X ve gelecek kuşak benzer makineler GPLv3'den oldukça etkilenecek gibi gözüküyor.
0
ttk
İngilizcem çok da iyi olmadığı için çok da iyi anladım sayılmaz ama gerçekten de Creative Commons hakkında söylediklerini bu lisansı tercih edenlerin incelemesi lazım. Adının içinde Commons geçiyor diye hemen trenin aklımıza esen bir vagonuna atlamamak lazımmış anlaşılan. DRM ise zaten rezalet, tekelciler kartlarını bir açsınlar bakalım, gerçek efendi olan (olamayan) kullanıcılar ne gibi bir tepki verirler, tercihlerini nasıl yaparlar ona göre durum netleşir sanıyorum.
0
experience
cok sempatik adam bu stallman. kerata
0
anonim

Yaptigi muzigi creative commons share music lisansi ile sunan biri olarak Stallman'a katilmadigimi belirtmek istiyorum.

Gpl altinda program yazip sonra danismanligini yaparak para kazanmak tarzi bir ekonomisi yok bunun. Uzerinde epey ugrasilmis bir eserin, ticari bir calismada, izin alma geregi duymadan kodlari-notalari acik tutulup kullanilmasi benim destekledigim bir sey degil. Sourcelari web sitesine koyup, alin istediginiz gibi compile edin, kullanin diyemiyorsunuz. Soz konusu olan sesler. Ayni notalari kullanarak o seslerin tekrar yaratilmasi bile cogu zaman mumkun degil. Cunku nota sistemi sadece bir transformasyon, sesi aynen saklamak uzerine kurulmamis. Insanlarin bir parcayi ozgurce dinlemelerine izin vermekle sample alip kafalarina gore arkaya ritm koymalarina izin vermek farkli.

Log analizi yapan bir yazilim ile bir muzik parcasi ayni seymis gibi degerlendirilmemeli.

0
sefalet
Sanırım Stallman sizden farklı düşünmüyor.Kamusal Yaratım Lisanslarının (Creative Commons, üstün körü verilmiş bir karşılıktır) hepsinin aynı olmadığını, içlerinde özgür olanlar olduğu gibi tam tersi etkilere sahip özellikler içeren lisansların da bulunduğunu belirtiyor.Bu bakımdan Kamusal Yaratım Lisansını desteklemek tutarsızlık doğurur demeye getiriyor ki gayet tutarlı bir nokta.Lisanslar tartışılacaksa ayrı ayrı ele alınmalılar tek bir çatı altında değil diye de gayet net bir açıklama yapmış.Ayrıca GPL lisansının her üretim için geçerli olamayacağını belirtmiş.Daha ne desin.

Ben şahsen GPL'in yeni sürümlerinde lisans alanının genişletilmesi ve etki gücünün arttırılmasına yönelik bir hedef beklentisindeydim ama Stallman pek niyetli değil gibi.Bu bakımdan biraz şaşırdım çünkü daha önce bir yerlerde bu tür bir hedefe yönelik bazı girişimlerden bahsediliyordu diye hatırlıyorum (Stallman'ın da içinde olduğu).Gerçi her şeyi de adamdan beklememek gerek.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Inet-tr 2009 Istanbul Bilgi Üniversitesinde

arkeles

Internet Teknolojileri Derneği (INETD) tarafından 1995'den beri her yıl hazırlanan Türkiye'de Internet Konferansı, bu yıl 12-13 Aralık 2009 tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleştirilecektir.

Ne fenaymış on yıl öncesinin siteleri!

sundance

Günümüzde bir şirketin en önemli vitrinini Internet sitesi oluşturmakta. Birçok insan, birlikte iş yapacağı firmayı öncelikle sitesini gezerek değerlendirmekte ona göre güvenilir ya da güvenilmez bulmakta. Bu sebeple de şirketler bu alana milyonlarca dolarlar yatırmaktan çekinmiyorlar.

Peki bu hep böyle miydi? Çok değil bir on yıl önce acaba Mc Donalds, Pepsi ya da Best Buy gibi devlerin web siteleri ne durumdaydı? Buyrun 96'nın WWW'sine
Kaynak: Digg

CV'niz böyleyse!

sundance

Digg'de yeralan bir iz, "Eğer CV'niz Goole kurucularından Sergey Brin'in 1996 yılındaki CV'si gibiyse dokuz yıl içinde 11 milyar dolarlık bir adam olabilirsiniz." diyor.

Bir göz atalım bakalım.

Teşekkürler Elendil.......

mambo

Hani hep derler ya en iyi okul hayat okuludur diye sanırım bunu en yoğun ve en güzel yaşayanlardan biri de benim.

Sanal Gerçek ve Gerçek

FZ

Hacettepe Üniveristesi, Bilişsel Psikofizyoloji Araştırma bölümünden Prof. Dr. Sirel Karakaş ile `meta-biliş´, `kokteyl partisi etkisi´, `meta bellek´, `sanal iletişim ile gerçek fiziksel iletişim arasındaki farklar´ üzerine ilginç bir söyleşi.

Prof. Karakaş genellikle insanların pek de üzerinde durmadıkları `koku alma ve buna göre duygu oluşturma´ özelliğimizden ve bunun iletişimi ne kadar ciddi olarak etkileyebileceğinden tutun da TV karşısında sürekli belli türde bir yayına maruz bırakılan çocuklarda görülen otizm hastalığına dek pek çok şeyden bahsediyor.

Söyleşinin tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.