Linux'da Fransa ve Çin Ortaklığı

0
Soulblighter
Fransız Atom Enerjisi Kurumu (CEA), Linux üzerinde çalışacak bir yazılım için Çin'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak çalışmaya başlayacak.
Devlet kurumları, beraber çalışarak PC, PDA, Sunucular gibi çeşitli ortamlarda çalışacak Linux temelli bir platform oluşturmak için örgütlenecek. Ayrıca oluşturulacak sistem çevrimiçi hizmetleri ve iletişim uygulamalarını da destekleyecek.

Henüz ayrıntılar verilmese de CEA, Fransız teknoloji şirketi Bull ve Fransız kökenli Avrupalı şirket ST Microelectronics ile beraber de çalışacak.
Fransız Hükümeti son zamanlarda Linux'a ilgisini arttırdı. Son olarak Fransız Danışmanlık şirketi Unilog'dan, Pariste'ki 17.000 devlet bilgisayarına Linux yüklenmesi ile ilgili çalışma yapmasını istemişti.

Kaynak: C|NET Asia

İlgili Yazılar

Bir LKG yaratmak

conan

GSULinuX kurulalı yaklaşık 6 sene oldu. 97 yılının başlarında 6 kafadarın o zaman varolan yegane bilgisayar lab'inde redhat 4.0'ı indirmeye çalışırkenki halleri hala gözümün önünde. Hele ki o CD'nin yakılması için gerekli donanımların bulunamaması, FAT partitionlardan kurmaya çalışmalar, vs... bunlar değil bu yazıda bahsedilecek olanlar. :) Bu yazıda bir Linux Kullanıcıları Gurubu'nun (LKG) kurulması için neler yapılmalı, biz neler yaptık, onları anlatmaya çalışacağım. Bakalım becerebilecek miyim?

UMeet 2002, IRC ile online UNIX konferansları

Maverick

İnternetin belki de en popüler ve yine de en az saygı gören servislerinden birisi IRC`nin doğru kullanımına güzel bir örnek izledim bu sabaha karşı. Saat 03:00 - 05:30 arası irc.uninet.edu ağında #linux kanalında "Introduction to handhelds with GNU/Linux" konulu bir sanal konferans vardı. Bir konuşmacı (Francisco J. Reyna) kanalda sunumunu ingilizce yaparken (web üzerindeki slaytlarla destekliyordu), izleyiciler #qc kanalından yorum veya sorularını yönelttiler. Konuşmacı (yazıcı mı demeliyim yoksa :^) sorulara gerçek zamanlı olarak yanıt vermeyi tercih ettiği için gerçek bir konferanstan çok daha etkili olduğunu eklemeliyim (saat dilimi sorununu görmezden gelirsek). Bu akşam Türkiye saati ile 22:00`de son bir toplantı daha var. Bu daha çok "Kernel 2.5" hakkında bir yuvarlak masa toplantısı olacakmış. Katılımcılar: Dave Jones. Suse Linux; Andrew Morton, Digeo Inc.; Rik van Riel, Conectiva; Ralf Bächle, Linux-MIPS.; Robert Love, maintainer of the kernel-preemption patch. Kaçırdığınız toplantıların listesine ve loglara bu adresden ulaşabilirsiniz. Keşke daha önce haberimiz olasaydı :/ Bu akşam tüm Fazlamesaicileri saat 22:00`de irc.uninet.edu #linux kanalına bekliyorum. Görüşmek üzere...

Linux´un Geleceği

Nightwalker

http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.

Chris Stephenson röportajı

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre Danışmanı Chris Stephenson'la NTV Radyo'daki "Linux Magazine" programında bir röportaj yayınlanacak. 25 Mart'ta saat 12:30'da dinlenecebilecek. Programda Chris Stephenson'la özgür yazılım ve üniversiteler üzerine konuşulduğu bilgisi alındı. Röportajın dökümünün NTVMSNBC portalında yayınlanacağı da söylendi.
http://www.ntvmsnbc.com/ntv/ntvradyo adresinden canlı dinlenebilir.