Linux`a IDE-CDWriter Kuruyoruz!!!

0
sundance
Eğer Kablonet veya DSL`iniz varsa, hiçbir zaman yeteri kadar harddiskiniz olamaz :) Bu düşünceden yola çıkarak bugün gidip kendime bir CD-Writer aldım. Yaklaşık birbuçuk yıldır gururla kullandığım Linux sistemime bu CD-Writerı tanıtabilmek için sekiz saat kadar uğraştıktan sonra başarılı oldum.

\r\r \r\r Sizlerin en azından uğraşmamanız için, Fazlamesai ürünlerine bir yenisini daha ekleyelim dedim ve bu sancılı süreci mümkün olduğu kadar pratikleştirdim. İyi cd basmalar (en iyi p2p MLDonkey, işte o kadar ;)
Bu dökümanda, size son zamanlarda gittikçe daha çok ihtiyaç duyduğumuz CD-Writerları Linux makinanızda nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım.

\r\r \r\r Herşeyden önce bazı noktaların anlaşılması gerekmekte.

\r\r \r\r Şu anda piyasada kolayca bulabileceğiniz $50-$100 civarı satılmakta olan IDE dahili Cd Yazıcılar gerek kurulum kolaylığı, gerekse fiyatlarının düşüklüğü sebebiyle oldukça ilgi görmekte. Böyle bir CD-Yazıcı almayı düşünüyorsanız, benim tavsiyem 24 hızlı yazanların üstündeki yazıcıların fiyat/kazanç olarak çok da verimli olmadıkları yönünde. Mesela 40x bir yazıcı 24x bir yazıcının 4,5 dakikada yazdığı cdyi yaklaşık 3-3,5 dakikada yazabilmekte ancak.

\r\r \r\r IDE CD yazıcılar konusunda Linux`da bilinmesi gereken temel nokta bu yazıcıların direkt olarak desteklenmediğidir. Linux üstündeki bütün CD yazıcılar SCSI desteği üzerinden kullanılmaktadırlar. Bu yüzden de öncelikli olarak yapmamız gereken bu yazıcıları tanıtabilmek için Linux kernelinde bazı küçük değişiklikler yapmak.

\r\r \r\r Öncelikle bu işi yapabilmek için iki yol var. Birisi her zaman işe yarayan Kerneli derlemek. Bu işi daha önce yapmamış olanlar için bunun zor gözükeceğinin farkındayım, fakat inanın ki oldukça kolay. İşin bu kısmından çok derine girmeden bahsedeceğim.

\r\r \r\r Diğer yol ise, oldukça kısa ve basit. Fakat mevcut kernelinizde belli bir özelliğin olmasını gerektiriyor. Bu da ide-scsi emulasyonu. Bunu /lib/modules altinda bir yerlerde ide-scsi.o dosyası olup olmamasına bakarak bulabilirsiniz. Modern dağıtımların çoğunda bu özellik var. Eğer sizde de bu dosya varsa yapmanız gereken sadece
\r\r \r\r lilo'ya aşağıd anlatılan \r\r append="hdc=ide-scsi"
\r\r \r\r satırını eklemek

\r\r ve /etc/rc.d/rc.local dosyasına
\r\r \r\r /sbin/insmod ide-scsi
\r\r \r\r komutunu yerleştirmek.
\r\r \r\r Artık dökümanın son aşaması olan yazılımları derleme bölümüne geçebilirsiniz. Kernel derlemenize gerek kalmadı.

\r\r \r\r Eğer sözkonusu dosya yerinde yoksa, veya bu sistem bir şekilde çalışmazsa, Kernel derlemekten başka şansımız yok, ama merak etmeyin bu sırada birsürü şey öğreneceğiz.

\r\r \r\r \r\r Kernel'i derlemek için, kullandığınız kernelin kaynak kodunu www.kernel.org`dan indirin ve /usr/src altına açın
/usr/src/linux-2.4.18 gibi.

\r\r \r\r Daha sonra /usr/src directorysine gidip ln -s linux-2.4.18 linux diye bir link yaratmamız gerekiyor. Bu da compile edeceğimiz programların kernel ile ilgili kodlara ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılmakta.

\r\r \r\r Ardından /usr/src/linux dizinine girip, make xconfig yapmanız gerekmekte. Eğer X Windows kullanmıyorsanız make menuconfig de yapabilirsiniz.

\r\r \r\r Şimdi buradaki bazı opsionlaı değiştirmeniz gerekecek.

\r\r \r\r Öncelikle

\r\r \r\r -Block Devices altında
\r\r Loopback device support: Bunu M ya da Y yapabilirsiniz.

\r\r \r\r -ATA/IDE/MFM/RLL Support altında
\r\r ATA/IDE/MFM/RLL support: Y
\r\r
\r\r -IDE,ATA and ATAPI Block Devices altında
\r\r IDE/ATAPI CDROM support: Bunun N olması gerekiyor kesinlikle
\r\r SCSI emulation support: Y yada M olabilir (tercihen M)
\r\r
\r\r -SCSI Support altında
\r\r SCSI Support: Y veya M
\r\r SCSI CD-ROM support: Y veya M (Tercihen M)
\r\r Enable Vendor Specific Extensions: Y
\r\r SCSI generic support: M
\r\r Probe All Luns on each SCSI device:Y
\r\r Verbose SCSI error reporting: Y
\r\r
\r\r -File Systems altında
\r\r ISO9660 CDROM File system support: Y
\r\r Microsoft Joliet CDROM extensions: Y
\r\r
\r\r Bütün bunları seçtikten sonra ana menüden Save and Exit'i seçiyoruz.

\r\r \r\r Artık kernel derlemeye hazırız.
\r\r
\r\r Yapmamız gereken adım adım
\r\r make dep
\r\r make clean
\r\r make bzImage
\r\r make modules
\r\r make modules_install
\r\r
\r\r veya bunları tek bir adımda
\r\r make dep clean bzImage modules modules_install
\r\r seklinde de yapabiliriz.
\r\r \r\r Tamam, kerneli de derledik. Şimdi bu yeni kerneli kullanılabilir hale getirmek kaldı.

\r\r Bunun icin /usr/src/linux directorysi altındaki System.map dosyasını /boot/System-2.4.18 adı altında kaydedelim.\r\r

\r\r Şimdi de /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage dosyasını da /boot/vmlinuz-2.4.18 olarak kaydettikten sonra /boot/System ve /boot/vmlinuz dosyalarının isimlerini System.old ve vmlinuz.old şeklinde değiştirin.

\r\r \r\r Şimdi de ln -s /boot/System-2.4.18 /boot/System
\r\r ln -s /boot/vmlinuz-2.4.18 /boot/vmlinuz
\r\r yapın.

\r\r \r\r Son olarak da /etc/lilo.conf dosyasına müdahalede bulunup yeni bir kayıt ekleyeceğiz.

\r\r \r\r append="hdc=ide-scsi"
\r\r image = /boot/vmlinuz.bak
\r\r label = linuxeski
\r\r root= /dev/hda2
\r\r \r\r Burada dikkat edilmesi gereken nokta append satırı. Burada Cd yazıcının bağlı olduğu yeri belirtiyoruz. Bu da şuna göre
\r\r hda: primary master
\r\r hdb: primary slave
\r\r hdc: secondary master
\r\r hdd: secondary slave
\r\r
\r\r Bir harddiskiniz, bir cd yazıcınız ve bir cdromunuz olduğunu ve cd romunuzun cd yazıcının hızından daha hızlı okuyabildiğini düşünürsek en uygun konfigürasyon;

\r\r \r\r HardDisk:Primary master (hda)
\r\r CdWriter:Secondary master (hdc)
\r\r CdRom: Secondary slave (hdd)
\r\r
\r\r Buna uygun olarak gerekli append satırını da yazıp /etc/lilo.conf'u kaydettikten sonra, bir kez lilo'yu calistiroruz ki Lilo konfigürasyonu gecerlilik kazansın.\r\r

\r\r Şimdi ise /etc/rc.d/rc.local dosyasına şu satırları ekliyoruz\r\r

\r\r /sbin/insmod ide-scsi
\r\r /sbin/insmod scsi_mod
\r\r /sbin/insmod sr_mod
\r\r /sbin/insmod sg
\r\r
\r\r Ve makinamızı restart ediyoruz.
\r\r
\r\r Eğer bir şekilde bir problem çıkarsa demin liloya yaptığımız değişiklik sayesinde lilodan linux eski isimli seçeneği seçiyoruz ki bir önceki kernel yüklenebilsin.

\r\r \r\r Büyük ihtimalle bir sorun çıkmadan makina açılacaktır.

\r\r \r\r Şimdi elimizde Cd yazıcı desteği olan bir Linux sistemimiz var, fakat cd yazabilmek için program(lar)a ihtiyacımız var.

\r\r \r\r Bu konuda Linux`da de-facto-standart olmuş program cdrtools (eski adı ile cdrecord) ve xcdroast. Cdrecord komut satırından çalışan bir program olarak inanılmaz özelliklere sahiptir ve cd yazmak için gereken hemen her türlü ihtiyacınızı giderir. Öte yandan bu komut satırlarını kullanmak çok da kolay değildir, bu yüzden de Xcdroast isimli programa ihtiyaç duyuyoruz. Bu program da data ve audio cdsi basmak konusunda oldukça iyi bir kullanıcı arabirimidir, sonuç olarak yaptığı cdrecord ve diğer programları gerektiği gibi kullanmak tabi ki. Bu programın bir başka güzel yanı da bir çok Linux dağıtımında direkt bulunan GTK kullanıyor olması. Bu sayede KDE ya da GNOME gibi sistemlere bağımlı kalmadan VectorLinux gibi yağsız ;) dağıtımlarla da kolaylıkla cd basabiliyorsunuz. Tabi eğer Gnome ya da KDE kullanıyorsanız elinizde başka alternatifler de var.

\r\r \r\r Çeşitli CD yazıcı yazılımları konusunda
\r\r http://www.fokus.gmd.de/research/cc/glone/employees/joerg.schilling/private/cdb.html \r\r adresine bakabilirsiniz.

\r\r \r\r www.xcdroast.org`dan iki programa da ulaşabilirsiniz.

Kurulumları, klasik configure, make, make install şeklinde. Burada önemli nokta, cdrtools'u xcdroast`dan önce kurmanız, zira kurulum sırasında xcdroast cdrecord ve diğer programları arıyor.

\r\r \r\r İki programı da teker teker install ettikten sonra artık sadece denemek kalıyor(burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus da xcdroast'un cdrecord mkisofs gibi programların /usr/local/bin altında olmalarını istemesi).

\r\r \r\r Ben bütün bu kurulumu VectorLinux sistemimde gerçekleştirmiş bulunmaktayım. Belki başka sistemlerde Glibc ve benzer farklılıklar yüzünden problemler yaşayabilirsiniz. Özellikle Cdrtools bu konuda çok hassas, bu yüzden bu programların belki de RPM ya da başka bir formatta binary hallerini kurmanızda fayda olabilir.

\r\r \r\r Bu programları kurdunuz ve CD basmak istiyorsunuz. Öncelikle\r\r cdrecord -scanbus komutunu verin ve bakalım ne kadar başarılı olmuşsunuz.
\r\r Görmeniz gereken yaklaşık olarak

\r\r \r\r Cdrecord 1.11a23 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002
Jörg Schilling
\r\r Linux sg driver version: 3.1.22
\r\r Using libscg version 'schily-0.6'
\r\r scsibus0:
\r\r 0,0,0 0) 'HL-DT-ST' 'CD-RW GCE-8400B ' '1.02' Removable CD-ROM
\r\r 0,1,0 1) 'LG ' 'CD-ROM CRD-8522B' '1.01' Removable CD-ROM
\r\r 0,2,0 2) *
\r\r 0,3,0 3) *
\r\r 0,4,0 4) *
\r\r 0,5,0 5) *
\r\r 0,6,0 6) *
\r\r 0,7,0 7) *
\r\r
\r\r Burada 0 numaralı SCSI birimi /dev/scd0 CD Writer, 1 numaralı birim ise /dev/scd1 CD-Rom, tabi sizin makinanızdaki birimlerin markaları ve modelleri değişik olabilir. Önemli nokta, artık önceden /dev/hdd diye ulaştığınız CD-Rom'unuza artık /dev/scd1 diye ulaşacak olmanız. İsterseniz bir karışıklığa sebep olmadan\r\r rm /dev/cdrom ve ln -s /dev/scd1 /dev/cdrom yapıp, herşeyin eskisi gibi devam etmesini sağlayabilirsiniz.

\r\r \r\r Cdrecord`un yukardaki gibi çıktı vermesinin ardından artık tüm yapmanız gereken Xcdroaster`ı konfigüre edip CD`lerinizi basmak.

\r\r \r\r Çok kolay olmadığının, aksine oldukça zor gözüktüğünün farkındayım, ama inanın bana adım adım giderseniz, yukardaki açıklamaları takip ederek (tanrı hatalarımı affetsin :) eminim bu işin altından kalkabilirsiniz.

\r\r \r\r Eğer bir noktada takılırsanız, çözemediğiniz bir kısım olursa adımları bir kez daha gözden geçirin. Eminim bir çözümü vardır.\r\r

\r\r \r\r \r\r URL Listesi:

\r\r \r\r Xcdroaster: www.xcdroaster.org

\r\r Genel CD-Writer programları:

http://www.fokus.gmd.de/research/cc/glone/employees/joerg.schilling/private/cdb.html

\r\r \r\r CD-Writing How-To: http://www.tldp.org/HOWTO/CD-Writing-HOWTO.html

\r\r \r\r Hepinize kolay gelsin. Bazen düşünüyorum da eğer Linux olmasaydı, beni bu kadar meşgul edecek kadar Lego`yu almaya param yeter miydi ;)

\r\r

Görüşler

0
m1a2
Ellerine sağlık, istifade ettim... En son işyerindeki makinada bir cd-writer kurmak icin cebelleşmiş idim. Başarılı oldu ama gel de bana sor, bilirim akıttığın terin gramajını ;) (Benimki her türlü uyuzluğa potansiyel olarak hazır bir external ve de USB idi. Bi yerlerden ödünç almıştım. Hatta geri isteyen arkadaşa yok bak böyle kalsın, bu ikisini: Linux + kıl bir CD-writer ikilisini nadiren görürsün, bozma mutluluklarını felan diye latife yapmış idim...) Gerçi sen seçiminde rol oynayan Rationale`yi belirtmişsin ama, CD-burner konusunda ben -kusura kalmazsan- yoğurdum kara dememe durumunda olarak eroaster diyecem. Bağımlılıkları birazcana fazla, fakat pek bir kolay gelmişti bana. Debian paketi de mevcut. (Bu son cümleyi Woody review + mini-guide`ın pişiyor olduğunu söylemek için öylesine yazdım, notları derliyorum, yakında geliyooor ;) Neyse büyük konuşmayalım...)
0
voltron
Bir cd writer''ı tanıtmak için bile bu kadar uğrastırmasi linuxun yaygın bir desktop sistem olabilme olasılığını iyice azaltıyor.
Bilgisayar hakkında az bilgisi olan birinin bu işlemleri yapması epey zor
0
sundance
Bildiğim kadarıyla Redhat 7`den itibaren bu işi otomatik yapıyor ve Suse`de. Öte yandan yukardaki çabayı bir hobicinin çabası olarak da görebilirsiniz. Ne işe mi yaradı ?

Öncelikle bir sürü şey öğrendim, sistemimi daha iyi tanıdım, öte yandan ise Windows altında Nero ile minimum 3,5 dakika`da 40 hızlı bastığım CD`yi 3 dakikanın altında bastım. Bu da Linux kullanırken nasıl bir kalite ile karşı karşıya olduğumuzun, emeklerin nasıl boşa gitmediğinin en güzel örneği bence.
0
tongucyumruk
Burada anlatılanlar hiçbirşeyi sizin yerinize halletmeyen VectorLinux altında tanıtmak için yapılan işlemler... Yoksa şu an itibariyle doğrudan masaüstü pazarını hedefleyen RedHat, Mandrake SuSe gibi sistemlerde bu işlemler otomatik olarak yapılıyor. Hatta diğer dağıtımlarda nasıldır bilmiyorum ama Mandrake kurarken eğer CD-Writer varsa bunu tespit edip gerekli programlarıyla birlikte kuruyor yani sadece tanıtmakla kalmıyor.

Not: Eroaster, kullanın kullandırın...
0
sundance
Öncelikle hiçbir şeyi sizin adınıza yapmayan ifadesini politically correct bulmadığımı bilmeni isterim ;) Şaka bir yana belirttiğin için teşekkürler, ben atlamıştım, zira burada anlatılanlar, herhangibir Linux altında, `ben kendi işimi kendim yaparım` diyenler için CD-Writer kurulumu.

When all hopes have failed, you can see only with the light shining through your eyes...
0
anonim
ZIV USB Harddiski Windows XP'ye tanitamadik bir turlu. Cakildi, calismadi vs. yedi kafayi. Surucusunu filan indirdik nafile. Ama bizim emektar SuSE 7.1 servere taktik acaba bozukmu diye. Malum Linux USB cihazlari handle edemesede PCI bilgisi gibi vendor ID'lerini filan gosterir. Ve ummadigimiz bir sey oldu. Hic bir driver vs. olmamasina ragmen, bizim hic bir ek cabamiz gerekmeden bunu mount etmeyi ve kullanmayi becerdik. Tek gereken bir mount -t umsdos oldu sadece.

Simdi XP masaustune hazir degil mi diyecegiz ? CD-Writer konusuna gelince. Slcak, VectorLinux gibi hobi dagitimlari disinda kalan Daha end user'a yonelik dagitimlarin tamami, kudzu gibi toollar ile geliyor ve reboot esnasinda sistemi check ediyor. Cogunlukla siz bir tek tusa basiyorsunuz, yapilandir diyorsunuz ve is bitiyor. Reboot filan gerekmeden cogu zaman mesele halloluyor. Ama biz bilgisayarseverler bunu sevmiyoruz her seyi kendi istedigimiz tarzda yapmakta direniyoruz. GErci zevkli oluyor. Makina efendinin kim oldugunu asla unutmuyor vs. O ayri konu. Ama benim sahsi gozlemim Linux'un driver konusunda Win serisinden kat be kat daha iyi oldugu yonunde. Hişc driveri yoksa oturur ayak ustu yaziverirsiniz hatta.

Hemen gene aktarayim bir anekdotumsuyu:

Alan Cox (!? Veya oteki bir Kernel gurusu, tam hatirlamiyorum simdi) dogum gununde sevgilisine bir ses karti almis. Kendisine vermis. Birlikte makineye takmislar, o da ne driveri yok. Sevgilisine sen bir kahve hazirla, pizzalarida ismarla deyip savmis. Oturmus sb driverinden yeni kartin driverini yazivermis.

Dersiniz ki, bir Windows gurusuda aynisini yapabilir. Hayir yapamaz. Bir kere O makinede VC++, MSDN SDK vs. gerekiyor ki, o kizcagizini bir gun sevgilim gelirde bana hediye edecegi karta driver yazar diye binlerce dolarlik bu seti makinesinde sus biberi olarak tutuyor olmasi imkani pek mantikli gelmiyor. Diger yandan, Windows dikilir, bunun sertifikasi yok diye. Dahasi hemen orada uc bes satirini duzeltip turetebileceginiz bir baska ayni sinif cihazin driver kaynak kodunu bulma sansinizda yok maalesef..

Iste o nedenle, Linux'un driver sorunu olmaz. En kotu ihtimalle ayakustu yaziverirsiniz. Dikkat ederseniz, mevcut driverlerin %90'i boyle hazirlanmistir. Ayni sebeple uyumsuzluk vs. sorunlarida hemen hemen hic yasanmaz.
0
voltron
Ben 5-6 sene önce ses kartımı tanıtmak icin kernel compile ettigim günleri hatırladım bu işlerin hala degismedigini düşünürek cevap yazdım. Son kullanıcı terminal ekranına düştügü anda çuvallar o yüzden yeni aletler tanıtırken ugrastirmamak lazim
0
larweda
Linux'ta driver sorunu olmaz söylemine, sadece bu kadar kesin olduğu için katılamdığımı söyleyebilirim, Linux'un güzel tarafı, ilk denemede tanımadığı bir device'ı bin dereden su getirip bin dosyaya bin konfigürasyon ekleyip mutlaka tanıtabiliyo olmanız, M$ ortamlarında ise bu, vendor'ların yazdığı bin tür faklı driver'la çözülebiliyor, (95 için, NT için, XP için vs.) Yani, Windows'ta bir driver yüklemek için internette arayıp doğru driver'ı bulmaktan başka şansınız yok, Linux'ta ise uuraşıp kendiniz bile driver yazabiliyorsunuz, genel anlamda bakınca, her zaman olduğu gibi M$ sistemleri az bilili kullanıcılar için handle edilebilir sistemler olmaya, linux ise az meraklı kullanıcılar için bir nevi dipsiz kara kutu olma noktasına geliyor.


Konuyla tamamen alakasız, ZIV USB HD'nin problemi ise tamamen ZIV ve türevi aletleri yapan koreli ufacık firmalarla ilgili, bu tip 4-5 çeşit birbirinin aynı cihaz var, tahminen hepsinin içlerinde aynı tip HD ve I/O controller var, ama ortalıkta dolaşan bin çeşit driver'ın sadece bir tanesi her tip cihaza uygun geliyor, (Tüm M$ OS'lar için), işin komik yanı, CD'den çıkan driver'lar çalışırken, internet'te ZIV'in sitesinden indirdiğiniz driver'lar işe yaramıyorlar. Ben şimdiye kadar benim USB drive'ımı çok fantastik anakartı (yani USB bridge'i) olmayan hiç bir makinaya, W98, W2K, Wxp üzerinde tanıtma sıkıntısı çekmedim, açıkçası nasıl olsa olmaz uuraşmiyim şimdi diye Linux'ta da denememiştim ama şimdi gaza geldim onu da deniycem. :)
0
anonim
Slackware in init scriptlerinde zaten bunlar war sen sadece lilo ya append kısmını ekliyosun...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware 9.0 RC1

mos

Dünyaca meşhur ve ilk GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Slackware Linux 9.0'in ilk deneme sürümü ftp.slackware.com adresinde. Bu surumdeki bazi yenilikler: 2.4.20 Linux kernel, KDE 3.1, GNOME 2.2,XFree86 4.3.0,gcc-3.2.2

Galiba sonunda geliyor..

Linux gibi Windows

sundance

Sizde mi commandline kullandığınız günleri özlüyorsunuz, veya Windows Commander da zaman zaman rahat edemeyip, Command.exe yazıp dos ekranına düşenlerden misiniz ? Yoksa "Ah şöyle Unix'deki gibi commandline ortamı olsa mı diyorsunuz ?"

GNU Utilities for Windows böyle bir proje işte. Cygnus layerına ihtiyaç duymayan, Linux komutlarının büyük bir kısmını kapsayan bu paket tam size göre. Hatta isterseniz ZShell bile var :)

New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

oktay

Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.

Kernel Mentors Projesi

anonim

Linux çekirdeği ile ilgili projelere yeni başlayan hevesli genç topluluk ile tecrübeli çekirdek geliştirecilerini buluşturarak onlara yol göstermelerini sağlayan "Kernel Mentors" projesi Matt Mackall tarafından duyuruldu.

Bu projenin kernel newbies veya kernel janitors projelerine alternatif olmadığı onlarla beraber çalışacağı da ifade ediliyor. Projeye ait e-posta listesine buradan ulaşılabilir.

RedHat 7.3 ve laptop

conan

RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)