Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

0
FZ
Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.
"İyi diyorsun da bu işin tarihçesi, SCO´nun olayının detaylı açıklaması nedir?" diye soranlar esr´nin hazırlamış olduğu bu güzel makaleyi okuyabilirler.

Editörün Notu: Benim kaç numaralı imzayı vermiş olduğumu tahmin edebilenler arasında yapılacak çekiliş sonucu 0.2342 adet FM okuru USB-bootable bir Linux ile ödüllendirilecektir :)

Görüşler

0
Ra
hangi surumu kullaniosunuz acaba?
0
sundance
Bildigim kadariyla SCO Microsoft'a Unix lisansını satmadı, Unix kodunu lisansladı. Arada büyük fark var. Yani Microsoft Unix kodundan faydalanabilecek, fakat yahu siz Unix kodunu kullanıp illegal is yapıyorsunuz diye şarlama yetkisine sahip değil.

Dahası, gerizekalı SCO kendisi de yakın zamana kadar Linux dağıtıyordu, yani... GPL lisansıyla kodu zaten açmış durumda, kendi dağıtımı ile açık olarak dağıttığı kodu, ulan siz faydalanmışssınız bundan demesi olsa olsa iğrenç fırsatçılık.

Ama sanırım bunlara alışmamız gerekecek, dünya gittikçe zavallıların, beceriksizlerin kayırıldığı bir yer olmaya doğru gidiyor. Yahoo hıyar gibi çıkıp herşeyi bedava veriyorum derken sorun yok, sonra bakıyorlar mantıklı bir iş modeli değil, hadi paralı, sonra ? Tıssss. Digital, dünyanın en önde gelen üç bilgisayar firmasından biri bir gecede batıveriyor. Gelmiş geçmiş en beceriksiz Unix operasyonu SCO, bakıyor çare yok batacak, aaaaa bakın bu varmış diye çamura yatıp tehdit ediyor. Güya zamanında da UNISYS her gif imajdan para alacaktı patenti bende diye, n'oldu ? SCO ne olacak ?

Bütün bu gerizekalı iş modelleri ortadan kalktıktan sonra çok daha rahat edeceğiz bence.
0
FZ
Açık kaynaklı yazılım camiasının önde gelen isimlerinden Bruce Perens de SCO´nun bizzat GPL lisanslı Linux dağıttığına dikkati çekiyor ve mahkemede bu çelişki yüzünden SCO´nun komik duruma düşeceğini belirtiyordu.

Bu durumda aklıma şu söz geliyor, hani derler ya: Titanik bile battıktan sonra... ;-)

Ara ara belirttiğim gibi: Çok acayip bir dönemden geçiyoruz ve büyük ihtimalle torunlarımıza geçmiş zaman masallarını anlattığımızda bize inanmakta güçlük çekecekler ;-)
0
benevolent
http://www.opensource.org/sco-vs-ibm.html
0
FZ
Link için teşekkürler ancak aynı link yazının içinde de geçiyor zaten.
0
acemi_
"GNU's Not Unix" diye bosuna dememisler demek.
0
Challenger
Daha önceleri Red Hat' in Enterprise sistemlerde Unix' te Linux' a nasıl geçileceğine ve Linux' un Enterprise sistemlerde Unix' ten daha iyi olduğuna dair yayınladığı yazılara karşılık Caldera da sert bir basın duyurusunda bulunmuştu.

ESR' nin makalesini de biraz okudum. SCO resmen saçmalamış. Özellikle Linux' un sadece 4 işlemci desteklediğini iddia etmesi, Linux' un bir bisiklet Unix' in de lüks bir araba olduğu, Linux' un enterprise ortamına geçebilmesinin çok güç olduğu ve bunun sadece hali hazırda var olan Unix kodlarını alarak bunun yapılabileceğini falan iddia etmeleri vs, vs...

SCO batıyor ve önüne geleni ısırmaya çalışıyor o kadar. Kolaysa 3806 kişiye de dava açsın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LinuxMarket Açıldı

aRda_

Ülkemizdeki GNU/Linux camiasina yeni bir kurumsal site daha eklendi: LinuxMarket.org

Özellikle şehir merkezlerinden uzak veya hızlı bir internet bağlantısı olmayan tüm penguen severlerin sadece CD parası ödeyerek satın alabilecekleri dağıtım CD'leri satışı yapılmaktadır.

30 dağıtıma yakın GNU/Linux CD'lerini bulabileceğiniz sitede satışlar Linux Kullanıcıları Derneği üyelerine %10 indirimli satılmaktadır.

Ptrace açığı

raistlinthewiz

Linux 2.4 ve 2.2 kernelların hepsinde yer alan bir açık sayesinde normal bir kullanıcı , bu açıktan yararlanarak sistem root yetkisine sahip olabiliyor.
Acil olarak patchler yayınlandı ve 2.4 ve 2.2 serileri için fix içeren sonraki sürümler yolda. 2.5 kernellar'da sorun olmadığı belirtiliyor.
Daha fazla bilgi için: www.kerneltrap.org/node.php?id=611

Arch Linux 0.5 İncelemesi

anonim

Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?

Enteresan Eylemler

roktas

Bilgisayar monitörlerini sineksavar kılanlara "hmm" dedirtecek bir soru: Yazıcıya MP3 çaldırmak mümkün mü? Eh en azından şu komut bunu yapıyorsa mümkün :-)

lpr -Pmp3 Wally Pleasant - In Love with a Geek.mp3

Buyurun buradan okuyun. "Geek" olmak kolay mevzu değil...

Kaynak: Debian Weekly News (03 Şubat 2004 baskısı)