Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

0
FZ
Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.
"İyi diyorsun da bu işin tarihçesi, SCO´nun olayının detaylı açıklaması nedir?" diye soranlar esr´nin hazırlamış olduğu bu güzel makaleyi okuyabilirler.

Editörün Notu: Benim kaç numaralı imzayı vermiş olduğumu tahmin edebilenler arasında yapılacak çekiliş sonucu 0.2342 adet FM okuru USB-bootable bir Linux ile ödüllendirilecektir :)

Görüşler

0
Ra
hangi surumu kullaniosunuz acaba?
0
sundance
Bildigim kadariyla SCO Microsoft'a Unix lisansını satmadı, Unix kodunu lisansladı. Arada büyük fark var. Yani Microsoft Unix kodundan faydalanabilecek, fakat yahu siz Unix kodunu kullanıp illegal is yapıyorsunuz diye şarlama yetkisine sahip değil.

Dahası, gerizekalı SCO kendisi de yakın zamana kadar Linux dağıtıyordu, yani... GPL lisansıyla kodu zaten açmış durumda, kendi dağıtımı ile açık olarak dağıttığı kodu, ulan siz faydalanmışssınız bundan demesi olsa olsa iğrenç fırsatçılık.

Ama sanırım bunlara alışmamız gerekecek, dünya gittikçe zavallıların, beceriksizlerin kayırıldığı bir yer olmaya doğru gidiyor. Yahoo hıyar gibi çıkıp herşeyi bedava veriyorum derken sorun yok, sonra bakıyorlar mantıklı bir iş modeli değil, hadi paralı, sonra ? Tıssss. Digital, dünyanın en önde gelen üç bilgisayar firmasından biri bir gecede batıveriyor. Gelmiş geçmiş en beceriksiz Unix operasyonu SCO, bakıyor çare yok batacak, aaaaa bakın bu varmış diye çamura yatıp tehdit ediyor. Güya zamanında da UNISYS her gif imajdan para alacaktı patenti bende diye, n'oldu ? SCO ne olacak ?

Bütün bu gerizekalı iş modelleri ortadan kalktıktan sonra çok daha rahat edeceğiz bence.
0
FZ
Açık kaynaklı yazılım camiasının önde gelen isimlerinden Bruce Perens de SCO´nun bizzat GPL lisanslı Linux dağıttığına dikkati çekiyor ve mahkemede bu çelişki yüzünden SCO´nun komik duruma düşeceğini belirtiyordu.

Bu durumda aklıma şu söz geliyor, hani derler ya: Titanik bile battıktan sonra... ;-)

Ara ara belirttiğim gibi: Çok acayip bir dönemden geçiyoruz ve büyük ihtimalle torunlarımıza geçmiş zaman masallarını anlattığımızda bize inanmakta güçlük çekecekler ;-)
0
benevolent
http://www.opensource.org/sco-vs-ibm.html
0
FZ
Link için teşekkürler ancak aynı link yazının içinde de geçiyor zaten.
0
acemi_
"GNU's Not Unix" diye bosuna dememisler demek.
0
Challenger
Daha önceleri Red Hat' in Enterprise sistemlerde Unix' te Linux' a nasıl geçileceğine ve Linux' un Enterprise sistemlerde Unix' ten daha iyi olduğuna dair yayınladığı yazılara karşılık Caldera da sert bir basın duyurusunda bulunmuştu.

ESR' nin makalesini de biraz okudum. SCO resmen saçmalamış. Özellikle Linux' un sadece 4 işlemci desteklediğini iddia etmesi, Linux' un bir bisiklet Unix' in de lüks bir araba olduğu, Linux' un enterprise ortamına geçebilmesinin çok güç olduğu ve bunun sadece hali hazırda var olan Unix kodlarını alarak bunun yapılabileceğini falan iddia etmeleri vs, vs...

SCO batıyor ve önüne geleni ısırmaya çalışıyor o kadar. Kolaysa 3806 kişiye de dava açsın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jamd Linux İncelemesi

ghanthar

Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Knoppix 3.4 çıktı!

yuxel

Tüm zamanların en canlı cd'si Knoppix, 3.4 sürümüne ulaştı. Dağıtım, öntanımlı olarak Kernel 2.4.26(2.6.5 seçilebiliyor) ile geliyor.

KDE 3.2.2, kdevelop3, OpenOffice 1.1.1, gimp 2.0 gibi paketlerin de bulunduğu sürümden, knoppix.net forumlarında yapılan bir oylama ile, alan sorunları yüzünden Koffice ve LaTex paketleri çıkarıldı.GNU/Linux'a yeni başlayanlar için en güzel "canlı" kaynaklardan birisi olan Knoppix'in 3.4 sürümünün paket listesine de buradan erişebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi
İndirmek için: iso torrent
tartışmak için -> irc.freenode.net #knoppix

Linux 2.6´nın Harika Dünyası

FZ

Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.

Gömülü Sistemler için bir Linux Dağıtımı Geliştirme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 27 Mayıs 2004 Perşembe günü İstanbul'da bir seminer düzenliyor. IBM İstanbul Linux Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı seminerde, özel amaçlar için geliştirilen gömülü sistemler üzerinde çalışacak bir Linux dağıtımının nasıl geliştirileceği, tasarım prensipleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulacaktır. Ayrıca seminer, gömülü sistemler haricinde kişisel bilgisayarında kendi özel Linux dağıtımını geliştirmek isteyenler için de faydalı olacaktır.