Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

0
FZ
Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.
"İyi diyorsun da bu işin tarihçesi, SCO´nun olayının detaylı açıklaması nedir?" diye soranlar esr´nin hazırlamış olduğu bu güzel makaleyi okuyabilirler.

Editörün Notu: Benim kaç numaralı imzayı vermiş olduğumu tahmin edebilenler arasında yapılacak çekiliş sonucu 0.2342 adet FM okuru USB-bootable bir Linux ile ödüllendirilecektir :)

Görüşler

0
Ra
hangi surumu kullaniosunuz acaba?
0
sundance
Bildigim kadariyla SCO Microsoft'a Unix lisansını satmadı, Unix kodunu lisansladı. Arada büyük fark var. Yani Microsoft Unix kodundan faydalanabilecek, fakat yahu siz Unix kodunu kullanıp illegal is yapıyorsunuz diye şarlama yetkisine sahip değil.

Dahası, gerizekalı SCO kendisi de yakın zamana kadar Linux dağıtıyordu, yani... GPL lisansıyla kodu zaten açmış durumda, kendi dağıtımı ile açık olarak dağıttığı kodu, ulan siz faydalanmışssınız bundan demesi olsa olsa iğrenç fırsatçılık.

Ama sanırım bunlara alışmamız gerekecek, dünya gittikçe zavallıların, beceriksizlerin kayırıldığı bir yer olmaya doğru gidiyor. Yahoo hıyar gibi çıkıp herşeyi bedava veriyorum derken sorun yok, sonra bakıyorlar mantıklı bir iş modeli değil, hadi paralı, sonra ? Tıssss. Digital, dünyanın en önde gelen üç bilgisayar firmasından biri bir gecede batıveriyor. Gelmiş geçmiş en beceriksiz Unix operasyonu SCO, bakıyor çare yok batacak, aaaaa bakın bu varmış diye çamura yatıp tehdit ediyor. Güya zamanında da UNISYS her gif imajdan para alacaktı patenti bende diye, n'oldu ? SCO ne olacak ?

Bütün bu gerizekalı iş modelleri ortadan kalktıktan sonra çok daha rahat edeceğiz bence.
0
FZ
Açık kaynaklı yazılım camiasının önde gelen isimlerinden Bruce Perens de SCO´nun bizzat GPL lisanslı Linux dağıttığına dikkati çekiyor ve mahkemede bu çelişki yüzünden SCO´nun komik duruma düşeceğini belirtiyordu.

Bu durumda aklıma şu söz geliyor, hani derler ya: Titanik bile battıktan sonra... ;-)

Ara ara belirttiğim gibi: Çok acayip bir dönemden geçiyoruz ve büyük ihtimalle torunlarımıza geçmiş zaman masallarını anlattığımızda bize inanmakta güçlük çekecekler ;-)
0
benevolent
http://www.opensource.org/sco-vs-ibm.html
0
FZ
Link için teşekkürler ancak aynı link yazının içinde de geçiyor zaten.
0
acemi_
"GNU's Not Unix" diye bosuna dememisler demek.
0
Challenger
Daha önceleri Red Hat' in Enterprise sistemlerde Unix' te Linux' a nasıl geçileceğine ve Linux' un Enterprise sistemlerde Unix' ten daha iyi olduğuna dair yayınladığı yazılara karşılık Caldera da sert bir basın duyurusunda bulunmuştu.

ESR' nin makalesini de biraz okudum. SCO resmen saçmalamış. Özellikle Linux' un sadece 4 işlemci desteklediğini iddia etmesi, Linux' un bir bisiklet Unix' in de lüks bir araba olduğu, Linux' un enterprise ortamına geçebilmesinin çok güç olduğu ve bunun sadece hali hazırda var olan Unix kodlarını alarak bunun yapılabileceğini falan iddia etmeleri vs, vs...

SCO batıyor ve önüne geleni ısırmaya çalışıyor o kadar. Kolaysa 3806 kişiye de dava açsın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fedora Core 4 sahnede... ;)

St

GNU/Linux dünyasının medar-ı iftiharlarından Fedora, 4. sürümünü bugün itibariyle duyurdu.

Yeni sürümün getirdiği başlıca yenilikler:

Son 2.4

yuxel

Kernel 2.6'yı beklerken, 2.4.22'nin duyurulmasından 3 ay sonra 2.4.23 duyuruldu. Jens Axboe'nun yazdığı "Laptop mode" adı verilen sistem; pillerin daha uzun kullanılmasını sağlayacak. 2.4.23 deki yenilikler için şu adrese göz atabilirsiniz.
Kaynak: kerneltrap.org

Haberci Güvercinler Üzerinden IP Erişimi

anonim

Olay 2001 yılında geçiyor ama yeni haberim oldu. 1 Nisan 1990'da yayınlanan haberci güvercinler üzerinden IP erişim RFC belgesi (Carrier Piegon Internet, CPIP) temel alınarak Linux üzerinde gerçekleştirilmiş. Ortalama ping süreleri başlangıç için ümit verici :)

Linus Torvalds'dan Yeni Bir Fikir: DCO

malkocoglu

Linus Torvalds, ticari ürünlerden gelebilecek kodların Linux kaynak koduna girmemesi için Geliştiriciyi Tanimlayan Sertifika (Developer's Certificate of Origin - DCO) adlı bir sistem önerdi. Bu sistem kaynak kod dosyalarının kim, ne zaman yazıldığını kayıtlara geçirerek, kişinin ve kişilerin Linux içine koydukları kodlardan sorumlu olmalarını sağlayacak. Bu sayede SCO gibi sorun çıkartan tiplerden korunmak amaçlanıyor.

http://www.linuxworld.com/story/44996.htm

NASA En Önemli Simülasyonlarından Birini GNU/Linux ile Tamamladı

FZ

NASA okyanus hareketleri ile ilgili çok karmaşık bir simülasyonu Linux çalıştıran 256 işlemcili Silicon Graphics Altix sistemi ile gerçekleştirdi.