Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

0
FZ
Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.
"İyi diyorsun da bu işin tarihçesi, SCO´nun olayının detaylı açıklaması nedir?" diye soranlar esr´nin hazırlamış olduğu bu güzel makaleyi okuyabilirler.

Editörün Notu: Benim kaç numaralı imzayı vermiş olduğumu tahmin edebilenler arasında yapılacak çekiliş sonucu 0.2342 adet FM okuru USB-bootable bir Linux ile ödüllendirilecektir :)

Görüşler

0
Ra
hangi surumu kullaniosunuz acaba?
0
sundance
Bildigim kadariyla SCO Microsoft'a Unix lisansını satmadı, Unix kodunu lisansladı. Arada büyük fark var. Yani Microsoft Unix kodundan faydalanabilecek, fakat yahu siz Unix kodunu kullanıp illegal is yapıyorsunuz diye şarlama yetkisine sahip değil.

Dahası, gerizekalı SCO kendisi de yakın zamana kadar Linux dağıtıyordu, yani... GPL lisansıyla kodu zaten açmış durumda, kendi dağıtımı ile açık olarak dağıttığı kodu, ulan siz faydalanmışssınız bundan demesi olsa olsa iğrenç fırsatçılık.

Ama sanırım bunlara alışmamız gerekecek, dünya gittikçe zavallıların, beceriksizlerin kayırıldığı bir yer olmaya doğru gidiyor. Yahoo hıyar gibi çıkıp herşeyi bedava veriyorum derken sorun yok, sonra bakıyorlar mantıklı bir iş modeli değil, hadi paralı, sonra ? Tıssss. Digital, dünyanın en önde gelen üç bilgisayar firmasından biri bir gecede batıveriyor. Gelmiş geçmiş en beceriksiz Unix operasyonu SCO, bakıyor çare yok batacak, aaaaa bakın bu varmış diye çamura yatıp tehdit ediyor. Güya zamanında da UNISYS her gif imajdan para alacaktı patenti bende diye, n'oldu ? SCO ne olacak ?

Bütün bu gerizekalı iş modelleri ortadan kalktıktan sonra çok daha rahat edeceğiz bence.
0
FZ
Açık kaynaklı yazılım camiasının önde gelen isimlerinden Bruce Perens de SCO´nun bizzat GPL lisanslı Linux dağıttığına dikkati çekiyor ve mahkemede bu çelişki yüzünden SCO´nun komik duruma düşeceğini belirtiyordu.

Bu durumda aklıma şu söz geliyor, hani derler ya: Titanik bile battıktan sonra... ;-)

Ara ara belirttiğim gibi: Çok acayip bir dönemden geçiyoruz ve büyük ihtimalle torunlarımıza geçmiş zaman masallarını anlattığımızda bize inanmakta güçlük çekecekler ;-)
0
benevolent
http://www.opensource.org/sco-vs-ibm.html
0
FZ
Link için teşekkürler ancak aynı link yazının içinde de geçiyor zaten.
0
acemi_
"GNU's Not Unix" diye bosuna dememisler demek.
0
Challenger
Daha önceleri Red Hat' in Enterprise sistemlerde Unix' te Linux' a nasıl geçileceğine ve Linux' un Enterprise sistemlerde Unix' ten daha iyi olduğuna dair yayınladığı yazılara karşılık Caldera da sert bir basın duyurusunda bulunmuştu.

ESR' nin makalesini de biraz okudum. SCO resmen saçmalamış. Özellikle Linux' un sadece 4 işlemci desteklediğini iddia etmesi, Linux' un bir bisiklet Unix' in de lüks bir araba olduğu, Linux' un enterprise ortamına geçebilmesinin çok güç olduğu ve bunun sadece hali hazırda var olan Unix kodlarını alarak bunun yapılabileceğini falan iddia etmeleri vs, vs...

SCO batıyor ve önüne geleni ısırmaya çalışıyor o kadar. Kolaysa 3806 kişiye de dava açsın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux´a DirectX 8.1 Geliyor

polat

Özellikle Linux fanatikleri için iyi bir haber.Kanada tabanlı Transgaming Technologies isimli bir firma Linux'da DirectX oyunlarının çalışabilmesini sağlaycak WineX API projelerini duyurdu.Bu program sayesinde Linux kullanıcıları neredeyse her Windows oyununu sistemlerinde görebilme şansına erişecekler. /Kaynak:www.inethaber.com

Linus´dan SCO´ya cevap!

sundance

SCO´nun iddiaları üzerine son yapılan röportajında Linus Tornvalds, iddiaları yanıtlarken, durumun çok güzel bir resmini çiziyor. Her zamanki sade akılcı üslubu ile duruma açıklık getiriyor.

Fakat bence daha bile önemlisi, email ya da ICQ başına geçtiğinde canavar dönüşen birçok Internet kullanıcısına problemlerin bu şekilde çözülmediğini anlatan bilgece bir yol göstermesi.

Penguence çıktı! Aldınız mı?

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik dergisi Penguence'nin ilk sayısı çıktı. Pırıl pırıl 42 sayfadan oluşan dolu dolu bir dergi. Güvenlik, yerelleştirme, OpenOffice.org, Debian, Firefox ilk sayının yazı başlıklarından sadece birkaçı... [ Penguence ]

Linux World´den Linus Torvalds röpörtajı

tongucyumruk

Linux World, ruhani liderimiz Linus Torvalds ile yaptığı röpörtaj'da şimdiye kadar birçok kimsenin sormaya çekindiği soruları cesurca soruyor; Linux ve Linus ile ilgili karanlıkta kalmış birçok noktayı aydınlatıyor. İşte Linus Torvalds'ın gerçek yüzü.

Compex Dijital Yaşam Fuarı

anonim

7-10 Şubat 2002 tarihleri rasında Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde (Harbiye/istanbul) düzenlenen Compex Dijital Yaşam Fuarına ücretsiz davetiye almak için www.compex.com.tr adresini kullanabilirsiniz.

Ayrıca, Gelecek A.Ş, yılın ilk Compex fuarına katılıyor ve Gelecek Linux`u tanıtmak için A-27 standından hazır olacak.