Linux 2.6´nın Harika Dünyası

0
FZ
Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.
Çekirdek pek çok bakımdan geliştirilmiş durumda ve şu anda yoğun testlere tabi tutuluyor, testler tamamlanır tamamlanmaz 2.5 sürümünden 2.6 sürümüne yani kararlı sürüme geçiş yapılacak. Elden geçirilen, geliştirilen ve güçlendirilen alanların birkaçından örnek vermek gerekirse:
  • Gömülü sistemler için Linux
  • Opteron Desteği - 64-bitlik bilgi işlem
  • NUMA desteği
  • Hyperthreading optimizasyonları
  • Hızlı tepki verme (masaüstü kullanıcılarına yönelik)
  • Kablosuz cihaz desteği
  • Dosya sistemleri
  • Gelişmiş multimedia desteği
  • Gelişmiş ağ desteği
Detaylı ve güzel bir yazı için: http://www.kniggit.net/wwol26.html

Görüşler

0
realist
Robert Love'ın "preemtibility" kodu masaüstüne, Ingo Molnar'ın yeni "scheduler"ı büyük küçük hepsine hissedilir düzeyde performans artışı getiriyor.
Alsa ses sürücüleri ve zaten neredeyse herkesin dağıtımların bol yamalı halde sunduğu 2.4'lerde gördüğü yeni dosya sistemleri (JFS,XFS) hazır ve nazır.

Özellikle multimedia alanında booool miktarda yeni sürücü mevcut. (Bu arada Intel 10 Gbit/s network kartı yapmış, peeh peeh)

Derleme prosedürü FreeBSD'de görüp, aah linux kernel de böyle olsa dediğim gibi.(hatta daha iyi) "make clean" falan istemiyor kendileri. eyvah reiserfs modül olmayacaktı, içine gömecektik derseniz komple yeni baştan derlenmiyor. daha önce derlenmiş objeler linkleniveriyor. iki dakikada hazır oluyor. (sürücü eklerken tamam da çıkarırken olur mu bilmiyorum. denedim çalıştı, sağlıklı oldu mu çözemedim. stabil sürüm çıkınca "howto"su da çıkar :)

kısacası ben çok sevdim. siz de bir görün, inceleyin.
0
roktas
Etrafta dolaşırken rastladığım bir fotoğraf için bu haberin altı uygun düşüyor galiba... Kim kimdir, neye benzer? Kernel Summit 2001 -- toplu görüntü:

http://lwn.net/2001/features/KernelSummit/annotated.php3

Alan Cox nerede acaba? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

INTEL: Linux, 32 İşlemcili Sunucularda Çok İyi

anonim

INTEL 32 işlemcili Itanium sunucularında yaptığı veritabanı performans testlerinde denediği Linux´un Windows ve Unix ile yarıştığını gördü.

INTEL, Linux'un geniş veritabanlarını işlemedeki performansını ölçmek için yaptığı testlerde saniyede 600.000 hareket (transaction) ile diğerlerine göre genç sayılabilecek bir işletim sisteminin büyük rakiplerinden hiç de aşağı kalır yanı olmadığını açıkladı.

PHP'de GD Kütüphanesi ile Grafik İşleme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 1 Eylül 2004 Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da bir seminer düzenliyor. Seminerde Web sitelerinde yaygın olarak kullanılan PHP programlama dilinde, PHP ile beraber hazır olarak gelen GD kütüphanesi ile dinamik olarak resimleri oluşturma, büyütme/küçültme, boyama, yazı yazma ve benzeri işlemlerin nasıl yapıldığı kod örnekleri ile beraber incelenecektir.

2005 Linux/Windows TCO raporu - ithamlar ve cevaplar.

darkhunter

Yankee Group hazırladığı araştırmaya karşı Linux topluluğundan kendisine yöneltilen araştırmanın tarafsız olmadığı şeklindeki eleştirilere sert biçimde yanıt verdi.
Yapılan araştırmanın sonucuna göre Windows 2003 sunucusunu olarak en az Linux dağıtımları kadar kaliteli ve güvenilir olarak değerlendirilmişti. Araştırma ekibinden Laura DiDo, bu tepkilerin hedefinde yer almıştı. Laura DiDo bu tür tepkileri veren topluluk üyelerinin özgür yazılıma en büyü zararı verdiklerini belirtti. Bu tür tepkilerin özgür yazılıma bir katkıda bulunmadığı tersine olarak da olumsuz izlenimlere neden olduğunu dile getirdi.

Alt Linux 2.2 Junior

anonim

ALT, Rus kaynaklı bir dağıtım olduğu ve uluslarası kullanıma fazla yatırım yapmadığı için fazla bilinmiyor. Yoksa Alt ın 4. büyük dağıtım olmaması için hiçbir sebep yok. Alt özellikle Mandrake kullanıcıları tarafından kesinlikle denenmesi gereken bir dağıtım.

Kamuda Açık Sistemlere Geçiş Kervanına Brezilya da Katıldı!

anonim

İki gündür benzeri bir haber duymamıştım. Tam merak etmeye başlamıştım ki Brezilya'nın da açık sistemler konvoyuna katılma kararını gördüm: İlk bakışta biraz fazla iddialı bir geçiş oranı gibi görünmekle beraber neden olmasın?

Belki yanlış yerde söylüyorum ama gençlere en kısa zamanda LINUX öğrenmelerini öğütlerim. Hem de iyi öğrenmelerini. LINUX bu hızla yaygınlaşmaya devam ederse Micros~1 haklı çıkacak ve LINUX sistemlerin sahip olma maliyetleri sistem yöneticisi maaşları yüzünden çok ama çok artacak.