Linux 2.6´nın Harika Dünyası

0
FZ
Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.
Çekirdek pek çok bakımdan geliştirilmiş durumda ve şu anda yoğun testlere tabi tutuluyor, testler tamamlanır tamamlanmaz 2.5 sürümünden 2.6 sürümüne yani kararlı sürüme geçiş yapılacak. Elden geçirilen, geliştirilen ve güçlendirilen alanların birkaçından örnek vermek gerekirse:
  • Gömülü sistemler için Linux
  • Opteron Desteği - 64-bitlik bilgi işlem
  • NUMA desteği
  • Hyperthreading optimizasyonları
  • Hızlı tepki verme (masaüstü kullanıcılarına yönelik)
  • Kablosuz cihaz desteği
  • Dosya sistemleri
  • Gelişmiş multimedia desteği
  • Gelişmiş ağ desteği
Detaylı ve güzel bir yazı için: http://www.kniggit.net/wwol26.html

Görüşler

0
realist
Robert Love'ın "preemtibility" kodu masaüstüne, Ingo Molnar'ın yeni "scheduler"ı büyük küçük hepsine hissedilir düzeyde performans artışı getiriyor.
Alsa ses sürücüleri ve zaten neredeyse herkesin dağıtımların bol yamalı halde sunduğu 2.4'lerde gördüğü yeni dosya sistemleri (JFS,XFS) hazır ve nazır.

Özellikle multimedia alanında booool miktarda yeni sürücü mevcut. (Bu arada Intel 10 Gbit/s network kartı yapmış, peeh peeh)

Derleme prosedürü FreeBSD'de görüp, aah linux kernel de böyle olsa dediğim gibi.(hatta daha iyi) "make clean" falan istemiyor kendileri. eyvah reiserfs modül olmayacaktı, içine gömecektik derseniz komple yeni baştan derlenmiyor. daha önce derlenmiş objeler linkleniveriyor. iki dakikada hazır oluyor. (sürücü eklerken tamam da çıkarırken olur mu bilmiyorum. denedim çalıştı, sağlıklı oldu mu çözemedim. stabil sürüm çıkınca "howto"su da çıkar :)

kısacası ben çok sevdim. siz de bir görün, inceleyin.
0
roktas
Etrafta dolaşırken rastladığım bir fotoğraf için bu haberin altı uygun düşüyor galiba... Kim kimdir, neye benzer? Kernel Summit 2001 -- toplu görüntü:

http://lwn.net/2001/features/KernelSummit/annotated.php3

Alan Cox nerede acaba? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PlayStation 2 için LINUX Kitleri

polat

Sony’den yapılan açıklamada, yazılım araçlarını içeren ve Linux işletim sistemini PlayStation 2’lere yüklemek için gerekli disklerin satışına yakında başlanacağı belirtildi. Linux kitleri ilk olarak Japonya’da Mayıs ayında piyasada olacak. Kitler, Haziran ayından itibaren ABD ve Avrupa’da da satışa çıkacak. Sony Sözcüsü, Linux hayranlarının bu işletim sistemini PC’lerinin yanı sıra PlayStation oyun konsollarında da görmek istediklerini söyledi. Kitler, Japonya’da 188, ABD ve Avrupa’da ise 215 dolardan satılacak. Söz konusu kitler, 40 GB’lık dahili sabit disk, USB klavye ve fare de içeriyor. Microsoft’un Windows işletim sistemi ile rekabet eden Linux, açık kodlu ücretsiz bir işletim sistemi. Halen tüm dünyadaki bilgisayarların yüzde 90’ından fazlasında Windows işletim sistemleri kullanılıyor. www.reuters.com
www.ntvmsnbc.com

Türkiye`de profesyonel Linux eğitimi

larweda

Son yılların gözde iş sektörlerinden biri olan bilgisayar eğitim sektörü, Türkiye`de de geçen sene büyük eğitim firmaları ve büyük yatırımlar (aynı zamanda büyük batırımlar :-) ile hızlı bir ilerleme kaydetti. Piyasada gördüğümüz eğitim firmalarının tamamı M$, CISCO, Digital, Sun, Oracle gibi yüksek fiyatlı, yüksek telif hakkı ödenen konularda eğitim vermeyi tercih ettiler. Yeni açılan bir eğitim firması olan BTeğitim ise eğitim portföyüne toplam 3 Kur / 18 Hafta süren bir Linux Sertifika Programı ile başlıyor.

Çekirdek Bu Yaz Patlamaya Hazırlanıyor!

FZ

Yaz aylarına doğru çıkması beklenen Linux çekirdeğinin 2.6 numaralı sürümü yoğun bilgi işlem ortamlarında bir hayli performans artışına yol açacak gibi görünüyor.

Geliştirilmiş büyük çaplı simetrik çokluişlem (SMP) özellikleri ve G/Ç performansındaki artış GNU/Linux işletim sisteminin büyük bilgi işlem merkezlerine iyice nüfuz etmesini sağlayacak.

INTEL: Linux, 32 İşlemcili Sunucularda Çok İyi

anonim

INTEL 32 işlemcili Itanium sunucularında yaptığı veritabanı performans testlerinde denediği Linux´un Windows ve Unix ile yarıştığını gördü.

INTEL, Linux'un geniş veritabanlarını işlemedeki performansını ölçmek için yaptığı testlerde saniyede 600.000 hareket (transaction) ile diğerlerine göre genç sayılabilecek bir işletim sisteminin büyük rakiplerinden hiç de aşağı kalır yanı olmadığını açıkladı.

Linux eğitimi kayıtları devam ediyor, Sertifikasyon sınavı 28 Haziran'da

butch

Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlecek Linux Eğitimleri 1.Kuru 21 Haziran 2002 tarihine ertelendi. Yani katılmak için hala vaktiniz var :)

Sertifikasyon sınavı için de bugün itibariyle kayıtlar başladı. Sınava katılmak için herhangi bir ön şart yok. Linux bilgi ve becerinizi belgeleyecek olan, 28 Haziran tarihinde yapılacak sınava kayıt için bizimle iletişime geçin. Eğitim programı ve sınav içeriği hakkında bilgi için open.bilgi.edu.tr adresini mutlaka ziyaret edin.