Linux 2.6´nın Harika Dünyası

0
FZ
Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.
Çekirdek pek çok bakımdan geliştirilmiş durumda ve şu anda yoğun testlere tabi tutuluyor, testler tamamlanır tamamlanmaz 2.5 sürümünden 2.6 sürümüne yani kararlı sürüme geçiş yapılacak. Elden geçirilen, geliştirilen ve güçlendirilen alanların birkaçından örnek vermek gerekirse:
  • Gömülü sistemler için Linux
  • Opteron Desteği - 64-bitlik bilgi işlem
  • NUMA desteği
  • Hyperthreading optimizasyonları
  • Hızlı tepki verme (masaüstü kullanıcılarına yönelik)
  • Kablosuz cihaz desteği
  • Dosya sistemleri
  • Gelişmiş multimedia desteği
  • Gelişmiş ağ desteği
Detaylı ve güzel bir yazı için: http://www.kniggit.net/wwol26.html

Görüşler

0
realist
Robert Love'ın "preemtibility" kodu masaüstüne, Ingo Molnar'ın yeni "scheduler"ı büyük küçük hepsine hissedilir düzeyde performans artışı getiriyor.
Alsa ses sürücüleri ve zaten neredeyse herkesin dağıtımların bol yamalı halde sunduğu 2.4'lerde gördüğü yeni dosya sistemleri (JFS,XFS) hazır ve nazır.

Özellikle multimedia alanında booool miktarda yeni sürücü mevcut. (Bu arada Intel 10 Gbit/s network kartı yapmış, peeh peeh)

Derleme prosedürü FreeBSD'de görüp, aah linux kernel de böyle olsa dediğim gibi.(hatta daha iyi) "make clean" falan istemiyor kendileri. eyvah reiserfs modül olmayacaktı, içine gömecektik derseniz komple yeni baştan derlenmiyor. daha önce derlenmiş objeler linkleniveriyor. iki dakikada hazır oluyor. (sürücü eklerken tamam da çıkarırken olur mu bilmiyorum. denedim çalıştı, sağlıklı oldu mu çözemedim. stabil sürüm çıkınca "howto"su da çıkar :)

kısacası ben çok sevdim. siz de bir görün, inceleyin.
0
roktas
Etrafta dolaşırken rastladığım bir fotoğraf için bu haberin altı uygun düşüyor galiba... Kim kimdir, neye benzer? Kernel Summit 2001 -- toplu görüntü:

http://lwn.net/2001/features/KernelSummit/annotated.php3

Alan Cox nerede acaba? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hangisini kurmak daha kolay ?

sundance

Bildik teranedir, `Windows`u hiçbir şey bilmeyen biri bile next next basarak kurabilir ?` (Şahsen görmek isterim o birşey bilmeyen birininin en son model $4,5`lık winmodem ile ne yapabileceğini ama) Linux ise hep korkutmuştur yeni başlayanları, `aha işte bunu anlamadım, ne demek SSH` demek üzere bekleyen kullanıcıları :)))

LinuxWorld bunu bir deneyle görmek istemiş ve bilgisayar uzmanı olmayan günlük bir kullanıcıya Win XP ve RedHat 8 kurdurmuşlar. Ayrıntılı bilgi ve sonuçlar burada

Ingo Molnar röportajı

raistlinthewiz

KernelTrap.org, ünlü kernel hackerlardan Ingo Molnar ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yeni O(1) Schedular'ı 2.5 serisine dahil edilen Ingo, 2.5 serisinin yeni Virtual Memory yapısından bahsediyor. Linux Kernel ile ilgilenen arkadaşların birçok yararlı bilgi bulabileceği bir yazı. www.kerneltrap.org/node.php?id=517

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

hayalci

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

GNU/Linux Profesyonel Müzik Kayıt Stüdyolarına da Girdi

FZ

Steve Cook müzik ve teknolojiyi birleştirdiği bu makalesinde profesyonel bir kayıt stüdyosunda GNU/Linux (Mandrake) işletim sistemine geçiş hikayesini anlatıyor: MP3´ten Ogg Vorbis formatına geçiş, artan verimlilik, daha güvenilir bir çalışma ortamı, düşen maliyetler ve ortaya çıkan daha yüksek kalitede ürünler. Söz konusu yazıda benzer bir işin diğer işletim sistemleri ile ilgili fiyat/performans kıyaslamaları da mevcut. Müzik ve bilgisayarla ilgilenen herkese tavsiye ediyoruz bu makaleyi.

OpenBSD 2.9 Çıktı!

PCc0d3r

OpenBSD 2.9 çıktı! Bilindiği gibi OpenBSD BSD çeşitleri arasında güvenliğe en çok önem veren işletim sistemleri arasında.
\r Daha fazla bilgi için: Release Notes ChangeLog