Linux 2.6´nın Harika Dünyası

0
FZ
Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.
Çekirdek pek çok bakımdan geliştirilmiş durumda ve şu anda yoğun testlere tabi tutuluyor, testler tamamlanır tamamlanmaz 2.5 sürümünden 2.6 sürümüne yani kararlı sürüme geçiş yapılacak. Elden geçirilen, geliştirilen ve güçlendirilen alanların birkaçından örnek vermek gerekirse:
  • Gömülü sistemler için Linux
  • Opteron Desteği - 64-bitlik bilgi işlem
  • NUMA desteği
  • Hyperthreading optimizasyonları
  • Hızlı tepki verme (masaüstü kullanıcılarına yönelik)
  • Kablosuz cihaz desteği
  • Dosya sistemleri
  • Gelişmiş multimedia desteği
  • Gelişmiş ağ desteği
Detaylı ve güzel bir yazı için: http://www.kniggit.net/wwol26.html

Görüşler

0
realist
Robert Love'ın "preemtibility" kodu masaüstüne, Ingo Molnar'ın yeni "scheduler"ı büyük küçük hepsine hissedilir düzeyde performans artışı getiriyor.
Alsa ses sürücüleri ve zaten neredeyse herkesin dağıtımların bol yamalı halde sunduğu 2.4'lerde gördüğü yeni dosya sistemleri (JFS,XFS) hazır ve nazır.

Özellikle multimedia alanında booool miktarda yeni sürücü mevcut. (Bu arada Intel 10 Gbit/s network kartı yapmış, peeh peeh)

Derleme prosedürü FreeBSD'de görüp, aah linux kernel de böyle olsa dediğim gibi.(hatta daha iyi) "make clean" falan istemiyor kendileri. eyvah reiserfs modül olmayacaktı, içine gömecektik derseniz komple yeni baştan derlenmiyor. daha önce derlenmiş objeler linkleniveriyor. iki dakikada hazır oluyor. (sürücü eklerken tamam da çıkarırken olur mu bilmiyorum. denedim çalıştı, sağlıklı oldu mu çözemedim. stabil sürüm çıkınca "howto"su da çıkar :)

kısacası ben çok sevdim. siz de bir görün, inceleyin.
0
roktas
Etrafta dolaşırken rastladığım bir fotoğraf için bu haberin altı uygun düşüyor galiba... Kim kimdir, neye benzer? Kernel Summit 2001 -- toplu görüntü:

http://lwn.net/2001/features/KernelSummit/annotated.php3

Alan Cox nerede acaba? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nvu Web Geliştirme Yazılımı Artık Türkçe

tetir

Linspire tarafından desteklenen Nvu web geliştirme yazılımının yerelleştirme çalışmaları Erkan Kaplan ve Serdar Soytetir tarafından sonuçlandırıldı. Linux ve Mac ortamları için hazırlanan Türkçe paketler ve eklenti olarak kurulabilen dil dosyası (xpi) burada:
Linux için Türkçe Paket
Türkçe Dil Dosyası
Mac için Türkçe Paket

Son 2.4

yuxel

Kernel 2.6'yı beklerken, 2.4.22'nin duyurulmasından 3 ay sonra 2.4.23 duyuruldu. Jens Axboe'nun yazdığı "Laptop mode" adı verilen sistem; pillerin daha uzun kullanılmasını sağlayacak. 2.4.23 deki yenilikler için şu adrese göz atabilirsiniz.
Kaynak: kerneltrap.org

Linux How To: Videolu Belgeler

talat

GNU/Linux altında HOW-TO belgelerinin çokluğu ve bunların başarısı hepimiz tarafından biliniyor. Ben de bu "HOW-TO" belgelerine farklı bir yaklaşımla, video formatında belgeleme gibi bir çalışma yapmayı planlıyorum. Çalışmamımın ilk denemeleri Linux Video Öğrenme.

Acarix: Taşınabilir Türkçe GNU/Linux ve fazlası...

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü sayfalarını gezerken Acarix isimli bir projeye rastladım.

Acarix, GNU/Linux temelli bir işletim sistemi projesi ve anlaşılan üniversitede de aktif olarak kullanılıyor. Proje hakkındaki detayları cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/acarix/ adresinde bulabilir, Acarix'i church.cs.bilgi.edu.tr/acarixdownloads/ adresinden indirebilirsiniz.

UMeet 2002, IRC ile online UNIX konferansları

Maverick

İnternetin belki de en popüler ve yine de en az saygı gören servislerinden birisi IRC`nin doğru kullanımına güzel bir örnek izledim bu sabaha karşı. Saat 03:00 - 05:30 arası irc.uninet.edu ağında #linux kanalında "Introduction to handhelds with GNU/Linux" konulu bir sanal konferans vardı. Bir konuşmacı (Francisco J. Reyna) kanalda sunumunu ingilizce yaparken (web üzerindeki slaytlarla destekliyordu), izleyiciler #qc kanalından yorum veya sorularını yönelttiler. Konuşmacı (yazıcı mı demeliyim yoksa :^) sorulara gerçek zamanlı olarak yanıt vermeyi tercih ettiği için gerçek bir konferanstan çok daha etkili olduğunu eklemeliyim (saat dilimi sorununu görmezden gelirsek). Bu akşam Türkiye saati ile 22:00`de son bir toplantı daha var. Bu daha çok "Kernel 2.5" hakkında bir yuvarlak masa toplantısı olacakmış. Katılımcılar: Dave Jones. Suse Linux; Andrew Morton, Digeo Inc.; Rik van Riel, Conectiva; Ralf Bächle, Linux-MIPS.; Robert Love, maintainer of the kernel-preemption patch. Kaçırdığınız toplantıların listesine ve loglara bu adresden ulaşabilirsiniz. Keşke daha önce haberimiz olasaydı :/ Bu akşam tüm Fazlamesaicileri saat 22:00`de irc.uninet.edu #linux kanalına bekliyorum. Görüşmek üzere...