Linux 2.6´nın Harika Dünyası

0
FZ
Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.
Çekirdek pek çok bakımdan geliştirilmiş durumda ve şu anda yoğun testlere tabi tutuluyor, testler tamamlanır tamamlanmaz 2.5 sürümünden 2.6 sürümüne yani kararlı sürüme geçiş yapılacak. Elden geçirilen, geliştirilen ve güçlendirilen alanların birkaçından örnek vermek gerekirse:
  • Gömülü sistemler için Linux
  • Opteron Desteği - 64-bitlik bilgi işlem
  • NUMA desteği
  • Hyperthreading optimizasyonları
  • Hızlı tepki verme (masaüstü kullanıcılarına yönelik)
  • Kablosuz cihaz desteği
  • Dosya sistemleri
  • Gelişmiş multimedia desteği
  • Gelişmiş ağ desteği
Detaylı ve güzel bir yazı için: http://www.kniggit.net/wwol26.html

Görüşler

0
realist
Robert Love'ın "preemtibility" kodu masaüstüne, Ingo Molnar'ın yeni "scheduler"ı büyük küçük hepsine hissedilir düzeyde performans artışı getiriyor.
Alsa ses sürücüleri ve zaten neredeyse herkesin dağıtımların bol yamalı halde sunduğu 2.4'lerde gördüğü yeni dosya sistemleri (JFS,XFS) hazır ve nazır.

Özellikle multimedia alanında booool miktarda yeni sürücü mevcut. (Bu arada Intel 10 Gbit/s network kartı yapmış, peeh peeh)

Derleme prosedürü FreeBSD'de görüp, aah linux kernel de böyle olsa dediğim gibi.(hatta daha iyi) "make clean" falan istemiyor kendileri. eyvah reiserfs modül olmayacaktı, içine gömecektik derseniz komple yeni baştan derlenmiyor. daha önce derlenmiş objeler linkleniveriyor. iki dakikada hazır oluyor. (sürücü eklerken tamam da çıkarırken olur mu bilmiyorum. denedim çalıştı, sağlıklı oldu mu çözemedim. stabil sürüm çıkınca "howto"su da çıkar :)

kısacası ben çok sevdim. siz de bir görün, inceleyin.
0
roktas
Etrafta dolaşırken rastladığım bir fotoğraf için bu haberin altı uygun düşüyor galiba... Kim kimdir, neye benzer? Kernel Summit 2001 -- toplu görüntü:

http://lwn.net/2001/features/KernelSummit/annotated.php3

Alan Cox nerede acaba? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firewall kullanım amaçlı küçük linux distro?

raistlinthewiz

Bu bir haberden çok Slashdot.org dakilere benzer bir soru:
Çok düşük hardware`lerle çalışabilecek küçük bir linux distro arıyorum.
Bu distro internet bağlantısının yapıldığı makinede firewall olarak kullanılacak? Düşük konfigurasyonlu pc`lerde bana masın demeyen, sadece firewall amaçlı hazırlanmış bir linux distro biliyormusunuz?

Linux´ta OfficeXP ve Photoshop 7

murat09

CodeWeavers Win32 uygulamalarını Linux'ta çalıştırmak isteyen kullanıcılar ve kurumlar için uygulamalar geliştiriyor. Crossover Office adlı set, şu anda 2.0 sürümünde ve Office XP (Outlook hariç), Adobe Photoshop, Microsoft Access ve Lotus uygulamalarını RedHat 9, Mandrake 9.0 ve SuSE 8.1 Linux dağıtımlarında çalıştırmanıza imkan tanıyor. Programın lisans ücreti ise 59$.

ipcop 1.3.0 çıktı

raistlinthewiz

Geniş kullanımı olan ve bir smoothwall varyantı olan ipcop'un 1.3.0'ı çıktı. Bir önceki 1.2.0 versiyonu kernel 2.2 ve ipchains içeren ipcop'un bu versiyonunda kullanıcıyı bekleyenler:
- Kernel 2.4
- iptables desteği
- Yeni DSL modemlere destek

Daha fazla bilgi için http://www.ipcop.org

Uludağ sitesi yenilendi

bm

Aklıma geldikçe bloglara ve siteye bakıp duruyordum, bugün Uludağ sitesinin yenilendigini farkettim. Özellikle sıkca sorulan sorular listesi iyi olmuş. Burada birbirimizi yerken -- pardon sohbet ederken -- en azından basit sorulara kolayca link verme imkanı olduğu gibi, burada sıkça sorulan soruların da cevaplanabileceği bir döküman var. FMcilerin bakmalarını tavsiye ederim.

Penguen Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin, çalışmalarında görev alacak birçok penguene ihtiyacı var. Biri neden siz olmayasınız?

Topluluğa sempati duymanın yanı sıra, birebir çalışmalarda yer almak, «çorbada benim de tuzum var» demek istemez misiniz?

Görev alabileceğiniz birçok çalışma sizleri bekliyor.
[Ayrıntılı Bilgi]