Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

0
darkhunter
Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...
gnu

Görüşler

0
darkhunter
Bu durum Linus'ün çekirdek için, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif bir lisans sistemi oluşturması ile sonuçlanabilir mi acaba?
0
silentstorm
Bu yazı bana Linus'un zaten GPL'i çok fazla benimsemediği ile ilgili iddiaları hatırlattı. Zaten kendisinin DRM konusuna nötr kalıp "bana ne ya istediğinizi yapın" şeklindeki tavrı bu iddiaları kuvvetlendirmişti benim için. Alternatif lisans sistemi de bana çok mantıklı gelmiyor. GPL2 den memnun birinin nasıl bir alternatif lisans sistemi ortaya atacağına ya da hangi lisans sistemine kayacağını ise pek kestiremiyorum.
0
sekuiche
Felaket tellallığı gibi olacak ama kimse kolay kolay babasının hayrına bir şey yapmaz.Eğer öyleyse bu çok sinsi ve haince olur.Dünyanın dört 1 yanında ki o kadar insanın hakkı nasıl ödenir bilmiyorum.
0
resilence
Lisans değiştirebilmek için Kernel'a 2 satır kod bile olsa katkıda bulunan insanların rızasını almak ya da kodlarını atmak zorundalar. Yani bir anda 'yaptım oldu' tarzı lisans değişikliği yapılamaz.
0
East
Ben merak ediyorum.Acaba devletler en azından devletimiz. GPL lisanslı yazılımların kodlarını depoluyormu ve bunları son sürümlere göre güncelliyormu sürekli diye.ya bir gün herşey değişirse ??? Bence stratejik olarak gerekli,gereksiz tüm açık kaynak kodlu yazılımlar depolanmalı. Biraz uçuk ve komplosu bol bir önlem bende farkındayım.
0
oktaypocan
Bence çatlak büyüyor, Stallman'a "Linus Torvalds" Ödülü verdiklerinde, kürsüdeki Stallman'ın sözleri ve biraz ötesinde duran Linus'un tavrı aklıma geliyor. Çok zaman geçti üzerinden, Stallman'ı dinleyenlerin sayısı gitgide azaldı. Linux mu, GNU/Linux mu tartışmasında taraf olmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Linus Torvalds, apolitik tavrının ötesinde GNU'ya pek sıcak bakmayan bir adam gibi geliyor bana, -tabi bu benim düşüncem- ama kesin olan şu ki yazılım tamamen özgür olsun düşüncesine kesinlikle katılmıyor.
0
simor
Bence gpl lisansına, gpl ile lisanslanmış bir yazılımın lisanlamasının, göç edemeyeceği veya lisans türünün değiştirilemeyeceği maddesi eklenmeli. Böylece, yazılım üreten ve gpl ile lisanslamak isteyen insan-insanlar veya gruplar en baştan bir çok kere düşünürler.

Özgürlükler, özgürlükleri kısıtlamadan özgür yaşanamıyor değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

Hackerlar için bir ortak amblem

sundance

Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)

Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

gencbeyin

Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

Yeni bir Proje: FlashB2B

huseyin

http://www.turquaz.com/flashb2b/

FlashB2B dokümanlar ve/veya protokoller arasında geçişi sağlayarak iki farklı sistemin veya işletmenin birbirleriyle iletişim kumasını sağlar.

Aslen Sabancı Üniversitesi 'nde okuyan öğrencilerin bitirme projesi olarak hazırladığı program, IBM Linux yarışması için baştan yazıldı. Yukarıda linki verilen adresten indirebilirsiniz.