Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

0
darkhunter
Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...
gnu

Görüşler

0
darkhunter
Bu durum Linus'ün çekirdek için, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif bir lisans sistemi oluşturması ile sonuçlanabilir mi acaba?
0
silentstorm
Bu yazı bana Linus'un zaten GPL'i çok fazla benimsemediği ile ilgili iddiaları hatırlattı. Zaten kendisinin DRM konusuna nötr kalıp "bana ne ya istediğinizi yapın" şeklindeki tavrı bu iddiaları kuvvetlendirmişti benim için. Alternatif lisans sistemi de bana çok mantıklı gelmiyor. GPL2 den memnun birinin nasıl bir alternatif lisans sistemi ortaya atacağına ya da hangi lisans sistemine kayacağını ise pek kestiremiyorum.
0
sekuiche
Felaket tellallığı gibi olacak ama kimse kolay kolay babasının hayrına bir şey yapmaz.Eğer öyleyse bu çok sinsi ve haince olur.Dünyanın dört 1 yanında ki o kadar insanın hakkı nasıl ödenir bilmiyorum.
0
resilence
Lisans değiştirebilmek için Kernel'a 2 satır kod bile olsa katkıda bulunan insanların rızasını almak ya da kodlarını atmak zorundalar. Yani bir anda 'yaptım oldu' tarzı lisans değişikliği yapılamaz.
0
East
Ben merak ediyorum.Acaba devletler en azından devletimiz. GPL lisanslı yazılımların kodlarını depoluyormu ve bunları son sürümlere göre güncelliyormu sürekli diye.ya bir gün herşey değişirse ??? Bence stratejik olarak gerekli,gereksiz tüm açık kaynak kodlu yazılımlar depolanmalı. Biraz uçuk ve komplosu bol bir önlem bende farkındayım.
0
oktaypocan
Bence çatlak büyüyor, Stallman'a "Linus Torvalds" Ödülü verdiklerinde, kürsüdeki Stallman'ın sözleri ve biraz ötesinde duran Linus'un tavrı aklıma geliyor. Çok zaman geçti üzerinden, Stallman'ı dinleyenlerin sayısı gitgide azaldı. Linux mu, GNU/Linux mu tartışmasında taraf olmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Linus Torvalds, apolitik tavrının ötesinde GNU'ya pek sıcak bakmayan bir adam gibi geliyor bana, -tabi bu benim düşüncem- ama kesin olan şu ki yazılım tamamen özgür olsun düşüncesine kesinlikle katılmıyor.
0
simor
Bence gpl lisansına, gpl ile lisanslanmış bir yazılımın lisanlamasının, göç edemeyeceği veya lisans türünün değiştirilemeyeceği maddesi eklenmeli. Böylece, yazılım üreten ve gpl ile lisanslamak isteyen insan-insanlar veya gruplar en baştan bir çok kere düşünürler.

Özgürlükler, özgürlükleri kısıtlamadan özgür yaşanamıyor değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ghost for Linux

LeChuck

Açık kaynak kodu ve özgür yazılım camiası gücünü bir kez daha gösterdi, Yıllardır kendi alanında rakipsiz lider olarak kabul edilen yazılımlardan biri olan Norton Ghost'a çok daha yetenekli, "bedava", açık kaynak kodlu bir rakip geldi. 5 MBlık bir bootable CD ISOsu halinde http://g4linux.tripod.com adresinden indirilebilecek Ghost for Linux geniş donanım desteği (özellikle GBit Ethernetler) ve ağabeyinde olmayan bazı özellikleriyle ön plana çıkıyor (bir ftp sunucuya image alabilmesi ya da bir ftp serverdaki imagedan restore yapabilmesi gibi.)

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Bilim İçin Yazılım Hırsızlığı Yapılabilir!

tongucyumruk

Geçenlerde büyük bir üniversitemizde, alanında önemli bir bilim insanı olan bir hocamızın dersine girdim. İlk ders olmasından mütevellit dersin işleyişi hakkında biraz ön bilgi vererek başladı. Bir süre sonra, konu dönem boyunca verilecek ödevlere geldi. Ödevlerin MuPAD veya Mathematica yazılımları ile hazırlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]