Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

0
darkhunter
Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...
gnu

Görüşler

0
darkhunter
Bu durum Linus'ün çekirdek için, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif bir lisans sistemi oluşturması ile sonuçlanabilir mi acaba?
0
silentstorm
Bu yazı bana Linus'un zaten GPL'i çok fazla benimsemediği ile ilgili iddiaları hatırlattı. Zaten kendisinin DRM konusuna nötr kalıp "bana ne ya istediğinizi yapın" şeklindeki tavrı bu iddiaları kuvvetlendirmişti benim için. Alternatif lisans sistemi de bana çok mantıklı gelmiyor. GPL2 den memnun birinin nasıl bir alternatif lisans sistemi ortaya atacağına ya da hangi lisans sistemine kayacağını ise pek kestiremiyorum.
0
sekuiche
Felaket tellallığı gibi olacak ama kimse kolay kolay babasının hayrına bir şey yapmaz.Eğer öyleyse bu çok sinsi ve haince olur.Dünyanın dört 1 yanında ki o kadar insanın hakkı nasıl ödenir bilmiyorum.
0
resilence
Lisans değiştirebilmek için Kernel'a 2 satır kod bile olsa katkıda bulunan insanların rızasını almak ya da kodlarını atmak zorundalar. Yani bir anda 'yaptım oldu' tarzı lisans değişikliği yapılamaz.
0
East
Ben merak ediyorum.Acaba devletler en azından devletimiz. GPL lisanslı yazılımların kodlarını depoluyormu ve bunları son sürümlere göre güncelliyormu sürekli diye.ya bir gün herşey değişirse ??? Bence stratejik olarak gerekli,gereksiz tüm açık kaynak kodlu yazılımlar depolanmalı. Biraz uçuk ve komplosu bol bir önlem bende farkındayım.
0
oktaypocan
Bence çatlak büyüyor, Stallman'a "Linus Torvalds" Ödülü verdiklerinde, kürsüdeki Stallman'ın sözleri ve biraz ötesinde duran Linus'un tavrı aklıma geliyor. Çok zaman geçti üzerinden, Stallman'ı dinleyenlerin sayısı gitgide azaldı. Linux mu, GNU/Linux mu tartışmasında taraf olmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Linus Torvalds, apolitik tavrının ötesinde GNU'ya pek sıcak bakmayan bir adam gibi geliyor bana, -tabi bu benim düşüncem- ama kesin olan şu ki yazılım tamamen özgür olsun düşüncesine kesinlikle katılmıyor.
0
simor
Bence gpl lisansına, gpl ile lisanslanmış bir yazılımın lisanlamasının, göç edemeyeceği veya lisans türünün değiştirilemeyeceği maddesi eklenmeli. Böylece, yazılım üreten ve gpl ile lisanslamak isteyen insan-insanlar veya gruplar en baştan bir çok kere düşünürler.

Özgürlükler, özgürlükleri kısıtlamadan özgür yaşanamıyor değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.

TiddlyWiki: Kişisel Wiki, tek .html dosyasında!

sundance

Malum son zamanlarda hepimizin gözdesi Wikipedia ve wiki teknolojileri. Öyle ki artık bir çok kişi arama yaparken daha rafine sonuçlara ulaşmak için Wikipedia'yı tercih etmekte.

Wiki teknolojisi o kadar gelişti ki, hemen her zevke hitap eden wikiler bulmak mümkün. Öte yandan defterlerime aldığım notları kaydedebileceğim, kurulumu basit bir wiki aramaktaydım ki karşıma TiddlyWiki çıktı.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.