Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

0
darkhunter
Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...
gnu

Görüşler

0
darkhunter
Bu durum Linus'ün çekirdek için, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif bir lisans sistemi oluşturması ile sonuçlanabilir mi acaba?
0
silentstorm
Bu yazı bana Linus'un zaten GPL'i çok fazla benimsemediği ile ilgili iddiaları hatırlattı. Zaten kendisinin DRM konusuna nötr kalıp "bana ne ya istediğinizi yapın" şeklindeki tavrı bu iddiaları kuvvetlendirmişti benim için. Alternatif lisans sistemi de bana çok mantıklı gelmiyor. GPL2 den memnun birinin nasıl bir alternatif lisans sistemi ortaya atacağına ya da hangi lisans sistemine kayacağını ise pek kestiremiyorum.
0
sekuiche
Felaket tellallığı gibi olacak ama kimse kolay kolay babasının hayrına bir şey yapmaz.Eğer öyleyse bu çok sinsi ve haince olur.Dünyanın dört 1 yanında ki o kadar insanın hakkı nasıl ödenir bilmiyorum.
0
resilence
Lisans değiştirebilmek için Kernel'a 2 satır kod bile olsa katkıda bulunan insanların rızasını almak ya da kodlarını atmak zorundalar. Yani bir anda 'yaptım oldu' tarzı lisans değişikliği yapılamaz.
0
East
Ben merak ediyorum.Acaba devletler en azından devletimiz. GPL lisanslı yazılımların kodlarını depoluyormu ve bunları son sürümlere göre güncelliyormu sürekli diye.ya bir gün herşey değişirse ??? Bence stratejik olarak gerekli,gereksiz tüm açık kaynak kodlu yazılımlar depolanmalı. Biraz uçuk ve komplosu bol bir önlem bende farkındayım.
0
oktaypocan
Bence çatlak büyüyor, Stallman'a "Linus Torvalds" Ödülü verdiklerinde, kürsüdeki Stallman'ın sözleri ve biraz ötesinde duran Linus'un tavrı aklıma geliyor. Çok zaman geçti üzerinden, Stallman'ı dinleyenlerin sayısı gitgide azaldı. Linux mu, GNU/Linux mu tartışmasında taraf olmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Linus Torvalds, apolitik tavrının ötesinde GNU'ya pek sıcak bakmayan bir adam gibi geliyor bana, -tabi bu benim düşüncem- ama kesin olan şu ki yazılım tamamen özgür olsun düşüncesine kesinlikle katılmıyor.
0
simor
Bence gpl lisansına, gpl ile lisanslanmış bir yazılımın lisanlamasının, göç edemeyeceği veya lisans türünün değiştirilemeyeceği maddesi eklenmeli. Böylece, yazılım üreten ve gpl ile lisanslamak isteyen insan-insanlar veya gruplar en baştan bir çok kere düşünürler.

Özgürlükler, özgürlükleri kısıtlamadan özgür yaşanamıyor değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

RMS: Miguel de Icaza bir haindir

Ono

Geçtiğimiz günlerde yapılan, Özgür Yazılım Vakfı'nın düzenlediği Software Freedom Day'in yankıları sürüyor. Konu ise Özgür Yazılım Vakfı kurucusu ve hepimizin yakından tanıdığı Richard Stalman'ın; GNOME ve Mono projesi kurucusu, Miguel de Icaza'nın Microsoft'un açtığı yeni Open Source labına katılmış olmasını ağır bir dille eleştirmesi.

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.