Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

0
darkhunter
Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...
gnu

Görüşler

0
darkhunter
Bu durum Linus'ün çekirdek için, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif bir lisans sistemi oluşturması ile sonuçlanabilir mi acaba?
0
silentstorm
Bu yazı bana Linus'un zaten GPL'i çok fazla benimsemediği ile ilgili iddiaları hatırlattı. Zaten kendisinin DRM konusuna nötr kalıp "bana ne ya istediğinizi yapın" şeklindeki tavrı bu iddiaları kuvvetlendirmişti benim için. Alternatif lisans sistemi de bana çok mantıklı gelmiyor. GPL2 den memnun birinin nasıl bir alternatif lisans sistemi ortaya atacağına ya da hangi lisans sistemine kayacağını ise pek kestiremiyorum.
0
sekuiche
Felaket tellallığı gibi olacak ama kimse kolay kolay babasının hayrına bir şey yapmaz.Eğer öyleyse bu çok sinsi ve haince olur.Dünyanın dört 1 yanında ki o kadar insanın hakkı nasıl ödenir bilmiyorum.
0
resilence
Lisans değiştirebilmek için Kernel'a 2 satır kod bile olsa katkıda bulunan insanların rızasını almak ya da kodlarını atmak zorundalar. Yani bir anda 'yaptım oldu' tarzı lisans değişikliği yapılamaz.
0
East
Ben merak ediyorum.Acaba devletler en azından devletimiz. GPL lisanslı yazılımların kodlarını depoluyormu ve bunları son sürümlere göre güncelliyormu sürekli diye.ya bir gün herşey değişirse ??? Bence stratejik olarak gerekli,gereksiz tüm açık kaynak kodlu yazılımlar depolanmalı. Biraz uçuk ve komplosu bol bir önlem bende farkındayım.
0
oktaypocan
Bence çatlak büyüyor, Stallman'a "Linus Torvalds" Ödülü verdiklerinde, kürsüdeki Stallman'ın sözleri ve biraz ötesinde duran Linus'un tavrı aklıma geliyor. Çok zaman geçti üzerinden, Stallman'ı dinleyenlerin sayısı gitgide azaldı. Linux mu, GNU/Linux mu tartışmasında taraf olmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Linus Torvalds, apolitik tavrının ötesinde GNU'ya pek sıcak bakmayan bir adam gibi geliyor bana, -tabi bu benim düşüncem- ama kesin olan şu ki yazılım tamamen özgür olsun düşüncesine kesinlikle katılmıyor.
0
simor
Bence gpl lisansına, gpl ile lisanslanmış bir yazılımın lisanlamasının, göç edemeyeceği veya lisans türünün değiştirilemeyeceği maddesi eklenmeli. Böylece, yazılım üreten ve gpl ile lisanslamak isteyen insan-insanlar veya gruplar en baştan bir çok kere düşünürler.

Özgürlükler, özgürlükleri kısıtlamadan özgür yaşanamıyor değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

.Net ve Shared Source

elrond

Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`

GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

wizzyfx

Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

sundance

22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)

Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

FZ

Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)